در سال های اخیر، امامزاده های جدیدی معرفی شده و برایشان ضریح ساخته اند که هیچ سند تاریخی شجره نامه آنها را اثبات نمی کند و این کار همراه با خرافاتی که در پیش گرفته شده موجب دین‌گریزی جوانان شده است.

امیر هاشمی‌مقدم، پژوهشگر حوزه‌ی مردم‌شناسی و ایران‌شناسی در گفت و گو با ایسنا موضوع افزایش امامزاده ها در سال های اخیر به خصوص در استان مازندران را مورد بررسی قرار داده است. وی در این گفت و گو به نکات زیر اشاره کرده است:

چرا استان مازندران بیشتر از همه جا امامزاده دارد؟

* با توجه به این‌ که مازندران جزو نخستین نقاطی است که سادات و علویان به آنجا آمدند، تعداد بیشتری امامزاده در آن وجود دارد. برخی سادات که در قرن‌های اولیه پس از ورود اسلام در نقاطی از ایران ساکن بودند، از دست دشمنان فرار می‌کردند و به مازندران می‌رفتند، چون کوه‌های برافراشته‌ی البرز و جنگل‌های انبوه این‌ منطقه، مانع ورود دشمنان می‌شد.
* سادات علوی و مردم مازندران در دشمنی با اعراب کارگزار خلفا با هم مشترک نظر بودند. گمان نمی‌کنم این افراد از همان ابتدا به‌ صورت امامزاده در مازندران مورد احترام بوده باشند، اما بعدها که تشیع در ایران رسمی شد، مورد احترام واقع شدند؛ البته این یک فرضیه است و باید بیشتر درباره‌اش تحقیق شود.

امامزاده‌های نوظهور برای رقابت بین محله ها و صنعت گنبد و گلدسته سازی

* بسیاری از امامزاده‌ها و زیارتگاه‌ها، فقط به‌خاطر خواب‌نما شدن برخی مردم محلی به‌وجود می‌آیند. این روزها، مازندران آن‌چنان درگیر امامزاده‌های نوظهور است که صنعت گنبد و گلدسته‌سازی در آن به‌شدت رواج یافته است. هر روز می‌توانید گنبد و گلدسته‌هایی را ببینید که سوار بر تریلی‌ها، به سوی یکی از روستاهای مازندران برده می‌شوند.
* بسیاری از باورها، از جمله باور به برخی امامزاده‌ها را باید از دین‌ورزی جدا کرد. برخی باورها سنخیت خاصی با دین ندارند. در مازندران نیز مانند سایر مناطق ایران گاهی دیده می‌شود که مثلا به ‌دلیل رقابت‌ بین بالامحله‌یی‌ها و پایین‌محله‌یی‌ها، یک امامزاده تازه ایجاد می‌شود. در بعضی مواقع، در بالامحله یک امامزاده‌ای هست که باعث افتخار مردم شده و پایین‌محله‌یی‌ها که به‌طور تاریخی با آن‌ها رقابت داشته‌اند، تلاش می‌کنند یک امامزاده برای خود داشته باشند، یعنی خیلی اوقات، امامزاده درست می‌شوند و بعد باور به آن‌ها در میان مردم رواج می‌یابد.
* در شهرستان نور، یکی از بزرگ‌ترین امامزاده‌ها براثر خواب‌نما شدن کشف شد که اکنون صحن و حرم باشکوهی دارد، ولی هیچ سندی مبنی بر امامزاده بودن وجود ندارد.

صحت وجود امامزاده ای به نام «امامزاده بیژن»

* عده‌ای عکس تابلویی را که اداره‌ی اوقاف استان مازندران برای این امامزاده در روستای «کپ سفلی» در شهرستان نور نصب کرده، منتشر کردند و اما برای برخی از آن‌ها، جای پرسش دارد که چگونه می‌شود اداره‌ی اوقاف برای چنین موردی، تابلو نصب کرده است و رسمیت می‌دهد.
* در بررسی‌هایی که انجام دادم، متوجه شدم به باور اهالی، امامزاده بیژن، سید یا درویشی بوده که در گذشته‌ای نه‌چندان دور، روبه‌روی اتاق گلی‌اش می‌نشست و مردم او را باور داشتند. او بین اهالی به «امامزاده بی‌جن» معروف است، «بی‌جن» یعنی امامزاده‌ای که جن ندارد.
* هیچ سند و مدرکی مبنی بر امامزاده بودن این شخص وجود ندارد، در هیچ نسب‌نامه و تذکره‌ای به او اشاره نشده و جالب این است که به‌تازگی برایش شجره‌نامه‌ای درست کرده‌اند و او را بدون هیچ سند و مدرکی به امام سجاد (ع) رسانده‌اند.

سند و اعتبار وجود امامزاده ها

* برخی امامزاده‌ها که شجره‌نامه دارند، سندیت‌شان قوی نیست. مثلا کتاب «بحرالانساب» که نسب امامزادگان «احمد» و «مختار» در روستای «کالج نور» را به امامم موسی کاظم نسبت داده، نمی‌تواند چندان معتبر باشد. در این کتاب درباره‌ی روستای کالج اطلاعات بسیار غلوآمیز آمده‌ است، مثلا در قسمتی از کتاب، 40هزار کدخدا، هشت‌هزار مسجد، هشت‌هزار حمام و چهارهزار دکان برای روستای کالج شمرده شده که این داده‌ها برای کل مازندران هم زیاد است، چه برسد به یک روستای کوچکی مانند کالج.
* امامزاده‌های بسیاری در گوشه و کنار هر شهر و روستا ثبت شده‌اند که بسیاری از آن‌ها نَسَب مشخصی ندارند؛ برخی از آن‌ها سید، درویش یا شخص محترمی بوده‌اند و برخی هم تا همین چند سال پیش زنده بودند و پس از مرگ، به‌واسطه‌ی احترامی که مردم برای آن‌ها قائل‌اند، کم‌کم مقدس شدند و آرامگاه‌شان زیارتگاه شد. تنها درصد اندکی از این امامزاده‌ها، واقعا مزار یک امامزاده‌اند.

روند پیگیری قانونی برای جلوگیری از ثبت امامزاده های جدید / وظیفه اداره‌ی اوقاف و امور خیریه

* موضوع امامزاده‌ها چندی پیش در مجلس شورای اسلامی مطرح شد، ولی متاسفانه دیگر پیگیری نشد.
* اداره‌ی اوقاف و امور خیریه به‌ جای نصب تابلوی معرفی یک امامزاده در هر نقطه‌ای که مردم از روی پاکی نهادشان می‌گویند، باید بررسی کند و هر جایی که براساس اسناد متقن به یقین رسید که امامزاده‌ای واقعی در آنجا دفن شده است، تابلوی امامزاده را نصب کنند. همچنین باید در هرجا که براساس خواب‌نما شدن و احترام به سادات، مقبره‌ای ساخته و به زیارتگاه تبدیل شده است، کارگروه‌هایی برای توجیه مردم و جلوگیری از گسترش خرافه تشکیل شوند تا بیش از این، به اصل باورهای مردم خدشه وارد نشود.
* در مرحله‌ی بعدی، این اداره باید کارگروه‌هایی را شامل مشاوران مذهبی، انسان‌شناس‌ها و جامعه‌شناس‌ها تشکیل دهد تا در روستاها و شهرهایی که چنین امامزاده‌هایی در آن‌ها وجود دارد، به شیوه‌ای که به باورها و اعتقادات مردم برنخورد، مردم را آگاه کنند.
*نباید با رسمیت بخشیدن به آن ها، جوانان را دین‌گریز کنند. در چند سال اخیر، ضریح تازه‌ای را که برای امامزاده‌ای می‌سازند، در شهرها می‌چرخانند و برخی مردم هم برای چیزی که هنوز تقدسی ندارد، سر و دست می‌شکنند و پول می‌ریزند، این پدیده موجب اشاعه‌ی مسائلی می‌شود که باید جلو آن گرفته شود.

/6262

کد خبر 315588

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • گلي IR ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    142 3
    زشته به قران پول دوستي هم اندازه داره رسيدگي كنيد دين و ايمان مردم رو بخاطر پول از بين نبرين خدا قهرش مي گيره ها
    • علی IR ۱۵:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
      17 4
      گلی جان صحیح فرمودید ما باید همیشه مستقیم از الله یگانه پادشاه بخواهیم به این علت خداوند در قرآن فرموده من را بخوانید ومن به شما از رگ گردن هم نزدیکترم تا دعاهایتان استجابت کنم خدای مهربان نه پول می خواهد ونه زحمت ومشقت فقط درخواست ونامه نوشتن به الله که همان نماز پنج وقت وروزه وزکات واگر توانایی اش داریم حج یقین داشته باشید که خداوند دعاهای را قبول میکند ودعاهایی هم رد می شود که شاید مصلحتی برایمان بوده که آن را قبول نکرده آیا موقعی که در خواستی روز مره از سازمان ویا نهادی داریم نامه به نام معاون آن سازمان می نویسیم خیر بلکه به نام رییس سازمان می نویسیم واگر رییس موافقت کرد زیر دستانشان مجبورند قبول کنند البته موقعی که ما نامه (دعا) به الله می نویسیم وموافقت کرد خودش آن را مرحله اجرا می سا
  • بی نام A1 ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    195 2
    تا وقتی زندگی مردم ایران برمبنای خرافات بنا شده است باید هم امامزاده های 2013 هم داشته باشیم .
  • متولد ماه مهر A1 ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    78 1
    برای فیلمبرداری در اطراف سمنان ساختاری در هیئت یک بقعه درست میکنند، چند وقت بعد برای تکرار یک سکانس مراجعه میکنند: حسابی آباد شده بود و تازه یه متولی هم داشت!!! مشکل یکی مردمی هستند که دنبال تقدس و قهرمان مرده ای میگردند که بهش عارض بشن و ... و دیگه دولت و سازمان ناظری که با این موارد برخورد نمیکنه بلکه ملت دردشونو سرجاش درمون کنن
  • مایکل IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    39 1
    مثل کلنگ زنی احداث آثار باستانی می مونه
    • سامانی IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
      15 0
      روستای ما (سامان) بقعه متبرکی داره به نام شازده مسلم. در قزوین هم جایی رفته بودم به نام شازده حسین. گویا شاه زاده ها در بعضی مناطق در این سال ها تبدیل به امام زاده شده اند.
    • بی نام NL ۱۸:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۹
      1 2
      به سامانی: بعضاً به بزرگان عرفان و دین شاه هم گفته میشد و ربطی به پادشاهی نداره، مثل شاه نعمت‌الله ولی.
  • بی نام IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    29 1
    در روستاء ما یک امام زاده است که مردم می گویند امام زاده در اینجا غیب شده و غیبت کرده او بر اسب سوار بوده و امده اینجا و ناپدیده شده و چند سال پیش یک جوان خواب دیده که برایش هم یک سنگ قبر گذاشتن و این جوان می گوید امام زاده به من گفت من اینجا فوت کردم برایم سنگ قبر بگذارید و اداره اوقاف یک تابلو بزرگ سر جاده و یک گاو صندوق بزرگ در داخل امام زاده گذاشته نام امام زاده هم امام زاده برهان می باشد در بخش بندپی غرب از شهرستان بابل می باشد
  • جمال IR ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    19 45
    زنده باد مازندران
  • بی نام A1 ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    44 1
    تا چند وقت پيش تابلوي امامزاده بيژن بود ولي بيست روزي هست كه بيژن رو برداشتن و زدن امامزاده بي جن
  • بی نام A1 ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    70 2
    توی این سی سال به اندازه چند صد سال گذشته امام زاده کشف شد فکر کنم میزان کشفیاتش از صنعت نفت هم پیشی گرفته آخه نون دونی خوبیه واسه بعضی ها ...
  • بی نام IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    26 2
    اینجاست که ترو خشک با هم می سوزد. مردم نامهایی برای امامزاده ها، که البته بر اساس مقاله فوق خیلی هایشان امامزاده هم نیستند، درست کرده اند که در اینجا نمی توان بازگویی کرد.
  • بی نام A1 ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۹
    29 3
    چون همیشه جاذبه توریستی بوده.
  • علی اهوازی US ۲۲:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    11 2
    تا مردم دنبال خرافات هستن باید یک سری دیگه به اصطلاح خودشون زرنگ باشن که بول مردم بدبختو بگیرن و باش برن حال کنن. نمیدونم چرا بعضیها از عقلی که خدابشون داده استفاده نمیکنن خدا شعور داده که کار بد نکنیم وقتی میدونیم که چه کاری بده و چه کاری خوب دیگه نیازی به اینجور خرافات نداریم
  • باران A1 ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۰
    9 0
    اولین بار بود که چنیین مطلبی را دیدم واقعا متاسفم برای مردم ،البته تقصیر دولت که این هم داره به چنین مطلبی میپرداز ، اوقاف هم همین جوری دار سند جلی میزنه در واقع یه نوع تاثیر روی افکار عمومی مردم ،دولت به جای این کارا یه خورده به فکر دانشجو های مملکت و وضعیت داغون اقتصادی مردم باشه...!!!!!!!!!!
  • سلمان A1 ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۹
    1 0
    طبرستانیکی از آخرین جاهایی از ایران بود که تسلیم اعراب شد حالا طوری شده که ازآن ور بام افتاده نه به اون شوری ونه به این شیرینی.
  • sanaz EU ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۰۹
    1 3
    پیشنهاد می کنم برای جمع آوری پول مردم از امامزاده های متحرک استفاده کنند تا به همه جای کشور دسترسی داشته باشند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین