اولین طرح دولت یازدهم برای حل بخشی از مشکل بیکاری با عنوان «طرح ملی کاشف» در شورای عالی اشتغال تصویب شد.

ابراهیم علیزاده : «طرح ملی کاشف» به عنوان اولین سیاست مقابله با بیکاری در دولت یازدهم مطرح شده و به تصویب رسید. طرحی که در آن هیچ اعتباری در نظر گرفته نشده و قرار است با استعدادسنجی نوجوانان، آنها را برای ورود به بازار کار آماده کند.

 این برای اولین بار است که طرحی برای حل مشکل بیکاری در کشور مطرح می‌شود و اعتباری دولتی برای آن در نظر گرفته نشده است. پیش از این دولت نهم و دهم طرح بنگاه‌های زودبازده را با 27 هزار میلیارد تومان اعتبار و دولت هشتم طرحی به نام طرح ضربتی اشتغال با صرف حدود هزار میلیارد تومان را در اقتصاد ایران اجرا کردند. در خصوص طرح بنگاه‌های زودبازده مرکز پژوهش‌های مجلس آمار داد که تنها 30 درصد اعتبارات به هدف اصلی خود یعنی ایجاد شغل رسیده است. در طرح ضربتی اشتغال نیز بررسی برخی اقتصاددانان نشان داده که شغل‌های ایجاد شده چندان ثباتی نداشتند. شاید به همین دلیل هم بوده که مقاماتی چون حسین کمالی، وزیر اسبق کار که خود مجری طرح خوداشتغالی بوده، صراحتا عنوان می‌کنند: با پول نمی‌توان شغل ایجاد کرد.

اشتغالزایی پول میخواهد!

با وجود این، از همان زمان که حسن روحانی خود را به عنوان کاندیداهای ریاست جمهوری مطرح کرده بود آماری ارائه کرد که نشان می‌داد در آینده نیز شاید باید شاهد صرف پول برای اشتغالزایی باشیم.

روحانی در جریان رقابت‌های انتخاباتی هنگامی که قرار بود بخشی از برنامه‌ها و دیدگاه‌های خود درباره مسائل و مشکلات فضای کسب‌و‌کار، بیکاری جوانان و راهکارهای حل مسائل مربوط به بازار کار کشور را مطرح کند گفته بود: الان بیش از 41 هزار واحد صنعتی نیمه تمام داریم که اگر فقط 34 هزار میلیارد تومان اعتبار در اختیار این واحدها گذاشته شود همه اینها کامل و فعال می‌شود و همچنین می‌توان 499 هزار نفر را مشغول به کار کرد.

این آمارهای روحانی نشان می‌دهد که از نگاه او برای ایجاد هر شغل در کشور به طور متوسط 68 میلیون تومان اعتبار نیاز است. اما از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم تاکنون هیچ اعتباری برای اشتغالزایی مطرح نشده و هنوز سرانجام آخرین مصوبه شورای عالی اشتغال دولت دهم مبنی بر اختصاص 65 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای اشتغال نیز مشخص نیست. در عین حال برخی مقامات از تصویب اولین طرح دولت یازدهم برای حل مشکل بیکاری خبر می‌دهند.

اولین طرح مقابله با بیکاری

چند روز پیش وقتی که وزیر اقتصاد در آئین تودیع و معارفه مدیر عامل بانک سپه سخن می‌گفت، از آمارهای عجیب بیکاری رونمایی کرده بود. علی طیب‌نیا عنوان کرده بود: باید حدود 8.5 میلیون شغل در کشور ایجاد کنیم، این در حالی است که طبق آمار بانک مرکزی، خالص اشتغال روندی منفی را نشان می‌دهد و از کل شاغلان کشور 200 هزار نفر نیز کاهش یافته است.

 پیش از او، عادل آذر، رئیس مرکز آمار نیز در روز جهانی آمار به نرخ بیکاری بیش از 12 درصدی جمعیت فعال بالای 10 سال و نرخ بیکاری 26 درصدی جوانان اشاره و این وضعیت را این گونه توصیف کرده بود که نرخ بیکاری به مرز بحران‌زایی رسیده است.

 در این شرایط حساس بیکاری هرچند هنوز دولت سیاست اصلی اشتغالزایی خود را ارائه نداده اما به نظر می‌رسد اولین طرح خود را در این زمینه تصویب کرده است. به گفته مدیر پژوهش‌های موسسه کار و تامین اجتماعی «طرح ملی کاشف» در جلسه اخیر شورای عالی اشتغال تصویب شده است. صادقی‌فرد هرچند جزییات بیشتری از این طرح را نمی‌گوید اما اشاره می‌کند که مجری این طرح شرکت کاشف است.

مدیر عامل شرکت کاشف هم در این مورد با تشریح جزییات این طرح می‌گوید: در این طرح قرار است استعدادسنجی دانش ‌موزان و خانواده‌ها را انجام دهیم. رضا زعفرانیان ادامه می‌دهد: این طرح حاصل مطالعه زندگی 50 کارآفرین کشور است که با آشنا شدن با ویژگی‌های آنان قرار است از میان دانش‌آموزان پایه‌های اول تا سوم دوره متوسطه استعدادسنجی کنیم. به گفته وی، از نیمه دوم آبان ماه امسال ثبت نام متقاضیان شروع می‌شود تا دی ماه امسال آزمون برگزار و سپس از بهمن ماه آموزش‌ها شروع شود.

این عضو هیات علمی دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران خاطرنشان می‌کند: پدران و مادران متقاضی نیز در این آزمون‌ها و کلاس‌های آموزشی شرکت می‌کنند تا مهارت‌های تربیتی آنها برای تربیت یک کارآفرین تقویت شود. آن طور که زعفرانیان می‌گوید ظرفیت این طرح برای امسال 400 هزار نفر است و آمادگی افزایش این ظرفیت تا مرز یک میلیون نفر نیز اعلام شده است. با وجود این، بارزترین ویژگی این طرح این است که دولت اعتباری برای آن در نظر نگرفته است.

داوود قادری، یک عضو شورایعالی اشتغال هم هدف اصلی این طرح را شناسایی استعدادهای کسب‌و‌کار و کارآفرینی جوانان در کشور عنوان می‌کند و می‌گوید: هر ساله تعدادی از افراد تحصیلکرده یا کارآزموده وارد بازار کار می‌شوند و به دنبال این هستند که کسب‌وکاری را برای خود ایجاد کنند، اینکه سطح توانایی این افراد کشف و بر اساس نیازسنجی دسته‌بندی شود کار بسیار مفیدی است. اما این دسته بندی استعدادها راهکار اصلی برای حل معضل بیکاری نیست، طی چند سال گذشته در شورای عالی اشتغال طرح‌های این چنین زیادی مورد بررسی و بحث قرار گرفته و برخی از آنها به تصویب رسیده اما تاکنون نتوانسته معضل بیکاری را برطرف کند.  

 

در همین حال دیروز علی اکبر لبافی، معاون توسعه اشتغال و کارآفرینی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم اعلام کرده بود که 43 درصد بیکاران کشور فارغ‌التحصیلان دانشگاهی هستند. با این وضعیت بیکاری جمعیت فعال ایران به خصوص جوانان آن، باید دید طرح ملی کاشف با هدف‌گذاری فعلا آماده کردن 400 هزار متقاضی کار برای بازار کار چه کمکی می‌تواند به حل مشکل بیکاری کشور کند.
3131

کد خبر 319826

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رضا IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    6 4
    امیدوارم جواب بده اما مطمعنم جواب نمیده +++++++ یعنی جواب میده -------------- یعنی جواب نمیده نمیده نمیده
  • بی نام A1 ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    6 0
    لطفا اطلاعات بيشتري از اين طرح ارايه كنيد، چطور مي تونيم سيوالات خودمون را بپرسيم؟
  • بی نام IR ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    20 1
    مایه شرمه آمار بیکاری. جالبه با این آمار وحشتناک دنبال افزایش جمعیت هسن.
  • اسماعیل A1 ۰۸:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    انصافا باید از این جور طرح ها حمایت کرد برای امروز جواب نمیده ولی همینکه در سالهای آینده هم اگر تاثیر کوچکی هم داشته باشه باید حمایت بشه. امیدوارم موفق باشند
    • بی نام IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
      19 3
      سالهاي آينده هم جواب نميده. مشكل يه جاي ديگست عزيز
    • بی نام RU ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
      9 0
      این برنامه باید درکنار سایر برنامه های اشتغال زایی دیده شود در کشور ما برنامه ریزی بلند مدت معنی نداره چون مدیران ما برای پژوهش و برنامه ریزی جایگاهی قائل نیستند آنها با فلسفه ی هرچه پیش آید خوش آید مدیریت میکنند
    • بی نام A1 ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
      6 0
      ایراد ما ملت همینه، همیشه بدون در نظر گرفتن عواقب احتمالی و یا سود و زیان هر طرحی، آنی با اون موافقت میکنیم.اساسا" دولت های قبلی هر طرحی رو که برای رفاه و آسایش بیشتر مردم تدوین کردن با شکست مواجه شده.این باعث بدبینی و سوءظن به دولتمردان بعدی میشه.از طرح های عمرانی و زیر بنایی گرفته تا همین ایجاد اشتغال برای مردم.از سد های بدون بازده و ایجاد پروژ های عظیم نفت و گاز گرفته تا مسکن مهر و پرداخت یارانه و غیره و ذالک...اما واقعا" چرا هر طرحی که با رفاه و آسودگی و تامین آینده بهتر سر و کار داره با مشکل مواجه میشه؟جوری که با هزینه های تحمیلی بی مورد برای به ثمر رسوندن یک طرح بی ارزش همواره این مردم بودن که تاوانشو پس دادن و دردی که ازشون دوا نشده که هیچ معضلات و مشکلات شون هم بیشتر از پیش شده.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    4 1
    البته این جور طرح ها وبه طورکلی طرحهایی که با خلاقیت وایده یک آدم به وجود میاد زمانی به نتیجه میرسه که دولت از اقتصاد دست بکشه و خودش نخواد معجزه گرباشه وبرای همه شغل ایجاد کنه .درست مثل 8 سال اخیر که میخواستیم سالی 2میلیون شغل ایجاد کنیم اما دریغ که تعددادی هم کارشون رو از دست دادن.
  • خلیج فارس A1 ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    3 1
    آره سالی یه طرح بدیم انشالله بیکاری ریشه کن میشه ...!!!!
  • بی نام IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    1 4
    حالاشد کاشف قبلا بودمهرافرین....؟؟!!!خوب سرجوونای مردم روگرم میکنین.....ای خدا خودت به ما کمک کن وهیچ کس رومحتاج نامردنکن....امین.
  • مسلمان ایرانی IR ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    16 0
    سلام،به نظرمن به عنوان یک کارمندبازنشسته باشناختی که ازمراکزدولتی ازقبل ازپیروزی انقلاب تاکنون دارم؛ به غیرازمشکلات اساسی امروزکشور،سه دلیل عمده دیگربرای اشتغال وجوددارد:اول افزایش وتراکم نیروی انسانی دربدنه دولت به صورت ناکارآمد(ودرنتیجه افزایش میزوصندلی وساختمان )واستفاده از بالاترین رقم بودجه برای پرداخت حقوق .دوم:ااستفاده ازکارکنان غیرمتخصص واستخدام کارکنان سفارشی وبدون ضابطه(که اثرآزمون های استخدامی رابه صفرمی رساند).سوم:استفاده از اضافه کاری مستمرمدیران وکارکنان وابقاءبازنشستگان درمراکزدولتی ودادن چندین پست وحقوق به یک نفر.
  • بی نام A1 ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    6 0
    لطفا بيشتر اطلاع رساني كنيد
  • بی نام IR ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    2 0
    مواظب باشين طرحشون با طرح كاشف بانك مركزي تداخل نكنه!!!
  • عطا IR ۰۹:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    5 0
    برای رفع بیکاری فقط باید به فکر تولیدات مورد نیاز جامعه پرداخت ولی با پشتیبانی که از تجار محترم و دلان و واسطه گری میشود هیچ امیدی به بهبود وضع بیکاری و بهبود اقتصاد نداشته باشید
  • بی نام IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    1 2
    بی مایه فطیره
  • بیکار A1 ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    2 1
    تا اینا عملی بشن من توی این شهر غریب، گوشه خونه با فوق لیسانس از دانشگاه دولتی، از بیکاری دق میکنم. نه خدا نه بنده خدا به من که کمکی نکردن، خوش به حال اونایی که دست نیازشون رو یا یکی از آسمون یا کسی روی زمین میگیره. من رو که هیچ کس نه تو آسمون نه روی زمین دوست نداشت، کسی به تواناییهام اطمینان نکرد و قبولم نکرد تا شاغل بشم. خدایا خیلی ناراحتم، خیلــــــــــــــــــی.
  • بی نام FI ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    3 0
    ببخشید استعداد سنجی برای چه مهارتی ؟ مهارت های عملی یا مهارت های ذهنی؟ آیا برای مهارت های عملی دخترها هم برنامه ای دارند؟
  • عباس A1 ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    4 0
    ايكاش زودتر اعلام ميشد چون من به نو جوانان فاميل گفتم پول-پارتي-پر رويي يكمي هم بي آبرويي كافيه حالا چي كار كنم بي كار مي شن.
  • يه ايراني IR ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    2 0
    موفق باشيد
  • حمید م IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    1 4
    اینم میشه یک محل گنده و خوب برای رانت خواری کی اینارو تایید میکنه که کارآفرینند؟!! رانت کی میگه چقدر به کی داده شود؟ رانت بهتر بهش بگیم دانشگاه آزاد به شیوه نوین نگران نیستم چون فقط اسم رانت خواری و دزدیشون عوض شده . بقول معروف کیسه ای که خالی هست دیگه خالیتر نمیشه...
    • بينام IR ۱۹:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
      6 0
      مشكل اينه كه شما دوست عزيز يا نميدوني كارافريني چيه!!! يا نميدوني دل سوزوندن برا رفع مشكل بيكاري چيه!!!!
  • بی نام IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    1 4
    بنظرم اصلا مشکل بیکاری نداریم دلیلم دارما 1 سال دنبال 2 تا فروشنده ایم حقوق 500 هزاریم واسه 3 ماه در نظر گرفتیم بعد از 3 ماهم پورسانت اضافه میشه بهش هرکی میاد یه شرایط چرتی داره تازه همه توقع حقوق بالاتر دارن الانم جدی میگم دنبال افغانی یا پاکستانی هستیم 1 جورایی فروشندگیمون داره میره سمت کشورهای حوزه خلیج پارس....
    • وبگرد ایلامی IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۳
      1 0
      بی نام عزیز آدرس بده ما پایه ایم برای فروشندگی .
  • سیامک A1 ۱۲:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    2 2
    دولت قبلی یکاری کرده این طرح که سهله 100 تا طرح دیگروهم که اجرا کنن باز مملکت تو بحران بیکاریه...
  • مهدی RO ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    7 0
    مشکل اشتغال تو این مملکت به خاطر رانت اطلاعتیه که یه عده دارن و یه عده نه
  • حوا IR ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    1 0
    دولت کوچک ، اقنصاد آزاد و لیبرال دمکراسی
  • محمد IR ۱۹:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    3 0
    به نظر من کار بسیار جالبیه و اولین گام عملی در توسعه کارآفرینی در کشوره و تا الان بقیش همه در حد صحبت در مکان های مختلف آکادمیک و غیر آکادمیک بوده.با حلوا حلوا کردن دهن شیرین نمیشه...باید گام های عملی مثل کاشف برداشت....آرزوی موفقیت دارم برای دست اندرکاران این طرح
    • علی IR ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۸
      1 0
      منم با نظر شما موافقم. و البته امیدوارم بیشتر اطلاع رسانی بشه در این خصوص.
  • بی نام A1 ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۰۷
    3 0
    دستمريزاد به دست اندركاران طرح و آرزوي موفقيت
  • محمودی A1 ۰۵:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۲
    3 0
    برای رفع معضل بیکاری چند کار اساسی باید انجام شود. 1-باید ظرفیت تولید کشور را در بخشهای کشاورزی،صنعت و خدمات شناخت 2-میزان مصرف داخلی را مشخص نمود 3-در صورت تولید بیش از نیاز داخلی زمینه صادرات محصول را فراهم نمود بنابراین تاوزارتخانه های کشاورزی ، صنعت وبازرگانی،امور خارجه و... باهم هماهنگ نشوند توفیقی در این زمینه حاصل نخواهد شد.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین