به گزارش خبرآنلاین، دومین شماره هفته نامه خبری - تحلیلی «سام» با مطالب متنوع و یادداشتها و گفتارهایی از «سارا شریعتی، رضا عطاران، مهشید میرمعزی، علیرضا داوود نژاد، گلاب آدینه، لادن مستوفی، فرزانه کرم پور» منتشر شد. در این شماره همچنین خاطرات منتشر نشده زنده یاد ایرج افشار همراه با گفتگویی با «دن براون» درباره آخرین رمانش «دوزخ» منتشر شده است.
بنابراین گزارش، در این شماره مانند شماره نخست، پیشنهادهایی از چهرههای شناخته شده سینما و تلویزیون برای مطالعه ارائه شده که در کنار ستونهایی همچون معرفی سایتهای برتر دانلود کتاب، گفتگو با رییس کتابخانه عامه کابل و همچنین لیست پرفروشترینهای هفته گذشته، عمده مطالب این نشریه را تشکیل میدهد.
در بخشی از این نشریه که با صاحب امتیازی مکتب خبر ایرانیان منتشر شده و در کتابفروشیهای معتبر پایتخت قابل تهیه است، یادداشت منتشر نشدهای از علی شریعتی درج شده که مقدمهای است که زنده یاد شریعتی، به زبان فرانسه بر کتاب «سرود جهشها» تألیف استاد محمدرضا حکیمی، نوشته و حالا بعد از چهل سال، ترجمه و منتشر شده که بخشی از آن را در ادامه میخوانید:
«تشیّع، بر خلاف تصوّر برخی نویسندگان معاصر، در طول تاریخ به هیچ وجه پایگاه توطئهگران نبوده است، بلکه پناهگاهی بوده که ستمدیدگان در آن گرد میآمدند و میکوشیدند علیه قدرت استبداد و طبقۀ استثمارگر شورش کنند؛ با این هدف که به جامعهای دست یابند که جزم اندیش نباشد و تمام فرزندانش را با آغوش باز پذیرا شود. پس تشیع خصلتی کاملاً اجتماعی دارد.
اثر حاضر، مجموعه مقالاتی است که مؤلّف در باب موضوعات گوناگونی به نگارش درآورده است و پیش تر، به گونههای مختلف انتشار یافتهاند. به رغم ظاهر ناهمگونی که این مجموعه دارد، روحی همگون بر آن حاکم است و اندیشهای یکسان و هدفی واحد میتوان در آن یافت.
هدفی که در تمام مقالات این مجموعه تعقیب میشود، رنسانس تشیع در جامعهای است که خود را شیعه میداند. هدف آن، بیداری جانهایی است که با افسون استعمار در خواب فرو رفتهاند، پی گرفتن نبرد میان عدالت و بی عدالتی، نبرد میان هواخواهان نظامی انسان دوست و مساوات خواه، و پیروان حکومتی خودکامه و نژادپرست است. و بالأخره کتاب میخواهد به نسل جدید، که با گذشتۀ پرشکوه خویش بیگانه است، اندیشمندان، شاعران، قهرمانان آزاده و مبارزانی را بشناساند که با خون خود، تاریخی پر شور و هیجانبار و دردآلود را، تاریخ تشیع را، برای ما نگاشتهاند. امّا این تاریخ هنوز ناتمام است. این تاریخ با علی، این ثمرۀ غریب و استثنایی انسانیت، آغاز شده و با پیروزی نهایی انسان بر استبداد، خودکامگی و تبعیض نژادی و نابرابری ملّتها و طبقات اجتماعی، و بالأخره با از میان بردن استثمار انسان توسّط انسان، به پایان خواهد رسید.
خطرناکتر از همه چیز، غفلتی است که نه فقط در غربزدگان بلکه در خود ما شیعیان همچنان نسبت به آنچه مختص اندیشۀ شیعی است، وجود دارد.
چگونه باید از این دام غفلت رها شد؟ اینجاست که فلاسفه، اندیشمندان و بخصوص مبارزان و شهیدان، بهترین شاهدانیاند که از فراسوی نسلها ما را فرا میخوانند، وجدان بشریّت را برای ما مجسّم میکنند و اخلاق و سیاست را -آن گونه که بر خود آنها و در قالب شیعی مجسّم گشته بود- برای ما پدیدار میسازند.
مؤلّف کتاب، تجربه ای در خور توجّه و عمیق از تشیع دارد. او میگوید: «منظور من از تشیع ربطی به مفهوم فرقه گرا و حتّی مذهبی ندارد، بلکه چیز دیگری است». چه چیزی؟ آیا نویسنده ما میخواهد تشیع را عرفی کند؟ آیا میخواهد تفسیری لائیک(عرفی) از آموزه تشیع به دست دهد؟ نه، هرگز.
...جامعه کنونی که گذشته خود را، تاریخ پر از حیات و جنبش خود را، و قهرمانان و مبارزان و شهیدان خود را از یاد برده است، خود را بی مایه نشان داده، از مقدّسات و حیات معنوی کاملاً روی برگردانده و سقوط و زوال خویش را نظارهگر است، و بی اختیار و حتّی ناآگاهانه در حال خودکشی است؛ خودکشی ناآگاهانه، این است حال و روز روح امروزین. و از این خودکشی و در خواب فرورفتگی چه کسانی بهره میبرند؟ چه کسانی مگر استعمارگران، افسونگران ملتها و به تعبیر قرآن: «نَفّاثات فی العُقَد» ها؟
جامعه ما باید این زنجیرها را بگسلد، از این کابوس بیرون آید، و وجدان خویش - یا به تعبیرِ رساتر: «مافی الضَّمیر» خویش- را بازیابد. جامعه ما باید درمان شود و باید از نو زاده گردد...»
«سام» که در حال حاضر هر 15 روز یکبار منتشر میشود با قیمت هزار تومان در کتابفروشیهای معتبر تهران عرضه شده است.
6060
نظر شما