مسکو همواره دربرابر مطالبه حق تعیین سرنوشت ازسوی مسلمانان قفقازشمالی تلاش کرده است کنترل وسلطه خودرا برآنها اعمال کند.دراین نوشتار به دلایل این رویکرد روسیه باختصار می پردازم.

 

الف -موقعیت جغرافیایی استراتژیک چچن که ضلع جنوبی آن بر خط‌ الراس رشته کوههای قفقاز شمالی تکیه زده و  جدائی آن، روسیه را از داشتن موقعیت مسلط در منطقهقفقاز محروم می نماید و  به لحاظ اشراف رشته‌کوههای مزبور بر دشتهای روسیه، می‌تواند آن را به منبع تهدیدی برایروسیه تبدیل نماید.

 ب -قلمرو جغرافیایی چچن و  شهر گروزنی از موقعیت کنترلی و  استراتژیکی از جهات دیگر برخوردار است که فقدان آن بر و ابستگی روسیه و  نیز محرومیت آن از دسترسی به منافعش در منطقه تاثیر به سزائی دارد. برای نمونه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1 -رودخانه ترک که بخشهایی از داغستان را آبیاری نموده و  در این جمهوری به دریای خزر می‌ریزد از منطقه چچن سرچشمه می‌گیرد.

2 -خط آهن سبلان به ماخاچ قلعه از مرکز گروزنی می‌گذرد.

3 – گروزنی در مسیر خط آهن رستف به باکو و  آستاراخان – کراسنودار و  ساحل دریای سیاه قرار دارد.

 4-گروزنی پس از پیدایش نفت و  احداث خطوط لوله شرق خزر اهمیت و یژه ای پیدا کرد و  این شهر که در سال ۱۸۱۸م تاسیس شد به همین خاطر به سرعت رشد کرد و  هم اکنون از موقعیت محوری برخوردار است و  اگر چه خطوط لوله انتقال نفت باکو و  شرق خزر به بندر روسی نووروسیسک در ساحل دریای سیاه از گروزنی عبور می‌کند، چنین شرایطی بر نقش موقعیت چچن و  گروزنی در اتصال خطوط لوله نفت خزر به اروپا و  جهان خارج از دید روسها پنهان نمی‌باشد و  به لحاظ ژئوپلتیکی محور گروزنی – نووروسیسک می‌بایست در رقابتهای منطقه‌ای و  جهانی و  در جنگ خطوط نفت منطقه به ایفای نقش بپردازد و  میدان را از رقبای دیگر نظیر باکو – جیهان برباید.

 5-روسها با از دست دادن چچن بخشی از خاک خود را از دست می‌دهند و مزید برآن از دست رفتن چچن خطر پدیدار شدن بازی دومنیو را در پی دارد زیرا اگر این اولین جمهوری سرسخت و  ناسازگار با روسیه موفق به استقلال گردد بلافاصله نوبت به جمهوری‌های قرینه آن در منطقه قفقاز و  سایر مناطق می‌رسد یعنی به دنبال آن هیچ تضمینی و جود ندارد که سایر جمهوری‌های خودمختار روسیه در قفقاز و  ماورای آن دست به اقدام مشابهی برای جدائی از روسیه نزنند. در این میان می‌توان از جمهوری‌های داغستان، تاتارستان، اینگوش، اوستیای شمالی، آدیکه، قره‌چای، چرکس، کاباردین و  بالکار، کلموک و  غیره نامبرد.

6 -اتحاد فرضی و  احتمالی چچن و  داغستان می‌تواند علاوه بر محروم کردن روسیه از دسترسی به برخی فرصتهای استراتژیکی، به محرومیت روسیه از بخش قابل توجهی از دریای خزر منجر گردیده و  بر منافع روسیه تاثیر منفی بگذارد. 

7 -قفقازشمالی اهرم کنترل قفقاز جنوبی برای روسیه است.

8-قفقاز شمالی دیوار امنیتی روسیه دربرابر سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) است.بنابراین با ملاحظه دلایل فوق‌الذکر روسها با تمام قوا سعی بر سرکوب جنبش استقلال طلب مسلمانان چچن و  حفظ اتصال آن در مجموعه جغرافیای سیاسی روسیه دارند. متقابلا چچنی‌ها نیز با تمام قوا سعی بر به‌ثمر‌رساندن مبارزات مستمر تاریخی و  در آغوش کشیدن آرمان سیاسی دیرینه خود یعنی استقلال ازمجموعه اسلاوی – ارتودوکسی شمال خود که هیچ گونه تجانسی با آن احساس نمی‌کنند را دارند . از این رو جدالی سخت بین آنها جریان دارد.

مندرج در سایت مرکز مطالعات بین المللی صلح

کد خبر 335714

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهدی A1 ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۲
    4 5
    تمامی قفقاز ( شمالی و جنوبی ) ، تمامی کردستان ، عراق ، کویت ، بحرین بزرگ ( شامل قطیف و حسار که در اشغال تازیان وهابی آل سعود است ، جزیره بحرین و قطر ) ، عمان ، جلفاوه ( امارات جعلی تازی ) ، آریانا ( افغانستان جعلی ) ، تمامی سیستان ( که اکنون بخشی از آن در دست افغان هاست ) ، تمامی مکران و بلوچستان ( که بخشی از آن در اشغال پاکستان است ) ، تمامی کشمیر و پاکستان ، آستراخان ، ازبکستان ، تاجیکستان ، ترکمنستان ، قرقیزستان و قزاقستان متعلق به ایران بزرگ آریایی است .