طرح پیشنهادی راه اندازی نمایشگاه‌‌های موضوعی ـ تخصّصی کتاب

نظر به راهبرد دولت در تقویت مسأله کتاب، کتابخوانی و توسعه امر نشر کتاب، در برخی از کشورهای توسعه یافته، برای آگاهی جامعه علمی، اساتید، دانشجویان و پژوهشگران، از آخرین دستاوردها و داده‌های علمی و نیز تازه‌های نشر حوزه‌های تخصّصی، نوعاً سلسله نمایشگاه‌هایی تخصّصی به صورت ماهانه، برگزار می‌گردد؛ بدیهی است انتظار یکساله محققان برای آگاهی از آثار جدید، تا زمان برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب، به هیچ روی، منطقی به نظر نمی‌رسد.

بر پايه اين طرح، در کنار يکبار برگزاري سالانه نمايشگاه بين المللي کتاب، سلسله نمايشگاه‌هايي‌ تخصّصي (ترجيحاً ده نمايشگاه کتاب)، با فضاي نمايشگاهي محدودي، در موضوعاتِ ده‌گانه اصلي کتب، مانند نمايشگاه تخصّصي کتاب ماه پزشکي، نمايشگاه تخصّصي کتاب ماه فلسفه، منطق و کلام، نمايشگاه تخصّصي کتاب ماه تاريخ و جغرافيا، نمايشگاه تخصّصي هنر و مانند آنها، به صورتِ <ماهانه با نمايش کتبِ يک موضوع و منحصراً به مدّت يک هفته>، برگزار مي‌گردد.

در بسط و تبيين موضوع و شرايط و اقتضائات اين طرح، نکاتي چند به ذهن اين کمينه مي‌رسد که البته بدون ترديد در صورت جلب توجه مسؤولان نمايشگاه کتاب، بايستي به صورت علمي مورد ارزيابي کارشناسان امر قرار گيرد.

1.       اين نمايشگاه شامل تمامي آثار منتشر شده از سوي ناشران در يک موضوع، تا زمان برگزاري نمايشگاه خواهد بود.

2.       تمامي آثار منتشر شده، پس از ارزيابي، در ده موضوع رده بندي گرديده و در نمايشگاه مذکور عرضه مي‌گردد.

3.       جهت نمايش اثر، حداقل دو نسخه از کتابِ تازه انتشار، از سوي ناشران به دبيرخانه اين نمايشگاه ارسال مي‌گردد.

4.       اجراي روند نمايشگاهي در انحصار مجري نمايشگاهي (ترجيحاً خانه کتاب) بوده و ناشران حضور نخواهند داشت.

5.       بر خلاف نمايشگاه بين المللي، اين نمايشگاه تخصّصي فاقد غرفه ناشران و بلکه به صورت يکپارچه خواهد بود.

6.       تمامي کتب ارائه شده در نمايشگاه داراي سنسور مخصوص براي جلوگيري از خروج آن از نمايشگاه خواهد بود.

7.       تمامي آثار مذکور متناسب با موضوع هر ماه، به صورتي منطقي چيده شده و به صورتي کاملاً حرفه‌اي و تخصّصي با دکوراسيون منحصر و سازگار با آن موضوع، عرضه خواهد گرديد.

8.       اين نمايشگاه، يک نمايشگاه کتاب است و آثار ارائه شده در نمايشگاه، منحصراً طيّ يک هفته نمايش داده خواهد شد.

9.       فروش کتاب در نمايشگاه به صورت پيش فروش و منحصراً به صورتِ مجازي و با 15% تخفيف قيمت پشت جلد خواهد بود که پس از يک هفته از اتمام نمايشگاه، با ارسال رايگان ناشر به آدرس خريداران، امکان پذيرخواهد بود.

10.    تمامي دو نسخه اثر ارائه شده در اين نمايشگاه، غير قابل فروش بوده و آن آثار در واقع به تدريج، موادّ کتابي ده ابَر کتابخانه تخصّصي در تهران (ترجيحاً زير نظر وزارت ارشاد) را در ده موضوع ارائه شده، تأمين خواهند نمود.

11.    اين نمايشگاه با هدفِ آگاهي پژوهشگران از تازه‌هاي نشر و نيز حمايت از ناشران کشور مي‌باشد، ليکن شرکتِ ناشران بين المللي در اين نمايشگاه‌ها، با رعايت ضوابط و شرايط وزارت ارشاد، بلامانع و بلکه راجح خواهد بود.

12.    براي اطلاع رساني و پيش فروش آثار ارائه شده در نمايشگاه تخصّصي تا يک هفته پس از نمايش آثار مذکور، طراحي و ساخت يک سامانه نرم افزاري قوي و بهنگام، يک وبسايت حرفه‌اي و يک تيم تخصّصي ضروري است.

13.    براي نخستين بار، تمامي امور مربوط به اين ده نمايشگاه تخصّصي، منحصراً از طريق وبسايت نمايشگاه خواهد بود.

14.    همزمان با برگزاري نمايشگاه تخصّصي، در وبسايتِ نمايشگاه نيز به صورت مجازي، آثار نمايش داده خواهند شد.

15.    تهيه و شناسايي مکاني مناسب براي اين نمايشگاه‌هاي ده‌گانه ده هفته‌اي (مجموعاً 70 روز) در سال ضروري است.

16.    نمايشگاه فيزيکي کتاب، در هر ماه يکبار و مدّت زمان برگزاري هر نمايشگاه نيز دقيقاً يک هفته خواهد بود؛ امّا نمايشگاه مجازي در وبسايت نمايشگاه و پيش فروش آثار تا يک هفته پس از اتمام نمايشگاه نيز، ادامه خواهد داشت.

17.    به جهتِ احترام به مقام رفيع قرآن کريم و اهل بيت عليهم السلام دو نمايشگاه تخصّصي يک هفته‌اي نيز در ماه‌هاي يازدهم و دوازدهم، به اين دو موضوع آرماني اختصاص خواهد داشت.

18.    کتب ارائه شده در دو نمايشگاه تخصّصي قرآن کريم و نمايشگاه تخصّصي کتب مربوط به اهل بيتعليهم السلام منحصراً موادّ کتابي کتابخانه در شرفِ تأسيس، يعني <کتابخانه تخصّصي ثقلين (قرآن و عترت)> را در شهر علم و دانايي قم، ترجيحاً تحتِ اشراف حوزه علميه قم، تأمين خواهد نمود و آن آثار به تدريج در مکاني مناسب، براي استفاده پژوهشگران حوزوي و دانشگاهي، تجميع خواهد گرديد.

19.    مجري نمايشگاه همزمان با ايام برگزاري نمايشگاه، وظيفه برنامه‌ريزي نشست‌هاي تخصّصي و نيز وظيفه هماهنگي با هتل‌ها و .. براي اسکان مهمانان و محققان و پذيرايي از آنان را عهده‌دار خواهد بود.

20.    به نظر مي‌رسد اين نمايشگاه‌هاي تخصّصي در شناختِ آثار ارزشمند و نيز تشخيص کتب برتر، براي مراکزي مانند کتابِ سال جمهوري اسلامي ايران يا ديگر مراکزي که در صدد ارزيابي علمي آثارند، نقشي محوري و کليدي داشته باشد.

پايان سخن اينکه، اين طرح پيشنهادي به طور طبيعي، داراي جزئياتِ بيشتر و به طور منطقي نيازمند جلسات توجيهي و کارشناسي کارشناسان و متخصّصان امر نمايشگاهي است؛ به نظر مي‌رسد اگر کليات اين طرح، مورد توجّه عزيزان در وزارت ارشاد و خانه کتاب، قرار گيرد، ان شاء الله مي‌توان در طيّ جلساتي به بسط و شرح جزئيات آن پرداخت و زواياي مختلف آن را مورد بررسي علمي و تخصّصي قرار داد؛ با سپاس.

کد خبر 416023

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۳
    4 0
    احسنت انصافا طرحي عالي است به شرطي که درايتي در مسؤولان نمايشگاهي کشور براي اجرايي کردن آن باشد و فايده قابل توجه آن به نظر ميرسد اين باشد که هر دانشجو و متخصصي که دنبال موضوع خاصي است سريعتر به مطلوب خود ميرسد مضافا بر اين اينکه مشکلات شلوغي و سردرگمي و تبديل کتابسرا به کبابسرا و سيزده بدر و نمايشگاه خوراکي ها را هم درون نمايشگاه کتاب را نخواهد داشت به نظرم ميرسد اگر اين طرح اندي کارشناسي بشود بهترين زمينه را براي دسترسي کامل محققان يک فن و موضوع به کتاب را خواهد داشت
  • حميد IR ۰۵:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۲/۲۳
    0 3
    يه درصد فكر كن خانه كتاب بدون حضور ناشران حال انجام يه همچين كاري رو داشته باشه

آخرین اخبار