به گزارش خبرگزاری خبرانلاین ناصر مقدسی قائم مقام سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری نیز سطح آلودگی بیماری ارس واش در جنگل های ارس ایران را قابل ملاحظه می داند.
ناصر مقدسی با بیان اینکه در 14 هزار هکتار جنگل ارس کشور ارس واش شایع شده معتقد است: اکوسیستم ضعیف، خشکسالی و فشار دام مازاد بر ظرفیت، از عواملی است که موجب بروز بیماریها ازجمله ارس واش در مناطق جنگلی می شود و مبارزه با این بیماری نیاز به کار علمی دارد.
در استان سمنان 150 هزار هکتار جنگل ارس وجود دارد، درختانی که قدمت بسیاری از آنها به بیش از 200 سال هم می رسد و به گفته مسوولان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری 40 تا 60 درصد از این جنگل ها به بیماری ارس واش آلوده شده اند.
مصطفی خوشنویس عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات مراتع و جنگل ها می گوید: ارس واش نوعی انگل و یک گونه گیاهی است که مانند انگل دارواش، روی درختان ارس می روید؛ با این تفاوت که جنگل نشینان از انگل دارواش به عنوان علوفه دام استفاده می کنند، اما از ارس واش استفاده ای نمی شود.
آفت زغالی پیش از ارس ها گریبان بالغ بر 70 هزار هکتار از ذخیره گاه های شمشاد کشور در جنگل های هیرکانی را گرفته بود، آفتی که باعث خشک شدن شمشادها می شد و حالا جنگل های ارس طعمه جدید واش است.
آفت زغالی در آقا سور در منطقه ارجمند، مسیر جاده هراز و فیروزکوه و بخش هایی از جنگل های سمنان و طارم به شکل گسترده و به صورت پراکنده در رویشگاه های منطقه گردنه چهارباغ گرگان مشاهده می شود.
ارس واش بیماری نیمه انگلی است که در یک دوره بلندمدت باعث از بین رفتن درختان ارس می شود، درختانی که خود به طور طبیعی از رشد بسیار کمی برخوردارند. میزان رشد درختان ارس سالانه بین یک تا 2 سانتی متر است.
روش شیوع ارس واش هم جالب است، بذرهای ارس واش پرتابی و چسبناک هستند و پس از رسیدن، به صورت انفجاری به طول 6 تا 15 متر پرتاب می شوند، میزان پرتاب بذرها گاهی تا 27 متر هم می رسد و باعث انتقال انگل می شوند، البته پرندگان هم با نشستن به روی شاخ و برگ درتان آلوده، این انگل را از درختی به درخت دیگر منتقل می کنند.
خوشنویس با بیان اینکه معمولا آفات گیاهی دشمن طبیعی دارند و هنوز دشمن طبیعی آفت ارس واش مشخص نشده است، گفت: در مقاطعی برای مبارزه با این انگل، سرشاخه های جوان آلوده را می بریدند، اما به دلیل گستردگی جنگل ها انجام چنین کاری ممکن نیست و باید به جای آن عامل به وجود آورنده بیماری را پیدا کنیم و از بین ببریم.
مقدسی، انجام امور ژنتیکی، شناسایی گونه های مقاوم و بهره گیری از کمک و مشارکت مردم را در مقابله با این بیماری موثر و لازم دانست .
از آنجا که ارس گونه ای بسیار مقاوم در برابر سرما و خشکی هواست، وجود جنگل های ارس در استان های کویری نظیر سمنان در توسعه پوشش گیاهی تاثیر گذار و لازم است.
معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان با بیان اینکه برای رفع این آفت از کارشناسان گیاه پزشکی کمک گرفته شده است، افزود: با اعتبارات بسیار اندکی که از محل صیانت از جنگل های زاگرسی به این منطقه از جنگل های رشته کوه البرز اختصاص یافته است، درحال مبارزه با آفت ارس واش هستیم.
محمدعلی سفیدیان قطع سرشاخه های آلوده را تنها راه حل فعلی برای رفع این آفت عنوان کرد و گفت: استفاده از روش های شیمیایی به خاطر احتمال صدمه زدن به درختان، ایجاد مشکلات زیست محیطی احتمالی و صدمه رسیدن به حیات وحش مقدور نیست.
بخش زیادی از جنگل های آلوده به ارس واش در استان سمنان در محدوده شهرستان مهدیشهر قرار دارد.
حمیدرضا عبدوس رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان مهدیشهر با بیان اینکه این بیماری در دوره خشکسالی فعلی تشدید شده است، گفت: علاوه بر کمبود اعتبارات، واقع شدن درختان ارس در ارتفاع بیش از دو هزار و 500 متر و مناطق صعب العبور مشکل اساسی در مبارزه با این بیماری است.
حفظ درختان ارس نه تنها در توسعه پوشش گیاهی، بلکه برای پیشگیری از جاری شدن سیل هم مهم است.
میترا جوان کارشناس منابع طبیعی نیز با بیان اینکه گونه ارس تا ارتفاع سه هزار و 500 متری از سطح دریا هم قادر به رشد است، گفت: این گونه در واقع، بالاترین طبقه جنگلی ایران را تشکیل می دهد و قادر است سد سیل شود .
وی افزود : نخستین رواناب های سطحی در ارتفاعات جاری می شود و این درختان ارس هستند که اولین سد جلوگیری از جاری شدن و حرکت آب هستند، همچنین درختان ارس می توانند جلوی سقوط بهمن را هم بگیرند.
دانستن این مطلب شاید تلنگری باشد که چرا خسارت سیل اواخر تیرماه در شهرستان های شمالی استان سمنان که بیشترین محدوده جنگل ارس را دارند، بیشتر از دیگر نقاط بوده است
نظر شما