1)

اگر قصد داشته باشید در سفرتان به شهر بروجرد، سری به خانه آیت الله العظمی بروجردی بزنید خیلی هم خوش خیال نباشید که با تابلوهای راهنما به راحتی خانه این مرجع بزرگ شیعه را پیدا کنید. حتی در ورودی شهر- آنگونه که مرسوم است - تابلویی با این مضمون هم پیدا نمی کنید که مثلا " به شهر زادگاه آیت الله العظمی بروجردی خوش آمدید". اگر بخواهید از مردم شهر نشانی بپرسید هم باید کلی بگردید ودور خودتان بچرخید تا از پیرمردی مو سپید آدرس درست را بگیرید. آن وقت سر کوچه ای باریک، لابه لای درخت ها تابلوی کوچکی را می یابید که نام بروجردی بر آن نقش بسته است.

بروجردی

در میانه کوچه در چوبی قدیمی مشکوکی می بینید که بعید نیست اصل ماجرا باشد.

بروجردیبروجردی

روی در نوشته های پر شماری هست و دخیل هایی که احتمال صحت ظن شما را تقویت می کند.

بروجردb

از اهالی کوچه که بپرسید تایید میکنند که اینجا بیت همان مرجع عالیقدر شیعه است. اما در بسته است. امکان بازدید وجود ندارد. اگر حوصله تان سر رفته باشد، نهایتا عکسی با درقدیمی می گیرید و می روید وگرنه دنبال راهی می گردید که وارد خانه شوید. در خانه همسایه را که بزنید و اصرار کنید، لطف می کند و شما را به داخل منزل می برد. آنچه می بینید خانه ای است متروکه اما زیبا و آرام با حیاطی دلباز و سرپوشیده با شیشه هایی آبی و حوضی در میان.

broojerdi

broojerdi

خانواده ای دراتاق های ضلع جنوبی زندگی می کنند. بقیه اتاق های خانه جملگی متروکه اند. یا قفل شده اند و یا به انباری تغییر کاربری داده اند. بوی نا و تارهای عنکبوت در اتاق ها، شمارا ازهرتوضیحی بی نیازمی کنند. ظاهرا تنها در دهه اول محرم و ایام فاطمیه عزاداران به حیاط این خانه راه می یابند وبس.

broooj

brooo

به همین منظور حسینیه ای کوچک در طبقه دوم ساختمان مهیا شده.

brooo

چشم که بچرخانید منبر آیت الله را هم گوشه ای خواهید دید.

brooj

به اتاق شخصی ایشان هم می توانید سری بزنید که انبوهی از وسایل و خرت و پرت را در خود جای داده است.

br

این خانه را که با خانه های شخصیت های دیگر مثل خانه شهریار در تبریز، نیما در یوش، ابوالحسن صبا، و یا خانه موزه های شهید مطهری، دکتر شریعتی، دکتر شهیدی ، دکتر حسابی و شهید چمران مقایسه می کنید که با چه وسواس و دبدبه ای برای بازدید علاقه مندان مهیا شده و وقتی شان و جایگاه آیت الله را با دیگران قیاس میکنید، آن وقت است که آرزو می کنید ای کاش همان وقت با در، عکسی به یادگار می گرفتید و می رفتید پی کارتان.

b

 2)

سیاست سازمان میراث فرهنگی در زمینه حفظ و نگهداری از خانه های تاریخی معمولا بر محور معماری استوار بوده. از این رو یا خانه های اشرافی  رجال ، اعیان و تجار مورد لطف سازمان قرار می گیرد و یا کاخ های سلطنتی و خانه شاهان و درباریان. با این حساب به رغم ادعاهای مرسوم، خانه های ساده شخصیت های مذهبی، علمای دینی یا شخصیت های فرهنگی هرگز مورد توجه این سازمان قرار نمی گیرند و حتی ثبت ملی هم نمی شوند چرا که معماری فاخری ندارند. خانه های شخصیت هایی چون آیت الله کاشانی، آیت الله مدرس، اخوان ثالث، دکتر مصدق، آیت الله بهبهانی، پروین اعتصامی، جلال آل احمد و ... از این دست هستند.

در عوض، خانه امام جمعه تهران و داماد ناصرالدینشاه در ناصر خسرو، خانه های کاشان، خانه وثوق الدوله، خانه ملک التجار در یزد و حتی خانه رضاشاه در تهران پیش از رسیدن به سلطنت توسط میراث فرهنگی خریداری شده ، نگهداری می شوند و مورد بازدید قرار می گیرند.

خانه هایی نظیر دکتر حسابی و حاج امین الضرب و چندتای دیگر توسط خانواده ها نگهداری می شود و خانه هایی چون خانه دکتر شریعتی، شهید چمران و ... را هم شهرداری احیا و نگهداری کرده و ربطی به تشکیلات عریض و طویل میراث فرهنگی ندارد.

* عکس ها: کیوان کثیریان

کد خبر 53091

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۰:۲۸ - ۱۳۸۹/۰۱/۱۸
    0 0
    با سلام اولا که دکتر شریعتی و نه مرحوم شریعتی. ثانیا در حال حاضر احترام مراجع عالیقدری که در قید حیات هستند نگه داشته نمیشود چه رسد به خانه آیت الله العظمی بروجردی. با سپاس
  • saeed IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۸۹/۰۱/۱۸
    0 0
    واقعا شرم آوره من خودم بروجردی هستم و واقعا متاسفم که این خونه متروکه هست و از دست من به عنوان یک شهروند بروجردی کاری جز افسوس برنمیاد اینها همه از بی لیاقتی مسئولین هست که اصلا معلوم نیست دارن چه میکنن
  • بدون نام IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۸۹/۰۱/۱۹
    0 0
    خیلی ممنون که (مرحوم شریعتی) را اصلاح کردید. راستش را بخواهید باورم نمیشد. موفق باشید.
  • reza IR ۱۷:۰۲ - ۱۳۸۹/۱۰/۱۲
    0 0
    مگه دکتر شریعتی هنز زنده است؟