۰ نفر
۱۲ اردیبهشت ۱۳۸۹ - ۱۰:۳۵

اتحادیه اروپا می‌خواهد با ساخت سیستمی برای شبیه‌سازی رویدادهای مختلف، از نتایج آن برای تحلیل شرایط بحرانی، پیش‌بینی آینده و مدیریت زمین استفاده کند. اما آیا این ابزار در دستان مطمئنی قرار خواهد گرفت؟

ابوالفضل کریمی: در حال حاضر ایده ساخت یک برنامه شبیه‌ساز قدرتمند که می‌تواند فاکتورهای اطلاعاتی گسترده‌ای را از سراسر جهان دریافت کند و آن را به صورت یک مدل نشان دهد، مورد توجه بسیار قرار گرفته است. این پروژه که شبیه‌ساز زنده زمین نامگذاری شده، می‌تواند برای پیش‌بینی آینده نیز به کار آید.

به گزارش تکنولوژی رویو وابسته به ام.آی.تی، شبیه‌ساز زنده زمین اطلاعات اقتصادی ، سلامت و زیست‌محیطی را از منابع مختلف استخراج کرده و یک مدل لحظه‌ای (real time)  از کل سیاره زمین می‌سازد.

وقتی صحبت از بحران‌های جهانی می‌شود، ما از نظر داشتن سیستم‌های پیچیده که به طور دقیق وضعیت آب‌وهوا ، منابع غذایی ، امنیت انرژی ، سیستم‌های بانکی و مانند آن بررسی می‌کنند، با کمبود رو به رو نیستیم.  به این موارد تهدید جنگ در بسیاری از قسمت‌های جهان و احتمال بروز بحران‌هان همه‌گیر جهانی و مانند آن را اضافه کنید تا به فاکتورهای بسیاری که در تعیین وضعیت کلی جهان موثرند، پی ببرید.

مطمئنا علم و دانش نقش مهمی در فهمیدن جنبه‌های مختلف این سیستم‌ها دارند ، اما آیا می‌توان از آن‌ها استفاده بهتری هم کرد؟

پروژه رویایی شبیه‌سازی زمین
دیرک هلبینگ از موسسه تکنولوژی فدرال سوئیس در زوریخ، طرح کلی یک پروژه رویایی را ارائه داده که مرزهای استفاده از سیستم‌های فعلی را بسیار گسترده‌تر خواهد کرد. ایده هلبینگ طرحی از نوع پروژه منهتن است که با کمک آن می‌توان موضوعات و مشکلات فناوررانه، اجتماعی، زیست‌محیطی و اقتصادی را بهتر مطالعه و بررسی کرد.

طرح او جمع آوری اطلاعات درباره سیاره زمین با جزئیات بسیار و استفاده از آن‌ها برای شبیه‌سازی رفتار اقتصادی دنیاست . او امیدوار است که با این کار بتواند بحران‌های احتمالی آینده را پیش‌بینی و از بروز آن‌ها پیشگیری کند.

استفاده از این طرح می‌تواند مانند استفاده از گوگل‌ارث در جامعه باشد. همه ما با نقشه سه بعدی گوگل کار کرده‌ایم که با استفاده از منابع اطلاعاتی مختلف به ما امکان می‌دهد نه تنها در شهر محل زندگی و کار خود ، بلکه در باغ پشت خانه‌مان نیز  به گشت و گذار بپردازیم.

حال همین مدل را تصور کنید که از اطلاعاتی مانند تراکنش‌های مالی، اطلاعات بهداشتی و سلامتی، جزئیات مربوط به سفرها، میزان تولید گازهای دی‌اکسید کربن و مانند آن استفاده کرده و نه تنها در مورد کره زمین که در مورد کل جوامعی که در آن زندگی می‌کنند مدل دقیقی را ارائه می‌دهد.

کنکاش واقعیت
این پروژه هلبینگ نام این مدل را "کنکاش واقعیت " گذاشته، علاوه بر این که  مدلی از سیاره زمین به صورت لحظه‌ای ارائه دهد، می‌تواند به پیش‌بینی آینده نیز کمک کند. البته این پیش‌بینی مانند پیش‌گویی‌های هواشناسی نخواهد بود !شبیه ساز هلبینگ حباب‌ها و فروپاشی‌های اقتصادی را بررسی می‌کند و با هشدار دادن در مورد بحران‌های همه گیر آینده ، راه‌هایی نیز برای جلوگیری از آن‌ها ارائه خواهد داد.

این مدل هم‌چنین می تواند نتیجه درگیری‌های منطقه‌ای و تاثیرات رفتارهای ما روی آب‌وهوا را پیش‌بینی کند. حتی می‌توان در این مدل "اتاق‌های وضعیت " طراحی کرد که در آن رهبران جهان قادرند بحران‌های جهانی را در هنگام اتفاق افتادن ببینند و مدیریت کنند.

این مدل قرار است به نام شبیه‌ساز زنده جهان نام‌گذاری شود و هلبینگ تصمیم دارد تا سال 2022 / 1401 و با هزینه یک میلیارد یورو که توسط کمیسیون اروپا تامین می‌شود، این طرح را راه‌اندازی و اجرا کند. او حتی تیم خود را از بهترین دانشگاه‌های اروپا تشکیل داده و آماده است که هرچه سریع‌تر کار خود را آغاز کند.

چرا و به چه علت؟
اما چرا باید این پروژه را اجرا کرد و هدف نهایی آن چیست؟ در نگاه اول پیش‌بینی و دیدن آینده نگران کننده و حتی ترسناک به نظر می‌رسد. اما با ید بدانیم شبیه‌ساز زنده زمین می‌تواند دید ما را نسبت به خودمان و سیاره مان به صورتی تغییر دهد که اکنون تصور کردنش مشکل است.

جای هیچ شکی نیست که در مورد طبیعت جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنیم و اثرات آن روی سیاره‌مان، نیاز به فهم بهتری داریم. هم‌چنین نیاز داریم بدانیم که چگونه می‌توان از سیستم‌های جهانی به بهترین شکل استفاده کرد و در عین حال باید تلاش کنیم اثرات منفی احتمالی آن‌ها را نیز تا حد امکان کاهش دهیم.

اما نگرانی بزرگ این است که پیاده‌کنندگان این پروژه، دانشگاه‌های عمومی بزرگ و موسسات تحقیقاتی با بودجه دولتی نخواهند بود.

کاربردهای بی‌شمار شبیه‌ساز زنده زمین آن را به ابزاری ارزشمند برای شرکت‌های بیمه، بازرگانان مالی و تاجران عرصه‌های ملی و حتی موتورهای جستجو تبدیل خواهد کرد و به همین دلیل مورد توجه قرار گرفتن این پروژه برای آن‌ها چندان هم عجیب نیست.

تصور این موضوع سخت نیست که شرکت‌هایی مانند گوگل خواستار این فناوری هستند و شاید حتی در حال کار کردن روی چنین مدلی باشند. اما اگر باز هم هضم این موضوع برای شما دشوار است ، باید بدانید که سازمان‌هایی زیادی هستند که ممکن است از عاملان این پروژه باشند. شرکت مشاوره سرمایه‌گذاری گلدمن ساش و ارتش آزادی‌بخش چین می‌توانند از کاربران بالقوه این پروژه بسیار مهم باشند. یک میلیون یورو در دست این سازمان‌های بزرگ پول بسیار کوچکی است.

اگر دقیق‌تر نگاه کنیم، به نظر واضح و حتی لازم به نظر می‌رسد که چنین پروژه‌ای توسط بودجه و نظارت عمومی ساخته و اجرا شود. اگر اتحادیه اروپا قبول کند، هلبینگ که یک رهبر جهانی در مطالعات اقتصادی ، اجتماعی و تکنولوژیکی است، می‌تواند وظیفه هدایت و رهبری این پروژه را به عهده بگیرد.

به هر حال به زودی شبیه‌ساز زنده زمین ساخته و آماده استفاده خواهد شد و حتی ممکن است روزی شما از آن در اتاق پذیرایی خود یا با استفاده از موبایل خود استفاده کنید . اما مهم‌ترین سوالی که در حال حاضر اهمیت دارد، این است که چه کسی این پروژه را خواهد ساخت؟ 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 59139

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۳:۱۷ - ۱۳۸۹/۰۲/۱۴
    0 0
    همه چیز تحت نظر کشورهای اروپاییه و آمریکاییه هر روز جلو رفتن اون ها و ثابت ماندن ماها