باراک اوباما رئیسجمهوری ایالات متحده همچنان در مسیر تغییر پیش میرود. این تغییر هم بیشتر بر حوزههای سیاست خارجی متمرکز شدهاست . از سوریه که زمانی یکی از محورهای شرارت بود تا کوبا که رهبران سرسختش نیم قرن است راهیافتگان به کاخ سفید را به ستوه آوردهاند. اوباما در انتخاب کوبا به عنوان یکی از میزبانهای تغییرات معروفش در زمان رقابتهای انتخاباتی زیرکی بسیاری از خود نشان داد. بیشک آن تعداد از کوباییهای دارای تابعیت امریکا که حق رای داشتند در این انتخابات به مرد سیاه پوستی رای دادند که قرار است حلقه تحریمها علیه سرزمین مادریشان را آزادتر کند. همانها که در دوران ریاست جمهوری جورج بوش حتی نمیتوانستند به راحتی برای خانوادههای خود در کوبا پول بفرستند و یا هر چند بار که میخواهند به وطن رفته و بازگردند.
از همان روزهای آغاز رقابتهای انتخاباتی باراک اوباما وعده داد تا در صورت راهیابی به کاخ سفید ، برای کوباییها روزهای بهتری را به ارمغان آورد.روز گذشته روز موعود برای آن دسته از کوباییها بود. سرانجام پس از دوزاده هفته از حضور باراک اوباما در کاخ معروف قطار تغییرات به کوبا هم رسید. اوباما بخشی از محدودیتهای اعمال شده علیه کوبا و شهروندان این کشور را لغو کرد. نخستین رئیس جمهور ایالات متحده که زنگ ها برای تحریم کوبا را آغاز کرد جان اف کندی بود. پس از او تمامی روسای جمهور تا پیش از باراک اوباما این تحریمها را به گونه ای ادامه دادند. حالا اما باراک نیت کرده است تا رابطه مسالمت آمیزی با یکی از چند کشور باقی مانده کمونیستی برقرار کند.
لغو تحریمها علیه کوبا انتقادهای فراوانی را بر دولت باراک وارد دانسته است. مخالفان انقلاب کوبا ادعا میکنند که پس از سالها مقاومت آمریکا در برابر رهبران این انقلاب ، کوتاه آمدن در برابر رائول و فیدل کاسترو شکستی جبرانناپذیر است. ده روز پیش که هیاتی از کنگره امریکا به رهبری دموکراتها به کوبا رفتند و در دیداری تاریخی فیدل کاسترو و رائول را از نزدیک ملاقات کردند، مخالفان این دو برادر در خارج از کشور از شیوه باراک انتقاد کردند. به باور این گروه اعضای کنگره امریکا باید با اعضای اپوزیسیون در کوبا هم دیدار میکردند.
طیف موافق استراتژی باراک اوباما اما نظری کاملا مخالف دارند. مشاوران اوباما بر این باورند که لغو تحریمها علیه کوبا میتواند به مخالفان دولت رائول کاسترو کمک شایانی بکند.
از این پس شهروندان کوبایی حاضر در خاک آمریکا میتوانند بی اندک محدودیتی به وطن سفر کرده و در انتقال وجه نقد به داخل این کشور هم محدودیتی نخواهند داشت. کمپانیها مخابراتی هم از این پس میتوانند با شرکتهای کوبایی وارد مذاکره شده و در این کشور سرمایه گذاری کنند . بدین ترتیب شهروندان کوبایی از خفقان اطلاعاتی که به واسطه این تحریم گریبانگیر آن هستند نجات خواهند یافت. تحریم های گسترده اقتصادی که از سال 1962 علیه کوبا مطرح شده است اما هنوز بر قوت خود باقیست. دبیر مطبوعاتی کاخ سفید در این خصوص به خبرنگاران گفت: امیدواریم لغو این تحریمها به کمک آنهائی بیاید که سالهاست منتظر ازادی سیاسی و اجتماعی برای تک تک کوبایی ها هستند.
پیشبینیها حاکی از این است که با لغو این محدودیتها از این پس تعداد پروازهای بیشتری از ایالات متحده به کوبا انجام خواهد شد. انجام پروازهای مستقیم تجاری هم میتواند کمک شایانی به کوبا کند. از این پس کوباییهای ساکن ایالات متحده بیاندک محدودیتی برای نخستین بار میتوانند برای بستگان خود در وطن هدیه بفرستند. دربهای جزیرهای که نیم قرن است در انزوا دست و پا میزند حالا بر روی همگان باز است.
حالا منتقدان اوباما به دو دسته تقسیم میشوند. سمت راست اوباما آنها ایستادهاند که با زبان بیزبانی به رئیسجمهور میگویند: بساط تغییرات را جمع کن و ارزشهای آمریکا را بیش از این زیر سوال نبر.
در دست چپ اما آنها هستند که این حد از تغییرات را هم کافی نمیدانند.آنها انتظار بیشتری از رئیسجمهور تغییر داشتند.
مخالفان لغو این تحریم ها معتقدند که پولی که از این پس راهی هاوانا میشود تنها به درد دولت رائول کاسترو میخورد و نه مردمان فقیر این کشور کمونیستی.
ازسوی دیگر کارلوس پاسکول که ریاست کمیته خارجی موسسه ای تحقیقاتی در ایالات متحده را بر عهده دارد با تقدیر از عملکرد اوباما میگوید: باراک به پنجاه سال سیاست اشتباه در قبال کوبا پایان داد. البته تغییرات دموکراتیک تنها زمانی به سراغ کوبا میآید که دوران تحریمهای اقتصادی هم به پایان برسد.
بسیاری از کشورهایی که در حال حاضر با کوبا معاملات تجاری دارند مدتهاست که ایالات متحده را در این روند تنها گذاشتهاند.
حالا همه اعتقاد دارند که توپ در زمین کوبا قرار گرفتهاست. کاخ سفید منتظر است که رئیسجمهوری کوبا در برابر لغو این تحریمها موضعی شفاف و البته مثبت اتخاذ کند.
نشانههای رسیده از کوبا هم کم مثبت نیستند.نمایندگان کنگره ایالات متحده که به تازهگی از هاوانا بازگشتهاند، تاکید دارند که رائول کاسترو نیز در سخنان خود بر لزوم گفتگو دو طرفه با دولت باراک صحه گذاشته است.
واشنگتن پست، چهاده آوریل 2009 / ترجمه : سارا معصومی
نظر شما