مذاكرات غيرمستقيم ايران و آمریکا

۰ نفر
۳۰ شهریور ۱۳۸۹ - ۱۱:۰۲

پیرمحمدملازهی: انتخابات پارلمانی افغانستان درحالی برگزار شد که این کشور همچنان تا رسیدن به ثبات سیاسی و نوعی از دموکراسی مبتنی بر آرای مردمی که از آن به الکترال دموکراسی یاد می کنند فاصله زیادی دارد.

انتخابات پارلمانی افغانستان درحالی برگزار شد که این کشور همچنان تا رسیدن به ثبات سیاسی و نوعی از دموکراسی مبتنی بر آرای مردمی که از آن به الکترال دموکراسی یاد می کنند فاصله زیادی دارد. فارغ از اینکه این انتخابات با چه کیفیت و کمیتی برگزار شد اساسا دولت این کشور همچنان متاثر از بحران مشروعیت است، هم از نوع داخلی و هم از نوع خارجی.

در این مسئله که غرب به خصوص آمریکا اعتمادی به دولت کرزی ندارد،هیچ شکی وجود ندارد، اما مسئله اینجاست که این عدم اعتماد طرفین نسبت به یکدیگر هیچ معضلی را از این کشور حل نمی‌کند.نه اوباما به کرزی اعتماد دارد و نه کرزی به اوباما.

از سوی دیگر در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان،شخص کرزی بر وجود تقلب در انتخابات اقرار کرد،لذا این دولت به لحاظ مشروعیت در داخل افغانستان نیز دارای مشکل است و شهروندان افغان نیز به این واقعیت آگاهند.

در کنار مردم و آمریکایی‌ها،رقبای داخلی کرزی از جمله عبدالله عبدالله نیز به این واقعیت آگاهند که انتخابات ریاست جمهوری گذشته سالم نبود. بنابراین دولت کرزی مشروعیت عام ندارد.این مسئله حتی در میان نیروهای وفادار به دولت هم وجود دارد. معضل بعدی طالبان است که اساسا نه کرزی را قبول دارند و نه  رقبای وی(عبدالله عبدالله) و نه خارجی های حاضر در این کشور را و به دنبال حکومت اسلامی خاص خود هستند. بنابراین بازهم به موضوع مشروعیت نداشتن دولت و حتی احزاب سیاسی موجود در این کشور می رسیم.

دراین میان طالبان منتفع اصلی هستند. این یک واقعیت است که  در حال حاضر طالبان دارند برنده می‌شوند. البته این بدان معنا نیست که دولت کرزی و غرب شکست را بپذیرند،چرا که هیچیک تصور پذیرش شکست را هم نمی کنند.

چنین شرایطی در افغانستان مطلوب پاکستانی هاست به این دلیل که سیاستی که پاکستان در برابر افغانستان در پیش گرفته،سیاست هوشمندانه‌ای است. پاکستان در پشت پرده، از طالبان حمایت می‌کند و در جبهه‌ای دیگر پولهای آمریکایی را گرفته و خورده و در جاهایی با آمریکایی‌ها کنار آمده و طفره رفته و در مجموع آمریکایی‌ها را به این نتیجه رسانده که تا پاکستان و منافع این کشور در افغانستان در نظر گرفته نشود،آمریکا نمی‌تواند به شکل آبرومندانه از افغانستان خلاص شود.

هر چند در ظاهر اینگونه به نظر نمی‌رسد اما من معتقدم که پاکستان با سیاستهای دوگانه‌اش در موقعیت مساعدی قرار داشته و همین سیاست موفق عمل کرده‌اند و طالبان هم بخشهایی از کشور را در تصرف خود داشته و در پشت پرده با پاکستان پیوندهای خود را دارند و این حقیقت بر آمریکایی‌ها،ناتو و کرزی ثابت شده که تا زمانی که هوای پاکستان را نداشته باشند،نمی‌توانند پیروز بشوند و صلح برقرار کنند. این مسئله بسیار حساس است و کرزی هم راهی ندارد جز اینکه با پاکستانی‌ها به نوعی کنار بیاید. البته نه به این معنا که پاکستان در افغانستان همه‌کاره باشد،ولی در هر حال باید یک توازن نسبی در مناسبات میان افغانستان و پاکستان به وجود بیاید تا بتوان معضل افغانستان را حل کرد. 

کد خبر 94308

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین