مشاهداتی از تربیت فرزندان در دو خانواده مذهبی؛ کجای کار اشتباه است؟

چرا در برخی خانواده‌های مذهبی شاهد تربیت فرزندانی غیرمذهبی و حتی لامذهب هستیم؟

معصومه جوادی نسب: ظهور و بروز نسل جدیدی از جوانان غیرمذهبی و غیر دینی در خانواده‌هایی کاملا مذهبی در ایران دو دهه اخیر رو به گسترش است. خبرآنلاین برای طرح موضوع «نظام خانواده و روش‌های تربیت دینی»، بحث جالب زیر را که اخیر در یکی از گروه‌های خانوادگی شکل گرفته بود، با مخاطبان خود در میان می‌گذارد.
در این گزارش گرچه ما با یک نمونه از یک خانواده مذهبی روبرو هستیم اما در نظر داشته باشید از این نوع خانواده‌ها در جامعه ایرانی بسیاراند.

* پس از انتشار این گزارش، دکتر فدایی، استاد دانشگاه تهران با ارسال یادداشتی این گزارش را مورد نقد و بررسی قرار دادند. اینجا.

هدف این بحث: جست‌وجوی راهکارهایی برای آسیب شناسی
هدف ما برای طرح این موضوع به هیچ وجهی زیر سوال بردن یک خانواده مذهبی یا کارکردهای مذهب و دین در تربیت نیست. بلکه به عنوان  دغدغه‌مندان دینداری در جامعه ایرانی در جست‌وجوی راهکارهایی برای آسیب‌شناسی هستیم.
مشاهدات زیر در بین شش فرزند از دو خانواده مسلمان، مومن و معتقد بررسی شده است. پدر و مادر این خانواده کاملا اهل نماز و روزه و عبادات روزانه هستند و فرزندان خود را در فضایی کاملا مذهبی و دینی بزرگ کرده‌اند.

مشاهدات عینی طی ده سال در دو خانواده مذهبی

تحلیل‌گر این گزارش، طی 10 سال این دو خانواده مذهبی را مورد کاوش قرار داد. این 6 جوان در دو خانواده با چه ویژگی‌هایی تربیت شده‌اند؟

1- این شش جوان، متولدین سال‌های 60 تا 70 هستند. سال‌هایی که جامعه ایران در اوج ترویج و تبلیغ دینی و مذهبی بوده است.

2- این شش فرزند در مدارس ویژه‌ای با رویکردهای کاملا مذهبی، خاص درس خوانده‌اند که در این مدارس تاکید ویژه‌ای روی انجام امور مذهبی با رویکردهای خاص تحصیلی شده است.

3- پدر و مادرهای آنها، فرزندان را از کودکی در آداب دینی و مراسم و اعمال مذهبی در مسجد و هیئت‌های مذهبی و سینه زنی و ... شرکت داده‌اند و تمام ایام محرم و ماه رمضان و فاطمیه و.... اعمال مذهبی در این خانواده رایج بوده است و بچه‌ها از کودکی اهل هیئت و مسجد و... بوده‌اند.

پرسش امروز خانواده از نتیجه تربیت‌شان: چرا اینگونه شد؟

اما نتیجه چه شده است؟ امروز پدر و مادر در هر دو خانواده، از حاصل تربیت فرزندانشان دچار عذاب وجدان و رنجی مداوم هستند. چرا؟ زیرا آنان شاهد این هستند که اینک فرزندان‌شان در سنین 27 تا 35 سالگی، با وجود همه تلاش‌های مذهبی، از تربیت دینی برخوردار نیستند که هیچ، حتی دچار رویکردهایی غیردینی و مخالف آیین و آداب دینی شده‌اند.

 نتایج یک رفتارشناسی: نوع اعتقادات و اعمال این جوانان امروز چگونه شده است؟

لازم به ذکر است بیان مشاهدات زیر در این 6 جوان به معنای تعمیم آن به کل جامعه جوانان نیست و اینها تنها نمونه‌هایی برای آسیب‌شناسی و روان شناسی تربیتی در خانواده‌های مذهبی هستند که با مشکل روبرو می‌شوند. گرچه از این نوع آسیب در خانواده های مذهبی مکرر دیده شده و بیان این مشاهدات از سر راه‌اندیشی و اندیشه‌ورزی دیندارانه است . لذا نباید به ذهن مخاطبان گرامی جز این خطور کند که هدف ما، تحلیل مسائل مختلف است.

اما نتیجه مشاهداتی که از بین این 6 جوان امروز به دست آورده‌ایم به شرح زیراست:

1- هر شش جوان، نماز نمی‌خوانند و اعتقاد و التزامی به عموم اعمال و احکام مذهبی و دینی ندارند.

2- سه نفر از این شش نفر اصلا اعتقادی به ظهور فردی به نام امام زمان(عج) ندارند و سه نفر دیگر در گفت‌وگو عنوان می‌کنند که به وجود ایشان شک دارند.

3- هر شش نفر، قرآن را یک کتاب غیر کاربردی می‌دانند که درکی از آن ندارند.

4- هر شش نفر، پدر و مادرهایشان را افرادی خرافی و سطحی اندیش می‌دانند که تمایلی به مدل برداری از رفتارهای آنان ندارند.

5- هر شش نفر  از مدارسی که در آن درس خوانده‌اند راضی نیستند و اکراه دارند که در جمع‌های عمومی اعلام کنند در مدرسه خاص مذهبی تحصیل کرده‌اند.

5- چهار نفر از این شش نفر به هیچ وجه دوست ندارند، نام فرزندانشان را از اسامی مذهبی انتخاب کنند.

6- دو دختر از این خانواده‌ها که قبلا چادری بوده‌اند هم اکنون التزامی به حجاب اسلامی ندارند.

7- هر شش نفر، در عرصه اجتماعی افرادی ساده و معمولی نیستند بلکه کاملا خلاق و توانمند و تاثیرگذار هستند.

8- اما یک نکته جالب توجه در رفتارشناسی این شش نفر مشاهده شد:
این شش نفر در ایام محرم به شیوه های شخصی‌سازی شده خودشان، به انجام اعمالی مانند نذر گوسفند، ادای احترام به مجلس امام حسین(ع) و حتی شرکت در مجلس عزاداری اعتقاد و التزام دارند. گرچه مشاهده شد که شرکت در این مراسم، هیچ نتیجه رفتار دینی دیگری در زندگی آنان نمی‌گذارد.

پرسش کلیدی پدر و مادر: کجای نظام تربیتی این دو خانواده مسلمان ایرانی اشتباه بوده است؟

خبرآنلاین برای یافتن راهکارهایی برای تبیین تربیت دینی برای خانواده مسلمان ایرانی، این پرسش را از چند نفر از کارشناسان مذهبی و فرهنگی برجسته پرسیده است:
چرا این 6 جوان با وجود همه تلاش‌های مذهبی خانواده، امروز در بهترین حالت، انسان‌هایی بی تفاوت به مذهب و دین هستند؟

با توجه به اینکه پرسش‌ها به صورت خصوصی از چهره‌ها دریافت شده است و گفت‌وگوها در یک گروه خصوصی بوده‌اند، از بردن نام کارشناسان که همگی از چهره‌های فعال هستند، خودداری می‌کنیم:

پاسخ اول:
پاسخ یکی از مدیران مدرسه مذهبی خاص:

(توضیح: این فرد 30 سال پیش مدیر یک مدرسه مذهبی خاص بوده و امروز در نگاه‌های سابق خود تجدید نظر کرده است)

چون این خانواده‌ها در تربیت خودشان، به طبیعت وجودی انسان، اهمیت و اصالت نمی‌دهند، فرزندان در آینده دچار از خود بیگانگی می شوند. ما حق آزادی و حق انتخاب را در دوره‌های کودکی و نوجوانی و جوانی از فرزندان‌مان گرفتیم و آنها را مجبور به عمل کردیم.
این اجبار و این گرفتن حق آزادی و حق طبیعی زندگی، حق متفاوت بودن از بچه‌ها موجب شد، آنها در انتخاب های آینده گزینه‌های تحمیل شده را کنار بگذارند.
نگاه ایدئولوژیک ما به مقوله تربیت دینی، طبیعت و فطرت خدادادی آنها را تخریب کرد در حالی که ما به این تخریب آگاه نبودیم.

پاسخ دوم:
پاسخ یکی از روحانیونِ مدرس اخلاق در حوزه و دانشگاه:

یکی از علت‌های ریشه‌ای این نوع تغییرهای فرزندان خانواده‌های مذهبی، حرام‌خواری‌های ناآگاهانه است. بسیاری از این خانواده‌های مذهبی با دریافت ربا از بانک‌های قانونی کشور، زندگی‌شان را به حرام آغشته کرده‌اند. پول ربای وام‌های بانکی و سودهای حساب‌های بانکی، موجب لقمه حرام شده است و این لقمه حرام، همه روش‌های تربیتی را به آتش کشیده است.
لذا هر چه بافته‌اند با لقمه حرام که عموما ناآگاهانه هم بوده، به باد رفته است.

پاسخ سوم:
پاسخ یکی از مدیران قدیمی یک مدرسه خاص که از مقامات سیاسی کشور بوده است:


علت این آسیب در تربیت برخی فرزندان‌مان، مشاهده دوچهره‌گی‌های دینی و سیاسی بود. آنها در کودکی و نوجوانی به ما اعتماد کردند و حرف‌های خوب و اخلاقی و زیبا از ما شنیدند، اما وقتی وارد جامعه شدند، دیدند همان مدیران به ظاهر دینی حاکم بر جامعه که حالا لباس سیاست نیز بر تن دارند، عمل و سخن‌شان یکی نیست. این فرزندان ما را دچار دوگانگی و بیگانگی کرد. صدمه‌ای که سیاسیون به ظاهر دیندار به جامعه ما زدند، دشمنان نزدند.
ما در دهه‌های اول انقلاب به گونه‌ای از اخلاق و دینداری سخن گفتیم که در دهه‌های بعدی به همان روش‌ها عمل نکردیم. این موجب آسیب و اختلال در تربیت این نوع بچه‌ها شده است.

پاسخ چهارم:
پاسخ یکی از روحانیون و کارشناسان برجسته دینی که در از مقامات عالی تربیتی کشور است:

فکر می‌کنم خطای این خانواده‌ها، مربوط به رویکردهای مذهبی و مسجد و هیئت مذهبی نیست بلکه به یک تحلیل عمیق‌تر رفتاری و درون خانوادگی نیازمندیم. باید ببینیم چگونه و با چه روش‌هایی در درون خانه و خانواده با این فرزندان برخورد شده است که آنها در دوره استقلال جوانی، رویکردهای گذشته خود را کنار گذاشته‌اند.

پاسخ پنجم:
پاسخ یکی از نویسندگان مشهور و فعال در حوزه برنامه سازی نوجوانان:

تک بعدی بودن این خانواده‌ها، موجب این انحراف‌ها و آسیب‌ها می‌شود. در این نوع خانواده‌های مذهبی، مسائل به صورت صرفا یک طرفه و تک‌بعدی مطرح می‌شود و فرزندان اینها براساس پذیرش بدون سوال، اعتقادات و رفتارها را قبول کرده اند. بعد وقتی بزرگ می‌شوند و به سوالاتشان پاسخ داده نمی‌شود، این پذیرش‌های یک طرفه را کنار می‌گذارند.

در ادامه....
پاسخ‌های دیگری از سوی کارشناسان نیز مطرح شده است که در گزارش‌های بعدی تقدیم خواهد شد. از مخاطبان و علاقه‌مندان این بحث، دعوت می‌کنیم تا نظرات خود را به صورت کامنت برای ما منعکس کنند.

/6262

کد خبر 1292889

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 52
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امیر اسدی NL ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    160 8
    بنظر من همه پاسخا درست بودن بجز اونی که پول بانک و بهانه کرده بود. من خودم متولد شصت و هفتم و تو ی خانواده بودم مث خانواده های این 6 تا جوون و در حال حاضر دقیقا دارای روحیاتی مثل همین جوونا
    • محمودی US ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
      78 2
      این موضوع بسیار فراگیر است ممنون از توجه شما به این مساله مهم در خانواده های دینی
    • SE ۲۰:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
      64 7
      اشتباه اینجاست که عملکرد ظاهری والدین خانواده ملاک متدین و مذهبی بودن قرارداده شده است در حالیکه باتقوا بودن از ذات و ضمیر خودآگاه انسان نشأت می گیرد و ارتباطی به نماز خواندن ، روزه گرفتن و حجاب داشتن ظاهری افراد ندارد . ملاک باتقوا بودن ریش بلند داشتن ، تسبیح به دست گرفتن و انگشتر عقیق به دست انداختن و یقه بستن و چادر و مقنعه به سر کردن نیست اگرچه برای مومن یا مؤمنه داشتن برخی از این شرایط ظاهری امتیاز است ولی کافی نیست بلکه لازم است مؤمن یا مؤمنه به سلاح تقوی و ایمان واقعی نیز مجهز باشد و معصیت کبیره از وی سر نزند و استمرار در گناه صغیره نداشته باشد و فرزندان خود را با این شرایط تربیت و هدایت نماید . قطعاً اگر والدین به معنای واقعی کلمه باتقوا باشند و تحصیل مالشان حلال و مشروع باشد و دست و چشم و زبان و گوش و دامن شان پاک و منزه باشد و فرزندان خود را هم بر مبنای تقوا و عمل صالح و ساده زیستی تربیت و هدایت نمایند محال است فرزندان ناخلفی در بزرگسالی داشته باشند .
  • IR ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    150 9
    من در میان اطرافیانم به وفور چنین وضعیتی را سراغ دارم به نظر من مشکل کلیدی این است که آموزش مذهبی در ایران شعاری است و مبتنی بر عمل نیست مثلا بجای اینکه بچه ها را از کودکی با مفاهیم پایه مذهبی مانند پرهیز از دروغ احترام به حقوق دیگران و امثالهم آشنا کنند از آموزش خواندن کتب مذهبی شروع میکنند و این کار آنقدر تکرار و عادت میشود که خواندن این کتب تا جایگاه کتب شعر تنزل یافته و عمل به آن کاملا فراموش میشود تناقضهای موجود بین گفتار و کردار بزرگترها در جامعه و بعبارتی ریاکاری هم تیر خلاص بر این آموزش نادرست میزند.
  • IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    83 12
    من خودم تو تاپ‌ترین مدرسه مذهبی تهران درس خوندم و الان هم آدم مذهبی هستم. اما دلیلش قطعا مدرسه نبوده بلکه فکر میکنم پدر مادرم بودند که خودشون آدمهای صادقی بودند و ما رو در حدود شرع آزاد گذاشتند. اما از دوستان مدرسه ام حتی یک نفر هم مقید به احکام اسلامی نیست و نقطه اشتراکمون هم اینه که چه من مذهبی و چه دوست غیر مذهبیم الان از مدرسمون دل خوشی نداریم و حاضر نیستیم بچه هامون اونجا درس بخونن.
  • IR ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    114 5
    پاسخ‌های یک و سه و پنج به نظرم جواب‌های درستی هست. حضرت علی می‌فرمایند که فرزندانتون رو برای زمان خودشون تربیت کنید. اما بسیاری از خانواده‌های مذهبی هنوز متوجه تغییر دوره و زمانه نشدن و به زور شیوه‌های قدیمی رو برای تربیت بچه‌هاشون اعمال می‌کنن که باعث دلزدگی مذهبی می‌شه. شما ببینید که این بچه‌ها به این خاطر که حس خوشایندی از مراسم محرم دارند هنوز بهش پایبند هستن. اما از بقیه آداب مذهبی دلخوشی ندارند. و جمله نهایی: مردم اعتقاداتشون رو از والیشون می‌گیرن و نه از ولیشون. ببینید سیاست با دیانت ما چه کرده.
  • IR ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    پاسخها نشون میده هنوزم نفهمیدن مشکل کار کجاست. آقاجون اعتقاد اجباری نمیشه. اعتقاد یه مساله شخصیه. مساله شخصی رو وقتی اجباریش کردی طرف بدتر لج می کنه. چه در سطح خانواده چه جامعه. شماها کلا راهو اشتباه رفتین. اعتقاد رو با همه چی قاطی کردید. پاسخاتون نشون میده باز هم راه رو اشتباه خواهید رفت. همه دنیا به همون سمت اعتقاد شخصی رفته. الان تو هیچ کشوری اجازه ندارن بپرسن دینت چیه؟ بپرسن مجازات میشن چون تو حریم شخصی افراد سرک کشیدن. راهش فقط همینه. موسی به دین خود عیسی به دین خود. نه اینکه همه به دین من.
    • IR ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
      79 11
      شیر مادرت حلالت
    • IR ۲۱:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
      15 42
      خود این تفکر که اعتقاد یه مساله ی شخصی هست چیزیه که چند سالی در ایران مطرح شده وگرنه تاریخ ایران رو ببینید اجتماع و خانواده و حکومت در عمل بسیاری از اعتقادات فرد رو تعیین می کردن.شاید خود فرد از درون مخالف بود ولی اینقدر فشار اجتماعی زیاد بود که در عمل رفتار مخالف بروز نمیداد. اتفاقا یکی از دلایل تغییر وضعیت در خانواده های مذهبی هم پیدایش همین دیدگاهه که من می تونم جور متفاوتی زندگی کنم.جوری که پدر و مادرم زندگی نکردن. بنابراین این عقیده که شما می فرمایید خودش عامل تغییر بوده و با پذیرش اون این تغییر بیشتر و بیشتر رخ خواهد داد. اینکه اگه فرد رو آزاد بذاریم و اجبار نکنیم به سمت دین میره کاملا غلط هست.در اروپا خیلی آزادی بیشتری وجود داره و مردم هم بیشتر به کلیسا نمیرن!سال به سال هم آمارشون کمتر میشه.ادیان نهادی اگر می خوان قدرت خودشون رو حفظ کنن باید با آزادی فردی که توصیف کردید مقابله کنند وگرنه روز به روز بیشتر آب میشن!
    • به ۲۱:۴۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳ US ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
      61 1
      خوب الان مشکل چیه؟ ما آزاد میذاریم اکثر افراد هم دیندار نمیشن شما میگی چون اکثر افراد زندگی غیر مذهبی رو انتخاب میکنن پس آزاد نذاریم؟ اصلا حق انتخاب واست تعریف شده؟ "چیزیه که چند سالی در ایران مطرح شده وگرنه تاریخ ایران رو ببینید اجتماع و خانواده و حکومت در عمل بسیاری از اعتقادات فرد رو تعیین می کردن" عزیزم تو تاریخ ایران ما سر هم میبریدیم، چشم هم درمیاوردیم، الانم باید اینکارا رو بکنیم؟ چه گیری دادین شما تمامیت خواهان به تاریخ؟ زبان؟ چون در تاریخ ایران فلان بوده الانم باید فلان باشه حجاب؟چون در تاریخ ایران فلان بوده الانم باید فلان باشه مذهب؟ چون در تاریخ ایران فلان بوده الانم باید فلان باشه منطق سلطنت طلبی: نوع حکومت: چون 2500 سال رعیت شاه بودیم الانم باید باشیم و مردم ما به جمهوری عادت ندارن ولمون کنید با این تاریختون
    • IR ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
      0 4
      ۲۰:۵۸ مثال اشتباه میزنی. این همه جوون اروپای تو خانواده غیر مذهبی به دنیا اومدن ولی عضو داعش شدن یا اومدن ایران مسلمون شدن با این که کل تاریخ کشورشون اسلام هیچ جایگاهی نداشته.همین الان خیلی هارو میشناسم پدر مادرشون مذهبی نبودن ولی خودشون مذهبی هستن. شما باید انواع راه هارو واسه بچه توضیح بدی نه این که کلا ازاد بزاریش فقط تو انتخاب باید ازاد باشه
  • IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    129 7
    با سلام ، به نظر بنده اگر حتي يكي از بزرگان دینی گذشته ما هم در اين دوران زندگي ميكرد با ديدن رفتار دوگانه مذهبي سياسيون قطعا از ديني كه خود مروج آن بود ، خارج ميشد .
  • احمد IR ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    اگر هدف ديندار كردن مردم است پاسخها درست است اما اگر هدف پيدا كردن علت است بايستي گفت تمام كساني كه در خانواده ها و مدارس مذهبي تربيت ميشوند دين را به خوبي مي شناسند بسياري ار شخصيتهاي متفكر بيدين چون احمد كسروي، علي دشتي، شجاع الدين شفا و... همگي در خانواده هاي مذهبي تربيت شده اند حتي بسياري از ايشان در حوزه علميه درس خوانده اند بنابراين مشكل از تربيت نيست مشكل از حقيقت جويي بشر است
    • IR ۲۱:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
      36 2
      احمد کسروی بی دین نبود.بلکه به دین داری خاصی که از روحانیت سرچشمه می گرفت انتقاد داشت
  • سعید US ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    من یکی از محصولات این خانواده ها و مدارس هستم که زندگی مو تباه کردن با زورگویی هاشون با اجبارهاشون با دستورهاشون .... چی بگم ازشون و ازتون که متنفرم از همتون
  • IR ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    104 3
    باورهایی که انسان با عقل و استدلال خودش به آن برسد قلبی و دایمی و ماندگارند و برعکس باورهای تزریقی و تعلیمی اگر همراه با یقین شخصی نباشد فراموش شده و چه بسا با ناهنجاریهای دیگری مانند ریا و تظاهر و امثالهم کاربرد عکس پیدا میکند مشکل اینجاست که متولیان جامعه اعتقاد را با واکسن اشتباه گرفته اند و در این میان برخی قوانین جامعه مانند گزینش و... هم بازار ریا و تظاهر را در جامعه کاشته اند و این کاشته متاسفانه امروز تبدیل به درخت تنومندی بنام آقازاده ها شده
  • IR ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    45 3
    به نظرم به دلیل عمق نفوذ رسانه نقش تربیتی مدرسه به صورت کامل از بین رفته و نقش خانواده کمرنگ شده. آدم ها به دلیل تاثیر رسانه و مشاهده دوگانگی های در جامعه در حال حاضر دو چهره دارند. چهره ای در درون خودشون که معتقد به خیلی مسائل نیست و چهره ای که بروز می دن . با افزایش سن نقاب برونی از بین میره و عادات و رفتاری که صرفا برای راضی نگهداشتن اطرافیان بوده کارکرد خودش رو از دست میده و
  • IR ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    73 6
    به نظر من ما از نظر هوش و ذکاوت با نسل قبل تفاوت چشمگیری نداریم چیزی که ما رو متفاوت کرده دسترسی به اطلاعات بیشتر و بدون محدودیت تره. من از شما میپرسم دو تا سیستم تصمیم گیری مشابه یکی با ورودی اطلاعات محدود و تک بعدی یکی با دریافت اطلاعات همه جانبه، کدوم تو تصمیم گیری موفق تره؟
    • IR ۱۶:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
      21 0
      سیستم شماره 2
  • IR ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    39 2
    دوصد گفته چون نیم کردار نیست به اضافه ی اینکه مذهب طیفی است از امور که متاسفانه در ایران ادر طول چهارصد سال گذشته و از زمان صفویه سطحی ترین لایه ی اون یعنی فقه خشک و در نتیجه طی سال های اخیر نوعی برداشت خاص از اون به عنوان فقه سیاسی کل طیف مذهب رو محاصره کرده. در نهایت خروجی هر موجود تک بعدی، طفلی ناقص است. صد افسوس که امروز روز می خواهیم در جهان، اهل بیت را با فکر ناقص خود به جهانیان بنمایانیم.
    • ناشناس US ۰۰:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
      8 46
      شما باستانگراها هم فکر میکنید زرتشتی گری ساسانی خیلی مالی بوده
    • IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
      10 3
      جواب به ناشناس : واقعا ناشناس و نمک نشناسی که هویت ایران و فرهنگش رو که همه همسایه ها دارن به نام خودشون مصادره میکنند منکر میشی
  • IR ۱۴:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    28 73
    شما تحلیل کنید که چرا پسر نوح طبق فرمایش قرآن منحرف شد؟ چرا زن لوط منحرف شد؟ همچنین تحلیل کنید چرا زن فرعون منحرف نشد؟ و دهها مثال دیگر لطفا مذهب را نکوبید. فرزندان شما هم خدای ناکرده ممکن است منحرف شوند و آنوقت متوجه می شوید که چوب خدا و جنگیدن با دین و مذهب به اسم تحلیل و گزارش و ... صدا ندارد.
  • زینب IR ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    28 84
    به نظر من این تحلیل بسیار ضعیف و سطحی بود و اصلا آسیب شناسی علمی نکرده بود علاوه بر اینکه حتی اسم کارشناسان اعلام نشده و این خود بیانگر ضعف تحلیل هست ، و شاید هدف از این مطلب فقط تزریق یک تفکر بود که بچه های خانواده های مذهبی از مذهب رویگردان شدن ، درسته که نمونه این موارد زیاده ولی اصولا مذهبیها و شهدا همه بچه های خانواده های مذهبی هستن و از دین و مذهب رویگردان نشده اند.
  • سهیلا IR ۱۶:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    60 0
    علت این آسیب در تربیت برخی فرزندان‌مان، مشاهده دوچهره‌گی‌های دینی و سیاسی بود. آنها در کودکی و نوجوانی به ما اعتماد کردند و حرف‌های خوب و اخلاقی و زیبا از ما شنیدند، اما وقتی وارد جامعه شدند، دیدند همان مدیران به ظاهر دینی حاکم بر جامعه که حالا لباس سیاست نیز بر تن دارند، عمل و سخن‌شان یکی نیست. این فرزندان ما را دچار دوگانگی و بیگانگی کرد. صدمه‌ای که سیاسیون به ظاهر دیندار به جامعه ما زدند، دشمنان نزدند. ما در دهه‌های اول انقلاب به گونه‌ای از اخلاق و دینداری سخن گفتیم که در دهه‌های بعدی به همان روش‌ها عمل نکردیم. این موجب آسیب و اختلال در تربیت این نوع بچه‌ها شده است.
  • IR ۱۶:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    51 2
    به نظر من یک علت اصلی آن است که از نظر منطقی برای این قواعد و آیین های مذهبی استدلالهای مناسبی اقامه نشده است و احساس نیازی نسبت به آن ها حس نشده است.این طبیعی است که یک جوان از خودش بپرسد من برای چه باید نماز بخوانم؟ یا برای چه باید حجاب داشته باشم؟ این سوال ها وقتی بیشتر ذهن را مشغول می کند که می بینیم بدون اینها هم مردمی زندگی می کنند و شاید زندگیشان بهتر از ماست. مطمئن باشید اگر افراد احساس نیاز به چیزی داشته باشند و برای چرایی انجام کاری دلیل داشته باشند به دنبال انجام آن خواهند رفت.ولی متاسفانه عقاید و آداب مذهبی در سطح یکسری سنت ها که باید به خاطر ترس از حرف دیگران حفط شود یا چون قانون شده است باید انجام شود، تنزل یافته و دیگر افراد کمتر به خاطر اعتقاد قلبی شان این کارها را انجام می دهند.
  • IR ۱۹:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    24 95
    ما 5 تا فرزند خانواده ای که مادرمون مذهبی ولی پدر غیرمذهبی معمولی که محدوده سنی مون بین 28 الی 37 هستیم...هر 5 تا فرزند جنوب شهر تهران با حقوق کارگری بزرگ شدیم و الحمدلله همه مذهبی و معتقد.....انشاءالله عاقبت بخیر بشیم
  • k IR ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    113 4
    خب مذهبی از نظر شما یعنی چادر و ریش و مسجد . از نظر ما یعنی صداقت درستی دروغ نگفتن مال مردم نخوردن .ما مذهبی تریم عمو خبر نداری که نداری که نداری
  • IR ۲۰:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    14 39
    شماها می خواهید از اعتقادات مردم که یک چیز کاملا شخصیه آزمون بگیرید یعنی اینکه شماها فکر می کنید این دنیا صحرای محشره وشما ها هم پرسشگران آن ودر نهایت تصمیم گیرنده درمورد سرنوشت مردم براساس اعتقادات هر فرد!! این دنیا مشخص نمی کنه که چه کسی ایمانش قویتره اون دنیا که رفتیم وروزی که به روز یوم تبلی اسرائریعنی روزی که نهان ها آشکار خواهد شد مشخص می شه که چه کسانی ایمان قوی دارند پیامبر (ص) به مردم زور نمی گفت چرا که خداوند به ایشان فرموده بود دردین هیچ اجباری نیست ای پیامبر تو فقط موظفی پیام مرا به بندگانم برسانی هر کس خودش مختاره که کدوم راه رو انتخاب کنه هرچندخداونددرقران به کرار عاقبت انتخاب مردم رو هم به آنها فرموده بودثمره ی اجبار مذهب تنها این شده که افراد ریاکار پرورش داده بشه ولاغیر مذهب یه امر کاملا شخصیه و انسانها با توجه به درون پاک وعقل وحلال زاده بودن ونان حلال خوردن ونیاز فطری درونی به سمتش کشیده می شن ورسیدن به درجه بالای اعتقادی درهر لحظه ای اززندگی انسان می تونه براش اتفاق بفته مثل "حر"که درصحرای کربلا وقتی ندای امام حسین رو شنید لبیک گفت ودرلحظه آخرزندگی ایمان آورد شهیدشد
    • US ۰۲:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
      9 2
      شما میگید تو قران گفته شده در دین هیچ اجباری نیست ولی در همین قرآن بارها از کشتن کفار و قطع کردن دست و پا شون و سوزاندن نخلستانهاشون سخن گفته شده. و درسوره ال عمران هم گفته شده انّ الدین عِندالله اسلام. یعنی دین نزد خدا فقط اسلام است و هر کس دینی غیر از این بجوید در آخرت چنینش میکنیم و چنان. بنظرم باید یک تفکیکی بین آیات مکی و مدنی صورت بگیره
  • IR ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    71 1
    وقتی دین و مذهب از نظر مدرسه و مسوولین یعنی پوشیدن چادر و داشتن ریش و یقه بسته و یه مشت شعار بی محتوا توو کتابهای درسی، ولی در عمل میبینیم توو جامعه با اسم دین و مذهب، دروغ و ریا و دزدی و فساد رواج داره، ولی مثلا توو سوئد و نروژ و ژاپن مسوولین دروغ نمیگن و به فکر رفاه مردمشون هستن نه پر کردن جیب خودشون، خب معلومه جوون از دین و مذهب زده میشه
  • IR ۲۱:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    53 4
    یکی از دلایلی هم که اشاره نشده بود گسترش دیدگاه های جدیدی هست که به مدد اینترنت گسترش پیدا کرده.20 سال پیش به ندرت ممکن بود کسی نوشته ای پیدا کنه که ضد دین باشه اما چنین مقالاتی الان به راحتی در اینترنت در دسترس هست. اشکال لزوما از تربیت دینی و مدارس مذهبی نیست.بالاخره تفکرات جدید که وارد میشه طرفدار پیدا میکنه.در زمان شاه هم یک عده کمونیست شده بودند.ما در یک جهان ایزوله زندگی نمی کنیم.الان در سراسر دنیا فردگرایی به شدت گسترش پیدا کرده و مذاهبی مثل مسیحیت در مورد خیلی از مواضعشون مجبور شدن کوتاه بیان.همین اتفاق در ایران ما هم داره رخ میده و حتی حکومت مذهبی هم مجبور به عقب نشینی در خیلی از حوزه ها مثل ویدئو و حجاب و... شده
  • IR ۲۲:۴۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۳
    12 29
    ابتدا بگویم من یک شخص مذهبی هستم و با افراد مختلف در حوزه و ... ارتباط دارم و شرایط مختلف رو دیده ام بنابر این می توانم تا حدودی به این پرسش پاسخ بدهم و فکر می کنم نزدیک به واقع باشد: عوامل که زیاد هست، از جامعه، مدرسه، شبکه های اجتماعی، خانواده و سیاست، فرهنگ و .... اما مهمترین عامل از بین خانواده است. اما اینکه در خانواده چه مواردی باعث می شه که فرزند مسیر اشتباه رو طی کنه: 1- آگاه نبودن خود پدر و مادر به مسائل دینی به صورت صحیح. دین را بسیاری در حد مسائل ظاهری و مقداری مسائل شرعی حلال و حرام و نجاست و طهارت تقلیل داده اند. 2- پدر و مادری که اعتقاداتش پایه ای محکمی ندارد و اگر چهارتا شبهه دینی جلویش گذاشتی از پسش بر نمی آید چه انتظاری داری بتواند فرزند با اعتقاد تربیت کند. 3- پدر و مادری که فکر می کند هر چیزی را باید زبانی و آن هم با تحکم گفت. 4- پد و مادری که یا افراط می کند در رها کردن یا در فشار آوردن. 6- پدر و مادری که به هم احترام نگذاشتند ... 7- پدر و مادری که زبانشان چیزی می گوید و عملشان چیز دیگر. 8- پدر و مادرهایی که شاید خودشان خوب باشند اما تربیت کردن بلد نیستند ...
    • IR ۰۱:۰۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
      25 3
      همه که شد پدر و مادر، پس نقش فرزند در دین پذیری چیهُ
  • IR ۰۱:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    2 1
    مذهب که اصلا معنا ندارد منظور شما دین است .دین فقط نوعی اعتقاد به امری غیر زمینی است
  • IR ۰۱:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    10 0
    جوان امروز این را میبیند که هیچ مشکلی در طی روز با سرپنجه دین داری حل نمیشود به سخن دیگر برای زندگی نیازی به دین ندارد پس چرا خود را درگیر اعتقادات انتزاعی کند؟نتیجه حرف من این است ما دین را در جای خودش تعریف نکرده ایم لذا جوان امروز نیاز به آن احساس نمیکند مثل این است که به فرد تشنه بستنی بدهی خب جای اب در موضع رفع تشنگی است.موضع دین هم در کارخانه و سیاست رانندگی و ورزش نیست.مثلا دین چه ربطی به قوانین فوتبال دارد؟حال شما مجری سیما را مجبور کن اول برنامه اش واقعه عاشورا را تسلبت بگوید دردی درمان نمیکند
  • US ۰۱:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    11 1
    منم با وجود اینکه ی زمانی خیلی مذهبی بودم ولی حدود 5 سال که از دین زده شدم و مثل این 6 جوان فکر میکنم قرآن یک کتاب کاربردی و جهان شمول نیست و شخصی به نام امام زمان وجود خارجی نداره. امیدوارم چاپ کنید و امثال بنده را به کفر متهم نکنید. لطفا پاسخ قانع کننده بدهید
  • IR ۰۷:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    1 6
    اصل ستون دین اعتقاد است اول به خالق جهان والله اگر اعتقاد به الله بود که اوناظربراعمال هست جامعه گلستان میشود واین اعتقاد قبل ازانقلاب بیشتر بود اما بعد انقلاب به بعداز خدا والله بیشتر پرداختیم چون جوانهای ما وحتی بعضی افراد مذهبی هم این شیوه رادیدند بجای اینکه به پرورش دهندگان این شیوه ایراد بگیرند به خود دین بدبین شدند فکر کردند حاصل جامعه دینی که این شده پس خود دین مشکل دارد هرکسی از ظن خود شد یار من ازدرون من نجست اسرار من قبل ازانقلاب روحانیون مردم رابه آداب دینی ترس ازخدا نخوردن مال مردم ترغیب می کردند اما هم اکنون آن سخنان با عمل چه شد؟ می خواهم بگویم اگر اعتقاد به الله داشته باشی اعتقاد به ولایت هم پیدا می کنی اما اگر اعتقاد به ولایت داشته باشی منهای الله جامعه دین دار وعمل به آن نمی شود لذا بازاری هم برنج ایرانی رابا برنج خارجی مخلوط می کند چون از خدا نمی ترسد ومسجد هم ظاهرا می رود وجوان شاگردش هم میبیند
  • FR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    3 1
    شاهکار بزرگ خوردن نان حرام است که به اسم اسلام و به شکل قیمه مصرف شده و این ها به طرز جالبی دین که هیچ، اخلاقیات انسانی هم ندارند و از فلسفه کلاه خود را بچسب و سر سگ در دیگ بهره میبرند. این ها فرزندان همان ها هستند. منتها چشمشان باز شده تعارفات منفاقانه پدرنشان را بی فایده میدانند
  • IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    11 2
    چون نمی خواهیم باور کنیم دنیا عوض شده.روابط عوض شده.قبل از اینکه ما به بچه چیز یاد بدیم اونا خودشون دریافت کردند.و اینکه امور مذهبی هیچ جذابیتی ندارند
  • IR ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    3 3
    من خودم تو یه خانواده ی معمولی ب دنیا اومدم که البته نماز و روزه و حیا و آداب ماه محرم توش رعایت میشه . اما اون چیزی که من رو مذهبی تر کرد و تربیتم کرد و تا الان هم هنوز کمک حالم در همه ی حالاته خوندن احادیث معصومینه . احادیث معصومین رو از بچگی ب بچه ها یاد بدید . خیلی خیلی اثرگذاره . تحلیل پیچیده ای هم برای هر حدیث نگید . بذارید بچه ها خودشون با اون حدیث ارتباط برقرار کنن . زندگیشون بیمه میشه . فشار زیاد و تربیت مستقیم هم سم مهلک تربیتیه
  • متنفر ار تزویر IR ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    5 1
    درست ترین جواب پاسخ درست و بدترین جوابی که باز هم خود اون روحانی رو زیر سوال می بره، پلسخ دوم هستش. دقیقا امثال پاسخ شماره 2 هست که باعث دین گریزی جوونها شده. اپر لقمه حرام باعث بی دینی جوونهای این نسلها شده پس به گفته ایشون جوونهای دوره قبل انقلاب حلال خور بودند و بنابراین با توجه به گفته خود این آقا، سیستم بانکی و اقتصادی در زمان قبل از انقلاب، درست تر و حلال تر بوده تا الان و همین تناقضها و دو رویی ها و بدگوییها باعث همه این مشکلاته. جوونهای الان مثل قبل نیستند که کورکورانه همه چی رو قبول کنند برای هرچیزی دنبال جواب منطقی و علمی هستند. نه این پاسخهای آبکی لقمه حرام!!! به اون آقای روحانی باید گفت که آقا اینهمه از این حرفها زدید ولی چون حرف و عملتون یکی نبود، نتیجه اش این شده، باز هم دست بردار نیستید؟؟ باز هم دنبال تبرئه تضاد اخلاقی خودتون هستید؟؟
  • م ر IR ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    8 1
    تازه من خیلی بیشتر از این 6 نفر دگردیسی داشتم
  • علی IR ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    5 12
    ضمن احترام به استاد محقق و کارشناسان محترم: بنده به هیچ وجه نتیجه این نظرسنجی یا تحقیق 6 نفره را شایسته تعمیم به میلیون ها جوان خوش فکر متدین و فعال در حوزه های مختلف نمی دانم. هزاران جوان پرشور پایبند به سنت ها و آموزه های ملی و دینی پرانرژی درحال خدمت به جامعه ایرانی هستند. تعمیم نتیجه را به وجه نمی تونم بپذیرم.
  • IR ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    5 0
    خداوند انسانها رو به راه فلاح و رستگاری فراخوانده اما هیچ کسی رو به مجبور نکرده بلکه اختیار داده و پیامبرش هم با مهربانی مردم رو و نه زور به راه راست هدایت کرده . اما حکومت 40 سال هست که میخواد مطابق میل و تفکر و برداشتش از دین ولو خلاف خواست و میل مردم با زور و اجبار به مسیری که باور داره بفرسته و این نادیده گرفتن حق آزادی و حق انتخاب که خداوند در فطرت آدمها گذاشته باعث دین گریزی و نهایت دین ستیزی است اثبات قضیه بسیار ساده هست افرادی که دوره نوجوانی و جوانی خودشون رو در قبل از انقلاب گذراندن بسیار متدین تر و مقید تر از بچه هایی هستن که در این 40 سال بزرگ شدن ودلیل بزرگش عدم اجبار و تحمیل دینی و مذهبی بوده
  • Mori IR ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    7 0
    تحلیل جالبی بود. اینجا دقیقا میشه به این موضوع رسید که کسی را نباید به زور به بهشت برد. امروزه با گسترش تکنولوژی و دسترسی به منابع تاریخی هر کسی میتونه راه درست رو از راه اشتباه تشخیص بده. به عنوان مثال در سیستم آموزشی ما از همان بدو ورود دانش آموز به دبستان چرا یک واحددرسی زبان انگلیسی به عنوان پیش نیاز خیلی از دروس دبیرستان و دانشگاه گنجانده نمیشه؟ تا جایی که به ندرت افرادی را در طول تحصیل میبینیم که با زبان انگلیسی مشکل نداشته باشند. در عوض از همان روز اول دروس عربی وارد واحدهای درسی شده و هر چه جلوتر میری حجم این دروس هم بیشتر میشه و این در حالی است که این زبان عربی در کجای زندگی ما به کار اومده ( افعل، یفعل، افعال، مفاعله، تفاعل و ....) پس در هر رویکردی اعتدال لازمه و جبر و الزام. ضمن اینکه بسیاری از کامنتها نشان دهنده اینه که واقعا هر موضوع و اتفاقی را باید با توجه به زمان حال خودش سنجید نه با اعتقادات و عقاید هزار سال قبل.
  • مولانا جلال‌الدین IR ۱۱:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    1 1
    پس تو نشسته‌ای و رغبت را از دو طرف زیادت میکنی و میپنداری که اصلاح میکنی. آن خود عین فسادست. اگر او را گوهری باشد که نخواهد که فعل بد کند، اگر منع کنی و نکنی، او بر آن طبع نیک خود و سرشت پاک خود خواهد رفتن. فارغ باش و تشویش مخور و اگر به عکس این باشد، باز همچنان بر طریق خود خواهد رفتن. منع جز رغبت را افزون نمیکند علی الحقیقه.
  • IR ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    14 0
    اکثر مذهبی های (واقعی) از قشر کم درامد هستن. تو مدارس مذهبی هم درس نخوندن. اینای که شما دربارشون تحقیق کردین اکثرا پدر مادراشون یا اطرافیانشون ریا کار و دو رو هستن. یا انقد راجب مذهب سخت گیری کردن که فرزندشون سره خورده شده. بنظرم دلیل دین نباید ارثی باشه. باید طرف بره ازادانه تحقیق کنه خودش راه درست رو انتخاب کنه.
  • زهرا IR ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    0 0
    پس چرا نظرات در صف انتشار را منتشر نمیکنید؟
  • IR ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    2 0
    آفرین چقدر خوب بود « ما مذهبی تریم عمو خبر نداری که نداری که نداری»
  • رضا تاجگر IR ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    3 0
    اين آغشتگي زندگي ما ايراني‌ها به حرام‌خواری‌های ناآگاهانه، در فرض منشأ بانكي، همه را دربرمي‌گيرد! و كيست كه از آن، در امان بوده باشد؟
  • IR ۱۸:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
    7 0
    به نظر من هیچ چیز به اندازه دروغ ودورویی بد نیست وافت زا نیست حتی اگر برای اهداف خوبی به خیال خودمان بگوییم چه در خانه چه در مدرسه چه در جامعهمعه

آخرین اخبار