۱ نفر
۲۰ شهریور ۱۴۰۰ - ۰۷:۲۶
«پته‌اش روی آب افتاد» یعنی چه؟

«پته‌اش روی آب افتاد»، ضرب‌المثلی است که ریشه آن به دوره‌ای برمی‌گردد که لوله‌کشی در شهرها وجود نداشت و مردم، آب مورد نیاز خود را از راه جوی‌ها به آب انبارها و حوض‌های خانه‌های شان می‌رساندند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، به نقل از صفحه اینستاگرامی گروه واژه‌گزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی، آن‌چه امروزه جواز و گذرنامه و بلیت نامیده می‌شود، در گذشته پته می‌گفتند که برای موارد گوناگون صادر می‌شد؛ از جمله برای اسب، شتر و مال‌التجاره صادراتی و وارداتی و حق راهداری. 

معنی دیگر آن، بندگونه‌ای بود که در جوی‌های نشیب‌دار می‌بستند که هم آب را نگاه دارد و هم جوی شسته نشود و هر جا که لازم می‌شد، آب را به قدر کفایت به داخل حوض و آب‌انبار خانه‌ها هدایت می‌کردند تا به مصارف خانگی برسد.

در این میان، افرادی بودند که در سال‌های کم‌آبی و خشکسالی، به حق دیگران تجاوز می‌کردند و خارج از نوبت، در نیمه‌های شب، که مردم در خواب بودند، در داخل جوی پته می‌بستند و آب را می‌بردند. اما گاهی فشار آب موجب می‌شد که پته از جای خود کنده شود و به جاهای دیگر برود، در این صورت ساکنان خانه‌های پایین‌تر، پته را روی آب می‌دیدند و قشقرش و آبروریزی برپا می‌شد، و این کار رفته رفته به صورت مثل درآمد. 

«پته‌اش روی آب افتاد» یعنی چه؟

۵۷۵۷

کد خبر 1553554

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • عبدالکریم IR ۰۷:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۰
    0 0
    الان پته‌ی خیلیها رو آبِ. اما بس که قباحت‌ها ریخته شده! دیگه کسی قشقرق و سروصدا راه نمیندازه!
  • Reza IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۰
    1 0
    كاملا اشتباه دارين ميگين. اصل پته مال شهر كرمان هست،و صنايع دستي بسيار زيبا و گراني هست. در گذشته بخاطر اينكه جنس نخ و پنبه رو محك بزنن وارد آب ميكردن. داستان طولاني هست. لطفا مجددا تحقيق بفرماييد.
  • IR ۰۴:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۱
    0 0
    چه تحقیقی چه تفسیری ژاپن بفهمه میادمیبرد

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین