۰ نفر
۲۹ خرداد ۱۳۹۰ - ۰۵:۰۵

روزنامه اعتماد نوشت:

در هفته مبارزه با دخانیات امسال، جمعیت مبارزه با دخانیات پیشنهاد داد قیمت محصولات دخانی تا سقف 70 درصد افزایش یابد تا این میزان افزایش به جلوگیری از مرگ یک‌چهارم قربانیان استعمال دخانیات و کاهش و کنترل مصرف منجر شود. افزایش 70 درصدی از آن دست پیشنهادهایی بود که ظاهرا برای اجرا نشدن مطرح شد، زیرا با وجود تاکید لوایح بودجه از سال 86 تاکنون مبنی بر افزایش 10 و 20 درصدی قیمت سیگارهای تولید داخل و وارداتی، این افزایش همواره معبرهایی برای گریز پیدا کرده است، هرچند گریزها آشکار نبوده و دست‌اندرکاران قیمت‌گذاری برای مسدود کردن راه هرگونه شبهه به افزایش حداقلی برای قیمت سیگار تن سپرده‌اند؛ افزایشی که با وجود کمرنگ بودن در کنترل ورودی مصرف‌کنندگان سیگار موثر است.

دکتر حسن آذری‌پور، عضو کمیته سیاستگذاری ستاد اجرایی قانون جامع کنترل دخانیات در گفت‌وگو با «اعتماد» تایید می‌کند افزایش قیمت محصولات دخانی بر کاهش مصرف‌کنندگان و افزایش تمایل به ترک سیگار موثر است: «نتایج تحقیقات بانک جهانی نشان می‌دهد 10 درصد افزایش قیمت محصولات دخانی در کشورهای در حال توسعه موجب هشت درصد کاهش مصرف دخانیات می‌شود.

اما واقعیت این است که در کشورهای توسعه‌یافته، دوسوم و حتی سه‌چهارم قیمت یک بسته سیگار به عنوان مالیات از مصرف‌کننده دریافت می‌شود، اما در کشورهای در حال توسعه معمولاً مالیات دخانی کمتر از یک‌سوم قیمت بسته سیگار است و در ایران هم که فاقد نظام دریافت مالیات مستقیم هستیم، مالیات بر تولیدکننده یا واردکننده اعمال می‌شود و فقط قیمت محصول افزایش پیدا می‌کند.
نتایج تحقیقات بانک جهانی همچنین نشان داده درج تصاویر هشداردهنده بهداشتی همراه با پیام هشدار که متن آن به زبان کشور محل مصرف باشد هم باعث افزایش 20 درصدی تمایل به ترک سیگار می‌شود.

تصاویر هشداردهنده در ایران از سال 88 روی پاکت‌های سیگار وارداتی از مبادی قانونی و تولیدات شرکت دخانیات ایران درج شده است اما مشکل اصلی این است که قیمت سیگار در ایران هنوز بسیار ارزان است و با وجود آنکه مقرر شده هر سال قیمت محصولات دخانی تولید داخل 10 درصد و سیگارهای وارداتی 20 درصد افزایش پیدا کند اما امسال وزارت صنایع و شرکت دخانیات ایران هر دو میزان را به نصف تقلیل دادند که افزایش کم قیمت موجب اعتراض وزارت بهداشت شد.»
ب
ه گفته آذری‌پور هم‌اکنون 12 درصد از جمعیت بالای 15 سال کشور- حدود 9 میلیون نفر- سیگار می‌کشند که به زعم وی این رقم در مقایسه با کشورهای همسایه و سایر کشورهای دنیا، شیوع خیلی بالایی نیست. اما همین رقم را هم خطرناک می‌داند بویژه هنگامی که پای هزینه‌های درمان بیماری‌های ناشی از استعمال دخانیات به میان می‌آید.

در حال حاضر جمعیت 9 میلیون نفری افراد سیگاری ایران، هرساله بیش از 60 میلیارد نخ سیگار می‌کشند و رقمی حدود 1700 میلیارد تومان برای خرید سیگار می‌پردازند. تاکنون نهادهای دولتی و مسوول در مبارزه با استعمال دخانیات تحقیقی درباره هزینه بیماری‌های ناشی از مصرف سیگار انجام نداده‌اند و تنها ارقام موجود حکایت از قربانی شدن سالانه 73 هزار ایرانی بر اثر تاثیر مستقیم یا غیرمستقیم استعمال دخانیات دارد.

آذری‌پور می‌گوید: «در ایران رقم دقیقی از هزینه‌های ناشی از بیماری‌های مرتبط با استعمال دخانیات موجود نیست و تا به حال محاسبه علمی درباره این هزینه‌ها انجام نشده و آنچه اعلام می‌شود تخمین است. بنا بر تخمین‌های موجود، افراد سیگاری در ایران هرساله حدود هزار میلیارد تومان برای خرید سیگار هزینه می‌کنند و از آنجا که بانک جهانی تخمین می‌زند حدود سه برابر هزینه خرید سیگار، صرف بیماری‌های ناشی از استعمال دخانیات می‌شود، می‌توان پیش‌بینی کرد در ایران هم سالانه حدود چهار هزار میلیارد تومان برای درمان بیماری‌های ناشی از استعمال دخانیات هزینه می‌شود.

47/301

 

کد خبر 158071

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین