۰ نفر
۲۵ شهریور ۱۳۹۰ - ۱۳:۴۲

سید سعید هاشمی زاده

 امروزه یکی از دغدغه های اصلی بسیاری از کشورها اعم از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه خصوصا" جوامعی که ترکیب جمعیتی آنها جوان است موضوع مهم اشتغال است.

 در این زمینه باید به این نکته توجه داشت که خود مفهوم اشتغال و استفاده از مزایای آن در هر کشور تعریف جداگانه ای دارد .به عنوان نمونه تا دیروز در کشور چین داشتن کار به معنی داشتن سه وعده غذا برای رهایی از گرسنگی و یافتن مکانی برای خوابیدن بود اما مقارن با پیشرفت های اقتصادی این کشور ، مفهوم اشتغال نیز معانی تازه ای پیدا کرد .

شاید در کشور ما کار به معنی در آمد متوسط و ممتد می باشد که بیمه نیز باید چاشنی آن قرار بگیرد تا شاید بتوان از قبل آن شرایط متوسط زندگی را از جمله خرید یا اجاره خانه ، خرید ماشین ، هزینه های جاری خانه و خانواده و سایر شرایط اولیه را فراهم کرد . عموما" در کشور ما افراد بسته به نوع مدرک تحصیلی که دارند به دنبال یک شغل دولتی هستند چرا که از دید عامه مردم بهترین شغل ، شغل دولتی است ، چون نسبت به دیگر مشاغل مزیتهایی دارد ، از جمله امنیت شغلی و بازنشستگی . بسیاری از افراد هستند که توانایی انجام بسیاری از مشاغل را دارند ولی با توجه به غلبه این فرهنگ در ذهنشان همچنان منتظر مناصب دولتی و پشت میز نشستن هستند .

 البته در اینجا منظور ما اصلا " رتبه بندی مشاغل ، میزان مقبولیت و سطح پذیرش آن و نیز بکارگیری در سازمانها و دوایر دولتی و یا شرکتهای خصوصی و ..... نیست بلکه بحث اصلی ما این است که چگونه بتوانیم از حداقل امکانات در جهت ایجاد کار و فعالیت بیشترین بهره را ببریم . با توجه به وضعیت کنونی اقتصاد جهانی که با بحرانی فراگیر روبروست و نیز شرایط حال حاضر در کشور ما ، چگونه می توان از این بحران به سلامت عبور کرد ؟ تا بیش از این به مام وطن ، مردم نجیب و فهیم و علی الخصوص جوانان رشید و برومند و تحصیلکرده و نیز طیف گسترده جوانانی که به هزار و یک دلیل شرایط تحصیل در مقاطع عالیه را ندارند آسیب وارد نشود و بتوان از حداقل امکانات موجود در راه خدمتی خداپسندانه به منظور ایجاد شرایط اولیه برای اشتغال استفاده کرد .

در حوزه اقتصاد و بازرگانی و به ویژه ایجاد کسب و کار باید بخواهیم تا بتوانیم ، همانطور که قدما به درستی اشاره کرده اند : خواستن توانستن است . در اینجا لازم است اشاره ای داشته باشیم به سخنان احمدی نژاد مبنی بر ایجاد 000/500/2 شغل در سال جاری ، قاعدتا" هیچ دولتی نمی تواند به تنهایی چنین شرایطی را فراهم کند مگر آنکه از بخش خصوصی به عنوان بال های پرواز و بازوهای مطمئن اجرایی استفاده کند . چرا که تنها در سایه همکاری و تعامل صمیمانه و واقعی بین این دو بخش است که می توان شرایطی فراهم آورد که نه تنها مقدمات اشتغال زایی را فراهم کرد بلکه به منابع مالی بیشتری هم دست پیدا کرد .یکی از ارکان مهم یا بهتر است بگوییم شریان حیاتی ایجاد فعالیت و کسب و کار اقتصادی و صنفی و بازرگانی مبحث مهم انرژی است . به ویژه در فعالیتهای صنفی که بهترین شرایط را برای ایجاد شغل و کسب و کار در سطوح مختلف اجتماع را دارا می باشند .  به گفته غفوری فرد یک عضو کمیسیون انرژی مجلس ایجاد 5/2 میلیون شغل در سال به 4400 مگاوات انرژی برق نیاز دارد. جالب است بدانید کمترین هزینه برای ایجاد یک مگاوات برق معادل 000/000/000/5 ریال است به عبارتی :

شغل 000/500/2  ،تولید 4400 مگاوات برق( حداقل هزینه برای تولید یک مگاوات ) 000/000/000/5 ریال × 4400 مگاوات برق  000/000/000/000/22 ریال

اما در اینجا یک سوال مطرح می شود که چرا اساسا" دولت باید شغل ایجاد کند ؟به نظر بنده دولت فقط می بایست برای ایجاد شغل با توجه به امکاناتی که در اختیار دارد بستر سازی کند و تنها مقدماتی را فراهم سازد تا بخشهای دیگر از جمله بخش خصوصی و تعاونی بتوانند با استفاده از توانمندی های خود تولید شغل کنند .  این معادله ای است منطقی ، با توجه به مطالعات و بررسی های گوناگون در اکثر کشورها نیز به منظور جلوگیری از هدر رفت توان مادی معنوی ، دولت تنها نقش مدیریتی و نظارتی را بر عهده دارد و ایفای نقش اجرایی خارج از بدنه دولتها و از طریق دیگر بخشها صورت میگیرد .

با این توضیحات ، شرکت مادر تخصصی طنین مهرورزان شیوا به عنوان مجموعه ای پویا و پیشرو بر اساس رسالت و هدفگذاری که برای خود ترسیم کرده است به منظور ادای دین به ایران عزیز ، ارائه دهنده طرحی است نوین که با عملیاتی شدن آن نه تنها صنعت برق برای تولید انرژی با چالشی مواجه نخواهد بود بلکه بخش اعظمی از فارغ التحصیلان رشته های مرتبط و حتی غیر مرتبط با برق دغدغه ای به نام یافتن شغل نخواهند داشت .شایان ذکر است که این طرح در زمره برنامه های کلان و بلند مدت این شرکت می باشد اما برای شروع ، یک پروژه به صورت پایلوت در حال ساخت و اجرا می باشد که پس از انجام موفقیت آمیز آن پروژه های بعدی نیز یکی پس از دیگری به بار خواهند نشست .اعتقاد شخصی اینجانب بر این اصل استوار است که در باب امور زیر بنایی و حیاتی همچون تولید شغل نباید فقط امروز را مد نظر قرار داد بلکه باید آینده نگر بود و ضمن بر آورده ساختن نیازهای امروز جامعه در این موضوع ، برنامه ریزی مدون و پروژه گونه ای را طرح ریزی کرد تا به مرور زمان به نقطه ایده آل و ساحل امن برسیم . چرا که در غیر این صورت سرمایه گذاری ها هر قدر هم که انبوه باشد نه تنها به ثمر نخواهد نشست بلکه به هدر هم خواهد رفت .به ویژه در بخش صنعت به دلیل اینکه بسیاری از دستگاهها وارداتی هستند ، رفتن به دنبال طرح هایی که به تکنولوژی وارداتی آنچنان نیاز دارند خطایی بزرگ است .

با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری و تاکید موکد ایشان مبنی بر اجرایی شدن اصل 44 قانون اساسی و نیز با التفات به مفاد برنامه های سوم ، چهارم و پنجم توسعه و همچنین اهتمام ریاست   جمهوری و به خصوص رشد فزاینده مصرف برق که با افزایش سالیانه معادل 7 تا 8 درصد را شامل می شود و نیز مشکلات بوجود آمده متعدد در بخش نیروگاهی ، واضح و مبرهن است اگر بخواهیم دست روی دست بگذاریم و فکری به حال برطرف کردن کمبودها و رفع نیازها نکنیم ، نه تنها در جا خواهیم زد بلکه وارد یک سیر قهقرایی خواهیم شد .اما طرح پیشنهادی چیست ؟توسعه مولدهای مقیاس کوچک ، که در زمره طرح های نوین و کار آمدی می باشد که می تواند ما را به سر منزل مقصود برساند .

احداث و توسعه این دست مولدها با دارا بودن قابلیتها و مزیتهای فراوان می تواند به تکیه گاهی مطمئن برای رسیدن به اهداف عالیه نظام مقدس جمهوری اسلامی قرار گیرد که یکی از این مزایا ایجاد شغل برای حداقل 25 نفر از فارغ التحصیلان دانشگاه ها به صورت مستقیم می باشد و این خود می تواند احیا کننده پیوند گسسته شده بخش صنعت و دانشگاه باشد .در اینجا بد نیست مقایسه ای داشته باشیم بین نیروگاه های مقیاس بزرگ و مشکلات عدیده آنها و نیروگاه های مقیاس کوچک و مزایای آنها برای راه اندازی نیروگاه های مقیاس بزرگ به سرمایه گذاری کلان نیاز است ، مدت زمان زیادی باید طی شود تا طرح های مطالعاتی به اجرا در آید و به مرحله بهره برداری برسد ، در صد زیادی از تکنولوژی آن وارداتی است ، فقط تولید انرژی برق صرف دارند . هزینه تعمیرات و نگهداری بسیار سنگین دارند .

مصرف سوخت بسیار بالا ، تلفات انرژی تولید شده . فاصله زیاد نقطه تولید تا نقاط مصرف که به علت فرسوده بودن خطوط انتقال به صورت مضاعف باعث پرت انرژی تولید شده می شود اما در نیروگاههای مقیاس کوچک سرمایه گذاری محدودتری نیاز است ، زمان کوتاه تری سپری می شود تا به بهره برداری برسد ، امکان ساخت بخش اعظمی از پروژه در داخل کشور ، قدرت ما نور بالا ، کاهش مصرف سوخت ، افزایش راندمان ، کاهش تلفات و از همه مهمتر علاوه بر انرژی برق قادر به تولید همزمان حرارت ، آب گرم ، برودت ، از بین رفتن فاصله بین نقاط تولید و مصرف و به تبع آن پرت انرژی تولید شده در مسیر انتقال به صفر می رسد .

*کارشناس برق

/31221

کد خبر 161877

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین