همزمان با تشکیل چندین کنفرانس بین المللی در تهران درباره مسائل سیاسی ، مذهبی علمی وتکنولوژی ، و پذیرایی از هیئتهای بین المللی از آنسوی دنیا ، ایران با نگرانی های روبروست .

سعید الشهابی:

همزمان با تشكيل چندین کنفرانس بین المللی در تهران درباره مسائل سیاسی ، مذهبی علمی وتکنولوژی ، و پذیرایی از هیئتهای بین المللی از آنسوی دنیا ، ایران با نگرانی های روبروست . درعین حال تمامی کسانیکه در کنفرانسهای بین المللی تهران شرکت دارند توجه ایران به مسائل بین المللی را ملاحظه می کنند .  
 
همزمان با پیگیری مسائل مربوط به انقلابهای عربی ، تهران در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی در شش ماه آینده و انتخابات ریاست جمهوری در کمتر ازدو سال آینده می باشد. با وجود آنکه جمهوری اسلامی ایران به برگزاری همه گونه انتخابات طی سه دهه افتخار می کند ، در عین حال این انتخابات بصورت یک بار و مسئولیت سنگین برای نهادهای انقلابی در ایران در آمده است. نخست آنکه با وجود تفاوت ایدئولوژیک میان محافظه کاران و اصلاحگرایان ، این انتخابات تاکنون بصورتی       مطلوب برگزار شده است . 
دوم : با افزایش روند انقلابهای منطقه ای خواهیم دید که این تحول دارای دو چهره می باشد : اینکه روند این انقلابها با تمامی برنامه های تغییر وتحول با دیدگاه انقلابی ایران همسویی دارد چون این انقلابها را می توان ادامه روند انقلاب اسلامی ایران و تأکیدی بر بیداری اسلامی دانست که امام خمینی (رض) پرچمدار آن بوده ومی باشد. دیگر : اینکه این انقلابها ممکن است منبع نگرانی هواداران انقلاب بشمار آید چون ممکن است نیروهای ضد انقلاب را برای فعالیت مجدد تشویق کند در عین حال انقلابهای عربی می تواند قدرت ایران را برای پشت سر گذاردن این دوران و درعین حال پشتیبانی جدی از این انقلابها و ایدئولوژیهای آنرا ثابت کند و در عین حال ایران با نگرانی پیگیر تحولات سوریا می باشد .
 
روابط تهران و دمشق از چنان قدرت ومتانتی برخوردار است که می توان آنرا به همکاری استراتژیک نامید که هیچیک از دو طرف نمی تواند از آن شانه خالی کند . از یکسو بهنگام جنگ تحمیلی عراق بر ایران ، سوریه از ایران طرفداری کرد و از سوی دیگر دمشق رابط میان تهران و گروههای مقاومت فلسطینی در برابر رژیم صهیونیستی در لبنان وفلسطین قرار گرفته است . در برابر اوضاع کنونی سوریه ، ایرانیان تمایل خود را برای اصلاحات در سوریه پنهان نمی کنند و در عین حال با روش سرکوب دستگاههای امنیتی سوریه نیز موافق نیستند. این موضعگیری ایرانیان در برابر سوریه با موضعگیری آنها در برابر گروههای مقاومت در لبنان و فلسطین همسان است. در عین حال بعضی از گروههای مقاومت فلسطینی از دولت سوریه اعلام پشتیبانی کردند وبعضی دیگر سکوت اختیار نمودند. گروههای فلسطینی مستقر در دمشق و یا آنهایی که از پشتیبانی سوریه برخوردار هستند خود را در موقعیت ناگواری در برابر خواسته های اصلاحات در سوریه می بینند .    
 
بطور حتم موضعگیریهای تهران در برابر تمامی انقلابهای عربی با آرمانهای آن همسویی دارد چون این انقلابها ادامه طبیعی روند انقلاب اسلامی ایران بشمار می آیند و در همین راستا تهران پشتیبانی تبلیغاتی ومعنوی از آنها بعمل می آورد ودر عین حال از آنها کمال رضایت را دارد وبعکس آن ، تمامی نیروهای ضد انقلابی سعی دارند این انقلابها را با شکست روبرو کنند همچنانکه همین روش را در برابر انقلاب اسلامی ایران درپیش گرفتند اما با شکست روبروشدند . کنفرانس بیداری اسلامی که روزهای شنبه و یکشنبه هفته گذشته بنا بدعوت دکتر علی اکبر ولایتی وزیر خارجه پیشین ایران در تهران برگزار شد در حقیقت نشان از پشتیبانی ایران از انقلابهای عربی در چهارچوب بیداری اسلامی بود. سخن درباره بیداری اسلامی نمی تواند بدور از تحولاتی باشد که به انقلاب اسلامی ایران انجامید. ریشه های بیداری اسلامی کنونی به دهه هفتاد باز می گردد که در آن هنگام پدیده بازگشت به پایبندی به اصول مذهبی آغاز گردید و شمار بسیاری از اندیشمندان وجوانان به ضرورت بازگشت به اسلام و پایندی به آن در زندگی روزمره معتقد وپایبند بودند . واکنش غرب در برابر این تفکر نه تنها منفی بود بلکه ستیزه جویانه نیز اقدام کرد. اما انقلاب اسلامی ایران برهبری امام خمینی (رض) در حقیقت نماد پیروزی وموفقیت این روند وطرز تفکر بود که در نتیجه به گونه ای بین المللی گسترش یافت و در اینجا بود که غربی ها واژه های نوینی را برای رویارویی با آن ساختند از جمله " اسلام سیاسی " و " اصولگرایی " و " خمینیسم " و کوشش کردند با تمامی روشها وعملکردها با آن به مقابله برخیزند. بطور حتم این فشارهای غربی که بیشتر اوقات بوسیله حکومتهای عربی به اجرا در می آمد ، چنان حالتی از تنش را در جهان عرب بوجود آورد که در نتیجه آن زندانهای کشورهای عرب پر از فعالان اسلامگرای سیاسی گردید و بیرحمانه ترین روشها برای جلوگیری از تکرار انقلاب اسلامی ایران در دیگر کشورها بعمل آمد. غربی ها برهبری امریکا کوشش کردند انقلابهای اسلامی در جهان عرب را که پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران حتمی بود به گونه های مختلف به تعویق بیندازند و در این زمینه از سه رویکرد استفاده کردند : نخست جنگ تحمیلی عراق بر ایران که هدف آن سرنگونی رژیم انقلابی ایران بود واین جنگ هشت سال بطول انجامید . دوم گسترش طایفه گرایی با هدف ایجاد موانع روحی روانی در برابر انقلاب اسلامی ایران و این همان سیاست وعملکردی است که ضد انقلاب هم اکنون علیه انقلابهای عربی بکار می گیرد.سوم : آماده سازی اوضاع برای گسترش خشونت سیاسی که بصورت تروریسم بیسابقه ای در تاریخ معاصر عربی درآمده است . البته این خشونت با روحیه انقلابهای صلح آمیز مردمی عربی همسویی نداشت ودر عین حال این خشونت به کشتارهای جمعی بیسابقه ای انجامید که نمونه آن در الجزایر بوقوع پیوست و بیش از دویست هزار تن قربانی آن شدند.       
 
امروزه کشورهای عربی شاهد انقلابهایی هستند که هدف از انها تغییر رژیمهای کنونی هستند که خود علت بحرانهای منطقه بوده ومی باشند . کنفرانس بیداری اسلامی در تهران در حقیقت نشان دهنده همسویی ایران با پدیده تحول در جهان عرب است و هيأتهايي از تمامی کشورهای عربی ونیز شخصیتهای فلسطینی در آن شرکت کردند از جمله صادق المهدی نخست وزیر سابق سودان ، علی ناصر محمد رئیس جمهوری سابق یمن جنوبی ، ابراهیم جعفری نخست وزیر سابق عراق ، موسی ابو مرزوق شخصیت فلسطینی و مصطفی عثمان اسماعیل سیاستمدار سودانی ودیگران . با گذشت هشت ماه بر آغاز انقلابهای عربی بیشتر این انقلابها همچنان نتوانسته اند رژیمهای سلطه گر را که با پشتیبانی امریکا بر مردم حکومت می کنند سرنگون سازند. کنفرانس بیداری اسلامی در تهران پیشتازان تحول در کشورهای عربی را در بر گرفت و در حالیکه این کنفرانس در پایتخت ایران در حال برگزاری بود رهبر انقلاب اسلامی ایران موضعگیری بسیار روشنی در طرفداری و پشتیبانی از انقلابهای عربی اعلام کرد . چه او بزرگترین رهبر مذهبی سیاسی در جهان اسلام بشمار می آید و چنین موضعگیری از سوی وی قابل پیش بینی است چه وی رهبری تنها کشوری را برعهده دارد که بعلت تأکید بر استقلال و موضعگیریهای جدی و مخالف با سیاستهای غرب در منطقه وبویژه درباره فلسطین تاکنون بهای سنگینی از این بابت پرداخته است.     
 
فشارهایی که هم اکنون ایران درباره برنامه هسته ای خود با آن روبروست تنها یکی از روشهای اعمال فشار غرب بر ایران می باشد که پاسخی است به پایبندی تهران به سیاستهای خود که بر پایه ادامه روند اصرار بر سیاستهای و ایدئولوژی دور از سیستم سیاسی بین المللی است . با توجه به آنچه که اخیرا درباره وجود تماسهای اولیه میان تهران و واشنگتن برای دستیابی به تفاهم پیرامون تحولات منطقه شنیده می شود باید اشاره کرد که ایران همچنان خود را پدر روحانی تمامی انقلابها می داند و هدایت فعالیتهای اسلام سیاسی را در سراسر جهان را بر عهده داشته ودارد . ایران پرچمدار موضوع فلسطین وانقلاب فلسطین بوده وهست و تمامی سیاستهای خارجی خود را بر اساس این موضوع بنا نهاده و بهمین علت است که هم اکنون در حال تحمل فشار ناشی از محاصره مالی اقتصادی غرب می باشد. روشن است که واشنگتن به این نتیجه رسیده که نمی تواند بدور از قدرتمندی ایران در سیاستهای منطقه ای مانور دهد.
 
با افزایش بیداری مردمی درباره فلسطین ، امریکا باید بداند که پیام انقلاب اسلامی ایران بیش از پیام غرب بر روح وقلب مردم تأثیر می گذارد بخصوص که امریکائیان همچنان در حال پشتیبانی از رژیم صهیونیستی می باشند وسعی می کنند واقعیتها را نادیده گرفته وآرمانهای مردم فلسطین را زیرپا گذارند.انقلابهای عربی موضعگیریهای یکسانی را بدور از سیاستهای غربی وبویژه امریکا درباره فلسطین تحمیل کرده اند وموضع جوانان مصری درباره ادامه فعالیت سفارت اسرائیل در قاهره پیامدهای مثبتی در میان افکار عمومی ایران و واکنشهای مثبتی از سوی مقامات سیاسی مذهبی ایرانی در پی داشته است .
 
این اقدام جوانان مصر نشان دهنده ارتباط تنگاتنگ انقلاب با آزادی است . میان ایدئولوژیهای انقلاب و آزادی یک باریکه ای وجود که ایران توانسته است ناپایداری آنرا به اثبات رساند . انقلابیون مصر برای تصمیم گیری در مورد ادامه ارتباط با رژیم صهیونیستی بسیار صبر نکردند و درباره اقدامی که سادات آنرا بر ملت مصر تحمیل کرد ومبارک بدان ادامه داد زود تصمیم گیری نمودند . این اقدام نگرانی محافل امریکائی را برانگیخت چون بصورتی غیر تعمدی و بدون برنامه ریزی قبلی صورت گرفت که هیچکس آنرا پیش بینی نکرد و درباره جلوگیری از وقوع آن نتوانست اقداماتی را بعمل نیاورد. بطور حتم امریکا در برابر این موضوع دچار سر درگمی شدیدی گردیده است و جوانان انقلابی مصر با وجود فعالیتهای نیروهای ضد انقلاب اکنون چنان در حالتی از بیداری بسر می برند که کمتر توطئه ای می تواند انان را در بر بگیرد.  
 
در میان جریانهای داخلی و مسائل مربوط به بهار انقلابهای عربی مقامات سیاسی مذهبی ایران ناچار هستند چنان موضعگیریها واستراتژیهایی را اتخاذ نمایند که از یکسو آزدی ملل عرب و اسلامی را تضمین نماید و از سوی دیگر ضامن پیوند بیش از پیش جبهه داخلی ایران گردد . تهران می داند که نیروهای ضد انقلاب به گونه ای غیر منتظره درحال فعالیت علنی و غیر علنی علیه ایران هستند . در همین زمینه تونی بلیر نخست وزیر سابق انگلیس دو هفته پیش در گفتگو با روزنامه تایمز گفت وقت ان فرارسیده است تا رژیم موجود در ایران تغییر یابد واین اظهارات بسیار خطرناک می باشد به گونه ای که می تواند تنش در روابط دو کشور را بیشتر کند .   
 
در مقابل بنظر می رسد که واشنگتن بیش از لندن در اندیشه تغییر در ایران می باشد بخصوص که تمامی کوششها برای این دگرگونی با شکست روبرو شده است و بنظر می رسد در نتیجه این سیاستها ، تهران دست به چنان استراتژیهای امنیتی ودفاعی زده است تا قدرت سیاسی خود را افزایش دهند .
 
امریکائیان می دانند که قدرت رویارویی ایران با خطراتی که با آن روبروست بسیار بالاست از جمله پس از ترور گروهی از افسران و ارتش و سپاه پاسداران در زاهدان که سه سال پیش صورت گرفت طولی نکشید که ایران توانست عبد المالک ریگی متهم اصلی این رویداد را دستگیر و محاکمه واعدام نماید. و این در حالی است که امریکائیان نتوانستند اسامه بن لادن را دستگیر نماید بلکه او را بدون محاکمه و طی یک حمله امنیتی در باکستان بقتل رساندند . بنظر می رسد این تفاوتها میان عملکردهای ایران وامریکا ، ایرانیان را قانع کرده است در برنامه های اصلاحات  بهیچ وجه از الگوهای غربی بهره برداری نکنند . با وجود این پیش بینی می شود انتخابات آینده پارلمانی و ریاست جمهوری ایران که از ویژگیهای استراتژیک بسیاری برخوردار است تغییرات وتحولاتی را در این کشور بوجود آورد . در این میان باید به دو موضوع اشاره کرد . یکم : تمایل غرب برای تبدیل انتخابات به صحنه ای از هرج ومرج بوسیله نیروهای ضد انقلاب وبا پشتیبانی غرب . و دوم : تمایل رهبری مذهبی وسیاسی ایران در جلوگیری از امنیتی شدن انتخابات ایران همچنانکه آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران اخیرا فرمود. وی از حکومت این کشور درخواست کرد از هرگونه اقداماتی که ممکن است روند انتخابات را به نموداری از تنش و اعتراض تبدیل کند جلوگیری نماید. رهبر ایران می داند که کشورش باید به عملکرد اسلامی خود در جلوگیری از تجاوز به افراد ادامه دهد . سخنانی که امروزه در مجلس شورای اسلامی ایران درباره مبارزه با فساد مطرح است نمونه ای از حساسیت اوضاع کنونی ایران است . مطابق آنچه که روزنامه های ایران نوشتند تاکنون 19 تن از شرکت کنندان در یک سوء استفاده مالی بازداشت شده اند و بنظر می رسد که این رویداد بمب انتخاباتی را خیلی زود براه انداخته است .     
 
آنچه که هم اکنون در تهران پیش آمده ممکن است تنها یک رویارویی میان جناحهای موجود در رژیم جمهوری اسلامی برای دستیابی به قدرت باشد که البته تاحدودی صحیح می باشد ولی از سوی دیگر توجه شخصیتهای سیاسی مذهبی ایران به انقلابهای عربی چندین موضوع را مورد تأکید قرار می دهد : نخست : ایران سلامتی خود را بازیافته است به گونه ای که می تواند هم اکنون نقش برجسته ای را در داخل و در سطح بین المللی برعهده گیرد. دوم : اختلافات داخلی درباره نامزدهای ریاست جمهوری و یا مجلس شورای اسلامی نیازمند توجه ویژه نسبت به مخالفان است همچنانکه آیت الله خامنه ای فرمود تا بهانه بدست دشمنان بیگانه نیفتد . سوم : ایران در حال حاضر به ارامی در حال بازی با برگهای برنده در دست خود است وکوشش دارد از هرگونه برانگیختن بیگانگان علیه خود بخصوص در زمینه  فعالیتهای هسته ای جلوگیری نماید . چهارم : تهران انقلابهای عربی را پیروزی کوششهای چند دهه خود برای آزاد سازی اندیشه وفکر عربی واسلامی از تفکرات گذشته به جهان اندیشه کنونی وآینده است و آنچه که در مصر بوقوع پیوست این مقوله را مورد تأیید قرار می دهد که ملتها روزی بیدار خواهند شد و از قید وبند آزاد خواهند گشت . پنجم : پس از بیداری عربها ومسلمانان ، جهان در آستانه رویارویی با واقعیت نوینی است که همانا مدرنیته و آزاد سازی از ارزشهای جاهلیت می باشد و این موضوع آنانرا بسوی همبستگی بیشتر و وحدت و پیشرفت خواهد کشاند . ششم : نبرد میان نیروهای تغییر و دگرگونی در منطقه و نیروهای ضد انقلابی ادامه خواهد یافت ونیروهای جهانی باید با جدیت درباره مواضع خود در برابر مسائل سیاسی موجود تصمیم گیری کنند.
 
اینها لحظات تاریخی و سرنوشت سازی هستند که انقلابهای مردمی در راه مبارزه و پایان دادن به ظلم وستم و استعمار واشغالگری با آن روبرو هستند. این نبرد ملتها برای بقا وماندن است که جوانان در پیشاپیش آن قرار گرفته اند . جوانانی که در استانه نا امیدی برای اصلاح اوضاع قرار گرفته بودند اما فداکاریها واز جان گذشتگیهای عده ای از آنان از نا آمیدیهای جلوگیری کرد . هفتم : انتقال انقلابها از میان مرزها نیازی به تصمیمهای انقلابی ندارد بلکه می تواند با اندیشه وتفکر به عنوان راهکاری برای به نتیجه رساندن انقلاب ونیروهای آن به مناطق دیگری اقدام کرد. پس از گذشت بیش از سه دهه از محاصره بیگانگان ، اکنون ایران خود را چنان آزاد می بیند که می تواند براحتی و آسانی و نیز بدور از هرگونه تهمت واتهام انقلاب خود را صادر نماید و این اتهام بود که سالها ضد انقلاب برای دور نگداشتن ایران از دیگر انقلابهای جوان بکار گرفت ولی اکنون همانند آتش سراسر جهان عرب را فراگرفته است تا ثابت کند که خواسته ملتها قوی تر از سرکوب سوداگران و استبدادگران است. 

ترجمه : محمدماجد نجار

کد خبر 175832

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین