۰ نفر
۹ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۸:۲۹

«طنز» در این سال‌ها پیشرفت قابل‌توجهی داشته. جدی عرض می‌کنم. منظورم سخنان و عملکرد مسئولان نیست.

 تا چند سال پیش وقتی می‌خواستیم چند طنزنویس خوب را نام ببریم به زحمت می‌افتادیم و جز چند نام محدود، هیچ‌کس دیگر را به خاطر نمی‌آوردیم. امروز اما الحمدلله تعداد طنزنویسان خوب و قابل‌تأمل روز به روز بیشتر و بیشتر می‌شود. تعداد نهادهای نیمه‌رسمی‌ای که به طنز توجه جدی نشان می‌دهند هم در این میان تأثیر بسزایی در رشد طنز و طنزنویسی داشته. با این حال هنوز مراکز و نهادهای رسمی و فراگیر یا نسبت به طنز بی‌توجهند یا نازل‌ترین نوع آن را تبلیغ و ترویج می‌کنند. مثال می‌زنم؛ دفتر طنز حوزه هنری، پنج سال پیش نخستین دوره کتاب سال طنز را برگزار کرد، به این امید که گردانندگان کتاب سال جمهوري اسلامي در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این موضوع توجه بیشتری کنند که نکردند، یعنی هنوز در هیچ دوره‌ای از کتاب سال جمهوری اسلامي جایزه‌ای به یک کتاب طنز (ترجمه یا تألیف فرقی نمی‌کند) تعلق نگرفته است. در حالی که فی‌المثل بعضی از آثار زنده‌یادان احترامی و صلاحی حقیقتاً مستحق دریافت چنین جایزه‌ای بودند. تلویزیون هم که اصولاً با طنز جدی سر و کاری ندارد. در این سال‌ها فقط من دو نمونه را به خاطر دارم که جنس طنزش با طنزهای سخیف تلویزیونی متفاوت بود. یکی «تفنگ سر پر» که امرالله احمدجو ساخته بود و دیگری مجموعه «کاکتوس» به کارگردانی محمدرضا هنرمند که هر دو این بزرگواران به دلیل برخورد سرد و نامناسب دست‌اندرکاران صدا و سیما سال‌هاست که سراغ کارهایی از این دست نرفته‌اند. البته مخاطبان جدی طنز بی‌اعتنا به لودگی‌های رایجی که از در و دیوار بر سر ما باریدن گرفته است به آثاری توجه نشان می‌دهند که در تریبون‌های رسمی از آنها نام و نشانی نیست. نمونه‌اش جشنواره‌ای است که بر و بچه‌های کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان راه انداخته‌اند و قرار است در آن به کتاب‌های طنزی که توسط نوجوانان کتابخوان برگزیده شده جايزه بدهند. من البته از طرفی خوشحالم که دستگاه‌های رسمی خیلی به این‌جور کارها روی خوش نشان نمی‌دهند چراکه سوابق آنها نشان می‌دهد به محض ورود در چنین موضوعاتی چنان قضایا را به اغراض سیاسی و غیرفرهنگی آغشته می‌کنند که اصل ماجرا کاملاً فراموش می‌شود، اما از طرفی این همه فاصله بین مخاطب خاص و دستگاه‌های رسمی و اداری را هم نشانه خوبی نمی‌دانم.

 

 

کد خبر 196331

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 4 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • فرهنگ IR ۲۰:۳۹ - ۱۳۹۰/۱۱/۰۹
    0 0
    رگه های طنز، مطایبه، شوخی، فکاهه و حتی هزل و ... در وجود ایرانیان به وفور (یافت و درک) می شود.باید قبول کرد جامعه ما نمی تواند خود را در معرض سوژه شدن ببیند و ترجیح می دهد موضوع طنز یا شوخی دیگران باشند و خود همیشه طرف خنده قرار بگیرد تا موضوع خنده. از این رو تحمل شنیدن طنز برای صاحبان منصب در کشور ما سخت و دشوار می آید خدایش بیامرزد مرحوم صابری را که قدرت تحمل طنز را برای برخی صاحبان منصب مقبول نمود. این امر نیاز به زمان و افزایش ظرفیت دارد. امیدوارم جوانانی مانند شما با داشتن قلم و تریبون و مخاطب بیشتر به این امر بپردازند.
  • بابک US ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۰
    10 0
    می‌تونم بپرسم چرا دیگه مطالب جناب موسوی به صفحه اول نمیاد؟
    • بدون نام IR ۲۲:۳۸ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۰
      0 0
      نه نمی تونید بپرسید؟
  • بدون نام IR ۰۴:۳۲ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۱
    0 0
    ببخشید من یه ایراد بنیادی میخوام ازتون بگیرم: 1-چرا مولوی شعرش مونده ولی به طور مثال کمتر کسی یادی از بیدل میکنه؟ برای اینکه مولوی در قالب بیانی ساده مفاهیم اساسی ذهنش رو مطرح میکرده، اما فی المثل جناب بیدل انقدر غرق در لفظ شده که شعرش از معنا خارج شده 2- غرض از مطرح کردن بند 1 اون قسمت مطلبتون راجع به مجموعه کاکتوس بود:به نظر حقیر طنز در درجه اول باید آدمو بخندونه. یعنی اگر این شرط لازم رو نداشته باشه که دیگه طنز نیست! فکر کنم مجموعه کاکتوس تا 3 سری ساخته شد و حاجت به گفتن نیست که استقبال مردم از این مجموعه چقدر کم بود. پس قبل از رسانه میلی شاید خود عوامل اون سریال مقصر باشن.
  • علی سنجری IR ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۱
    7 0
    به همون دلیلی که سیدعلی میرفتاح رو نمیذارند مطلب بنویسد