دکتر نسرین امیدوار*

کشور ما از جمله کشورهایی است که در حوزه سلامت تا کنون تلاش‎های زیادی انجام داده است. ما شبکه‎های بهداشتی و خدمات پایه بهداشتی را تا دورترین روستاهای کشور داریم همانند واکسیناسیون، تامین آب آشامیدنی سالم، پیشگیری و کنترل بسیاری از بیماری‎های عفونی و حتی ریشه‎کنی برخی از آنها. این خدمات اولیه بهداشتی از دستاوردهای خوبی است که باعث بهبود وضعیت سلامت افراد شده است. در حوزه تغذیه نیز می‎توان گفت که سوء تغذیه‎های بسیار شدید از جمله اسهال شدید ناشی از عفونت و کم آبی که در گذشته به دلیل نرسیدن مواد غذایی کافی و آب آشامیدنی سالم باعث مرگ‎ومیر می‎شدند، امروزه با خدمات اولیه بهداشتی، کنترل اسهال، پیگیری مرتب وزن و واکسیناسیون تا حد زیادی تحت کنترل درآمده‎اند.

اما مسئله اصلی جامعه امروز ما، سوءتغذیه خفیف و متوسط است که مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرده است. اگر به آمارها توجه کنیم می‎بینیم که درصد جامعه شهرنشین ما بالا رفته است. روستاییان زیادی به شهرها مهاجرت کرده‎اند و متاسفانه بسیاری از آنها به دلیل شرایط بد اقتصادی حاشیه‎نشین شده و با کارگری زندگی خود را می‎گذرانند و درآمدهای ثابت و تامین‎کننده‎ای ندارند. این گروه‌های فقیر و اصولا گروه‎های کم‎درآمد جامعه دسترسی کمتری به مواد غذایی مفید با ارزش تغذیه‎ای بالا دارند و رویکرد بیشتر آنها به مواد غذایی پرکالری و پر از قند و چربی است؛ ضمن اینکه این افراد دچار کم‎تحرکی نیز هستند.

البته این مشکلات از مسایل زندگی شهرنشینی است که در جریان تبدیل زندگی روستایی به شهری پیش می‎آید. به جز ایران، در بسیاری از کشورهای دیگر نیز این مشکل دیده می‎شود؛ یعنی سلامت عمومی و بهداشت مردم از جهت‎هایی بهبود پیدا می‎کند ولی مسایل دیگری همانند بیماری‎های مزمن دامن‎گیر مردم می‎شود. در این حالت می‎گوییم که جامعه در حال «گذار تغذیه‎ای» یا «انتقال تغذیه‌ای» است؛ به این معنا که وضعیت اقتصادی کشور به‎تدریج بهتر و بسیاری از مشکلات بهداشتی حل شده است ولی درحالی‎که هنوز آثار کمبودهای قبلی کاملا از بین نرفته، یک سری مسائل و مشکلات جدید ناشی از بالارفتن سن جامعه، کم‎تحرکی و افزایش مصرف قند و چربی پیش آمده است که باعث به‎وجود آمدن بیماری‎های مزمنی همانند بیماری‎های قلبی-عروقی، دیابت، چاقی و انواع سرطان‎ها که امروزه عامل اصلی مرگ‎ومیر هستند، شده است.

به همه این دلایل، دستور کار جدیدی که برای بخش بهداشت جامعه ما تعریف می‎شود این است که در رفع مشکلات موجود در مرحله گذار تغذیه‎ای تلاش کرده و با تغییرات مناسب، شرایط بهتری را ایجاد کنیم. آنچه در این میان اهمیت ویژه‎ای دارد این است که «چگونه الگوهای رفتاری درستی برای مردم ترسیم کنیم و شرایط پیروی از آنها را فراهم سازیم؟» در این راستا، بخش بهداشت، رسانه‎ها، وزارت آموزش و پرورش، شهرداری‎ها و شوراها باید با هم هماهنگی داشته باشند؛ ولی کشور ما در این مسیر، هنوز اول راه است و باید تلاش بیشتری بکند.

هم‎اکنون مشکل اصلی گذار تغذیه‎ای در کشورمان، افزایش مصرف مواد غذایی پرکالری با درصد قند و چربی بالا، کم‌تحرکی و افزایش بروز بیماری‎های مزمن است که متاسفانه در مقابله با آن هنوز تازه‏کار هستیم و تلاش گسترده‎ای باید بکنیم.

مشکل اصلی ما این است که هنوز در بخش سلامت به ویژه در حوزه تغذیه، رفاه و آموزش، برنامه اجرایی مدون نداریم. ابتدا متخصصان باید برنامه‎ای دقیق و اصولی را برای ارتقای سلامت تغذیه‌ای طراحی و تعریف کنند و سپس در این برنامه اجرایی، اهداف را مشخص کنند و در مرحله بعد نقش و سهم هر بخش و ارگان را تعیین کنند. به‎طور حتم با این نظم می‎توان حرکتی شکیل و منسجم انجام داد. به ‎خصوص اگر این بخش‎ها تعامل خوب و سازنده‎ای با هم داشته باشند. هم‎اکنون کمبود یک برنامه مدون به منظور تغییر رفتار در جهت پیشگیری از بیماری‎های مزمن به چشم می‎خورد؛ البته حرکت‎هایی انجام شده ولی باید برنامه‎های اجرایی بیشتری تدوین شود.

*متخصص تغذیه، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس انجمن تغذیه ایران

کد خبر 1989

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین