نوعی سویای بهینه شده ژنتیکی که روغنی حاوی اسیدهای چرب امگا3 از آن استخراج می‌شود، توانست به عنوان یک منبع کمکی برای تامین این مواد غذایی تایید شود. این خبر خوبی هم برای انسان‌ها و هم برای ذخایر دریایی امگا3 به‌شمار می‌رود.

مجید جویا: امگا3 جزو اسیدهایی است که برای سلامت قلب و مغز توصیه می‌شود. تخمین زده می‌شود که اسیدهای چرب امگا3 خطر حمله قلبی و سکته را تا 26 درصد کاهش می دهند، و در مورد مرگ‌های ناگهانی ناشی از ایست قلبی این کاهش 45 درصد خواهد بود. در اوایل سال جاری، نتایج تحقیق انجام شده در دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد نشان داد که کمبود امگا3 در رژیم‌های غذایی، ششمین علت منجر به فوت در ایالات متحده است.

هم‌چنین مروری اجمالی بر 97 تحقیق انجام گرفته در سال 2005 / 1384 بیانگر این بود که امگا3 در کاهش خطر حمله و سکته قلبی به اندازه استاتین‌ها‌ موثر است! استاتین جزو مهم‌ترین داروهای کاهنده کلسترول به شمار می‌رود.

به گزارش نیوساینتیست، هفته گذشته، اداره غذا و داروی ایالات متحده بخش نامه جدید خود را منتشر کرد که در آن اعلام شد خوردن و استفاده از روغنی که از سویای اصلاح شده ژنتیکی استخراج می‌شود، خطری برای سلامتی ندارد؛ معنی این آیین‌نامه این خواهد بود که شرکت‌های غذایی می‌توانند آزمایش محصولاتی همچون کره مارگارین را شروع کنند.

این سویا توسط مونسانتو؛ یکی از غول‌های زیست‌فناوری جهان تولید شده و در واقع، اولین گیاه اصلاح شده ژنتیکی است که علاوه بر مزایای اقتصادی برای کشاورزان، برای سلامتی مصرف‌کنندگان نیز مفید خواهد بود. دو شرکت BASF و Du Pont اظهار کردند که آنها نیز فاصله چندانی تا تولید محصولات ژنتیکی خود ندارند.

شرکت BASF مزارع کانولای اصلاح شده ژنتیکی را راه‌اندازی کرده که روغنی مشابه روغن فوق تولید می‌کند، در حالی که شرکت دو پونت این روغن‌ها را توسط تخمیر میکروارگانیسم‌ها می‌سازد و می‌گوید که اولین قرص‌های امگا3 تولید شده با این روش را در اوایل سال آینده میلادی روانه بازار خواهد کرد.

نجات دهنده
برخی گیاهان، همچون دانه کتان به طور طبیعی یک نوع امگا3 را که آلفا لینولنیک اسید ((ALA نامیده می‌شود؛ تولید می‌کنند و یک راه برای افزایش مقدار امگا3 در رژیم غذایی خوردن این نوع گیاهان یا مارگارین‌ها و دیگر، مواد غذایی است که حاوی ای.ال.ای افزوده هستند.

با این حال، تنها یک مقدار خیلی کوچک از ALA بوسیله بدن انسان به یک اسید چرب قابل استفاده در بدن تبدیل می‌شود، این امر برخی از متخصصین تغذیه را ترغیب کرده که بگویند برچسب‌های روی مارگارین‌های غنی شده با امگا3 گمراه کننده است.

روغن ماهی سرشار از دو نوع امگا3 مربوط به هم است؛ یکی دوسوسا هگزانویک اسید ((DHA است که برای اعصاب و مغز مهم است و دیگری، ایکوساپنتا انویک اسید (EPA ) نام دارد که برای سلامت قلب و عروق حیاتی است.
شرکت BASF 5 ژن از خزه دریایی را که به‌طور طبیعی EPAو DHA تولید می‌کند، به گیاه کانولا افزوده است. که البته تولیدش هنوز به پایان نرسیده است.

مونسانتو رویکرد متفاوتی را در پیش گرفته است. این شرکت دو ژن را به ژنوم سویا اضافه کرده که یکی از این دو ژن، از یکی از گونه‌های پامچال و دیگری از یک قارچ گرفته شده است. سویای اصلاح شده به این روش، Stearidonic Acid یا (SDA) را تولید می کند. به گفته دانشمندان مونسانتو SDA نیز مانند ALA ‍ در بدن انسان به EPA تبدیل می شود، اما در نسبت‌های خیلی بالاتر؛ تقریبا در حد یک سوم.

دیوید استراک از مونساتو می گوید: «برای دست‌یابی به 1 گرم EPA شما باید 3 تا 4 گرم SDA و در حدود 14 تا 20 گرم از ALA را بخورید». با این وجود، استارک اذعان می‌کند که مقدار خیلی کمی از SDA به DHA مورد نیاز برای سلامت مغز تبدیل می‌شود.

خبر خوب برای ماهی‌ها
روغن‌های گیاهی اصلاح شده می‌توانند فشار بر روی ذخایر ماهی را کاهش دهند، که در حال حاضر منابع اصلی اسیدهای چرب امگا3 را تشکیل می‌دهند.

در حال حاضر، هیچ توصیه رسمی برای جذب روزانه امگا3 وجود ندارد. به ادعای GOED، گروه سازندگان محصولات حاوی امگا3، تنها ملت‌هایی که ماهی از غذاهای اصلی آنها است مانند ژاپنی‌ها و ایسلندی‌ها، مقدار بهینه امگا3 را جذب بدن خود می‌کنند، در حالی که در پایتخت‌های کشورهای غربی، به طور متوسط تنها یک پنجم این میزان جذب می‌شود.

مونسانتو ادعا می کند که رسیدن به مقدار جذب توصیه شدهGOED در کشورهای غربی، دست کم نیاز به 400 هزار هکتار از مزارع سویاهای اصلاح شده ژنتیکی این شرکت دارد. به گفته او، کمتر از نیم هکتار از این سویاها، مقدار EPA معادل با صید 10 هزار ماهی آزاد را فراهم می‌آورد .

یک نگرانی که وجود دارد، این است که کشاورزان ممکن است جنگل‌های بارانی مناطق استوایی را برای کاشت گیاهان روغنی، پاک‌سازی کنند. اما سولایی از سنت‌لوئیس میسوری، که سویای بهینه شده ژنتیکی را تجاری خواهد کرد، می‌گوید که این محصول بیشتر بر روی اقلیم معتدل شمال امریکا مناسب است.

جک وینکلر سرپرست واحد سیاست‌های غذایی دانشگاه مترو پولیتن لندن که به دورنمای استخراج امگا3 از گیاهان علاقه‌مند است، می‌گوید: «در دریاها، ماهی کافی برای تهیه EPA و DHA جهت تغذیه مردم وجود ندارد. از این رو، این یک گام رو به جلو و در مسیر صحیح است».

دانیل پائولی، متخصص پرورش ماهی در دانشگاه بریتیش کلمبیا در ونکوور کانادا از این حرکت استقبال می‌کند و می‌گوید: «اکوسیستم دریایی ما که به شدت تحت فشار است، از یک انتخاب دیگر در کنار روغن ماهی به عنوان منبع تهیه امگا3، بهره‌مند خواهد شد».

با این وجود، حداقل در اروپا ممکن است که منابع جدید امگا3 با مقاومت عمومی مردم مواجه شود. هلن والاس از GeneWatch انگلستان می‌گوید: «جالب خواهد بود که ببینیم که آیا مردم در ایالات متحده باور می‌کنند که هیچ سودی از این کار وجود داشته باشد یا نه». اروپایی ها به بطور سنتی، در مورد محصولات اصلاح شده ژنتیکی محتاط هستند، و او می‌افزاید که آنها همچنین به صحت ادعاهایی که راجع به فواید دارویی غذا است شک دارند. و همه اینها آینده غیر قابل اعتمادی را برای موفقیت این محصولات در اروپا رقم می‌زند.

کد خبر 22948

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 11 =