به گزارش خبرآنلاین، کتاب «پرده آخر مدیریت» نوشته مهرداد غلامی توسط انتشارات روانشناسی و هنر منتشر شد. مهمترین رازهای شکست سازمان ها و استراتژی های مقابله با آن محور اصلی مباحث این کتاب است. همچنین با بکار گیری مثال ها و تذکرهای خاص، جنبه های مهم تربیت فردی و شخصیتی بطور همزمان در این کتاب مورد توجه قرار گرفته است.
محتوای این کتاب بیانگر حساس ترین نقاط شکست سازمان ها است. نکاتی که مدیران پس از صرف زمان های طولانی و هزینه های گزاف بر آن اشراف می یابند. نویسنده این کتاب اظهار امیدواری می کند که نسل آینده با مطالعه عمیق این مجموعه، سدی محکم در مقابل عوامل شکست سازمان ها ایجاد کنند و وقت گرانبهای خود را به دور از سعی و خطا، صرف فعالیت های موثر بنمایند. مجموعه کامل این کتاب بیش از سی فصل خواهد بود که در این کتاب شانزده بخش اول انتشار یافته و ادامه مطالب در آینده ای نزدیک به چاپ می رسد.
در پشت جلد این کتاب، از زبان نویسنده این اثر می خوانیم:
«در سال 1387 تحت شرایطی سخت و بحرانی، شرکت زاگرس خودرو برای ادامه حیات و جلوگیری از ورشکستگی، در جدال با مشکلات داخلی و خارجی بود. در اثر فشارهای شدید روحی و روانی، و نگرانی از فرو پاشی شخصی تصمیم گرفتم تجربیات، دانش و باورهای مدیریتی خود و نسل اول و دوم رهبران گروه زاگرس خودرو را بصورت یادداشت های پراکنده خطاب به فرزندانم مکتوب کنم. به مرور باور یافتم که این یادداشت ها باید در اختیار عموم مردم به خصوص مدیران و کار آفرینان قرار داده شود. پانزده راز عمده شکست و سقوط سازمان ها، کالبد شکافی و شکل گیری این عوامل و سیاست های جلوگیری از وقوع آن ها محور اصلی این کتاب هستند. اکثر موضوعات این کتاب نکاتی است که معمولا مدیران پس از صرف رمان های طولانی و هزینه های سنگین، فرا می گیرند.
از آنجا که این کتاب برای برقراری پلی میان تجربیات و دستاوردهای مدیریتی سه نسل نوشته شده است، سه اصل مهم در تحریر آن مورد توجه جدی قرار گرفته: سخاوت در بیان تجربیات، صداقت در گفتار و سادگی در نوشتار. همچنین مثال های قابل درک، ساده و تصاویر متعدد کمک زیادی به انتقال آسان تر مفاهیم کرده است.»
در بخشی از این کتاب با عنوان «راز اول شکست: رقابت» می خوانیم:
«رازهای شکست دارای تقدم و تاخر نیستندبلکه بر حسب شرایط محیط و نقاط ضعف سازمان پدیدار می شوند. ذکر رقابت به عنوان راز اول شکست لزوما به معنی اهمیت بیشتر آن نیست. با این توضیح، رقابت، تقلید و کپی برداری یا به عبارت دیگر ظهور رقیبی جدید در صحنه، یکی از مهمترین رازهای شکست سازمان است. بسیاری از شرکت ها با و رود رقبای جدید به بازار، رو به ضعف می روند. چراکه بازیگر جدید معمولا با رعایت آخرین قواعد بازی وارد عرصه رقابت می شود. در این قواعد ضعف های سازمان های قدیمی حذف و نقاط قوت شان تشدید شده است.
همیشه بخش مهمی از وقت خود را به مطالعه رفتار رقبا اختصاص دهید. زیرا رقیب، با ارزش ترین و ارزان ترین منبع دانش برای شماست. در عین حال می تواند خطرناک ترین عامل در شکست تدریجی یا آنی شما باشد. رقیب مانند برق، خطرناک، ولی سودمند و عامل رشد و شکوفایی شماست. اگر رقیب را مدام تحت نظر داشته باشید، در سیاری از مواقع مسیر موفقیت شما با سرعت بیشتری هموار می شود.
با رقبای خود ارتباطی دوستانه برقرار سازید و در مواقع لزوم حتما به آنها کمک کنید. همیشه گوشه چشمی برای مشارکت و ادغام با رقبای سالم که قادرند با شما سینرژی ایجاد کنند، داشته باشید. سعی کنید بخشی از نیازهای خود را از طریق رقبا تامین کنید، تا با کمک ارتباط تجاری ایجاد شده، به عمق اندیشه های آنان پی برده و بستر شراکت را بری مواقع لزوم فراهم نمایید.
در بسیاری از کسب و کارها شرط اصلی موفقیت، حضور رقبای بیشتر است. مانند بازار طلا فروشان یا پارچه فروشان در یک منطقه خاص. بر اساس ماهیت کسب و کار، بهترین استراتژی را برای مقابله با رقبای خود در نظر بگیرید ولی از تخریب غیر منصفانه آنان جدا خودداری کنید. هرگاه عملکرد رقیب خود را قابل تقدیر دیدید، اولین کسی باشید که به آن اعتراف می کنید. شناخت رقیب در برخی از موارد مهم تر از شناخت خود است. در انتخابات ریاست جمهوری هر یک از کاندیدها بخش عمده ای از استراتژی های مبارزاتی خود را بر اساس شناخت دقیق از نقاط ضعف حریف تدوین می کنند...»
ناشر معتقد است: این مجموعه برای کلیه مدیران، دولتمردان، صاحبان کسب و کار و افرادی که به دنبال کسب موفقیت و پیشرفت شغلی اند، حاوی پیام های ارزشمندی است. پدران و مادران نیز با استفاده از مطالب این کتاب، ضمن آشنایی با روش تعلیم و تربیت جوانان به سبک مدیریت سازمانی، می توانند مسیر پیشرفت شغلی فرزندان خود را با دیدگاهی رشن طراحی کنند.
این کتاب در 268 صفحه با شمارگان 3000 و قیمت 5000 تومان روانه بازار کتاب شد.
ساکنان تهران برای تهیه این کتاب و همچنین سفارش هر محصول فرهنگی مورد علاقه دیگر(در صورت موجود بودن در بازار نشر) کافی است با شماره 20- 88557016 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و آن را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند.
6060
نظر شما