عبد الباری عطوان سردبیر روزنامه القدس العربی در یادداشتی به تحلیل اظهارات اخیر شیخ معاذ الخطیب رئیس ائتلاف ملی سوریه درباره گفتگوهای آشتی ملی پرداخته است.

عبدالباری عطوان

شیخ معاذ خطیب رئیس ائتلاف ملی سوریه ( مخالف دولت سوریه) یک بمب سیاسی سنگین را منفجر کرد و یا به اصطلاح تحول سیاسی غیر قابل پیش بینی را بوجود آورد . وی اظهار داشت که آماده گفتگو با نمایندگانی از سوی دولت پرزیدنت بشار اسد در استانبول و یا قاهره و یا تونس می باشد تا از خونریزی بیشتر در سوریه جلوگیری نماید.  
شیخ خطیب در این زمینه دو شرط را مطرح نمود که کناره گیری پرزیدنت بشار اسد در میان آنها نمی باشد . شرط اول آزادی 160 هزار زندانی از زندانهای دولت سوریه و دوم تمدید دست کم دو ساله گذرنامه های اتباع سوریه مقیم در خارج ویا تجدید آن می باشد .
این ابتکار عمل خطیب با مخالفت شدید شورای ملی سوریه روبرو گردید که در ائتلافی عضویت دارد که شیخ خطیب ریاست آنرا بر عهده دارد . سخنگوی شورای ملی سوریه اعلام کرد که این اظهارات خطیب دیدگاه شخصی اوست و نظر ائتلاف بشمار نمی آید و در حقیقت با سند دوحه مخالف است  که اساس ائتلاف بشمار می آید  و با هرگونه گفتگو با دولت سوریه تناقض دارد از جمله کناره گیری تمامی شخصیتهای دولت سوریه. گروههای دیگر مخالف دولت سوریه ، شیخ خطیب را به خیانت بزرگ متهم کردند و وی در پاسخ به این موضوع اظهار داشت که با تروریسم اندیشه روبروست  و افزود کسانی وجود دارند که
مایل هستند به چنین اندیشه هایی گوش فرا دهند با وجود آنکه بعضی با آن مخالفت دارند .    
اتهامهای خیانت در میان مخالفان دولت سوریه موضوع تازه ای نمی باشد و در حقیقت مسئله اساسی است که از سوی مخالفان علیه هر کس که با آنها مخالفت نماید ، صورت میگیرد و اتهام مزدوری برای دولت سوریه را بدنبال دارد و اکنون شیخ خطیب از قهرمان اکثریت مخالفان در رهبری ائتلاف ، بصورت شریک رژیم در آمده است.    
شیخ خطیب این ابتکار عمل را از روی نادانی و حماقت مطرح نکرده است بلکه بر اساس دستاوردها و واقعیتهایی که بهنگام شرکت در گردهمایی که زیر چتر دولت انگلیس در لندن تشکیل گردید ، بیان نمود . این گردهمایی که دو هفته پیش با عنوان تشکیل دولت ملی جانشین دولت کنونی سوریه برگزار شد و نیز آگاهی از دیدگاههای دوستان سوریه که دو روز پیش در پاریس برپا گردید ، صورت گرفت که وی طی آن از دیدگاههای مهمانان و مهمانداران آگاه گردید که برایش بسیار نا أمید کننده بود بخصوص درمورد مسلح کرذن مخالفان دولت سوریه با اسلحه پیشرفته.  
****
چندین علت وجود دارد که شیخ خطیب را وادار نمود تا این ابتکار عمل را عنوان کند و ممکن است به استعفای وی از ائتلاف بیانجامد چون با اتهامهای شرم آوری روبرو شده است و در نتیجه به  وقوع چند دستگی در میان مخالفان دولت سوریه انجامیده است و شاید هم شورای ملی سوریه از زیر چتر ائتلاف خارج گردد .

 این علل را می توان چنین خلاصه نمود :

* نخست : خودداری غرب و بویژه ایالات متحده امریکا از مسلح کردن ارتش آزادیبخش سوریه و دیگر گروههای مخالف و هشدار به کشورهای خلیج فارس در زمینه تقدیم اسلحه و یا پول به گروههای مخالف.

* دوم : تأکید باراک اوباما در سخنرانی خود بمناسبت آغاز دومین دوره ریاست جمهوری بر پایان دادن به یک دهه از جنگ و آغاز دهه صلح بر اساس گفتگو ، و این پیام روشنی را برای مخالفان دولت سوریه در بر داشت مبنی بر اینکه امریکا در مسئله سوریه دخالت نخواهد کرد.

* سوم : ورود بحران سوریه به مرحله ای از رکود بر اثر ناتوانی دولت سوریه در سرکوب مخالفان مسلح از طریق راه حلهای نظامی و در عین حال ناتوانی مخالفان در سرنگونی دولت دمشق با همان روش.

* چهارم : اشتباه کشورهای عربی پشتیبان مخالفان درپیش بینی قدرت دولت سوریه و پشتیبانی خارجی ازآن بویژه ایران وروسیه و آمادگی برای ورود به یک جنگ جهانی بهدف جلوگیری از سقوط دولت سوریه درصورت اجبار.  

* پنجم : افزایش قدرت گروههای جهادی و تحکیم موقعیت آنها در بیشتر بخشهای خاک سوریه و بویژه در شمال این کشور همچنانکه طالبان در افغانستان بدان دست زد.

* ششم : قبول بیشتر کشورهای عرب طرفدار مخالفان مسلح به اینکه راه حل مسالمت آمیز تنها راه پایان دادن به این بحران می باشد و این بمعنی پذیرش ادامه حکومت کنونی سوریه اگرچه برای مدت کوتاهی و برقراری گفتگو با آن .                    

* هفتم : دست کشیدن اتحادیه عرب و وزرای خارجه عرب از موضوع سوریه و نکته قابل توجه اینکه آقای نبیل عربی دبیر کل اتحادیه عرب اظهار داشت که این موضوع را در شورای امنیت مطرح خواهد کرد تا آتش بس را به اجرا در آورد و نه اینکه مسئله دخالت نظامی غرب در سوریه را سرعت بخشد .
شیخ معاذ خطیب این واقعیتها را یکجا و نیز بطور جداگانه درک کرده است اما از همه خطرناکتر اینکه او درک کرده که جامعه بین المللی مسئله سوریه را بعنوان مسئله آوارگان تلقی نموده و نه اینکه با موضوع ملتی و یا گروهی از ملتی که روبروست که خواستار اصلاحات و دستیابی به نظام دمکراتیک می باشند . اجلاس کویت که طی آن بیش از یک ملیار دلار برای کمک به آوارگان سوری درداخل و خارج از این کشور اختصاص یافت ، در حقیقت نمای این تحول نوین بشمار می آید .                
برخورد کشورهای عربی و بیگانه با نظارت سازمان ملل و دبیر کل آن با مسائل انسانی بدور از واقعیتهای سیاسی ما را بیاد برخورد مشابهی می اندازد که 65 سال پیش درباره مسئله فلسطین بوقوع پیوست وآنرا فقط بصورت مسئله آوارگان درآورد که سزاوار کمک به آنان در اردوگاههای آوارگان می باشند .
اظهارات اخضر ابراهیمی که طی آن گفته بود ملت سوریه در حال نابود کردن  کشورش با دست خود می باشد و اینکه سوریه با سرعت بسوی یک آشوب خونین پیش می رود ، نشان دهنده تحولات کنونی در این موضوع است و بنظر می رسد که یک راه حل بر اساس گفتگو در آستانه تحمیل از سوی دو کشور بزرگ یعنی امریکا و روسیه می باشد و ممکن است بصورت نهایی در اجلاس آینده میان پرزیدنت ولادیمیر پوتین و همتای امریکائی وی باراک اوباما به اجرا در آید.
در این میان مخالفان دولت سوریه ممکن است به سه اردوی اصلی تقسیم شوند :

* نخست : موافق با گفتگو و دستیابی به یک راه حل مسالمت آمیز .
* دوم : مخالف گفتگو با دولت سوریه و اصرار برای برکناری پرزیدنت بشار اسد و دیگر شخصیتهای نظام و ممکن است ریاست این اردو را ، شورای ملی با همان سیستم اولیه خود و پیش از پیوستن به ائتلاف برعهده بگیرد که گروه اخوان المسلمین ، گروه عمده آن بشمار می آید.  

* سوم : گروههای جهادگرا برهبری جبهه النصره که بطور جدی مخالف با هرگونه گفتگو با دولت سوریه است وخواستار سرنگونی دولت و قتل رهبران آن و برقراری یک رژیم اسلامگرا می باشد.

****
پس از برقراری آرامش بدنبال اظهارات جنجالی شیخ خطیب و روشن شدن موضعگیریهای مخالفان دولت سوریه و جامعه بین المللی و بویژه غربی ، ممکن است با صحنه جدیدی در سوریه روبرو شویم که بطور کلی با اوضاع کنونی تفاوت دارد از جمله پدیدار شدن جبهه " بیداری سوریه" که بر اساس آن در مبارزه با گروههای جهادی با دولت کنونی همکاری نماید ، همچنانکه در عراق در زمان ژنرال دیدوید پتراوس فرمانده نیروهای آمریکایی صورت گرفت.

غرب و پس از دخالت فرانسه در مالی برای مبازه با گروه القاعده در بخش غربی جهان اسلام ، اکنون مسئله مبارزه با گروههای جهادی را در رأس اولویتهای خود قرار داده است و مبالغه آمیز نخواهد بود اگر بگوئیم که غرب و بویژه اسرائیل خطر این گروهها را برای منافع خود بیش از دولت سوریه در منطقه می داند.
شیخ معاذ خطیب این تحول نوین در سوریه را چنین توصیف نمود : کشورهایی وجود دارند که وعده می دهند اما وفا نمی کنند .. وکسانی وجود دارند به سوریها می گویند پیش بروید اما آنها را در مرکز صحنه نبرد تنها می گذارد .. وکسانی وجود دارند که متعهد به پشتیبانی از مخالفان شده اند اما آنها را در برابر خطر مرگ تنها گذاردند .. و کسانی نیز وجود دارند که بر تخت خود نشسته اند و دستور می دهند حمله کنید، گفتگو نکنید .. و در این میان یک سکوت بین المللی و حمله علیه مخالفان وچود دارد .. و در این میان صدها هزار آواره و پناهنده وجود دارند .. ومهمتر اینکه کسانی وجود دارند که برای از میان برداشتن سوریه از نقشه جهانی طی یک جنگ چندین ساله اقدام می کنند .

این سخنان نهایت واقع گرایی و درک صحیح اوضاع سوریه بشمار می آید .. سخنان مردی که احساس می کند ملت و کشور سوریه با بزرگترین فریبکاری در تاریخ نوین از سوی اشنایان بیش از بیگانگان روبرو هستند .. فریبی که تاکنون بیش از 60 هزار قربانی داشته است و کسانی نیز وجود دارند که خواستار افزایش چندین برابر این قربانیان هستند تا کام خود را از خون ملت سوریه سیراب کنند .
ترجمه محمد ماجد نجار

منبع: خبرآنلاین عربی

49261

کد خبر 274460

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین