یک اقدام کوچک که می‌تواند اثراتی بزرگ در کشاورزی به ارمغان آورد

استفاده روزافزون از آفت‌کش‌های شیمیایی بلای جان هم منابع آب و خاک کشور شده، هم سلامتی مصرف‌کنندگان را باچالشی جدی روبرو ساخته و هم تنوع زیستی طبیعت ایران را با تهدیدی مرگ‌بار روبرو ساخته است، نوشتار پیش رو، کوشیده است تا به اقدامی بپردازد که توسط پژوهشگران وزارت جهاد کشاورزی انجام یافته؛ اقدامی به منظور کاهش استفاده از مصرف‌ آفت‌کش‌های شیمیایی. گامی هرچند کوچک، اما مؤثر و پیش‌برنده در کاهش خطر ناپایداری بوم‌شناختی کشور و هزینه‌های بهداشتی و سلامتی مترتب بر آن ...

    از زمانی که توماس بورولوگ - معروف به پدر انقلاب سبز - چند آفت کش مهلک شیمیایی از جمله د.د. ت را وارد چرخه‌ی زیستی در تولیدات کشاورزی کرد، حدود نیم قرن می‌گذرد. وی معتقد بود که استفاده از آفت‌کش‌های شیمیایی می‌تواند جهان را از کابوس قحطی غذایی و اُفت شدید محصولات زراعی نجات داده و تحولی بی‌نظیر و امید بخش به وجود آورد.
    البته این اتفاق هم افتاد و در آغاز دهه‌ی هفتاد میلادی، ناگهان حجم و وزن محصولات کشاورزی با شتابی بی‌سابقه افزایش یافته و رکورد‌شکنی کرد، به نحوی که برخی از کشورهای بزرگ تولید کننده مواد غذایی، از جمله ایالات متحده آمریکا از بیم کاهش شدید قیمت‌ها، اقدام به ریختن مقادیر زیادی از گندم‌ تولیدی و دیگر اقلام زراعی‌شان در اقیانوس آرام کردند تا بلکه از سقوط قیمت‌ها و نوسان بازار بکاهند! اما چند سال بعد، دانشمندان دریافتند که استفاده روزافزون از آفت‌کش‌های شیمیایی نه‌تنها از عیار سلامتی شهروندان کره‌ی زمین کاسته و انواع بیماری‌های نوظهور و مهلک را به ارمغان آورده است، بلکه آثار دیرپاتری بر روی منابع آب و خاک و تنوع زیستی جهان برجای نهاده به نحوی که حتا حضور مرگبار د.د.ت تا جنوبگان (قطب جنوب) ردیابی شد، جایی که بیم آن می‌رفت تا نسل پنگوئن‌ها برای همیشه منقرض شود، چرا که پوسته‌ی تخم این موجودات زیبا به شدت شکننده شده و قادر به نگهداری جوجه‌ها تا زمان مورد نظر نبود.
    از آن زمان بود که روش دیگری به نام مبارزه بیولوژیک یا زیست شناختی در جهان مطرح و متخصصان گیاه‌پزشکی و اکولوژیست‌ها با هم‌افزایی‌ای درخور تحسین کوشیدند تا با بررسی دقیق زنجیره‌های غذایی، دشمنان طبیعی آفت‌های مرگبار را شناسایی و در محیط مزارع و به ویژه کشت‌های گلخانه‌ای رهاسازی کنند.
    خوشبختانه دیروز در جلسه ماهانه دفتر محیط زیست و توسعه پایدار کشاورزی، از طریق یکی از همکارانم به نام خانم مهندس فاروغی، دریافتم که اخیراً هیأت نظارت بر سموم در وزارت جهاد کشاورزی هم توانسته سیاهه‌‌ی تازه‌ای از عوامل کنترل بیولوژیک را معرفی کند که پس از آزمایش‌های میدانی و نهایی قادر خواهند بود تا هم از شدت خسارت‌های وارده در کشت‌های گلخانه‌ای به ویژه در مورد خیار و گوجه فرنگی بکاهند، هم از مصرف بی رویه آفت‌کش‌های شیمیایی ممانعت به عمل آورده و هم محصولی با کیفیت‌تر و طعمی بهتر به بازار عرضه دارند.

مبارزه بیولوژیک

    با امید به این که این رویه ادامه یافته و هر روز شاهد تولید محصولی با کیفیت‌تر و سالم‌تر باشیم، سیاهه‌ی یادشده را به شرح زیر معرفی می‌کنم:


1- کنه شکارگر Amblyseius swirskii. با نام تجاری سوئرسکی® (Swirskii-mite) برای کنترل تریپس غربی گل Frankliniella occidentalisو تریپس پیاز Thrips tabaci و سفیدبالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum در گلخانه های خیار.
2- کنه شکارگر Amblyseius californicus با نام تجاری اسپیکال® (Spical) برای کنترل کنه تارتن Tetranychus urticae در گلخانه های خیار.
3- کنه شکارگر Phytoseiulus persimilis با نام تجاری اسپایدکس® (Spidex) برای کنترل کنه تارتن Tetranychus urticae در گلخانه های خیار.
4- زنبور پارازیتوییدcolemani Aphidius با نام تجاری آفیپار® (Aphipar) برای کنترل شته Aphis gossypii در گلخانه های خیار.
5- پشه شکارگر Aphidoletes aphidiomysa با نام تجاری آفیدند® (Aphidend) برای کنترل شته Aphis gossypii در گلخانه های خیار.
6- زنبور پارازیتویید isaea Diglyphus با نام تجاری میگلی فوس® (Miglyphus) برای کنترل مگس های مینوز برگ سبزی (Liriomyza trifolii وL. sativae ) در گلخانه های خیار و گوجه فرنگی.
7- زنبور پارازیتویید Encarsia formosaبا نام تجاری ان- استریپ® (En-strip) برای کنترل سفیدبالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum در گلخانه های خیار و گوجه فرنگی.
8- زنبور پارازیتویید Eretmocerus eremicus با نام تجاری ارکال® (Ercal) برای کنترل سفیدبالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum در گلخانه های خیار و گوجه فرنگی.
9- زنبورهای پارازیتویید Encarsia formosa+ Eretmocerus eremicus با نام تجاری انرمیکس® (Enermix) برای کنترل سفیدبالک گلخانه Trialeurodes vaporariorumدر گلخانه های خیار.
10- قارچ کش T22 Trichoderma harzianum با نام تجاری تریانوم- پی® (Trianum-P) برای کنترل بیماری خاکزاد پژمردگی فوزاریومی خیار گلخانه ای Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum با دزهای40-30 گرم برای هزار گیاه به صورت تیمار بذر و مراحل انتقال نشاء و پس از نشاءکاری.
11- حشره کش میکروبی Lecanicillium muscarium با نام تجاری مایکوتال® (Mycotal) برای کنترل سفیدبالک گلخانه Trialeurodes vaporariorumدر گلخانه های گوجه فرنگی.
12- سن شکارگر Macrolophus caliginosus با نام تجاری میریکال® (Mirical) برای کنترل سفیدبالک گلخانه Trialeurodes vaporariorum در گلخانه های گوجه فرنگی.
13- قارچ کش T22 Trichoderma harzianum با نام تجاری تریانوم پی® (Trianum-P) برای کنترل قارچ های خاکزاد مولد بیماری بوته میریPhytophtora spp. و Rizoctonia spp. و Fusarium oxysporum در گلخانه های گوجه فرنگی.

    شایان توجه آن که زنبور پارازیتویید sibirica Dacnusa برای کنترل مگس های مینوز، زنبور پارازیتویید ervi Aphidius برای کنترل شته ها و زنبور پارازیتویید Eretmocerus mundus برای کنترل سفیدبالکها به دلیل عدم کارایی در شرایط اقلیمی کشور در طرح مذکور استفاده نشدند.
    شیوه‌نامه‌ی مصرف شامل فصل زراعی، شرایط محیطی و سازه گلخانه های محل اجرا، کنترل کیفی عوامل بیولوژیک و نحوه نقل و انتقال، زمان و نحوه پایش، زمان صحیح، میزان و دفعات رهاسازی و آموزش های لازم، در قالب مدیریت تلفیقی آفات متعاقباً تدوین و تصویب خواهد شد.
    تمدید ثبت عوامل مذکور منوط به نتایج ارزیابی های کارایی و مخاطرات زیست محیطی در مدت 3 سال ثبت موقت، خواهد بود. از زمان ثبت این عوامل به مدت 2 سال فرصت وجود دارد تا نسبت به انتقال دانش فنی و تولید این عوامل در داخل کشور اقدام شود. به منظور لزوم حفظ ذخایر ژنتیکی کشور، مبنی بر توجه به اهمیت بررسی اثرات ناشناخته جمعیت های وارداتی عوامل بیولوژیک فوق‌الذکر روی جمعیت های بومی، تداخل گونه ها و یا خطر تهدید جمعیت های بومی تأکید می‌شود.
    با توجه به میزان بالای مصرف آفت‌کش‌های شیمیایی در کشت های حفاظت شده خیار و گوجه فرنگی و مصرف تازه خوری این محصولات و با توجه به اهمیت رعایت دستورالعمل مصرف در قالب مدیریت تلفیقی آفات در میزان کارایی عوامل فوق الذکر، توسعه عملیاتی طرح مذکور در سایر استان‌ها منوط به رعایت دستورالعمل مصرف و به صورت پایلوت در قالب مدیریت تلفیقی آفات است و پس از کسب نتایج اولیه سطح تحت پوشش به صورت تدریجی قابل افزایش است. از آنجا که آموزش کارشناسان و بهره‌برداران به منظور اجرای درست دستورالعمل مصرف از ارکان موفقیت کاربرد عوامل مذکور در گلخانه های تحت پوشش می‌باشد، لازم است آموزش های لازم و کارآمد به صورت مستمر برنامه ریزی و اجرا شود.

    برای مطالعه بیشتر:

    - کارهایی که برای زمین نباید انجام داد

    - زنبورها که می‌روند، بیابان زایی می‌آید!

    - روز جهانی بدون سم در هوای سمی تهران!

   - پژوهشی که قانون ایمنی زیستی را به چالش می‌کشد!

   - به استقبال روز جهانی بدون سم برویم

کد خبر 305662

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 19
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • قاسم دهنوی A1 ۰۴:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    48 0
    چه عجب ... پس از مدتها یک خبر خوب از بخش کشاورزی مملکت هم شنیدیم. ممنون.
    • سهيل A1 ۰۴:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
      34 1
      اينجاست كه بايد گفت روحاني مچككككريم
  • بهمن A1 ۰۴:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    31 0
    اگر در دولت جدید روحانی از نظرات کارشناسان استفاده شود خیلی از مشکلاتمان حل خواهد شد .
  • شين A1 ۰۴:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    27 0
    به اميد عملياتي شدن اين طرح بيش از پيش !
  • بی نام IR ۰۴:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    15 1
    من اطلاع دارم و به چشم دیدم که خوشبختانه در دور افتاده ترین مناطق هم در حال حاضر از این روش ستفاده میشه
    • babak IR ۰۶:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
      11 0
      منظور شما از دور افتاده ترین مناطق،کشور خودمان است یا اونور آب.والا من 12 سال که کارشناس کشاورزی هستم و10 سال که نظارت گلخانه ها را به عهده دارم .تا الان که متاسفانه غیر از مبارزه شیمیایی چیزی دیگری دردستور کار کشاورزان وکارشناسان قرار ندارد.
    • هاشم A1 ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
      6 0
      وجود داره ولی خیلی معدود و توسط اون هایی که عشق به کشاورزی دارند ولی برای کشاورز عادی نه در دسترسه نه می صرفه
    • بی نام IR ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
      6 0
      منظورم کشور خودمون هستش. کسی هم که استفاده کرده در حد ابتدایی سواد داره. برای خود من هم جالب بود البته
    • بی نام IR ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
      6 0
      عامل اقتصادی بسیار مهم است. به نظرم دولت باید یارانه ها را اینگونه هدفمند کند و در اختیار کشاورزان قرار دهد تا استفاده از روش های بیولوژیک مورد استقبال ایشان قرار گیرد.
  • احمد امینی A1 ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    10 0
    پیشنهاد می گردد در کنار نام آفت کش های بیولوژیک، تصویر هریک با بزرگنمایی مناسب نمایش داده شود تا کشاورزان آنها را بهتر شناسایی کنند..راستی یادم رفت بگم که واضح و مبرهن است که هرچیزی طبیعیش بهتره!
  • بی نام IR ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    9 0
    ایکاش همانقدر که حساسیت روی سموم کشاورزی وجود دارد حساست روی استفاده از کودهای شیمیایی که آب و خاک را به ورطه نابودی می برند وجود داشته باشد.به عنوان مثال استفاده از کودهای آلی مانند ورمی کمپوست در کشاورزی می تواند توصیه شود.
  • جعفر بلندنظر IR ۰۶:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    8 0
    امیدوارم یکی روزی هم برسد که مصرف کود شیمیایی و شخم زدن در کشور به پایان رسیده و به جای آن روشهای بی خاکورزی جایگزین شود.
  • بی نام A1 ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    5 4
    برای همه آفت کش های شیمیایی معادل بیولوژیک وجود نداره، حجم مورد استفاده در گلخانه های خیار و گوجه کجا و مزارع گندم و به خصوص برنج کجا...
    • بی نام IR ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
      7 0
      بالاخره کار را باید از یکجا شروع کرد و ناامید نشد.
  • علي A1 ۰۶:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    8 0
    سلام كارشناسان محترم خسته نباشين من باغدار درگرگان هستم واز ايده مبارزه بيولوژيك استقبال ميكنم .ايا روزي فرا ميرسد كه در ايران كسي براي سلامتي جان خودش روش كشت وزرع را به نفع سلامت جامعه تغيير دهد. من هم از اين سموم خطرناك وگران قيمت خسته شدم . ولي افات را چكار كنيم . من حاظرم مبارزه باافات را با هر هزينه بدون سموم شروع كنم .به اميد روزي كه همه نگران سلامت هم نوع خود باشيم .
    • ناظر IR ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
      5 0
      درود بر شما باغدار عزیز اهل گرگان. برای آشنایی با روش بی خاکورزی و مشاوره در این خصوص، می توانید با آقای مهندس آرش بشری تماس بگیرید: 09128173509
  • بی نام IR ۰۷:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    5 0
    مبارزه بيولوژيك (در غالب طرح كاهش مصرف سموم ) بصورت جدي از سال 1374 در دستور كار سازمان حفظ نباتات كشور قرار گرفت و براي آن شوراي عالي در وزارت كشاورزي با حضور وزير وقت جناب آقاي دكتر كلانتري با جلسات مرتب و گزارشات منظم ايجاد شد كه هدف آن حفظ سلامت جامعه و توليد محصول سالم براي مردم بود ولي متاسفانه با پايان كار ايشان كم كم اين موضوع از نظر اجرائي و برنامه ريزي و مديريتي و اعتباري به حاشيه رانده شد و تنها اعداد و ارقام روي كاغذ ماند و ...در صورتي كه اگر بصورت جدي و با برنامه اجرائي صحيح و سياستگذاري هاي تكميلي مناسبي دنبال مي شد بعد از 18 سال ما نبايد تازه به كشاورز التماس كنيم از اين روش استفاده كند و ...
  • بی نام IR ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
    1 2
    كلا اوضاع كشاورزي ما با اقدام مقدام درست نميشه
  • بی نام A1 ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
    1 0
    من یه مزرعه تولید کفشدوزک دیدم. خیلی امیدوارکننده هست اگر حمایت بشن . متاسفانه عیب بزرگ مملکت ما اینه که دانش آموخته های کشاورزی تو شهرهای بزرگ دنبال میز میگردن به جای رفتن سر مزارع و پیاده کردن دانششون روی زمین و آب و ..