رفتارها و اقدامات آقای اردوغان به خصوص طی 3 سال گذشته سوالات زیادی را مبنی براینکه چرا آقای نخست وزیر امروز آن سیاستمدار دمکرات منش دیروز نیست مطرح کرده است؟
این رهبر اسلام گرا که با چهره ای کاملا نو و شیک ومتفاوت از سایر اسلام خواهان نوین روزی سوار بر موج احساسات مردمی و با پشتوانه ای قوی که از جنبش های اسلامی قبل از خود به عاریت گرفته بود به قدرت، آنهم از نوع بلامنازعش دست یافت، چرا اینک خود را معرض آماج انتقاداتی تند قرار داده است؟ اوبا پشتوانه این پس اندازو حمایت ملت ترک دارای آنچنان اوتوریته شخصی و کاریزمایی شد که عملا اورا به تجلی آرمانخواهی ملت ترک و بسیاری از ملل منطقه خصوصا اعراب و فلسطینیان تبدیل کرد. در داخل موفق شد ساختار بتونی ارتش را درهم شکند و ژنرالها را به پای میز محاکمه بکشاند. اردوغان در یک سنت شکنی آشکار جامعه ترک و در میان حیرت و ناباوری بسیاری منجمله لائیک ها و کمالیست ها همسر و دختر محجبه اش را در انظار عمومی ظاهرکرد و خود را مسلمانی متعهد اما مدرن ونو اندیش معرفی نمود. اعتبارش که خریداران فراوانی داشت خرج عبدالله گل یار و دوست دیرینه اش کرد و زمینه احراز پست ریاست جمهوری را درپارلمان برایش فراهم نمود.پارلمانی که وفادارانه در کنار آقای نخست وزیرقرار دارد.
او نا امید از رفتار تبعیض آمیز دول غربی با متهم کردن رهبران اروپا خصوصا فرانسه به تبعیض نژادی و مذهبی استراتژی چرخش به سوی شرق اسلامی را با دو هدف اعلام و آغاز کرد.اول تسخیر بازار های شرق اسلامی دوم مصادره موج های اجتماعی و سیاسی منطقه.این دو هدف برای اردوغان نه صرفا یک سیاست محض که بیشترارزشی ایدئولوژیک داشت.
اما نگاه منطقه ای،عربی و فرامنطقه ای به ترکیه اردوغان و افزایش رقابت های ژئوپولیتیکی به ویژه آن بخش که با شالوده های مذهبی آمیخته شد یا در کورس رقابت با تهران بود به یکباره آنکارا را بر سر دور شانس انداخت و منجر به ارتقاء نقش ترکیه در منطقه گردید .البته ترکیه خود نیز در این زمینه استعداد خوبی از خود نشان داد. در حوزه افکار عمومی منطقه اردوغان رهبری پر جلوه بود که در فرایندی کاملا دمکراتیک به قدرت رسید. شاخصه او خوش پوشی ،خوش زبانی و همدردی با مردم منطقه بود. همین خصائص در کنار جایگاه او به عنوان رقیبی بالقوه در برابر تهران موجب شد علی رغم روابط صمیمانه اش با رهبران عرب منطقه همواره آنان را مورد عتاب وانتقاد قرار دهد . او از لزوم انجام تغییراتی در جهان عرب و اسلام به لسان و ادبیات قابل فهم ملل خاورمیانه عربی سخن میگفت و ازباید هایی در تحولات اجتماعی یاد میکرد که ترکیه آنها رابا موفقیت آزموده است.
شگفت گونه وناباورانه در کنفرانس مجمع جهانی اقتصاد بر سر مسائل فلسطین شیمون پرز رئیس جمهور اسرائیل را آنچنان بی آبرو کرد و بر سرجایش نشاند که در دنیای دیپلماسی ابدا سابقه نداشت . پرز مانده بود با این بی آبرویی در برابر صدها ملیون بیننده تلویزیون سراسر جهان چه باید بکند.آنروز هزاران فلسطینی به خیابانها ریختند وگروه زیادی از مادران نام فرزندانشان را اردوغان گذاشتند. داستان کشتی حامل کمک های بشر دوستانه ترکیه به مردم غزه و حمله کماند وهای اسرائیلی به آنرا همه بیاد دارید؟ ویا حضور فعال ترکیه در پرونده هسته ایران . تعداد این قصه های قشنگ بسیار زیاد است..........
از همه اینها بگذرید !!! موضوع سوال اول به قوت خود باقیست.برسر آقای اردوغان چه آمده که امروز رویکرد جدید او صدای منتقدانش را درآورده است؟آیا این همانیست که 10 سال قبل بود؟ اوکه جنگ طلب نبود حتی با بدترین دشمن داخلیش اوجلان خواهان صلح ودوستی شد . اما اکنون چه شده در کنار ائتلاف عربی غریی تمام قد در کنار عربستان ایستاده و بر طبل جنگ میکوبد؟. آنکارا از آغاز نبردایالات متحده در منطقه حمایت که هیچ با همه قوا وابزاراز واشنگتن اعلام پشتیبانی کرده است تندی او به حدی رسیده که اوباما را به تعجب واداشته؟. نمیدانم پاسخ شما به سوال بالا چیست، اما اگر جزو گروه متعجبان آقای نخست وزیر هستید باید بگویم سخت در اشتباه بوده اید .اردوغان امروزی بی کم وکاست همان سیاستمدار دیروزیست. نه کم نه زیاد. بر سر او چیزی نیامده، آن که آمده بر سر تعجب کنندگان است که دنیای سیاست را مدینه فاضله و معبد تحقق آرزوها وسیاستمداران را راهبان و قدیسان دیر تصور کرده اند . در شهر رویا ها ومعبد آرمانهای این عده ، سیاستمداران همان معلمان اخلاق عصر خود هستند!!! .این تجسم های اخلاق ،سخاوتمندانه هربامداد شبیه داستان شاهزاده خانم کوچولو برای دادن هدیه و دارایی خود وملتشان با شما چانه میزنند.
بله،بی شک وقتی بنا باشد از سیاستمداران سیاسی کار تصویر منطبق با آرزوها ترسیم شود نتیجه همین میشود که می بینید. ایراد از آن سیاسی کار نیست ، بلکه از کسی است که میخواهد گول بخورد. بیایید برای یک بار هم که شده موضوع را پیچیده نکرده و به سوالاتی از این دست ساده و بی آلایش پاسخ دهیم. (ادامه در روز اینده.)
moslemblog@k.ir
matinmos@gmail.com
نظر شما