برای تهیه بخشی از واکسن آنفولانزای خوکی از اسکوالن استخراج‌شده از کبد گونه‌های متفاوتی از کوسه‌ماهی ساکن آب‌های عمیق استفاده می‌شود که بسیاری از این گونه‌ها در خطر انقراض هستند.

محبوبه عمیدی: شاید واکسن آنفولانزای خوکی که می‌تواند بشر را در مقابل این بیماری محافظت کند برای بعضی از گونه‌های کوسه‌ماهی در معرض انقراض چندان هم بی‌خطر نباشد. این به دلیل نیاز نوع بشر به میلیون‌ها دوز واکسن آنفولانزای خوکی است که در هر کدام 10.69 میلی‌گرم اسکوالن به عنوان ترکیب کمکی به کار خواهد رفت.

اسکوالن که از کبد تعدادی از گونه‌های کوسه‌ماهی ساکن آب‌های عمیق استخراج می‌شود و در تولید بعضی محصولات آرایشی‌بهداشتی نیز کاربرد دارد، به عنوان یک ترکیب کمکی که می‌تواند پاسخ ایمنی بدن را بالا ببرد به این واکسن‌ها اضافه خواهد شد. روغن زیتون، روغن جوانه‌گندم و روغن سبوس‌برنج نیز دارای مقادیر بسیار‌کمتری اسکوالن هستند، با این‌حال اولویت اول در صنایع دارویی اسکوالن استخراج‌شده از کبد کوسه است.

مری اومالی که شبکه‌ای برای نجات کوسه‌ها ایجاد کرده می‌گوید: «کوسه‌های هدف برای تهیه این ماده نرخ زاد و ولد بسیار‌پایینی دارند و اغلب از گونه‌های در معرض انقراض هستند».

تقاضا برای روغن‌کبد ‌کوسه
هنوز واکسن‌ دارای اسکوالن برای تزریق در ایالات متحده مورد تأیید قرار نگرفته است اما در مناطق دیگری مانند اروپا و کانادا دارد استفاده می‌شود.
به گزارش نشنال جیوگرافیک، شرکت دارویی نوارتیس یکی از شرکت‌هایی است که واکسن‌ آنفولانزای خوکی همراه با ترکیب اسکوالن را تولید می‌کند. شرکت عظیم دارویی گلاسکو اسمیت‌کلین هم که تقاضا برای تولید بیش از 440 میلیون دوز واکسن را از 26 کشور جهان دریافت‌کرده در ترکیب بخشی از این واکسن‌ها از اسکوالن کبد کوسه‌ماهی استفاده خواهد کرد.

خانم اومالی می‌گوید: «روش صید کوسه‌ماهی در آب‌های عمیق روشی بی‌رحمانه است که علاوه بر جمعیت این جاندار حیات سایر جانداران و زیست‌بوم بستر اقیانوس را نیز تهدید می‌کند. این را هم اضافه کنم که هر کوسه‌ماهی برای رسیدن به سن بلوغ به حدود 12 تا 15 سال زمان نیاز دارد و هر بارداری برای کوسه ماده حدود دوسال به طول می‌انجامد. به همین دلیل شکار هر کوسه‌ماهی بالغ یک تهدید جدی برای بقای نسل این جاندار محسوب می‌شود».

اتحادیه اروپا از سال 2006 تاکنون شکار کوسه‌ماهی ساکن آب‌های عمیق را در منطقه شمال‌شرقی اقیانوس اطلس محدود کرده است، این موضوع باعث کاهش اسکوالن تولیدی‌شده اما تأثیر چندانی بر تقاضا نداشته است. تنها بعضی شرکت‌های آرایشی‌بهداشتی مصرف اسکوالن تهیه‌شده از کوسه‌ماهی را متوقف کرده‌اند اما صنعت دارویی هنوز نتوانسته جایگزین مناسبی برای این ماده پیدا کند و تا آن زمان به مصرف اسکوالن تهیه شده از کبد کوسه‌ماهی ادامه خواهد داد.

 

کد خبر 33678

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین