تیتر سه وبلاگها
-
خرما یادتان نرود
انفعال در برخورد با فساد اقتصادی، این پدیده را آن قدر عادی کرده است که حتی در مذاکرات مجلس شورا هم قبح آن ریخته است.
-
آیا ابرتورم در راه هست؟
این روزها که بازارها ملتهب هستند بهجای رفتارهای برخاسته از اضطراب باید اجزای هزینه توزیع و تبادل را شناسایی کرد تا قیمت تمام شده پایین بماند. یکی از پرسشهایی که این روزها مطرح می شود این است که آیا ابرتورم در راه است و قرار است قیمت کالاها افزایش نجومی پیدا کند؟
-
رسیدن بدون پیشگامی ممکن نیست
از کاوه مدنی متشکرم
در تجربه خدمت کاوه مدنی در سازمان محیط زیست درسهای فراوانی برای آموختن هست.
-
فریبندگی قدرت
حتی قدرت هم کارآیی محدودی دارد و وقت آن است که از خود بپرسیم تا کجا قدرت به تنهایی به کار می آید.
-
وقتی دلار گران میشود و بقیه اقتصاد فراموش میشود
دلار و آرزوهای ما
دلار از مرز ۵۰۰۰ تومان گذشت. یک اتفاق در بازارمبادله ارزی که به چند نرخی بودن عادت دارد ولی همیشه بهانه دست جناحها و هواداران و پامنبرینشینهای این طرف و آن طرف میدهد تا با ادبیات ویژهای که وهن زبان و قلم است همدیگر را خطاب قرار دهند. در این مبادله تعارفات ننوشتنی کمتر کسی میپرسد چه رویداده است؟ چرا رویداده است؟ و پیامدهای این رویداد چیست؟
-
ابعاد امنیت تنها منحصر به بعد سیاسی یا نظامی نبوده و نیست
چرا امنیت اقتصادی اهمیتی ندارد؟
ابعاد امنیت تنها منحصر به بعد سیاسی یا نظامی نبوده نیست. امنیت اقتصادیست که فضای مورد نیاز فعالیتهای اقتصادی را فراهم می کند و به فعالان اقتصادی اطمینان خاطر می دهد. در حالیکه منابع مختلفی صرف امنیت سیاسی و نظامی کشور شده و می شود٬ بسیاری از امنیت اقتصادی غافل هستند. آیا اختصاص منابع متعدد به امنیت سیاسی بازدهی منابع در این عرصه را منفی نکرده است؟ وقت آن فرارسیده است که کمی هم بر امنیت اقتصادی و آرامش خاطر فعالان اقتصاد تاکید کنیم.
-
تصحیحی که ممکن باشد از اصلاحات ناممکن مفیدتر است
تصحیح به جای اصلاحات
به نظر می رسد که در کشاکشهای سیاسی نیاز به تصحیح فرآیندها جای خود را به تاکید بر اصلاحاتی داده است که اجرای آنها ممکن به نظر نمی رسد. وقت آن رسیده است که نگاهی به تاریخ بیاندازیم.
-
وقت تأکید بر کارکرد و نه گفتار
از اصلاحطلبی تا اصلاحات
وقتی نگاهی به تاریخ تکامل اجتماعی و تحولات سیاسی در کشورهای مختلف میاندازیم٬ میبینیم مصلحان اجتماعی همیشه توانستهاند زبانی برای تبلیغ ایدههای خود و ابزاری برای اجرایی کردن اصلاحات مورد نظرشان بیابند. چرا اصلاحطلبان صاحب مقام علیرغم اقبال مردم به ایشان چنین توانی نداشتهاند؟
-
وقتی می خواهیم به نام علم معلم اخلاق باشیم
محققین مدعی اخلاق
یکی از آفتهای دنیای روشنفکری که این روزها به محققان و پژوهشگران علوم اجتماعی و مدیریتی هم سرایت کرده است این عادت به قاضی القضات بودن است.
-
وقتی تصور ما از ادامه تحصیل با واقعیت آن یکی نیست
چرا دکترا میخوانید؟
در تصمیم به ادامه تحصیل خیلی از اوقات برداشتهای شخصی و آرزوهای فردی جایگزین واقعیتهای آموزشی و اقتصادی می شوند و فرد منابع خود را در جهت متضاد با اهدافش به هدر می دهد.
-
این رقابت پذیریست که در نظام دانشگاهی غایب است
چه زمانی مهارتآموزی برای دانشگاه مهم میشود؟
برخلاف تصور همگانی دانشگاههای موفق جهان در فضایی رقابتی و به دور از دخالت یا راهبردهای دولتها مسیر خود را تعریف می کنند.
-
صنعت هواپیمایی و آینده برجام
از چالش تا فرصتسازی
اثر مثبت واقعیتهای اقتصادی در صنعت هواپیمایی از آثار منفی جنجالهای سیاسی پیشی گرفته اند. بهبود فضای کسب و کار در این صنعت می تواند این تغییر را پایدار کند.
-
وقتی مستعمره از استعمارگر جلو میزند
معجزهای که اقتصادی نیست
چرا حتی مستعمرات سابق توانستهاند از استعارگران پیشی بگیرند؟ معجزهای که روی داده است، اقتصادی نیست بلکه تغییر در سیاستگذاری و باور به حفظ حرمت حقوق مالکیت است.
-
رانتخواری رسانهای به بهانه نقد رانتخواری
مدل کسب و کار رسانه ای در ایران بر تولید محصول از اجزای رایگانی استوار است که متخصصین و کارشناسان تهیه می کنند. جالب اینجاست که حتی رسانه های طرفدار اقتصاد بازار آزاد چندان در بند رعایت حقوق معنوی و تحمل هزینه تولید محصول فرهنگیشان نیستند.
-
جوانگرایی: یک گفتمان نه یک هدف
آیا دولت و شوراهای شهر فرصتی طلایی را برای تربیت نسل جدیدی از مدیران از دست میدهند؟ به نظر میرسد جوانگرایی بیشتر یک گفتمان است تا هدف.
-
بدون خواستن، رسیدنی در کار نیست
بحثها و گفتوگوهایی که در سطح جامعه جاریاند و در شبکههای اجتماعی و رسانهها نمود پیدا میکنند، پنجرهای هستند به جریان اصلی تفکرات و باورها و پیشزمینههای ذهنی در میان ما. آنها محصول باورها و نوع نگاه ما هستند.
-
چالش انتخاب شهرداران
بیرون از تهران در صدها شهر کشور شوراهای مشغول انتخاب شهردارانشان هستند. انتخابی که نقشی حیاتی در فرآیند توسعه کشور دارد و می تواند آغازی باشد برای جوانگرایی و سیاست زدایی در روند توسعه بومی.
-
یک تحلیل اقتصادی از رویدادهای اخیر
محدودیت منابع و امنیت اجتماعی
بعضی خبرها آنقدر دردناکند که باید درباره شان گفت و نوشت تا زندگی دوباره ممکن گردد. از آتنا ۷ ساله تا بنیتا ۸ ماهه زنگهای خطر برای جامعه ما به صدا درآمده اند و زمان یک گفتگوی صادقانه فرارسیده است.
-
ارزهای مجازی جای خود را در اقتصاد جهانی باز میکنند
از سکه طلا تا سکه مجازی
این روزها ارزهای مجازی یا بیت کوین گرانترین ارزهای موجود هستند. دلیل آن ساده است: تقاضا برای پنهانکاری تغییری نکرده است٬ حال آنکه نظام جهانی بانکداری به سوی شفاف سازی پیشرفته است.
-
بازار حواله، محصول انحصار خودروسازان و سیاستهایشان است
از پیشفروش خودرو تا بازار سیاه حواله
برای اولین بار شرکت ایران خودرو خرید و فروش حواله های خودرو را غیرقانونی اعلام کرده است و هشدار داده است که بسیاری از کسانیکه خودروی پژو ۲۰۰۸ را پیشخرید کرده اند٬ به نیت فروش حواله در بازار اینکار را کرده اند. باید یادآورشد که سفته بازی با حواله های خودرو طرف دیگر سکه پیشفروش خودروست. انحصارطلبی خودروسازان به دلالی حواله خودرو در ایران دامن زده است.
-
نهاد و نه فرد تضمین کننده توسعه پایدار است
تفکر اقتصادی و مدیریت اقتصادی
بحث دولت آینده گرم است و هر از سوی نامی مطرح می شود. برخی نامها احترام و امید بر می انگیزند و برخی نامها هم از نامجویانی سهم خواه می آیند که می خواهند شریک قدرت باشند. ولی آیا این مهم است که چه کسی به وزارت می رسد؟
-
وقت تجدیدنظر در شیوه اعتبارسنجی
اعتبارسنجی و اعتبارات بانکی
این روزها که بحث ادغام بانکها مطرح است و به نظر میرسد اراده لازم برای اصلاح ساختار صنعت بانکداری در حال شکل گرفتن است، وقت مناسبی است برای بازنگری در سنتها و شیوههای اعطای اعتبارات در کشور.
-
رایی برای آسیبپذیری
یارانه: بیکاریآفرین و تورمزا
رایدهنده آسیبپذیر با رای به افزایش یارانهها میتواند خود را آسیبپذیرتر کند.
-
تولید ناخالص داخلی؛ هستها و نیستها
رای دهنده ایران امروز در انتخاباتی رای می دهد که شعارهای اقتصادی محور تبلیغات نامزدها شده اند. برای درک بهتر مفهوم این شعارها و اینکه آیا تحقق آنها در چهارچوب اقتصاد ایران و علم اقتصاد ممکن است. در چهارچوب تعاریف موجود از تولید ناخالص داخلی چند برابر شدن آن تنها در شرایط تورمی و برای تولید ناخالص داخلی اسمی ممکن است٬ که با وجود داشتن تاثیرات منفی بسیار اثر مثبتی بر اشتغال و یا کاهش نابرابری در جامعه ندارد
-
چرا رای دادن بخشی از تکامل اجتماعی ماست؟
امید به امیدوار بودن
چهار سال پیش این را نوشتم. برای رای دادن ۱۲ ساعتی رانندگی کرده بودم تا به دفتر حفاظت منافع در واشنگتن برسم. که توی راه واشنگتن بودم٬ از جورجیا٬ کارولینای جنوبی٬کارولینای شمالی و ویرجینیا گذشته بودم و از کنار علامتها و تابلوهای جنگ داخلی٬ یادبودهای کشته شدگان و مقبره های ژنرالهای کنفدراسیون که برای ایالات برده دار جنگیده بودند. هنوز باید امیدوار بود.
-
وقتی چرم طلا می شود
سیاست پولی نادرشاه
وقتی چرخیدن چرخها فقط با سکه زدن از چرم میسر می شود٬ خیلیها فکر می کنند که چرم طلاست.
-
انتخابات شوراها
شوراها: نهادهای توسعه بومی
در دو دهه گذشته شوراها نشان داده اند که می توانند ابتکار توسعه بومی را در دست گیرند.
-
چرا کپیرایت را رعایت نمیکنیم؟
داستان تکراری کپی رایت
کپی برداری از محصولات فرهنگی و توزیع بدون مجوز آنها آفتیست که توان اقتصادی فعالان فرهنگی را به حداقل رسانده است و عوارض وخیمی به دنبال دارد