تیتر سه وبلاگها
-
شباهتهای سریال «پایتخت» و نهادِ سیاست در ایران
حالا که سریال تلویزیونی پایتخت به بخش جدایی ناپذیری از سرگرمی و ابزار مهندسی افکار عمومی در فصل بهار تبدیل شده، بد نیست اشاره کنیم به شباهتهای «پایتخت» و حکمرانی و نهاد سیاست در ایران.
-
هر غلطی؟!
دونالد ترامپ در قامت یک سیاستمدار، بر قلهی لمپنیسم و پوپولیسم ایستاده است. راه مقابله با او، در جلب همراهی و حمایت مردم، اتخاذ مواضع هوشمندانه و واژه گزینی دقیق نهفته است.
-
تموم شد رفت!
هم جملات همتی و پزشکیان در روز استیضاح، هم استعفای سفارشی ظریف، نشان دهندهی این هستند که داستان یکدستی ادامه دارد و جملهی فاضلانهی «تنها تغییر است که تغییر نمیکند»، درباره ایران صادق نیست.
-
شهاب مرادی، شعورسنجِ روابط بینالملل
چه کسی میتواند برای این پرسش، پاسخی روشن و منصفانه پیدا کند: روحانیت در ایرانِ امروز، یک قشر و گروه تاریخمند و تخصصی با رسالت معین دینی و اجتماعی است یا طبقهای برساخته با قلمروی بدون مرز؟
-
رقابت ایران و ترکیه از نگاهی دیگر
موازنه های قدرت در خاورمیانه متحول شده و فرصتها مانند ابرها در حال گذر هستند.
-
حکمرانی ایران و انگشت ششم
سعی کنیم به آدمهای شش انگشتی حسادت نورزیم. داشتن انگشت ششم در دستها یا پاها، نه یک آپشن و قابلیت ویژه، بلکه غالبا یک زایده و مانع دردسرساز است.
-
حوله و دمپایی سفید برای ظریف
یک نمای کلوزآپ از چهرهی ظریف داریم که رو به دوربین میگوید: من تیر خوردم شما بروید جلو!
-
از عباد به مسعود: دست نزن!
نخ تسبیحی پیدا کنیم و جملاتِ نامهی صبح شنبهی علی ربیعی، محتوای مصاحبهی اخیر ظریف و سخنان پزشکیان را به هم ربط دهیم؛ ببینیم چیزی دستگیرمان میشود یا نه.
-
حکمرانی در راستهی رویافروشها
رکود تورمی بر ایران سایه افکنده و بازار، شولای زمستانی بر شانه انداخته است. ولی در راستهی رویافروشها غلغله است و هزاران مشتری گرد بساطشان جمع شدهاند.
-
ایران، خاورمیانه و چشمانِ سهراب
روزگاری فرا رسیده که بحران آب و کشاورزی، وضعیت سنگفرش پیاده روها، اگزوز خودروها و کوله پشتی دانشآموزان ما، به مراتب از مفهوم قدیمی «عمق استراتژیک» اهمیت بیشتری دارند.
-
ایران، پسا اَسَد و «رئالیسمِ آهسته»
سقوط دولت بشار اسد؛ نقطهای است که تبعات و پیامدهای منطقهای آن برای ایران، به اندازهی درسها و تصمیمات داخل اهمیت ندارد. یک وزنهی سنگین از دست و پای ایران باز شد.
-
و قاضی القضات گفت: «اهم و مهم»
رئیس قوه قضاییه از سویی دربارهی اهم و مهم، اولویتهای کشور و مسائل اصلی و فرعی حرف میزند، در دیگر سو، از متنی ۱۲ هزار کلمهای دفاع کرده که روح جامعه و خِرد جمعی را به آسانی، نادیده میگیرد.
-
حلب، بعثیسم، فیلِ سفید
ارزیابی تحولات اخیر سوریه در ایران، تکرار هزاربارهی سنّت و مشی مرسوم تحلیل کاهلانه را به نمایش گذاشت.
-
ایلان ماسک و کلینیک ترک بیحجابی
برخی از نهادها و کارگزاران جمهوری اسلامی، چنان نگرش عجیبی به علم، اخلاق و پوزیتویسم دارند که خبر از افقهای ناشناخته نمیدهد بل که بنیاد آن بر «رانت خواری» و «آزمون و خطا» استوار است.
-
ایران، ترکیه و ارزِ تاواریش
حتی نگاه ترکیه به عضویت در بریکس، یک نگاه عملگرایانه و سیاسی است و نشانی از دلبستگی گفتمانی و امید به افول غرب ندارد.
-
فتحالله گولن و «نصفِ عالم»
با وجود تفاوتهای مهم در رویکردهای فکری و دینی بین فتح الله گولن و میرباقریها، از حیث نگرش به نهاد سیاسی و حکمرانی، شباهتهای مهمی دارند که شایان تامل و بررسی است.
-
معیشت، آزادی، سیاست
هواداران دولت قبلی به اندازهی کافی دربارهی ارتباط مدت زمان سربرآوردن بادمجان و تحولات اقتصادی شعار دادند و انتظار میرود دولت پزشکیان، به همان منطق تکراری متوسل نشود.
-
«اون یکی»
واژهها نه تنها بار معنایی دارند، اثر سیاسی – اجتماعی هم دارند. باید دید، سیاستمدار از کدام منظر و با کدام مقصود واژه را انتخاب کرده است.
-
ایران، پزشکیان و فردافکنی
اگر نظام حکمرانی ما سراغ قفسه زونکنها نرود و گره از چند پروندهی فردافکن شده نگشاید و باز هم زونکنهای جدیدی در این قفسه بگذارد، حال و روز ایران، بهتر نخواهد شد.
-
حوزهی علمیه، هوش مصنوعی، جامعه
حوزهی علمیه نیز مانند هر نهاد آموزشی دیگری، ناگزیر است مواد و منابع درسی خود را با ویژگیهای زمانه تطبیق دهد و از خود سوال کند: سهم عظیم صرف و نحو و بلاغت در دروس طلاب، چه نسبتی با ضرورتهای دانش روز و جهان امروز، دارد.
-
حکمرانی ایران و «روح زمانه»
حاکمیت ما چنان تضادها و تناقض های شگرفی در مورد ادراک روح زمانه دارد که گویی قائل به مرزهای زمانی دیروز و امروز نیست. این همان چیزیست که کار را خراب می کند و نمی گذارد حرف همدیگر را بفهمیم.
-
مقایسه تیمهای المپیک ایران و ترکیه!
وقتی که تعداد ورزشکاران حاضر در دو تیم، میزان مشارکت زنان و نوع ورزشها را با هم مقایسه میکنیم، میبینیم که ورزش هم تابعی از الگوهای توسعه، حکمرانی و زندگی اجتماعی است و اوضاع و احوال قابل دفاعی نداریم.
-
پزشکیان، حکمرانی و فراموشی
تمام رسانهها و مطبوعات ایران و اغلب کاربران شبکههای اجتماعی فضای مجازی، زوم کردهاند روی روند انتخاب وزرای کابینهی پزشکیان. ولی این مساله در کنار دیگر مسائل ایران، اهمیت حیاتی ندارد.
-
کردستان، انتخابات و ایرانشهر
«مساله»، چیزیست که شاید بتوان در فردای انتخابات، آن را از یاد برد. اما وجود آن را نمیتوان انکار کرد.
-
جلیلی، سیاستمدارِ گلخانهای
در مناظرهی دو نفره، شرایط مساعدی برای رو شدن ابعاد شخصیتی هر دو نامزد به وجود آمد و آن چه که از جلیلی مشاهده شد، در قد و قوارهی ادعاهای گفتمان پایداری نبود.
-
ناکامی قالیباف، شکست بنز از تیبا
جامعه شناسی سیاسی توزیع آرای انتخابات اخیر، نشان داد که بدنهی اجتماعی جریان اصولگرا، نه تنها به اقتصاد، بلکه به توانایی سیاسی و اجرایی رییس مجریه توجه چندانی ندارد و «مبانی» را مهمتر میداند.
-
صدا و سیما رسانه کیست؟
دعوت دختر قالیباف به تلویزیون و سخنان او در مورد سیسمونی گیت و همچنین نقش آفرینی برادر یکی از نامزدها در این سازمان، مسائلی نیستند که بشود به سادگی از کنارشان گذشت.
-
چرا چرخ ادبیات این نامزدها پنچر است؟
شعار انتخاباتی، بیانیه، نطق، زبانِ بدن، نحوه مواجهه با انتقاد و زبان و ادبیات نامزدهای انتخاباتی، خیلی مهمتر از آن چیزی است که خودشان تصور میکنند.گر شش و هشتی در کار نباشد، جنباندنی در کار نخواهد بود.
-
دور سوم انتخابات؛ مصادیق عجیب، رفتارهای غریب!
جمهوری اسلامی نیازمند بازتعریف مفاهیم است و تا زمانی که در شناساندن حدود و ثغور حقیقی مفاهیم سیاسی، دست به جراحی و اقدام نزند، شکاف مشهودی که به وجود آمده، عمیقتر خواهد شد.
-
همستر، جامعه ایرانی و انتخابات؛ مردمی که به موش دیجیتالی پناه بردند!
جامعه ایرانی، بیش از هر زمان دیگری به دنبال نان است و اوضاع و احوال معیشتی چنان اهمیتی پیدا کرده که کوبیدن بر سنج دلاریاب همستر را ترجیح میدهند بر پیگیری اخبار انتخابات.