امید سلیمی بنی: با وجودی که تنها یک سال از طرحهای بنیادین دولت مانند دورکاری کارمندان و انتقال دستگاه های دولتی از تهران به شهرستان نمی گذرد، به وجود آمدن تغییرات در اجرای این سیاستها، واضح است.
در دستورالعمل جدیدی که به امضای معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ابلاغ شده کارکنان ستادی وزارتخانه جدید موظفند از روز شنبه ۲۲ مرداد ماه به صورت سابق و قبل از دورکاری در محل کار خود حاضر شوند.
همچنین در این دستورالعمل که روز 18 مردادماه صادر شده، تاکید شده است عدم حضور به موقع در محل کار، به منزله غیبت تلقی خواهد شد.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه نیروی انسانی رئیس جمهور با تایید بر احضار برخی از دورکاران در وزارتخانه ها، این تغییرات را ناشی از "ادغام" وزارتخانه ها می داند.
لطف اله فروزنده دهکردی می گوید وزارتخانه کار، رفاه و تعاون با فراخوان نیروهای دورکار خود، قصد دارد آنها را مجددا سازماندهی کند، زیرا وزارتخانه جدید، ناشی از ادغام سه وزارت سابق کار و امور اجتماعی، رفاه و تامین اجتماعی و تعاون است. لذا با توجه به ادغام و تغییر ساختار این وزارتخانهها و شکلگیری پستهای جدید و نیازهای جدید خدمات نیروی انسانی لازم است طرح دورکاری در مشاغل مشمول این طرح دوباره بررسی شود و هدف ساماندهی مجدد نیروهای دورکار در این وزارتخانه است.
معاون احمدی نژاد، اخباری که این روزها درباره بازگشت دورکاران در رسانه ها منتشر می شود را "بزرگ کردن بی خود" ماجرا، توسط خبرنگاران می داند، ولی در عین حال تاکید می کند سازوکار جدید "دورکاری" در وزارتخانههای ادغامی طراحی می شود.
این مقام مسئول درباره سرنوشت طرح دورکاری می گوید: "دورکاری به قوت خود باقی است و بهعنوان یکی از برنامههای اصلی دولت بازهم ادامه خواهد داشت."
این اظهارات در حالی شکل می گیرد که مخالفان سنتی دورکاری در نظام اداری، معتقدند طرح دورکاری، شکست خورده است. به گفته آنها از اصلیترین مشکلهای این طرح گسستن ارتباط سازمانی کارکنان و عدم ارتباط آنان با ارباب رجوع است. همچنین نبود زیرساختهای لازم از جمله اینترنت پر سرعت، گسستن ارتباط سازمانی کارکنان ادارهها و همچنین کم شدن احساس مسئولیت کارمندان با دور شدن از محل کار خود، از اصلی ترین دلایل "شکست دورکاری" عنوان شده.
دورکاری تا زمان بازنشستگی نیست
وزیر جدید تعاون، کار و رفاه معتقد است تغییرات جدید در دورکاری کارمندان، اجتناب ناپذیر است. زیرا قرار نبوده دورکاری تا زمان "بازنشستگی" کارمندان، ادامه یابد.
شیخالاسلامی توضیح می دهد: "از ابتدای کار بنا بر دورکاری مطلق نبوده است و ما هم نگفتهایم کارمندان تا زمان بازنشستگی باید دور کار باشند."
وی درباره ضرورت بازگشت کارمندان به محل کارشان این چنین اظهار نظر می کند: "اینها باید مدام رفتوآمد داشته باشند و زمانهایی را برای هماهنگی، تبادل اطلاعات، دورههای آموزشی، ایجاد تعلقات سازمانی و ارتباطات درون سازمانی خواهند داشت."
گفته می شود تاکنون سه هزار کارمند از پایتخت از زمان ابلاغ طرح دورکاری تنها در تهران، به خانه خود رفته اند. نصرالله ابراهیمی معاون توسعه و مدیریت منابع انسانی استاندار تهران می گوید: "حدود ۶۸ دستگاه اجرایی مشمول طرح دورکاری هستند که ۳۶دستگاه تاکنون درباره اجرای طرح دورکاری اقدام کردهاند."
هنوز دولت به درستی مشخص نکرده کارمندانی که به دلیل ادغام وزارتخانه به محل کار سابق خود احضار شده اند، قرار است تا چه مدتی به صورت حضوری، به خدمت ارائه دهند.
بازگشت کارمندان انتقالی از پایتخت
در همین روزها، اخباری از بر سر زبان افتادن شایعات درباره بازگشت کارمندان انتقالی از پایتخت، به گوش می رسد. اصلی ترین این اخبار درباره بازگشت پژوهشگاه باستان شناسی، وابسته به سازمان میراث فرهنگی است که به استان فارس رفته بود. بالا گرفتن زمزمه های بازگشت کارمندان به تهران نشان می دهد احتمال اینکه سیاستهای دولت در بازگرداندن کارمندان جلای وطن کرده به تهران، تغییر کند، وجود دارد. هرچند رسما دولت تاکنون تایید نکرده برای بازگشت برخی دستگاه های دولتی که به خارج از پایتخت منتقل شده اند، برنامه ای داشته باشد، ولی برگزاری نشستهایی درباره این بازگشت این دستگاه ها به تهران نشان می دهد مانند دورکاری، برنامه انتقال کارمندان به خارج از تهران نیز ممکن است دچار تغییراتی شود.
این را نباید از یاد برد که برخی از دستگاه های دولتی خارج شده از تهران نیز مشمول ادغام وزارتخانه ها شده اند و ممکن است بازگشت آنها به پایتخت نیز تحت تاثیر این ادغامها قرار گیرد.
45/233
نظر شما