به گزارش خبرآنلاین، آیا فیلیپ راث خداحافظی میکند؟ به نظر میرسد نویسندهای که در کارنامه ادبیاش آثار متنوعی دیده میشود بالاخره میخواهد به تخیلش استراحت بدهد.
نویسنده 79 ساله اخیرا در مصاحبه با نشریه فرانسوی زبان «Les inRocks» گفته است کتاب سال 2010 او به نام «الهه انتقام» (Nemesis) آخرین رمانش است. سخنگوی انتشاراتی که با راث همکاری میکند نیز اعلام کرده طی تماسی تلفنی راث این خبر را تائید کرده است اما اندرو وایلی، کارگزار ادبی راث درمورد این مسئله صحبتی نکرد.
راث در نیم قرن گذشته بیش از 20 رمان و مجموعه داستان منتشر کرد و تقریبا هر سال یک اثر جدید روانه بازار کرد. او تقریبا به جز جایزه نوبل ادبیات برنده تمامی جوایز ادبی مهم آمریکا و اروپا شده است. دو اثر بسیار معروف راث «American Pastoral» و «شکایت پورتونی» هستند.
راث شاید دیگر کتابی ننویسد اما با توجه به تصمیم «کتابخانه آمریکا» به انتشار مجموعه آثار راث، نباید خیال کرد او از صحنه ادبیات کنار میرود. از طرفی بلیک بیلی، نویسنده جایزه برده کتابهای زندگینامهای نیز در حال حاضر با راث مشغول مصاحبه برای نوشتن زندگینامه این نویسنده مهم آمریکایی است.
راث برای بیان بازنشستگیاش تریبونی عجیب را انتخاب کرده است، البته چند سالی میشود که او زمزمههای خداحافظیاش از ادبیات را سر دادهاست. او بارها گفته بود که دیگر کتابهای داستانی نمیخواند، این نویسنده که با نام مستعار آثار متعددی نوشته است سال 2007 با رمان «Exit Ghost» با خودِ دیگرش یعنی نیتن زاکرمن هم خداحافظی کرد.
کمتر پیش میآید نویسندگان خود را بازنشسته کنند، برای آنها نوشتن داستان یا حداقل روی کاغذ آوردن کلمات برابر با نفس کشیدن است. بیماری، برخورد سرد مخاطبان یا حتی دیوانگی از راههای رایج خاتمه یافتن نویسندگی است، اما بازنشستگی نه. راث تا آنجا که اطلاع داریم سالم و سلامت است و کتابهای اخیرش هم با برخورد گرم منتقدان روبرو شدهاند، هرچند به اندازه محبوبترین کتابهایش تشویق نشده باشند.
سینتیا اوژیک، نویسنده معروف و یکی دیگر از بختهای نوبل ادبیات که دوست راث است، درمورد تصمیم این نویسنده گفت: «من که باورم نمیشود. نویسندهای که در حال نفس کشیدن بگوید دیگر داستان نمینویسد درواقع سند مرگ خود را امضا کرده است.»
این درحالی است که آخرین کلمات «الهه انتقام» چنین است: «به نظرمان میرسید او شکستناپذیر است.»
او در مصاحبه با نشریه فرانسوی، «الهه انتقام» را آخرین کتاب خود میخواند و به ای. ام. فورستر، نویسنده «هوارزد اِند» اشاره میکند که چطور در چهل و چند سالگی از نوشتن دست کشید. او همچنین اشاره کرده است هرگز خودزندگینامهای نخواهد نوشت اما حتما به بیلی کمک میکند با استفاده از نامهها و خاطراتش زندگینامه کاملی برای او بنویسد.
راث درمورد دلیل خداحافظی با نویسندگی گفته است از 74 سالگی متوجه شده دیگر زمان زیادی ندارد و شروع کرده به خواندن کتابهای 20، 30 سال اخیر خودش. او از آخرین کتابش شروع کرده و با اولین کتابش این دوبارهخوانی خاتمه پیدا میکند.
نویسنده «یکی مثل همه» که به فارسی هم ترجمه شده در خاتمه گفته است او به حرف جو لوئیس، مشتزن فقید در اواخر عمرش رسیده که میگفت با توجه به تواناییهایش بهترین کارهایی را که از دستش برمیآمده انجام داده است.
آسوشیتدپرس / 10 نوامبر / ترجمه: حسین عیدیزاده
57241
نظر شما