پیش از این البته جلساتی این چنین برگزار می شد اما در خفا و یا محفلهای خاص که تقریبا صدایش به حوزههای عمومی کمتر میرسید، اکنون اما هم شاعران انقلابی و هم هنرمندانی که در تمامی این سالها تهدید و ارعاب شدند و سوختند و ساختند،از مشکلات و موانع گفتند.
انعکاس این سخنان و تایید وجود این مشکلات و موانع از سوی رئیسجمهور و برخورد مصداقی و شجاعانه او با برخی تندرویها و خطوط قرمزهای ساختگی و هتاکیهای گروهی قلیل اما افراطی ، نشان میدهد که حداقل درحوزه نظری عزم جدی است و هراسی از بیان برخی موانع نیست. سخنان هر دو طرف(چه هنرمندان و چه رئیس جمهور) سرشار از صداقت و ریاسوزی بود و مگر وظیفه هنر جز برآوردن و برکشاندن صداقت و بر برج نشاندن ریاسوزی است؟
آقای روحانی برای نخستین بار رسمی و بی هیچ واهمهای دستهبندی ساخته شده از هنرمندان تحت عنوان خودی و غیرخودی را نادرست خواند،همچنانکه دستهبندی هنرمند به ارزشی و غیرارزشی را نیز ناصواب نامید و گفت که نفس هنر یعنی ارزش.
رسما و علنا از تعطیلی و توقف فعالیت دو ارکستر ملی و سمفونیک ابراز تاسف کرد و خواستار آن شدکه نظارت بخش فرهنگ را به اهلش ( صنفهای هنری) واگذار کنند تا خود درباره همصنفانشان تصمیم بگیرند که بهتر از نیروهای اداری است.
تاکید بر برخورد ضابطهمند و شفاف و چارچوبهای تعیین شده و نیز دوری از برخوردهای سلیقهای از دیگر تاکیدات ایشان است.
به گمان نگارنده سخنان آقای ریئس جمهور در این نشست میتواند منشوری باشد برای دولت و دستاندرکاران فرهنگی برای نوع مواجهه و رفتار باهنر و هنرمند.
امید که این جلسات تداوم داشته باشد و فضای امنیتی که میرفت از هنر و هنرمند شجاعتستانی کند درپیچیده و به کناری رود و گامهای عملی برای چنین سخنانی هر چه سریعتر برداشته شود.
دیدار هنرمندان و نویسندگان با رئیس جمهور از جهاتی در حداقل دو دهه اخیر کم نظیر بود. این که هنرمندانی از همه طیف و گروه و صنف رخ در رخ دومین مقام کشور و با حفظ اصول و چارچوبهای اخلاقی صاف و پوست کنده نظرات خود را بیان کنند تقریبا کمتر اتفاق افتاده است.
کد خبر 331776
نظر شما