خودرو سازان 5 هزار میلیارد تومان ضررکردند/ ارزانی می رسد؟

خودروسازان در سال های 91 و 92 خودروهایشان را با قیمت فروشی زیر قیمت تمام شده به بازار عرضه کردند که این امر عامل ضرر بسیاری شد. به طوریکه رقم این ضرر در سال گذشته در حدود 4000 میلیارد تومان و در سال جاری به 1000 میلیارد تومان رسید

 

وضعیت صنعت خودروسازی کشور طی دو سال گذشته نسبتا بحرانی بوده است. خودروسازان اعتقاد دارند تداوم این وضعیت می تواند منجر به رکود صنعت کشور شود.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، با این حال به نظر می رسد که متقاضیان بازار خودرو همچنان به انتظار کاهش قیمت ها باشند ولی گزارش های رسمی نشان می دهد که نباید چندان به این موضوع خوش بین بود. داوود میرخانی رشتی مدیرعامل سابق ایران خودرو و مشاور انجمن خودروسازان طی گفت و گویی زیر به برخی نکات پیرامون وضعیت صنعت خودرو پاسخ می دهد.

وضعیت صنعت خودروسازی کشور چگونه است؟

صنعت خودروی کشور همچنان درگیر مشکلات گذشته است. مشکلات و موانعی که نتوانسته گریبان این صنعت را رها کند و بدون شک نیز رهایی از آنها به آسانی و در مدت زمان کوتاه ممکن نخواهد بود. یکی از اصلی ترین مشکلات این صنعت همواره بحث بر سر قیمت بوده است. قیمت تمام شده ای که سازمان حمایت به صورت غیر واقعی آن را تعیین کرد و شورای رقابت نیز بر اساس این قیمت تعیین شده، رقمی را برای خودروها اعلام کرد که به هیچ عنوان درست نبود و این امر نیز عامل مناقشات بسیاری را فراهم کرد. به این ترتیب خودروسازان در سال های 91 و 92  خودروهایشان را با قیمت فروشی زیر قیمت تمام شده به بازار عرضه کردند که این امر عامل ضرر بسیاری شد. به طوریکه رقم این ضرر در سال گذشته در حدود 4000 میلیارد تومان و در سال جاری به 1000 میلیارد تومان رسید.

میزان زیان خودروسازان چقدر است؟

این ضرر 5000 هزار میلیاردی، در واقع حجم نقدینگی بود که از واحدهای تولیدی خارج شد و در نتیجه این ضرر نیز امکان تصفیه بدهی قطعه سازان نیز از واحدهای تولیدی سلب شد. عدم تصفیه بدهی قطعه سازان خود عامل کاهش تولید قطعه شد و این کاهش نیز تاثیر مستقیمی بر کاهش تولید خودرو داشت. وضع پیش آمده نه تنها عامل ضرر برای این صنعت و صنایع مرتبط با آن شد، بلکه تصمیمات نادرست و نبود مدیریت کارآمد عاملی شد تا جامعه نیز از این وضع متضرر شود که از جمله این ضررها افزایش قیمت خودرو بود.  کاهش 50 درصدی درآمد سرانه مردم طی سال های گذشته و در اثر سوء مدیریت، عاملی شد تا قدرت خرید مردم نیز نصف شود. از سویی با اجرایی شدن طرح هدفمندی یارانه ها و افزایش حدودا سه برابری قیمت مواد اولیه ای چون  آهن، مس، فولاد ، آلومینیوم، مواد پتروشیمی ، لاستیک و ... و همچنین افزایش سه برابری قیمت ارز را شاهد بودیم که این موارد نیز مزید بر علت شد تا قیمت خودرو به ناگهان با افزایش دو برابری مواجه شود. جامعه ای که قدرت خریدش کاهش یافته بود ،  از سویی با افزایش قیمت مواجه شد و در نهایت شوک ناشی از این دو را با کم شدن میزان تقاضایش برای خرید بروز داد.

میزان تقاضا چطور است؟

به این ترتیب در کنار سایر مشکلاتی که این صنعت با آن دست و پنجه نرم می کرد، کاهش تقاضا نیز افزوده شد. از سوی دیگر کمبود نقدینگی و موانع انبوهی که بانک ها مقابل خودروسازان ایجاد کردند، بر مشکلات افزود. هرچند زمانی از سوی هیئت دولت گذشته قرار شد تا مبلغ 2 میلیارد تومان برای رفع مشکلات خودروسازان پرداخت شود اما تاکنون این امر عملی نشده است و این در حالی است که در ماده 101 قانون برنامه پنجم توسعه این امر پیش بینی شده که چنانچه دولت ناگزیر شود تا قیمت یک کالای تولیدی را کاهش دهد و آن را پایین تر از قیمت تولید نگه دارد، موظف است ضررهای ناشی از این امر را برای آن واحد تولیدی جبران کند و این در حالی است که این ضررها در دولت گذشته پرداخت نشد و در دولت جدید نیز به دلیل کمبود نقدینگی دولت، این امکان فراهم نیست. با این وجود محمدرضا نعمت زاده- وزیر صنعت معدن و تجارت- این معضل را درک کرد و به این مطلب اذعان کرد که قیمت خودرو ارزان نخواهد شد و اما واکنش ها به سخنان وی بسیار زیاد بود و حتی تهدید به استیضاح شد.  به این ترتیب در چنین شرایطی حتی افزایش تولید نیز نمی تواند تاثیر بسزایی در شرایط ایجاد کند.، چنانچه برخی خودروسازها مدعی افزایش تولید هستند اما در اینجا باید گفت هر میزان تولیدمان افزایش یابد، ضررمان نیز بیشتر خواهد شد چرا که در حال حاضر قیمت فروش واقعی نیست و زمانی که با ضرر خودرو را به فروش برسانیم، افزایش تولید نمی تواند معنایی داشته باشد.

مهمترین راهکار پیش روی صنعت خودروسازان چیست؟

شاید یکی از اصلی ترین راه حل های موجود بر سر راه صنعت خودروی کشور ،که می توان آن را راه حل مادر نیز خواند، خارج شدن از نظارت دولت و ایجاد فضای رقابتی در این عرصه است. باید قوانین مدیریت خصوصی بر شرکت ها حاکم شده و درک درستی از تولید، صنعت و فناوری بر کشور حاکم شود. تا زمانی که مدیران کارخانجات منصوبان دولتی هستند و دستورات دیکته می شود نمی توان شاهد موفقیت بود . چنانچه روزی به مدیران دستور دادند تا موتور ملی بسازند و روزی نیز از آنها خواستند تا ساخت پلتفروم مشترک با کشوری دیگر را مدنظر قرار دهند و یا از سوی دیگر دولت به ساخت کارخانه های خودروسازی در خارج از کشور و یا احداث سایت هایی در  شهرستان ها مبادرت ورزید که در بیشتر آنها تنها با ضرر و افزایش هزینه مواجه شد. در حال حاضر باید با شرایط واقعی این صنعت مواجه شد و تنها در این صورت است که امکان بهره برداری درست فراهم خواهد شد و چشم انداز روشنی نیز به وجود خواهد آمد.

3535

کد خبر 339689

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 37
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • نصیر A1 ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    11 0
    خودروسازان همیشه دروغ میگویند. زمانی که ال 90 / 18 میلیون بود , می گفتند ضرر می کشیم / 27 میلیون شد , باز گفتند ضرر می کشیم / 36 میلیون شد , باز هم گفتند ضرر می کشیم . پس اجازه بدهند سایر سرمایه گذاران , سرمایه گذاری کنند آنموقع ببینیم ارزان میشود یا خیر / این خودروسازان با پول های مردم , جای دیگر سرمایه گذاری , و ضرر میکشند بعدا" میگویند ما ضرر کردیم.
  • بی نام IR ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    7 0
    خوبه والله به عنوان اولین شرکتی که پول رو 6 ماه قبل از مشتری می گیره اما همچنان مشکل نقدینگی داره به تاریخ و رکوردهای گینس باید بپیوندی کندروساز!!
  • فرزاد A1 ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    7 0
    بچه ها خوشحال باشین. نخریدنمون داره جواب میده(اگه واقعا نیاز دارین ماشین کاردکرده بخرین). شاید یکم دیگه ادامه بدیم کلش رو جمع کنن... به امید آن روز
  • بی نام RO ۱۶:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    3 0
    دولت حدود 40% هزینه روی دست خودروساز گذاشته است.به بیان دیگر سود دولت از هر خودروی داخلی حدود 40% است.در این شرایط آیا دولت راضی به ارزانی خودرو است؟
  • من خودم تنها A1 ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    2 0
    قطعا اگر خودروسازان اینقدر خودروهای خود را در این دوسال بی کیفیت نمیکردند، رقم ضرر آنان بسیار بسیار بیش از این بود و حتی کار به جایی کشید که ضبط صوت ماشین را هم برداشتند...
  • بی نام IR ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    10 0
    مردم هم همچون خودروسازان خواهان ايجاد فضاي رقابتي با برداشتن تعرفه هاي سنگين واردات خودروهاي خارجي هستند
  • غـــزلــ6 IR ۱۶:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    6 0
    خودروسازان محترم ، چطور شرکت کره ای ژاپنی آمریکایی ، میتونه خودرویی با 3 برابر امکانات و وزن خودروی شما تولید کنه و قیمت محصولش از قیمت محصول شما کمتر باشه ؟ خوب اگه بلد نیستید خودروی باصرفه تولید کنید ، کسی مجبورتون نکرده خون ملت رو بکنید توی شیشه .
  • کی هان A1 ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    4 0
    خودروهای غیراستاندارد باید خریدار نداشته باشه........اونم با قیمت بالا و این وضع مالی مردم
  • مجید.ح A1 ۱۷:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    10 0
    اقا مهمترین دست آورد هدفمندی یارانه ها همین تورم و رکود بازار بوده و خودروسازان برای سود اوری بیشتر دست به کم فروشی(استفاده از لوازم یدکی بی کیفیت) زده اند .
  • 22222222 IR ۱۸:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    12 0
    این ماشینا با این قیمتها اصلا واقعی نیستن باید خیلی ارزون بشه پراید اخرش5 میلیون بیشتر یعنی گران فروشی
  • بی نام A1 ۱۸:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    11 0
    اون موقع هم که سود میکردند دیدیم چه قدر راحت و ارزان بودند!!!!! بعد از چهل سال نو آوری پیکان را به وانت پیکان تبدیل کردند
  • بی نام A1 ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    4 0
    میزان ضرر مردم چقدر بوده و هست؟؟!!!!!!!!
  • اسکندر A1 ۱۸:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    5 0
    سالها سود هزاران میلیاردی خودروسازان -؟- چه نصیبی برای مردم داشت تا حالا نگران زیان این عزیزان باشیم؟
  • بهرام IR ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    4 0
    تنها راهکار فقط برداشتن انحصار و مجال به شرکت های خارجی است . دود 30 سال آب در هاون کوفتن و دور باطل فقط به چشم مردم می رود !
  • علی IR ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    4 0
    چه هنری؟ بدون رقیب و بازاری که عملاً با عوارض گمرکی بسیار بالا به روی واردات بسته است باید گفت چطوری تونستید همچین ضرری بالا بیارید؟ اگر تصمیمات بر اساس شیر و خط هم بوده باشه اینطوری نمی شه!
  • بی نام IR ۱۹:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    11 0
    این چجوریه ماشینهای اشغال رو بادوبرابر قیمت می فروشند ولی همش ضرر می کنند
  • بی نام A1 ۱۹:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    5 0
    قبول دارم که کارخانجات خوردرو اشتغال زایی میکند و کلا باید حمایت شوند... ولی مردم چه گناهی کردند که باید با پول زیاد، این خودروهای بی کیفیت را سوار شند اگر گمرک معقول به ماشین های خارجی تعلق بگیره هیچکی دور بره پراید 15 میلیونی نمیره
  • امیر A1 ۱۹:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    11 0
    این صنعت ورشکسته نه به درد مردم میخوره نه دولت . فقط شده چاه ویل فقط پول میخورد.نتیجه اش هم ماشین های آشغال بی کیفیتی است که میدهند دست مردم بدبخت که با هزار امید و آرزو و پس انداز میخواهند ماشین بخرند بعد میفهمند پولشون رو ریختند دور ............
  • بی نام A1 ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    3 0
    آخی ...
  • بی نام A1 ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    6 0
    خسته نباشند.با این همه حمایت واقعا چنین نتیجه ای تخصص می خواهد.
  • بی نام NL ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    6 0
    خب نسازن... مگه همه کشورها باید خودروساز بشن؟؟؟ اونم با این خودروهای بی کیفیتی که می سازن و جون ادما رو به بازی میگیرن.... عوضش این رو ببرن تو صنایعی مثل توریست یا ... سرمایه گذاری کنند. و بجاش از خودروسازان با کیفیت دعوت کنن بیان تو ایران سرمایه گذاری کنند هم اشتغال زایی میشه هم خودرو با کیفیت میاد دست مردم
  • نیما RO ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    3 0
    مگه کسی زورشون کرده با تکنولوژی عهد بوق ماشین هارو چند برابر قیمت واقعیشون به مردم بدن؟؟ تعرفه رو بردارند بزارن ماشین خارجی راحت بیاد تو کشور بعد اصلا اینا سمند رو بفروشن 100 میلیون که ضرر نکنن ببینم یه ماشین ازینا میخره کسی!!
  • بی نام A1 ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    3 0
    منظور از سود است
  • نادر IR ۲۰:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    9 0
    تنها راه حل ممکن آزادسازی درب گمرک ها به روی خودروهای خارجی و فراهم کردن یک بازار آزد است
  • بی نام IR ۲۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    7 0
    میشه ازشون بپرسید این 5000 میلیارد تومان ضرر رو از کجا پرداخت کردن!؟ یعنی این خودرو ساز ها 5000 میلیارد تومن پشتوانه داشتن که تونستن بپردازن بدهی رو1؟
  • عباس IR ۲۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    7 0
    ما که نفهمیدیم اینا قر و قر ماشینهای چهل سال پیشو می دن بیرون باز می گن ضرر کردیم.
  • بی نام IR ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    5 0
    تعطیل باید گردد
  • بی نام A1 ۲۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    5 0
    به اميد روزي كه كامل ورشكست بشن
  • سعید JP ۰۴:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    5 0
    یه سوال از این اقا میپرسیدی چطور میشه شورای حمایت قیمت تمام شده را غیر واقعی اعلان منه. ؟مگه تو دنیا استانداردی برای خدود. قیمت یه خودرو با مشخصات فنی مشخص وجود نداره،لطفا بگو ریز هزینه های تولیدشونو اعلام کنند
  • بی نام IR ۰۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    6 0
    مردم که حقی ندارند دیگه !!! فقط باید به فکر خودروسازان بود دیگه ....
  • بی نام A1 ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    7 0
    خيلي هنر ميخاد به خدا، محصول توليدي را پيشاپيش به دو برابر قيمت بفروشي و بازهم ضرر كني فقط از مديران موفق صنعت خودروسازي ايران بر مياد ، پس اين مسئولين ثبت ركوردهاي گينس كجا تشريف دارند ؟!!!!
  • حمید FR ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    7 0
    خبر انلاین نظر منو به کوش خودروسازن برسان بهتره فرغون های خودتونو تو انبار نگه دارید چون من با اینکه پول خرید خودرو دارم ولی حتی شده ۳ برابر قیمت میدم خودروی خارجی میگیرم حالا شما حی گرون کنید تا ورشکسته بشید و ما هم یه نفس راحتی بکشیم به امید نابودیه مافیای خودرو ایران
  • بی نام A1 ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    0 11
    درود بر ایران خودرو
  • بی نام A1 ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    5 0
    چرا قیمت تمام شده خودرو در ایران اینقدر بالاست
  • علي محمد A1 ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۲
    8 0
    اگر ضرر ميكنند ما مردم راضي به ضررشان نيستيم لطف كنيد در كارخانه هاي ارابه مرگتان را ببنديد تا ماشين هاي استاندارد وكم مصرف وارد شود ببينيد هم هوا پاك ميشود هم صرفه جويي انرژي ميشود هم تعداد كشته ها نصف ميشود هم ديگر اين خودرو سازهاي بيچاره ضرر نميكنند با كمي تدبير ميشود براي اين 300هزار نفر كارگر كارخانه ها كار پيدا كرد
  • پويان IR ۲۱:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۳
    2 0
    پرايد را اگر خود مردم در بازار جمع كنن قيمتش ١٠ مليون بيشتر نمىشه ا
  • قزل IR ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۷
    0 0
    اگر چند خودروساز خارجی در ایران فعال شوند خودروسازان داخلی انوقت به خاطر رقابت مجبور می شوند با استانداردوتکنولوژی جهانی به کار خود ادامه بدهند

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین