پویا دبیری مهر: دو کارخانه بزرگ صنعتی کشور ضمن مواجه با رکود مالی در آستانه ورشکستگی قرار گرفته اند. هفته گذشته و در حاشیه همایش تقدیر از تولید کنندگان برتر، یکی از مسوولان دایره مالی شرکت ذوب آهن اصفهان به گفت و گو با محمود بهمنی، رئیس کل بانک مرکزی پرداخت و ضمن آنکه مشکلات مالی و بحران به وجود آمده در شرکت خود را برای وی تشریح می کرد،از این مقام مسوول طلب کمک و همراهی و مساعدت مالی داشت.
به نظر می رسد بحران مالی جهان و بی تدبیری مدیران داخلی در مقابله با این بحران بیش از پیش در حال صدمه زدن به صنایع کشور است.
هماینک نگرانی فراوانی در میان کارکنان کارخانه ذوب آهن از احتمال تعطیلی کارخانه پدید آمده است و به نظر میرسد، چنانچه دولت از کارخانه حمایت جدی و فوری نکند، به زودی همه کارکنان آن به خیل بیکاران کشور افزوده خواهند شد.
مدیر عامل شرکت ملی ذوب آهن اصفهان در گفت و گو با "خبرآنلاین" می گوید: واردات بی رویه محصولات فولادی با کیفیت پایین باعث ورشکستگی واحد های خصوصی تولید فولاد می شود.
مدیر عامل شرکت ملی ذوب آهن اصفهان در پاسخ به این سوال که بحران مالی به وجود آمده در این شرکت چیست؟می گوید:"واحدهای خصوصی و کوچک که فقط از طریق خرید شمش از کشورهای خارجی موفق به تولید محصول می شوند که هم اکنون به علت افزایش قیمت جهانی این ماده اولیه با مشکل مواجه هستند. این افزایش قیمت به علت افزایش جهانی قیمت "سنگ آهن" ، "فرو آلیاژها" و افزایش قیمت "انرژی" بوده است.
وی افزود:هم اکنون قیمت تمام شده شمس بین 570 تا 670 دلار است که علی القاعده باید قیمت میلگرد و تیر آهن هم باید در همین اندازه باشد.
وقتی قیمت محصولات فولادی از این حد کمتر باشد، واحدهای خصوصی که فقط از طریق خرید شمش و نورد آن کسب درآمد می کنند دچار مشکل می شوند.
وی درباره کارخانه های بزرگ فولاد مثل ذوب آهن و فولاد مبارکه سپاهان گفت : این شرکت های بزرگ چون خودشان تولید کننده شمش هستند با تغییر قیمت جهانی این محصول دچار مشکل نخواهند شد.
شرکت پلیاکریل صفهان نیز دیگر قربانی رکود مالی در ایران است. این شرکت بزرگ که تنها تولیدکننده نخ و الیاف پلیاستر و الیاف پلیاکریل در ایران و بزرگترین تولیدکننده پلیاستر در خاورمیانه است در آستانه ورشکستگی قرار دارد.
این کارخانه مهم تولیدی با دارا بودن بیش از 2500 کارگر،به دلیل واردات بیرویه و ارزان قیمت نخ و پلیاستر از چین ـ که کیفیت بسیار پایینی دارند ـ و نیز بحران جهانی و وجود موانع صادراتی، در آستانه تعطیلی قرار گرفته است.
کارخانه پلیاکریل، تأمینکننده پلیاستر و اکریلیک بیش از دو هزار واحد بزرگ و کوچک نساجی در صنعت کشور بوده و مرغوبیت الیاف و نخ تولیدی آن در دنیا کمنظیر است.
همایون اسعدیان، فعال صنعت نساجی به "خبرآنلاین" می گوید:"با توجه به آنکه پلیاستر وارداتی از چین، مرغوبیت چندانی ندارد، ولی کارخانجات مصرفکننده این محصول، تمایل بیشتری به خرید آن دارند، چراکه صرفنظر از قیمت پایین، نبود نظارت دولت بر واردکنندگان و توزیعکنندگان آن، آنها را از پرداخت مالیات نیز معاف میکند."
گرچه مدیر عامل شرکت ذوب آهن اصفهان تدبیر و محافظه کاری را چاشنی اظهارات خود کرد، اما یکی از اعضای هیات رئیسه اتاق بازرگانی اصفهان بی محابا از بحران به وجود آمده سخن می گوید.
مصطفی حجه فروش،در خصوص بحران به وجود آمده شرکت های ذوب آهن و پلی اکریل اصفهان می گوید:"شرکت پلی اکریل اصفهان به دلیل افت قیمت های جهانی و گران شدن مواد اولیه دیگر توان ادامه فعالیت ندارد و بخشی از کارخانه خود را تعطیل کرده است و با بخشی از کارگران خود هم خداحافظی کرده است."
وی در خصوص ذوب آهن نیز می گوید:بخش زیادی از کالاهای تولید شده روی دست این کارخانه بزرگ تولیدی مانده است و در عمل تولیدات این کارخانه از سوی خریداران دپو می شود.
وی با هشدار به دولت می گوید:با این وضع شاید در آینده واحد های تولیدی،خط تولید خود را تعطیل کنند،و دولت هم نمی تواند با فرامین و دستور این بحران را حل کند،بلکه باید در عمل به حمایت صنایع بپردازد.
در حالی که در کشورهای پیشرفته سرمایهداری، برای مقابله با آثار بحران اقتصادی برخلاف اصول اولیه اقتصادشان به مداخله دولت و کمک به صنایع روی آوردهاند، هنوز تدبیر مناسبی برای رویارویی با این بحران در کشور به چشم نمیخورد و چنین کارخانجاتی حتی از معافیت موقت مالیات بر ارزش افزوده نیز برخوردار نشدهاند.
چنانچه امروز تدبیر لازم برای مقابله با امواج بحران جهانی اقتصاد در کشور اندیشیده نشود، به طور قطع، به زودی مشکلات متعددی گریبان اقتصاد کشور را خواهد گرفت.
نظر شما