در این گزارش تصویری، بهترین عکس‌های فضایی چند روز اخیر را به انتخاب سایت نشنال جئوگرافیک با هم مرور می‌کنیم: از سحابی کدر و رمل‌های مریخی گرفته، تا بازگشت فضاپیمای سایوز به زمین و گرداب قطبی تایتان.

زیر نور خورشید: این نمای از بالای جزیره فرانسوی مونت سنت مایکل توسط ماهواره پلیدایس (به معنی خوشه پروین) تهیه شده است. تا اواخر قرن نوزدهم، هیچ پلی بین این جزیره و سرزمین اصلی فرانسه وجود نداشت؛ به همین دلیل این جزیره کوچک تنها هنگام جزر آب قابل دسترسی بود. در این تصویر که اخیرا توسط آژانس فضایی اروپا منتشر شده است، محل تلاقی آب و نواحی پست ساحلی به همراه کانال‌های درون گل و لای مشاهده می‌شود.
 

سحابی کدر: جایی در فاصله 1400 سال نوری از زمین، سحابی VdB 152، در انتهای یک سحابی تاریک و یخ‌زده با پوششی از غباری چنان ضخیم که باعث کدر و مات شدن آن می‌شود، در حال درخشش است. رشته‌های قرمز ظریف سمت راست این ابر روح‌مانند همگی بقایای یک ابرنواختر هستند، که ممکن ظرف سال‌های بعد با این سحابی برخورد کند.
 

پیچش زمان: در این تصویر از بابک امین‌تفرشی که به تازگی به مجموعه عکس‌های سایت نجومی جهان در شب (TWAN) اضافه شده است، رد ستارگان که در اثر نوردهی طولانی‌مدت عکاسی و چرخش زمین ایجاد می‌شود، سنگ نوشته‌های دره تیمره واقع در منطقه گلپایگان ایران را روشن کرده است. این قلم‌زنی شکارچیان و شکار که حداقل 6000 سال قدمت دارد، تنها یکی از حدود 20 هزار سنگ‌تراشی این دره است.
 

رمل‌های مریخی: این عکس که چیزی بین چشم‌اندازهای جنگ ستارگان و بازی نقطه‌خور است، منطقه تپه‌های شنی قطب شمال مریخ را به تصویر می‌کشد که توسط دوربین HiRISE مدارگرد شناسایی مریخ تهیه شده است.
 

بازگشت به خانه: دریچه اتصال فضاپیمای سایوز TMA-03M روز 1 جولای / 11 تیرماه باز و این فضاپیمای روسی پس از یک توقف شش ماهه در ایستگاه فضایی بین‌المللی از آن جدا شد. ساعاتی پس از گرفتن این عکس، فضاپیما در حالی‌که سه کیهان‌نورد درون آن به خانه باز می‌گشتند، با موفقیت در قزاقستان به زمین نشست.
 

احساس آبی: این تصویر که توسط رصدخانه ملی نجوم اپتیکی آمریکا منتشر شده است، سحابی VdB 24 با نوری آبی‌رنگ در حال درخشش در صورت فلکی برساوش مشاهده می‌شود. علاوه بر ستاره XY Per که سحابی را روشن کرده است، غبار قهوه‌ای رنگی که با نام سحابی LDN 1442 شناخته می‌شود در سمت چپ تصویر خودنمایی می‌کند.
 

گرداب قطبی: تُنالیته قهوه‌ای این تصویر مه‌آلود از قمر زحل، تیتان، ناشی از ایراد دوربین نیست. این تصویر رنگ واقعی که توسط فضاپیمای کاسینی ناسا گرفته شده است، نمای موج‌دار توده گازی چرخنده‌ای را نشان می‌دهد که با نام گرداب قطب جنوب تیتان شناخته می‌شود. هم‌زمان با تغییرات فصلی آهسته زحل، قطب جنوب این قمر -که در حال حاضر عکاسی از آن به مراتب آسان‌تر از قطب شمال تیتان است- در حال انتقال به تاریکی است.

نشنال جئوگرافیک – ترجمه: محمود حاج‌زمان

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۹
    11 0
    عالی.