چرا شباهت وضعیت دست یک فرد در فیلم 80 سال پیش به موبایل در دست گرفتن امروزی مردم باید این‌قدر جنجالی شود؟ و چرا چنین موضوعی این‌قدر باید داغ شود که در صدر اخبار جهانی قرار بگیرد؟

ذوالفقار دانشی: ماجرای سکانس جنجالی فیلم سیرک چارلی چاپلین را که چند روزی است خبرساز شده شنیده‌اید؟ (فیلم را در ادامه میتوانید ببینید) خبرش را دیشب و پس از پایان کلاس نجوم با چند دانش‌آموز دبیرستانی خواندم و از آنجاکه درکلاس پیرامون «علم، شبه‌علم و عجیب‌تر از علم» صحبت کردیم؛ به‌نظرم رسید درموردش یادداشتی بنویسم. امروز که دیدم این ماجرا در مقیاسی وسیع مطرح شده و مخاطبان بسیاری را به خود جلب کرده، اهمیت نوشتن این مطلب برایم دوچندان شد.

در دوران نوجوانی ما و هم‌نسلانمان (که خیلی هم دور نیست!) همیشه سوژه‌های داغی برای بحث با دوستان در زنگ‌های تفریح پیدا می‌شد؛ از مثلث برمودا و جنگل ارواح گرفته تا ردپای مسافران آینده و تمدن‌های پیشرفته باستانی که به دلایل عجیب و غریبی ناپدید شده بودند. یکی از این بحث‌ها، مسافرت در زمان و سفر به آینده یا گذشته بود. آیا امکان دارد کسی به گذشته یا آینده سفر کند؟ اگر می‌تواند، آیا امکان دارد تغییری در حوادث گذشته ایجاد کند و حوادث را به نحو دیگری رقم بزند؟ نتیجه این کار چه خواهد بود؟ ساعت‌ها بر سر این سوژه و موضوع‌های مشابه فکر می‌کردیم و به بحث می‌نشستیم.

بعدها که سرکلاس فیزیک دانشگاه نشستیم و با نظریات نسبیت عام و مکانیک کوانتومی آشنا شدیم، فهمیدیم که سفر در گذشته اگر محال نباشد، بسیار بسیار دشوار است و برای سفر به گذشته، باید کرم‌چاله بزرگی را به‌وجود آورد که این کار به‌تنهایی سالیان سال طول می‌کشد و تازه اگر بتوان موفق شد، در بهترین حالت می‌توان به همان لحظه‌ای برگشت که فرآیند تولد کرم‌چاله را آغاز کرده بودیم! به عبارت ساده‌تر، هرگز نمی‌توان به زمان به‌دردبخوری در گذشته برگشت و چیزی را تغییر داد. فیلسوفان و منطق‌دانان هم دلایل عقلی محکمی بر نفی سفر به گذشته ارایه می‌دهند که توضیح آن از حوصله این متن خارج است.

البته در مورد سفر به آینده ماجرا فرق می‌کند و به شرطی که بتوان ابزار مناسب را فراهم کرد؛ شاید بشود بلیت یک‌طرفه به آینده را خریداری کرد. البته این ماجرا هم فعلا در حد معادلات روی کاغذ است و به درد نویسندگان علمی‌تخیلی می‌خورد.

اما چرا باید چنین سوالی این‌قدر طرفدار داشته باشد؟ واضح است که همه افراد هدف مشترکی از توانایی «سفر به گذشته» دارند و آن، تصحیح اشتباهات و تصمیم‌های نادرستی است که حوادث نامطلوبی در پی داشته است.

اما آن‌چه در پی پاسخ به آن هستم، قدری پیچیده‌تر است. چرا به‌محض این‌که کسی این سکانس از فیلم سیرک را می‌بیند، به این فکر می‌کند که آن شخص گوشی موبایل در دست دارد و احتمالا مسافری از آینده است؟ چرا احتمال‌های معقول‌تر و محتمل‌تر را جدی نمی‌گیرد؟ مثلا آیا امکان ندارد که چاپلین، این سکانس را عمدا در فیلمش گنجانده باشد؟ مثلا حدس زده باشد که در آینده مردم دستگاه‌های تلفن را همراه خود حمل خواهند کرد و احتمالا آن‌را به این شکل در دست خود خواهند گرفت.

چنین رویکردهایی به وفور در زندگی روزمره اتفاق می‌افتد. مثلا یک تیم فوتبال در چند بازی پیاپی می‌بازد و فوتبال‌دوستان از نفرین جادوگری علیه آن تیم خبر می‌دهند؛ یا رخ‌دادن همزمان چند پدیده، ما را به فکر می‌اندازد که نکند این چند پدیده با هم مرتبط باشند. یوفوها مثالی مشهور در این زمینه هستند. فرض کنید همین الان سرتان را به آسمان بلند کنید و به‌طور اتفاقی جسمی پرنور را در آسمان ببینید. خیلی‌ها فکر می‌کنند بشقاب‌پرنده‌ای دیده‌اند؛ بخصوص اگر در آسمان حرکت کند. درحالی‌که ایستگاه فضایی بین‌المللی و ماهواره‌های ایریدیوم هم به شکل مشابهی در آسمان ظاهر می‌شوند. شهاب‌های پرنور و آذرگوی‌های کروی هم که جای خود دارند.

جالب است بدانید بسیاری از گزارش‌های ارسالی از مشاهده اجسام نورانی ناشناس (همان یوفو) در واقع مربوط به پدیده‌های طبیعی است که برای بیشتر مردم ناشناخته باقی مانده است و با یک‌کلاغ‌چهل‌کلاغ شدن پس از آن، تبدیل به پدیده عجیب‌وغریبی می‌شود که نظیرش را در افسانه‌های سراسر دنیا می‌توان پیدا کرد.

آیا دلیل این رویکرد عمومی، ناآگاهی آن‌هاست؟ قطعا بخشی از اتفاق‌ها به دلیل کم‌اطلاعی است. اما به‌نظر می‌رسد عامل اصلی، کمتر اندیشیدن است. با وجود رسانه‌های متعدد، سرگرمی‌های فراوان و حتی جریان عظیم اطلاعاتی که اطرافمان را فراگرفته، مغز ما کمتر فرصت اندیشیدن پیدا می‌کند و در بهترین حالت، با رفتاری همانند یک موتورجستجوی اینترنتی، رویدادهای مشابهی را که به این موضوع ارتباط دارد، کنارهم قرار می‌دهد.

البته معتقدم دلیل دیگر به رفتار خبرنگاران و اصحاب رسانه بازمی‌گردد. در دنیای امروز که قدرت عظیم رسانه بر کسی پوشیده نیست، شیوه ارایه خبر می‌تواند این رویکرد نادرست را تشدید یا جلوی آن را بگیرد. اگر به‌جای آن‌که بگوییم «آیا این تصویر، نشانه‌ای از وجود موبایل در آن زمان است و بنابراین این زن، مسافری از آینده است» بگوییم «به‌نظر شما با توجه به آن‌که در آن زمان موبایل وجود نداشته، این حرکت به چه معنی است؟» نظر مخاطب تغییری نمی‌کند؟

شاید بگویید مخاطب خودش می‌تواند هر را از بر تشخیص دهد و اتفاقا هنر خبرنگار این است که از چنین موضوعی، چنان تیتر جنجالی و سوژه داغی بسازد که توجه همگان را جلب کند و به مخاطبان رسانه‌اش بیافزاید. اما متاسفانه تجربیاتی که طی سال‌ها خبررسانی علمی نصیب بنده شده، تاثیر ماندگار و مخربی را از این کار نشان می‌دهد. مثالی از دانشگاه می‌توان عمق فاجعه را نشان مدهد.

استادانی که در ترم‌های اول و دوم دانشگاه‌ها درس‌های فیزیک پایه را تدریس می‌کنند، همیشه از باورهای نادرست دانشجویان در مورد علم و نظریات علمی شکایت دارند. دلیلش هم این است که اغلب دبیران دبیرستان‌ها و مدارس راهنمایی زمان کافی برای آمادگی در برابر سوال‌های دانش‌آموزان را ندارند و اغلب نمی‌توانند در برابر پرسش‌های دانش‌آموزان خود پاسخ‌های درست و قانع‌کننده ارایه دهند؛ درنتیجه دانش‌آموزان به نظریات غلط ولی هیجان‌انگیز روی می‌آورند. وقتی اوضاع برای قشر فرهیخته‌ای مثل دانشجویان از این قرار باشد، خودتان حساب کار بقیه را بکنید.

برای مقابله با این معضل باید چه کرد؟ قطعا باید سطح آگاهی و تفکر را در جامعه افزایش داد. بخشی از این کار برعهده وزارت آموزش‌وپرورش و دیگر نهادهای تاثیرگذار است؛ بخشی دیگر هم برعهده خبرنگاران و اصحاب رسانه؛ اما وظیفه اصلی برعهده خود مردم است که بتوانند در این شلوغ بازار زندگی، زمانی را برای اندیشیدن و فکر کردن مهیا کنند.

کد خبر 104654

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 30
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۷:۰۹ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۹
    0 0
    حالا اگر ثابت شد که این حانم از آینده بوده چی ؟
  • کاربر IR ۱۷:۲۴ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۹
    0 0
    به فرض که مسافر زمان بوده و با گوشی موبایل که با خود به گذشته برده، صحبت می کرده است، اما: هشتاد سال پیش که اپراتور همراه نبوده است، آنتن و تجهیزات تلفن همراه نبوده است، شاید هم آن موقع ایرانسل خدمات می داده است، کسی چه می داند؟ راستی، این مسافر زمان باکی صحبت می کرده است، با یک مسافر زمان دیگر؟
  • بدون نام IR ۱۷:۲۷ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۹
    2 0
    گیرم که بشقاب پرنده دروغ باشد آیا حیات هائی هوشمند تر از ما در 400 میلیارد کهکشان دیگر هم دروغ است ؟ ما دیگر باید دیدگاهمان را عوض کنیم و از این به بعد به کسانی که مدعی میشوند که کره زمین مرکز عالم است و انسان موجود برتر و هیچ چیز عجیبی که خارج از فهم بشر باشد در جهان وجود ندارد به چشم انسان های خل و چل نگاه کنیم نه به کسانی که صحبت از بشقاب پرنده و سفر به زمان میکنند .
  • بدون نام IR ۱۸:۴۰ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۹
    0 0
    لباس این شخص مربوط به همان دوره است.
  • امیر IR ۱۹:۳۸ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۹
    0 0
    چارلی چاپلین واقعا نابغه بوده
  • بدون نام IR ۲۰:۲۰ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۹
    0 0
    چه ربطی داشت آقای بدون نام؟ این که نگفته هرکس درمورد بشقاب پرنده حرف بزنه مشکل داره؛ گفته هرکسی که تا تقی به توقی خورد و یه چیزی دید گفت بشقاب پرنده مشکل داره. اینها دوتان مجیدجان
  • بدون نام IR ۲۰:۲۵ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۹
    0 0
    تحلیل خوبی‌ نبود
  • بدون نام IR ۲۰:۵۱ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۹
    0 0
    همین بس که چاپلین گفت : متاسفام از اینکه عمری خواستم مردم بفهمند ولی فقط خندیدند...........
  • بدون نام IT ۲۲:۱۹ - ۱۳۸۹/۰۸/۰۹
    0 0
    از آینده بوده , شاید آینده تر از ما یعنی از 1000 سال بعد از ما بوده زمانی که سفر به گذشته کشف شده و وسایلی عجیب تر از تلفن همراه اومده و دیگر نیازه به آنتن نبوده ...
  • بدون نام MY ۰۴:۰۶ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۰
    0 0
    maghe internet 1865 ra kasi midonest mobailam boodeh.ziaad naraahat nabashid
  • همایون IR ۰۵:۰۷ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۰
    0 0
    برای سایت خبر آنلاین باعث بسی شرمساری است که همجین تحلبلی (البته اگه بشه تحلبل اسمشو گذاشت ) را در سایت قرار میدهند،البته من به سفر در زمان و این مسائلش کاری ندارم ولی هنوز توضیح درستی برای این صحنه تا الان انتشار نیافته
  • بدون نام IR ۰۵:۱۱ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۰
    0 0
    خوب اين فيلم براي ايرانسل وياهمراه اول خيلي خوبه چون مي تونندادعاكننداون موقع هم به مشتركين خدمات ميدادند.البته بايندزودبجنبندكه اين افتخارنصيب اپراتورديگه نشه........
  • بدون نام IR ۰۵:۱۵ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۰
    0 0
    آقای وبلاگ نویس! ملت دوست دارن برن سر کار. چی کارشون داری گیر میدی؟! مگه نمیبینی چطور بهت اعتراض میکنن. بیکاری؟
  • بدون نام IR ۰۵:۲۹ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۰
    0 0
    خبر انلاین توهم لنگه بقیه هستی.توهم حتی احساسات و افکار مردم را محافظه کارانه میگی.خسته شدیم از اینهمه تزویر.اصلا تو را به تو چه هر کس نظری داره. افکارت در حد قرون 12مانده نمیخوای رشد بکنی ببینی دنیا خیلی وقته تغییر کرده.الان 20سال قبل نیست یا الان 20سال اینده نیست.
  • بدون نام IR ۰۶:۰۲ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۰
    0 0
    دوستان اگركتابهاي ژول ورن رامطالعه كرده باشند پي خواهندبرد كه انسانهاي نابغه درهمه اعصاروقرون يافت مي شوند.
  • a IR ۰۶:۱۰ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۰
    0 0
    واقعا باید به تو جایزه داد خبر انلاین یعنی همه مردم و کارشناسانی که این فیلم و دیدن نفهم بودن نه؟؟تو زرنگی بابا ؟/اگه این فیلم و 9000 بار برای تو میذاشتن خدایش اینقدر دقت داشتی که بفهمی؟؟
  • مریم IR ۰۶:۱۷ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۰
    0 0
    نگاه منتقدانه و البته خلاقانه،‌ مدت ها است که جز ترجیحات مردم نیست. همه به دنبال یه هیجانند، مدتی با آن سرگرم می‌شوند و بعد هم فراموش می‌کنند. اگر چه به نظر من هم متن و تحلیل شما قوی نبود و می‌توانست بهتر از این نوشته شود، اما عادت به فکر نکردن، متاسفم می‌کنه. شاید اگر کمی بیشتر زمان می‌گذاشتید، می‌توانستید به جای انتقاد روش اندیشیدن در این موارد را قدری به افراد یاد بدهید. البته اگر بخواهند یاد بگیرند
  • بدون نام US ۰۷:۲۱ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۰
    0 0
    جالب بود. ممنون. خوانندگانی که نظراتی انتقادی داشته‌اند نشان داده‌اند که شما در مورد میزان تفکر مردم کاملا راست گفته‌اید.
  • بدون نام IR ۰۷:۵۶ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۰
    0 0
    اینا خودشون در کودکی اش موندند. کی میخواد بفهمه زمان تغییر میکنه و کرده.الان چیزهای کشف شده که قبلا نبوده.و اینده هم همینطور.یعنی تو میدونی چند سالهای اینده چی کشف بشه.نه واقعا میدونی؟ تو هنوز این کشفیات را رد میکنی .چطور میخوای اینده رو درک بکنی.
  • مشتاق IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۰
    0 0
    من فكرمي كنم اگه اون موقع ازاين خانم به ظاهرموبايل به دست مي پرسيدن اين چيه مي گفت اين سازيه كه درسال 2010صداش در ميادشماچي فكر ميكنيد؟
  • بدون نام IR ۱۴:۵۶ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۰
    0 0
    بر فرض هم که موبایل باشد. 100 سال پیش چطوری آنتن می داده؟ پس چرا مو بایل رو باید بگیره در گوشش؟ مسافر زمان!
  • بدون نام DE ۲۱:۱۰ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۱
    0 0
    همین تحلیل به ظاهر علمی شما یعنی خبر سازی رسانه ای آقای وبلاگ نویس
  • سینا.ت IR ۲۳:۰۴ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۴
    0 0
    خیلی جالبه!اگه برای ملت میل بزنی که:"فردا قراره مریخ مثل ماه بزرگ شه"یا اینکه: "یکیو پیدا کردیم که تو زمان سفر کرده" سریع باور میکنن(اگر متنو انگلیسی تایپ کنی که دیگه هیچی!)ولی اعتمادشون به نویسنده ی بخش دانش خبرآنلاین کمتره!به نظرتون این تحلیل کلاسش برای نوابغی چون شما(ما) خیلی پایینه؟خیلی خوب برید کتابها و تحلیل های علمی تر در این مورد رو بخونید،اگه چیزی فهمیدید من اسمم رو میزارم گلی!
  • سینا.ت IR ۲۳:۰۹ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۴
    0 0
    دو کتاب خیلی معروف(و شاید به درد نخور)که من خوندمو نفهمیدم(!)"تاریخچه ی زمان"و "جهان در پوست گردو" استفان هاوکینگ هستش که توی یه بخش کوچیکش در موردسفر در زمان(غیر ممکن بودنش!)بحث کرده.اگر مایلید بخونید
  • بدون نام IR ۰۹:۲۵ - ۱۳۸۹/۰۸/۱۶
    0 0
    wooow چقدر كامنت بي بي سي توضيح داده بود كه سمعك ها در اون زمان بزرگ و شبيه به موبايل هاي امروزي بودن.
  • نجومی IR ۲۰:۲۷ - ۱۳۸۹/۰۸/۲۲
    0 0
    باید در نظر گرفت که با اینکه دلایل زیادی برای رد ادعای موبایل وجود داره ولی بهتره کمی هم به این فکر کنیم که این شخص چکار میکرده ، مگه چنین وسیله ای توی فیلم های دیگه هم دیده شده ؟
  • سيد IR ۱۸:۳۲ - ۱۳۸۹/۰۹/۱۵
    0 0
    وقتي در سال قرن 21 يک آدم بسيار معمولي ادعاي .............. مي کند يک هنرپيشه نمي تواند در سال ها سال پيش با موبايل صحبت کند؟
  • فلکس US ۰۹:۰۰ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۴
    0 0
    اگر 1400 سال پیش یکی میومد و با شما در باره تلفن و اینترنت و کامپیوتر صحبت می کرد همه بهش می خندیدند. الان هم همینطور هست. کی میدونه تکنلوژی بشر در 1000 سال دیگه به کجا میرسه؟ مشکل انسان این هست که همیشه فکر می کنه دیگه به انتهای خط رسیده و همه چی رو میدونه.
  • بدون نام IR ۱۹:۲۶ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    0 0
    يعني فقط بايد يك شخص داراي اين وسيله باشه...البته اگه واقعا دستش وسيله اي باشه... ولي كلا يه جوريه... ولي من به وجد اومدم...وووووووووووووي
  • بدون نام IR ۱۹:۳۴ - ۱۳۸۹/۰۹/۲۹
    0 0
    اين داره حرف ميز نه!!!!؟؟؟ واااااااااااااااااااااااااااي