۱ نفر
۲۱ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۰
جنگ برق در ونزوئلا، پدیده حقوق بشر آمریکایی

آمریکا دخالت در امور داخلی دیگر کشورها را کماکان ادامه داده و هر روز برگ جدیدی از نقض حقوق بشر علیه مخالفین خود را رو می کند.

کشوری که خود را مدافع حقوق بشر می پندارد با نادیده گرفتن موازین بین المللی و بی احترامی به آرای مردم، علیه دولت قانونی ونزوئلا اقدام کرده و ناعادلانه در جایگاه قضاوت در مورد عملکرد دیگر کشورها نشسته است.

جنگ برق علیه دولت مادورو پدیده جدیدی در رویکرد حقوق بشری آمریکاست که موجب قطع برق و خاموشی گسترده در ونزوئلا شده است. واشنگتن با راه اندازی جنگ سایبری، جان هزاران بیمار ونزوئلایی را با خطر مواجه کرده و قصد دارد با اعمال چنین فشارهائی دولت مادورو را سرنگون کند. سکوت نظام بین الملل و نهادهای مدافع حقوق بشر در قبال نقض آشکار موازین بین المللی و بخصوص قطع برق ونزوئلا قابل تامل است و بنظر می رسد جامعه بین الملل در حال تکرار اشتباهات خود در قبال بحران سوریه است.

به دنبال حملات سایبری از جمعه گذشته تاکنون سیستم برق رسانی کاراکاس، پایتخت ونزوئلا با مشکل مواجه شد و سپس قطعی برق به بیست ایالت از مجموع بیست و سه ایالت این کشور نیز سرایت کرد. شهرهای ونزوئلا  در تاریکی کامل فرو رفته و حتی برای تامین روشنایی بیمارستان ها از چراغ قوه استفاده می شد. گوایدو، عنصر مطلوب آمریکا معتقد است مشکلات و هزینه به بار آمده ناشی از این خاموشی ها به فروپاشی دولت مادورو کمک می کند. این وضعیت منجر به از دست رفتن ۴.۱ میلیارد دلار از اقتصاد ملی کشور شده و هر دقیقه بر هزینه این خسران افزوده می می شود. فرانسیسکو والنسیا مدیر گروه امور بهداشتی کودویدا در ونزوئلا تائید کرد که به علت قطع سراسری برق تاکنون پانزده  بیمار ونزوئلایی در نتیجه عدم دسترسی به فرآیند دیالیز، جان خود را از دست داده اند و زندگی بیش از ده هزار بیماری دیالیزی در خطر قرار دارد.

آمریکا که کارنامه قابل قبولی در زمینه دفاع از حقوق بشر ندارد، از ماه گذشته در اقدامی خلاف اصول شناخته شده بین المللی، خوان گوایدو رهبر مخالفان ونزوئلا را به عنوان رئیس جمهوری موقت این کشور به رسمیت شناخته و از مادورو خواسته‌اند تا از مقام خود کناره‌گیری کند. این اقدام به دلایل زیر فاقد مشروعیت و مقبولیت است:
۱- این اقدام علیه یک دولت قانونی که با آرای عمومی انتخاب شده اعمال گردیده و مغایر با قوانین دموکراتیک و موازین پذیرفته شده جهانی است.
۲- تاکنون قطعنامه ای از سوی شورای امنیت که بر مبنای آن مجوزی جهت مداخله بشر دوستانه در ونزوئلا باشد، صادر نشده و تلاش های ایالات متحده برای تصویب قطعنامه علیه کارکاس نیز با رای منفی روسیه و چین ابتر مانده است.
۳- مداخله آمریکا در ونزوئلا با انگیزه های سیاسی از جمله دخالت در تعیین قیمت نفت، مقابله با استقلال و حاکمیت ملی یک کشور مستقل، پیشبرد اهداف سلطه و یک جانبه گرایانه بوده و آنچه مسلم است این اقدامات در جهت تامین منافع ملی مردم ونزوئلا اعمال نمی شود.در واقع اقدامات انجام شده بخصوص دخالت در قطع برق ونزوئلا، دخالت آشکار آمریکا در امور داخلی ونزوئلا  و مصداق بارز نقض حقوق بشر است.

نومحافظه کاران آمریکا که انتظار نداشتند دولت کاراکاس در مقابل فشارهای وارده حدود چهل روز مقاومت کند، معتقدند استراتژی واشنگتن در قبال کاراکاس باید شامل فشارها و تهدیدهای بیشتر و تاثیرگذار باشد. از این رو بنظر می رسد اقدامات ضد حقوق بشری آمریکا علیه مردم ونزوئلا ادامه یابد. تشدید تحریم‌های آمریکا در برنامه خواهد بود و حتی ممکن است اقدامات تروریستی علیه خانواده مادورو و طرفداران وی انجام شود. عدم صدور  لغو روادید آمریکا برای طرفداران دولت ونزوئلا نیز قابل پیش بینی است. ترامپ قصد دارد گوایدو را به عنوان فردی وفادار به آمریکا در ونزوئلا حاکم کند. در این میان کشورهایی نظیر روسیه و چین از حامیان جدی مادورو هستند و نسبت به اقدامات مخرب آمریکا هشدار داده اند.

در برهه کنونی جامعه بین الملل و کشورهای مستقل و غیرمتعهد نیز در معرض آزمون مهمی قرار گرفته اند، آیا طرفداران چندجانبه گرائی و مخالفین هژمونی آمریکا قادر خواهند بود بصورت یکپارچه از زیاده خواهی آمریکا در قبال ونزوئلا جلوگیری کنند؟ این سوالی است که پاسخ آن در آینده روشن خواهد شد.

کد خبر 1240129

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =