۶ نفر
۲۷ آذر ۱۴۰۳ - ۱۶:۲۱
ذی نفعان و فرسایش تمدنی ایران

مسائل را نمی‌توان در پستو حل کرد. فرایند حل مسأله، مستلزم سطح بالایی از اجتماعی شدن مسأله‌ها برای تشکیل «ائتلاف‌های حل مسأله» به منظور غلبه بر مقاومت‌های گروه‌های ذی نفع است. 

صحنه‌های سیاست‌گذاری عمومی ایران امروز را که نگاه می‌کنم، منطق نظری «منسر اولسون» اقتصاددان آمریکایی-نروژی در کتاب «فراز و فرود ملت‌ها » بیشتر به چشمم می‌آید. خلاصه یکی از استدلال‌های مهم اولسون در کتاب این است: گروه‌های ذی نفع در هر عرصه‌ای، برای تداوم بخشیدن به منافع خود، مانع تغییر و نوآوری می‌شوند و برای تداوم همان مسیر گذشته فشار وارد می‌کنند. استدلال اولسون برای ایران نوشته نشده و کتاب درباره کشورهایی مثل انگلستان، آمریکا و ژاپن است. اما فکر نکنیم گروه‌های ذی نفع فقط در ایران این قابلیت را دارند که مانع تغییرات به نفع خیرجمعی شوند. نه! در همه کشورها این منطق صادق است. 

کشوری مانند ایران به نیروهای متوازن‌کننده قدرت‌های ذی نفع مجهز نیست. اگر گروه‌های ذی نفعی هستند که از فیلترینگ، تحریم‌ها، ساختار نظام پرداخت تجارت خارجی ایران و مثلاً تمرکزش در دوبی، یا پرداخت یارانه‌های غیرمشروط و غیرزمان‌مند به گروه‌ها و شرکت‌های خاص بهره می‌برند؛ جامعه، منتقدان و کسانی که به دنبال خیر جمعی از طریق عادلانه کردن ساختار نهادی هستند، به ابزارهای متوازن‌کننده در برابر قدرت این گروه‌های ذینفع دسترسی ندارند. 

نظام سیاست‌گذاری توسط گروه‌های ذی نفع گروگان‌گیری شده است. فرقی نمی‌کند گزینش و استخدام استادان در دانشگاه‌ها و معلمان در مدارس مطرح باشد، یا تقسیم مواهب محیط‌زیستی از انرژی و آب گرفته تا زمین؛ مجوزدهی برگزاری کنسرت و نمایش در شبکه خانگی باشد یا واردات نهاده دامی یا قاچاق سوخت؛ در همه این‌ها گروه‌های ذی نفعی هستند که اجازه نمی‌دهند طرح مسأله، تعریف و تجزیه ابعاد آن، شناسایی راه‌حل‌های منجر به خیر جمعی، و اجرای راه‌حل‌ها صورت بگیرد. 

این واقعیت که هیچ مسأله مهمی در دستور کار قرار نمی‌گیرد یا وقتی بررسی آن در دستور کار است، چنان با تأخیر و اغلب منجر به تصمیمات تکراری و بی‌حاصل انجام می‌شود که جامعه را ناامید می‌کند، محصول افزایش یافتن چگالی گروه‌های ذی نفع در هر عرصه سیاستی است. 

مسیر طی‌شده در گذشته و توزیع رانت‌هایی که بنا به نقصان و ناکارآمدی، یا به عمد برای تضمین وفاداری گروه‌های خاص صورت گرفته، چنان شبکه‌ای از ذی نفعان در همه عرصه‌ها خلق کرده که هر گونه تغییری با مقاومت‌های جدی مواجه می‌شود. 

من یک دهه قبل نوشتم که ایران در مسیر فرسایش تمدنی قرار گرفته است. تعطیلی‌ها و خاموشی‌های برق این روزها تا اعداد مربوط به میزان تشکیل سرمایه ثابت، تا روند مهاجرت جوانان و میان‌سالان، همه نشانه‌های این فرسایش هستند. مشکل این است که اگر تغییر ندادن سیاست‌ها برای ایران فرسایش تمدنی به بار آورده و خواهد آورد؛ اما برای گروه‌های ذی نفع سود دارد. 

خارج شدن از چنین وضعیت‌هایی بدون تحلیل دقیق ذی نفعان مقاومت در برابر هر تغییر و نوآوری سیاستی، غیرممکن است. اول باید شناخت و دانست که ذی نفعان هر عرصه از مقاومت در برابر تغییر چه کسانی هستند، چه منافعی دارند، و چگونه می‌توان اکثریت قاطع جامعه خواهان خیر جمعی و گروه‌های رقیب این ذی نفعان را به کمک طلبید و موازنه‌ای برای تغییر شرایط به نفع خلق ساختار بهتر ایجاد کرد. 

هر گونه تلاش برای تغییر وضعیت موجود، به ناگزیر شامل اقدامات زیر است:

یک. تحلیل دقیق ذی نفعان مشروع و غیرمشروع

دو. اجتماعی کردن تحلیل ذی نفعان و یارگیری از جامعه و سایر گروه‌ها برای مقابله با فشارهای ذی نفعان نامشروع.

سه. نشان دادن نفع حل مسأله (علی‌رغم تضعیف کردن منافع گروه‌های ذی نفع) برای عموم مردم و خیر جمعی

چهار. طراحی و اجرای درست و دقیق سیاست‌هایی که قادرند خیر جمعی مشهود برای اکثریت را خلق کنند. 
 
اگر این تحلیل درست باشد، مسائل را نمی‌توان در پستو حل کرد. فرایند حل مسأله، مستلزم سطح بالایی از اجتماعی شدن مسأله‌ها برای تشکیل «ائتلاف‌های حل مسأله» به منظور غلبه بر مقاومت‌های گروه‌های ذی نفع است. 

بدون خارج کردن مسأله‌ها از پستوها، تحلیل ذی نفعان، و تشکیل ائتلاف‌های اجتماعی معطوف به حل مسأله‌های سیاستی، مسأله‌ها و حل‌نشدن آن‌ها به فرسودن ایران ادامه می‌دهند. فرسایش_تمدنی ایران را جدی بگیرید/بگیریم. ایران خانه ماست و در خانه‌ای که در معرض فرسودن است نمی‌توان با اطمینان زندگی کرد.

منبع: کانال نویسنده
نشر روزنه ، فراز و فرود ملت‌ها (رشد اقتصادی، رکود تورمی و تصلب‌های اجتماعی).کتاب فراز و فرود ملت‌ها، اثر جاودان منسِر اولسون دانشمند اقتصاد و علوم سیاسی است که توسط دکتر محمد فاضلی و دکتر جعفر خیرخواهان ترجمه شده است

216216

کد خبر 1998274

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 6
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۲۱:۰۱ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۷
    1 0
    درسته که ایران خانه ماست ولی تاکنون در نود سال اخیر هشتاد درصد مردم محروم ویا ممنوع از دسترسی به نور این خانه هستند
  • IR ۰۱:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۸
    0 0
    مطلب جالبی بود ممنون
  • IR ۰۸:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۸
    2 0
    ذی نفعان یا همان کسانی که مردم را استثمار می کنند
  • IR ۲۰:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۸
    1 1
    حل مسائل نیازمند آموزش عمومی، و حرکت مردم در قالب سمن ها و نهادها است
  • IR ۲۰:۵۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۸
    2 0
    باید ماجرای ذی نفع بسیار صریح تر مطرح بشه. من که نفهمیدم ذی نفع ها یعنی کی.
  • کیوان IR ۰۹:۵۸ - ۱۴۰۳/۰۹/۲۹
    2 0
    آفرین آقای دکتر دقیقا درد مملکت را بیان کردید، اما چه فایده، که ملت دسترسی به گروه ذی نفعان ندارند و کاری نمی توانند انجام دهند واین گروه درهمه حال به مطامع خود می رسند
  • IR ۱۴:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۹/۳۰
    0 0
    تمامه مشکلات حل شد
  • IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    0 0
    بسیار خوب.
  • IR ۱۳:۴۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    2 0
    میگویند نماز می‌خوانیم تا شیطان را از وجود خود پاک کنیم این مومنان انقلابی تا به خزانه رسیدند ریا کاری پیشانی داغ شده را به مردم هدیه دادند یکی با چفیه سرکار حاضر می شد یکی به گردنش، یکی به آویزان به دیوار و یکی روی صندلی، آخر هم به کانادا فرار کرد.
  • IR ۲۳:۴۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۱
    3 0
    خود مسو الان غیر ملی وبی سواد هستن
  • IR ۰۸:۲۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۲
    0 0
    خیلی جالب بود. ممنون
  • بنده ی خدا IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۲
    1 0
    اخه این چطوری می تونن هرکاری می خوان بکنن؟.
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۲
    2 0
    ذی نفع ها هم کی هستند میشه معرفی بفر مایید؟.
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۲
    0 3
    به نظرم این حرف ها شوخیه. نظامی از پس اسراییل بر میاد از پس این ها برنمی آد؟
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۲
    2 0
    چرا برای مطالبتان راه حل نمی دین؟
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۲
    2 0
    این که هر توسعه ای رو متزلزل می کنه. یعنی مردم روی بهبودی وارزونی را نمی بینن
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۲
    4 0
    خوشم میاد، دکتر فاضلی با فشار ذینفعان از میدان خارج نشده و همچنان می نویسه و فعاله
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۲
    2 0
    تا وقتی که مردم آگاه نشن، چیزی حل نمی شه. نقش ذی نفعان رو هم باید روشنتر مطرح کرد.
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۲
    1 0
    به گمان شرایط و به ذینفعان کاهش دادن درست نیست. فساد پایگاه اجتماعی پیدا کرده
  • IR ۰۹:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۲
    1 0
    بگید از این وضعیت چطور می شه بیرون رفت. خو دمان هم این چیزها رو می دونیم
  • حسن IR ۰۷:۱۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۴
    2 0
    بزرگوار احتیاج به حل مساله نیست.وقتی می شود ۱۵ماه یادوسال کامل پاداش معلمان را نداد و کارگران وسایر بازنشستگان همینطور.همه چی با زور حل میشه .جایی برای عقلانیت نیست.

آخرین اخبار