به يقين، يكي از مهم ترين شاخص هاي يك سفر خوب و به ياد ماندني، رفتن به سفر با برنامه ي از پيش تعيين شده است. و يكي از وجوه برنامه داشتن براي سفر، شناخت دقيق مقصد است.
شما همين الآن، مي توانيد قصد سفر به سرزمين آفتاب، ژاپن، سرزمين مردمان سختكوش نماييد. در اين سفر مجازي و بسيار كوتاه، به برخي از پرسش هايتان پاسخي هرچند مختصر داده خواهد شد تا اگر روزي قصد سفر كرديد و ژاپن را به عنوان مقصد خود انتخاب كرديد، با اين كشور عجيب، آشنايي اجمالي داشته باشيد.
شايد كمتر كسي باشد كه پرچم ژاپن را نديده باشد ولي اين احتمال هست كه از سرود ملی ژاپن، چيزي نشنيده باشيم. از سرودهاي كوتاه جهان ولي قابل تأمل؛
باشد
تا
فرمانروایی شما
هزار سال،
هشت هزار نسل، بپاید
تا
ریگها
صخره سازند
و
بر آنها خزه بروید
همه مي دانيم كه ژاپن، مجمع الجزایری است در اقیانوس آرام که در غرب ساحل شرقی قاره آسیا واقع شده است. 98% مساحت اين کشور را چهار جزیره به نام های هوکایدو، هونشو، شیکوکو و کیوشو تشکیل می دهند و مساحت کل این کشور در حدود 378000 کیلومترمربع است و بر روی محور تقریبی شمال-جنوب تا 3000 کیلومتر امتداد یافته است و به دلیل گستردگی طولی فراوان جزایر آن، از تنوع آب و هوایی زیادی نیز برخوردار است.
68% مساحت این کشور، کوهستانی است. در ژاپن، در هر سال، حدود 1500 لرزش به وقوع مي پيوندد که اکثر آنها منجر به زمین لرزه میشود.
تا به حال، مي دانستيد كه یکی از رسمهای جالب مردم ژاپن، تماشا کردن شکوفههای گیلاس یا "هانامی" است.
مي دانيد كه هنوز، خاســـتگاه مردمان امروز ژاپن ناشنــــاخته است.
آيا مي دانيد كه بمباران اتمی ناکازاکی ( 9 اوت 1945) و جنگ جهاني از مردم ژاپن بیش از دو میلیون قربانی گرفت و حدود چهل درصد شهرهای آن به ویرانه مبدل گردید. تأسیسات صنعتی و تولیدی، تخریب و نابود شد؛ مزارع سوخت؛ سررشته ي کشت و زرع و کار و تولید از هم گسیخت؛ اقتصاد ژاپن فلج شد و سرانجام، چیزی جز سرزمینی ویران و مردمی بیکار و گرسنه بر جای نماند.
با این همه، مردم ژاپن، خیلی زود بر بهت و گیجی خود فائق آمدند و شروع به خودسازی و نوسازی کشور کردند.
ژاپن حدود 128 میلیون نفر جمعیت دارد. و آنقدر پیشرو در زمینه تحقیقات، علم و تکنولوژی است كه حتی به زودی میتوانیم ساموراییهای فضایی را هم ببینیم!
آيا مي دانيد كه نشان پستی ژاپن چيست؟
از نظام آموزشی فعلی ژاپن که بعد از انقلاب میجی تاسیس شده است و یکی از موفق ترین نظام های آموزشی در جهان است، چقدر مي دانيم؟ مي دانيد شعار ژاپني ها در آموزش چيست؟
شعار آنها این است: "هر فرد در هرجا و هر زمان باید بیاموزد."
آيا مي دانيد كه در حال حاضر در زبان ژاپنی از بیش از 2000 نشانه ي "کانجی" استفاده می شود.
مي دانيد كه "سومو" با تاریخی بیش از هزارسال، ورزش ملی ژاپن است.
از "ایکه بانا" چه مي دانيد؟
حتما با واژه ي "اوریگامی" آشنايي داريد.
به نظر شما، آيا بالاخره هچ زنبور عسل، مادرش را پيدا كرد؟
آيا مي دانيد كه کارتون های قدیمی مانند: بچه های کوه آلپ، چوبین، فوتبالیست ها، بابا لنگ دراز، ای کیو سان مرد کوچک و سفرهای گالیور، ساخت كدام كشور است؟
آيا مي دانيد كه جشنواره بینالمللی فیلم توکیو، جزو دوازده جشنواره ي مهم فيلم در جهان است؟
آيا مي دانيد زادگاه كارگردان "ریش قرمز" كجاست؟
آيا مي دانيد كه در معماری سنتی ژاپن، هنوز همچون گذشته هاي دور، نجارهای ماهري هستند كه در ساخت بناهای چوبی بدون استفاده از پیچ و میخ، مهارت ويژه اي دارند؟!
شايد باورتان نشود كه در چنين كشوري، يكي از هزينه هاي سرسام آور، هزينه ي مراسم تدفين است.
و عجيب تر، اين كه در قدیم، ژاپنی ها مراسمي تحت عنوان "دزديدن عروس" داشتند.
اين هم باوركردني است كه در كشوري صنعتي همچون ژاپن، بيشترين بار زندگي خانوادگي و اجتماعي، بر دوش زنان است.
و لباس، به عنوان نماد شخصيت زنان ژاپني، از اهميت ويژه اي برخوردار است.
"كيمونو" لباس سنتي و رسمي زن و مرد ژاپني است. كيمونوي خانمها عمدتاً از جنس ابريشم است و شلوار آن، رنگهاي شاد و روشن دارد.
مي دانستيد كه در "كيمونو" هرگز دكمه اي به كار نميرود.
و مي دانيد كه هنوز هم ژاپني ها براي پوشيدن كيمونو، از پدربزرگ ها و مادربزرگ ها آموزش مي بينند.
اين يكي را شايد خيلي ها باور نكنند كه در ژاپن، یک روش سنتی گرم کردن خانه، استفاده از کرسی یا "کوتاتسو" است. باور كنيد؛ بلي! كرسي.
اگر به ژاپن سفر كرديد حتما از غذاهای متنوع آنجا پذیرایی می شويد. چنانچه ميهمان خانواده اي ژاپني باشيد، خانم خانه سوپ خوشمزه اي براي شما ميآورد كه بايستي آن را "هورت" بكشيد و با نفسهاي عميق نوش جان كنيد.
راستي! مي دانيد كه اگر به شما تعظیم کنند، چه می کنید؟
واي! خرافات؛ امان از دست آدم و اين همه خرافات!
تلفظ عدد "چهار" در زبان ژاپنی مانند تلفظ کلمه "مرگ" است. ازهمین رو، ژاپنی ها عدد چهار را نحس می شمارند.
و حالا يك ضرب المثل ژاپني؛
"کسی که دو خرگوش را دنبال می کند، یکی را هم نمی گیرد"
مي دانيد كه مشابه فارسی اين ضرب المثل چيست؟؛ با یک دست نمی توان دو هندوانه برداشت.
آيا مي دانيد در ژاپن، چند روز جزو تعطيلات ملي ژاپني ها محسوب است؟
آيا به نظر شما، دهکده ي بسيار زيباي "شیراکاوا" ارزش سفر كردن به ژاپن را دارد؟
دقت كنيد! ببينيد كه ما و ژاپني ها چقدر به هم نزديك هستيم؛ ژاپني ها در سال نو به همه چیز می گویند « نخستین» یا « اولین» و احساس تازگی می کنند. مثلاً نخستین خواب، نخستین خنده، نخستین گریه، نخستین خرید، اولين فروش، اولین تلفن و اولین کار.
و
اين هم يك "هایکو"ي ژاپني؛
بچه کنارم بود
گریخت
اولین عکس
اگر بهتر و بيشتر و زيباتر مي خواهيد با كشور و فرهنگ مردم ژاپن آشنا شويد، پاور پوينت زيباي زير را همراه با موزيك متن ژاپني آن - كه حاصل تلاش علمي و پژوهش مطالعاتي جميله تاجگر است - ببينيد؛
توجه: يادآور مي شود كه تمامی حقوق این اثر متعلق به جمیله تاجگر است و هرگونه بهره برداری و استفاده از آن، بدون ذکر نام صاحب اثر و منبع "خبرآنلاين" ممنوع است.
نظر شما