سالانه میلیاردها دلار خرج پروژه‌های اخترشناسی می‌شود. اما چرا باید چنین مبالغ عظیمی را صرف دانش اخترشناسی کرد و فایده این کار برای جامعه و بشریت چیست؟

محمود حاج‌زمان: هزینه کلی سالیانه رصدخانه کک 30.8 میلیون دلار است، و یک شب استفاده از آن 53700 دلار (حدود 160 میلیون تومان) هزینه دارد. پروژه ارسال تلسکوپ فضایی جیمز وب به مدار زمین 8.8 میلیارد دلار هزینه خواهد داشت، و سیستم پرتاب فضایی که قرار است کپسول سرنشین‌دار اوریون را به مدار ببرد 38 میلیارد دلار هزینه خواهد داشت. سوال اینجاست که «چرا باید چنین مبالغ عظیمی را صرف دانش اخترشناسی کرد؟» به عبارت دیگر، فایده و منفعت آن برای جامعه و بشریت چیست؟

این سوالی است که اخترشناسان هر روز با آن روبه‌رو می‌شوند. به همین دلیل، اخیرا گروهی از اخترشناسان اروپایی پاسخ‌هایی ملموس برای این سوال ارائه داده‌اند که نشان می‌دهد پیشرفت‌های اخترشناسی چه تاثیری در پیشرفت صنعت، هوافضا، انرژی، پزشکی، همکاری‌های بین‌المللی، زندگی روزمره و نوع بشر داشته است.

دکتر ماریسا روزنبرگ، سرپرست نویسندگان مقاله مذکور می‌گوید: «من اغلب با این پرسش مواجه می‌شوم. یک دلیل خیلی شخصی که باعث شد تصمیم بگیرم این مقاله را بنویسم، این بود که می‌خواستم به والدینم (که هر دو بازرگان هستند) بگویم چرا کاری که انجام می‌دهم مهم است، و یک رویکرد اجتماعی لازم محسوب می‌شود.»

صنعت

  • دوربین موبایل شما از حسگر CCD استفاده می‌کند، ابزاری که بر اساس اثر فتوالکتریک، حرکت بارهای الکتریکی را به معیاری دیجیتال تبدیل می‌کند. CCD ها که در اصل برای استفاده در اخترشناسی توسعه داده شدند، امروزه در اغلب دوربین‌های عکاسی، دوربین‌های فیلم‌برداری و گوشی‌های تلفن همراه استفاده می‌شوند.
  • زبان برنامه‌نویسی Forth که در اصل برای استفاده تلسکوپ 12 متری نصب شده در رصدخانه کیت پیک استفاده شد، امروزه توسط شرکت FedEx برای ردیابی بسته‌های پستی استفاده می‌شود.
  • شرکت AT&T از نرم‌افزار IRAF استفاده می‌کند که توسط رصدخانه نجومی ملی آمریکا برای تجزیه و تحلیل سامانه‌های رایانه‌ای نوشته شده بود.
  • فیلم‌های عکاسی Kodak در اصل توسط اخترشناسانی اختراع شدند که به مطالعه خورشید می‌پرداختند، اما به طور گسترده‌ای توسط صنایع و پزشکی، عکاسان و هنرمندان مورد استفاده قرار گرفت.

هوافضا

  • تلسکوپ‌های فضایی باعث پیشرفت ماهواره‌های دفاعی شدند، چرا که هر دو به فناوری و سخت‌افزار مشابهی نیاز دارند.
  • ماهواره‌های سامانه موقعیت‌یاب جهانی (GPS) برای آنکه بتوانند موقعیت دقیق را تعیین کنند، بر اجرام نجومی (اختروش‌ها و کهکشان‌های دوردست) متکی هستند.

انرژی

  • فناوری‌های به دست آمده از عکس‌برداری پرتو ایکس نجومی اکنون برای پایش همجوشی هسته‌ای (پدیده‌ای که در آن دو هسته اتم سبک با هم پیوند داده و هسته سنگین‌تری شکل می‌دهند، که با آزاد شدن انرژی همراه است) استفاده می‌شود که شاید راه‌حل نهایی دستیابی به منبع انرژی پاک باشد.

پزشکی
در حالی‌که اخترشناسان تلاش می‌کنند تا اجرام به شدت کم‌نور را مشاهده کنند، پزشکان نیز تلاش دارند چیزهایی را ببینند که توسط اندام‌های بدن محو شده‌اند. به همین دلیل بسیاری از پیشرفت‌های اخترشناسی به نوعی دیگر در پزشکی مورد استفاده هستند؛ از جمله:

  • ترکیب دیافراگمی یا تداخل‌سنجی، تکنیکی است که در آن داده‌های به دست آمده از چندین تلسکوپ مختلف برای خلق یک تصویر واحد استفاده می‌شود؛ گویی تصویر نهایی توسط تلسکوپی به اندازه تمام مجموعه گرفته شده است. این تکنیک که نخستین بار توسط رادیو اخترشناسان مورد استفاده قرار گرفت، امروزه در ابزارهای تصویربرداری پزشکی مختلف، مانند دستگاه‌های سی.تی اسکن و ام.آر.ای استفاده می‌شود.
  • ساخت تلسکوپ‌های فضایی نیازمند محیطی فوق‌العاده تمیز است تا از تار شدن آینه‌ها یا سایر تجهیزات توسط ذرات غبار اجتناب شود. روش‌ها و ابزارهای مشابهی اکنون در بیمارستان‌ها و ازمایشگاه‌های داروسازی استفاده می‌شود.

همکاری‌های بین‌المللی

  • همکاری الهام‌بخش رقابت است. مسابقه فضایی بین شوروی و آمریکا به منظور برتری در کاوش‌های فضایی، باعث شد تا نیل آرمسترانگ، باز آلدرین و مایکل کالینز روی سطح ماه فرود آیند.
  • اخترشناسی تلاشی سرشار از همکاری است. در سال 1887 / 1266، اخترشناسان سراسر دنیا تصاویر تلسکوپ‌های خود را روی هم گذاشتند تا نخستین نقشه جامع آسمان را تهیه کنند. امروزه، اخترشناسان در سراسر دنیا سفر می‌کنند تا در کنفرانس‌ها شرکت کنند، از یکدیگر یاد بگیرند، و تلسکوپ‌های نقاط مختلف دنیا را استفاده کنند.

زندگی روزمره

  • فرودگاه‌ها از فناوری‌های پیشرفته طراحی شده برای کارهای اخترشناسی استفاده می‌کنند. فناوری رصدخانه‌های پرتو ایکس در بررسی چمدان‌های مسافران استفاده می‌شود.
  • رنگ‌نگار گازی (کروماتوگراف) ابزاری بود که در اصل برای ماموریت‌های مریخ طراحی و ساخته شد، اما امروزه برای بررسی بسته‌های انفجاری استفاده می‌شود.
  • کتاب «تاریخچه زمان» استفن هاوکینگ بیش از 10 میلیون نسخه در سراسر جهان فروخته است. مستند تلویزیونی «کیهان: سفری شخصی» کارل ساگان در بیش از 60 کشور دنیا به نمایش در آمده است.

نوع بشر

شاید مهم‌ترین دلیل مطالعه اخترشناسی این باشد که اخترشناسی به دنبال ارضاء کنجکاوی ذاتی بشر در خصوص جهانی است که در آن زندگی می‌کند، و سعی می‌کند تا پاسخ آن سوال «بزرگ» را پیدا کند: اینکه جهان چطور خلق شد؟ ما از کجا آمده‌ایم؟ آیا گونه‌های حیات هوشمند دیگری غیر از ما نیز در جهان وجود دارند؟

هر پیشرفتی در اخترشناسی جامعه را یک گام به سوی یافتن پاسخ این پرسش نزدیک‌تر می‌کند. با استفاده از فناوری‌های پیشرفته‌ای همچون CCD های بسیار پیچیده و تلسکوپ‌های زمینی و فضایی بزرگ‌تر، ما به اعماق کیهان و جهان اولیه خیره شده‌ایم، به دنبال دنیاهای قابل سکونت گشته‌ایم، و به این نتیجه رسیده‌ایم که در این دنیای بی‌کران «ذره غباری» بیش نیستیم.

اخترشناسی مدام دو نکته ظاهرا متناقض را به بشریت یادآوری می‌کند. نخست اینکه «جهان بی‌کران است و ما تنها بخش بسیار ریزی از آن هستیم.» و دوم اینکه «حیات نادر و ارزشمند است.» خانه‌ای زیبا و منحصر به فرد همچون زمین چندان در کیهان متداول نیست و ما باید مراقب آن باشیم.

53275

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 325850

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    10 19
    برای جوامع بی فایده هیچی !
  • مهدي A1 ۱۵:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    27 7
    مرسي واقعا خوب توضيح داده بودند...
  • امیررضا کامکار US ۱۶:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    39 2
    ممنون بابت این مطلب خوب
  • بی نام A1 ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    62 0
    مهمتر از همه بر قدرت تخیل آدم تاثیر زیادی مگذارد. یعنی شما مقایسه کنید فردی را که فکر میکند کل دنیا همین خاورمیانه و اروپا بود و آدمی را که میداند 200 میلیارد ستاره فقط در کهکشان راه شیری وجود دارد که خورشید فقط یکی از آنهاست.
    • بی نام A1 ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
      18 4
      البته از اونجا که ذکر هم کرده ......جهان بی‌کران است و ما تنها بخش بسیار ریزی از آن هستیم......بیشتر رو قدرت درک ادم از شرایط و واقع بینیش تاثیر میذاره.
    • بی نام A1 ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
      6 1
      بسیاری از فیلم های سینمایی مثل همین جاذیه کوارون درباره فضا هستند که این هم پروژه علمی هم اقتصادی هم هیجان انگیز مثل پارک ژوراسیک اسپیلبرگ همین اقای اسپیلبرگ با ساختن پارک ژوراسیک بسیاری از مفاهیم علمی را به مردم عادی یاد داده که نشان میدهید افرادی مثل اسپیلبرگ ارنوفسکی یا کوارون علاوه بر اینکه در سنما افراد بزرگی هستند دانشمند نیز هستند کلا علنم برای غربیها چیز هیجان انگیزی است که علاوه بر پیشرفت جهان سود اقتصادی زیادی نیز دارد ولی متاسفانه در کشور ما وبقیه کشورها ی جهان سوم به ان هیچ اهمیتی نمی دهند مثلا در کشور ما نه علم پیشرفت می کند نه اقتصاد به خاطر اینکه علم برای ما هیجان انگیز نیست
  • بی نام IR ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    21 1
    کارهای مهم کارهایی هستن که برای هدف ثانویه دیگری انجام نشده باشن. علم خودش هدفه حتی اگه فایده های زیادی هم داشته باشه. اهمیت علم و یا هنر در اینه که به انسان معنای شکوهمندتری می ده، به ما اجازه می ده چیزی بشیم فراتر از اونچه هستیم.
  • بی نام A1 ۱۶:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    14 2
    حیات نادر و ارزشمند است.وای خدا چی گفته.اصلا پاراگراف اخر عالیه.بسیار سپاس.
  • بی نام A1 ۱۶:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    4 1
    ساده ترین چیزشو چرا نگفته؟هزینه ی هر گرمی که میره ای اس اس 1میلیون دلاره.حالا اگه بتونیم از یه جعبه که باید بره یک کیلو کم کنیم 1 میلیارد دلار صرفه جویی کردیم که واقعا علم که نه علوم عظیمی پشتشه.
  • ناشناس IR ۱۸:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    8 4
    لطفا" منبع خبر را نیز ذکر کنید . با تشکر
  • بی نام GB ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    11 22
    قانع كننده نبود
  • بی نام IR ۱۹:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    10 16
    برا مملکت ما که ظاهرا فایده ای ندارد :|
  • ناظر A1 ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    10 1
    لطفا منبع ترجمه رو هم بنویسید. این مقاله برای شانون هال یونیورزتودی هست http://www.universetoday.com/106302/how-astronomy-benefits-society-and-humankind/
  • بی نام A1 ۲۳:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
    13 4
    خرجش میکنن تا یک عده کار پیدا کنن نه اینکه یکی برداره فرار کنه
  • یه سر به هوا IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    20 1
    از وقتی سعی کردم در نجوم فعالیت کنم و اطلاعاتم رو زیاد کنم کلا زندگی برام فرق کرده! خیلی بیشتر ازش لذت میبرم،خیلی بهتر زندگی میکنم،آرامش بیشتری دارم،با سرعتی بیشتر از قبل پیشرفت میکنم و همه چیز خیلی عالی پیش میره :) رفتن توی نجوم خیلی چیز ها رو توی زندگیم تغییر داد :) شاید فقط اسمش مطالعه ی علم نجوم باشه ولی توی تموم جنبه های زندگیت تاثیر میزاره و زندگیتو بهتر از قبل میکنه. نوع نگرشت به این دنیا.وقتی که فکر میکردی تموم زندگیت توی یه کهکشان و یه منظومه ی شمسیه ولی حالا که میدونی کهکشانی هست که 15 برابر کهکشان راه شیریه!و هزاران کهکشان دیگه.یا ستاره های دیگه که خورشید در برابرشون خیلی کوچیکه! وقتی از پشت تلسکوپت از دنیای کوچیکت دنیای واقعی رو بزرگ میکنی و میبینی.... و.....
  • بی نام A1 ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۴
    7 2
    ستاره شناسی بسیار به فیزیک کمک می کنه و نظریه های فیزیکی رو با توجه به دانش ستاره شناسی راستی آزمایی میشوند و یا فرضیه های جدیدی بوجود می آیند. مثل نظریه نسبیت انیشتن که مدیون دانش ستاره شناسی بود و همینطور با برخی اکتشافات ستاره شناسی درستی این نظریه در برخی زمینه ها روشن شده.
  • بی نام A1 ۱۶:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۵
    6 1
    علم نجوم یعنی همه چیز.ما اگه بتونیم کاملش کنیم یعنی در همه ی علم ها کامل شده ایم و این یعنی اینده ی محکم بشریت در کیهان بی کران
  • پژگان IR ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۷
    3 17
    یه مشت توجیهات چرند.....ناسا چه کمکی به مردم امریکا کرده هیچ...این صدها میلیارد دلار اگر در امریکا خرج 20 میلیون نفری می شد که بن غذا می گرفتند یا همه مردم یارانه می دادن یا بن خرید کالا و یا مثلا تعدادی ورزشگاه سینما و..می ساختن قطعا بهتر بود علم کیلو چنده...
  • ابوطالب IR ۲۰:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۲۶
    9 2
    می گن یه روز یکی به فیثاغورث می گه: علمی ریاضیاتی که تو می خونی به چه دردی می خوره (منظورش این بوده که از نظر مادی چه سودی برات داره)؟! فیثاغورث مقداری پول به شاگردش می ده و می گه برو این پول رو به این شخص بده، چون فکر می کنه هر علمی که می خونه باید به دردش بخوره! نجوم هم از این نکته مستثنی نیست، علم نجوم خودش به اندازه کافی زیبا، هیجان انگیز و پر جاذبه هست و نیازی به سودآوری و رفع نیازهای مادی نداره، اگر چه همونطور که در این مطلب گفته شد تا کنون منافع بی شماری هم داشته و خیلی از نیازهای ما انسان ها رو بر طرف کرده.
  • اوریون US ۲۰:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۴
    3 1
    نجوم برای من یه نوع عبادته
  • زضوانه A1 ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۱۹
    0 0
    عاااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااااالی بود.یه تحقیق داشتم در همین موضوع داخل سایت های دیگه هرچی نوشته بود به غیر از چیزایی که من میخواستم دیگه اخرش که ناامید شده بودمو میخواستم برم کافی نت اینو پیدا کردم.