۰ نفر
۱۴ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۶:۳۸

دیروز خانوادگی به تماشای فیلم «ساعت 5 عصر» ساخته مهران مدیری نشستیم. یکی از دانشجویانم چند سال قبل پایان‌نامه کارشناسی ارشدش را درباره ساخته‌های مهران مدیری نوشت و از آن‌جا که تقریباً همه ساخته‌های تلویزیونی او را دیده‌ام، فکر می‌کنم اکنون می‌شود تصویری از تجربه هنری مدیری ارائه کرد. فیلم‌سازی او در درجه اول برایم مهم نیست، بلکه ایده‌ای که او روایت می‌کند قابل نقد است.

مهران مدیری بیش از یک دهه است که «گفتمان خودزنی» را با تصویر روایت می‌کند. منظورم از «گفتمان خودزنی» مجموعه ایده‌ها، متون، تصاویر و کردارهایی است که بر این تصور بنا شده‌اند که ایرانیان ملتی قانون‌گریز، بی‌اخلاق، بی‌نظم، فاقد تفکر سیستمی، اقتدارگرا، فاسد، مال‌دوست، طمع‌کار و شماری دیگر از صفات ناپسند هستند. این گفتمان، ویژگی‌های ناپسند ایرانیان را ذاتی فرهنگ آن‌ها دانسته و در نظری‌ترین و روشنگرترین بیانش راهکار توسعه و حل مشکلات ایران را کار فرهنگی و اصلاح تک‌تک مردم ایران معرفی می‌کند.

مهران مدیری راوی تصویری تلویزیونی - و نه سینمایی، حتی در ساعت 5 عصر - از گفتمان خودزنی است. سیامک انصاری نیز در نقش‌های متعدد سریال‌های پاورچین، نقطه‌چین، شب‌های برره، شوخی کردم، و حتی مجموعه دورهمی، شخصیت عاقل، اخلاقی، مهربان، آزاداندیش و بیشتر «دانای کل»ی است که میان یک مشت بی‌اخلاق، منفعت‌طلب، نادان، حریص و بدون دوراندیشی گیر افتاده است. من وسوسه می‌شوم بگویم که «مدیری برداشت از خودش را در نقش‌های متعدد سیامک انصاری به تصویر می‌کشد.» استنداپ‌های مدیری در دورهمی نیز همین رویکرد را دارند. او هر بار جلوه‌ای از آن‌چه را بی‌خردی‌های جامعه می‌انگارد هجو می‌کند. سیامک انصاری و نقش‌هایش آن‌قدر تکرار شده‌اند که توجیه می‌شوم بگویم مدیری دائم فاصله فهم و ادراک خودش با جامعه‌ای را که تصور می‌کند مظلومانه در آن گیر افتاده است به دیگران یادآور می‌شود. برخی رفتارهای شخصی او نیز می‌توانند برای تقویت این ایده به‌کار گرفته شوند.

آخرین ساخته مدیری نیز تکرار همان گفتمان خودزنی است، این بار در قالب رسانه سینما، البته با ساختاری تلویزیونی؛ گویی سکانس‌های مختلف فیلم را می‌شود از هم جدا کرد و به صورتی شبیه مجموعه «شوخی کردم» پخش کرد. هر بلایی که در این فیلم بر سر سیامک انصاری می‌آید، جدای از بقیه فیلم، با کمی ویرایش، یک هویت جداگانه دارد، و خیلی به دانستن پس و پیش داستان احتیاج ندارید. مهم این است که این «سینویزیون» (سریال تلویزیونی که ادای فیلم سینمایی درمی‌آورد) هیچ حرف عمیقی درباره مشکلات جامعه ایران و چرایی بروز آن‌ها ارائه نمی‌کند.

مدیری عقلانیت و اخلاقی را که سیامک انصاری نمایندگی می‌کند در تصویر غلو شده‌ای از ناخرسندی‌های جامعه ایران به تصویر می‌کشد؛ و خیلی با تعجب به معدود رفتارهای درست شهروندان می‌نگرد. سیامک انصاری به تنها پرستاری که کارش را در بیمارستان درست انجام می‌دهد می‌گوید «شما از سیاره دیگری آمده‌اید؟» و به کارمند خوش‌خلق و اخلاقی بانک هم با نگاهی متعجب می‌نگرد. مدیری دائم نشان می‌دهد آن‌که اعتماد کند قربانی می‌شود، و دیگران بی‌صبرانه منتظرند تا دیگران را تیغ بزنند.
این‌ها دقیقاً حرف‌های گفتمان خودزنی است که گاه روایت تصویری پیدا می‌کند یا در نوشته‌های مختلفی درباره خلقیات ایرانیان تکرار می‌شود. روایان گفتمان خودزنی دست آخر مجبور می‌شوند خود را حکیم، دانای کل یا برگزیده‌ای معرفی کنند که شخصاً توانسته‌اند راه خود به سوی رستگاری فردی و مدرن‌شدن را برگزینند و از نادانی، بی‌اخلاقی و بلبشویی که دنیای انسان ایرانی را فرا گرفته است بگریزند. این راویان هرگز توضیح نمی‌دهند جامعه‌ای که تا به این اندازه به‌هم‌ریخته، نامنظم، بی‌عاطفه، سودجو و بی‌اخلاق است چگونه جلوه‌های مهمی از انسانیت، عقلانیت و سازمان اجتماعی از خود بروز می‌دهد. این راویان هرگز قادر نمی‌شوند یا جرأت نمی‌کنند تحلیل خود را به سمت ساختارهایی ببرند که در مواضع خاص بر آدم‌ها فشار می‌آورند تا ملزومات عقلانیت، اخلاق یا زیست عاطفی را ترک کنند.

گفتمان خودزنی، اگرچه از سوی بسیاری به عنوان «فاش‌کننده جلوه‌های ناخوشایند شخصیت ایرانی» تقدیر می‌شود، اما در نهایت بیشتر از آن‌که توضیحی برای توسعه‌نیافتگی و ناخرسندی جامعه ایرانی، یا حتی مشاهده‌ای منصفانه باشد، فخرفروشی راوی است به جامعه‌ای که آن‌را بسیار عقب‌مانده‌تر از خود می‌انگارد. ژست روشنفکری فخرفروشانه‌ای است که گیشه را هم اگر فتح کند، اثر هنری از آن بیرون نمی‌آید؛ حتی اگر جنجالی‌ترین حادثه یک دهه اخیر ایران را دست‌آویز خود قرار دهد.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 694033

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    10 16
    عالی
  • رضا8 A1 ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    11 14
    مطلب بسیار کامل و هوشمندانه ای بود.واقعا لذت بردم.
  • رضا IR ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    چقد پول گرفتيد تا مديري رو تخريب كنيد ؟
  • بی نام IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    13 31
    احسنت مقالعه خوبی بود واقعا آین آقای مدیری شورشو درآورده فکر کرده هر چرندیاتی که به خورد مردم بدهد باید برایش هورا بکشند
  • بی نام A1 ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    22 3
    وضع جامعه ایران خیلی خرابتر از چیزی است که در کار های مهران مدیری می بینیم.متن هایی که ایشون به قول شما در دورهمی استند آپ می کنه،تماما توسط نویسنده ها نوشته می شن که اونها هم خودشنو از روی شبکه عای اجتماعی خصوصا توییتر برداشته شده و خود اون توییت ها هم توسط مردم نوشته می شن.بله،مردم همین کشور،همین اجتماع. شما باید به این حقیقت توجه کنید که سالهاست و شاید بتوان گفت نسل عاست که مردم ایران بدون الگو و بدون آموزش زندگی کرده اند،جامعه ای هستیم که حق نداریم حرف بزنیم،حق نظر دادن نداریم،کتاب ها و آثار سانسور می شوند،گذشته قبلا از ۳۸ پیشمان را دفن کرده ایم و صحبتی هم از آینده نیست.شما یک روز بری بیرون اگر حواست نباشه از راننده تاکسی تا سوپری تا کتابفروش می خوان از شما پول اضافه بگیرن،تیری تو تاریکی
  • مهدی A1 ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    11 5
    "گفتمان خودزنی، اگرچه از سوی بسیاری به عنوان «فاش‌کننده جلوه‌های ناخوشایند شخصیت ایرانی» تقدیر می‌شود، اما در نهایت بیشتر از آن‌که توضیحی برای توسعه‌نیافتگی و ناخرسندی جامعه ایرانی، یا حتی مشاهده‌ای منصفانه باشد، فخرفروشی راوی است به جامعه‌ای که آن‌را بسیار عقب‌مانده‌تر از خود می‌انگارد. ژست روشنفکری فخرفروشانه‌ای است که گیشه را هم اگر فتح کند، اثر هنری از آن بیرون نمی‌آید؛ حتی اگر جنجالی‌ترین حادثه یک دهه اخیر ایران را دست‌آویز خود قرار دهد. " بسیار عالی است.
  • علی IR ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    8 9
    مهران مدیری راه پول درآوردن با استفاده از طنز مورد علاقه مردم رو یاد گرفته. حالا اسمش مهم نیست چی باشه، این روش پول درآوردن آقای مدیری هست
  • بی نام IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    برو دنبال بازیت عامو،یه چیز بگو که بگنجه،اونی که داره ایرانی جماعت رو بد و متجاوز و خوار و ذلیل نشون میده و بخاطرش سیمرغ هم میگیره اصغر فرهادیه نه مدیری،رو که نیست سنگ پا قزوینه.
  • تنها A1 ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    14 5
    از اینکه ایشون مشکلات جامعه را در غالب طنزی شیوا به دید بینندگان میرساند خیلی ها آتش به جان گرفته اند این تنها مدیری نیست که اسیر این مشکلات است بینندگان بیشمارش هم همین مشکل را دارند و این نوعی درد دل دو طرفه بین مدیری و بینندگانش است اگر این چنین نبود کارهای مدیری این همه بیننده نداشت ، پس به جای اینکه صورت مسئله یعنی مشکلات را پاک کنیم بهتر است به مدیری کمک کنیم . مشخص است که شما هنوز گذارتان به بیمارستان های دولتی نیفتاده و یا اینکه مجبور به استفاده از مترو نیستید .
  • بی نام A1 ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    13 3
    جدای از طرز نگاه مدیری به جامعه ایران، نگارنده منظورش اینه ایرانی ها دارای این نقایض اخلاقی نیستند واقعا؟ چرا باید از اینکه معایب جامعه هر چند به صورت کاریکاتوری بر روی پرده نمایش به تصویر بیاد ناراحت شد؟ به نظر من ارزش کارمدیری نه در طنز لوده که در نشان دادن همین زشتی های اخلاقی ما ایرانی هاست.
  • فائزه A1 ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    3 6
    واقعا فیلم ضعیفی بود خیلی ها به خاطر نام مدیری رفتن ولی فیلم واقعا ارزش صرف ۲ ساعت وقت رو نداشت
  • منوچ IR ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    32 3
    یعنی واقعاً معتقد هستی ما همه اخلاق گرا و خوب هستیم؟ جامعه ای که در مقابل آتش سوزی سلفی می گیرد. سیل و آب بردن انسانی را با موبایل فیلم می گیرد به جای آنکه دست یاری دهد و در تصادف فوراً و اولین چیزی که یادش می آید گرفتن عکس با میت است . ورزشکار صاحب منصب با نامداران روی تخت بیمارستان سلفی می گیرد . از هنرمند ، ورزشکار و ... که مرده روی تخت غسالخانه عکس می گیرد. با کوچکترین چیزی که خلاف میلش است در خیابان چاقو . قفل فرمان و ... کشیده می شود و بی زورهایش هم فحش آبدار نثار طرف می کنند . آخه به کجای ای جامعه نگاه می کنی که می گویی خود زنی کرده است؟
  • حکم A1 ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    6 39
    یه عده هم هستند ..... زیاد این جمله رو شنیدیم تو دورهمی دقیقا مدیری خودشو بهترین میدونه و عام مردم رو نادون
  • احسان IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    10 3
    نقش هنرهای تصویری سینما ، تلویزیون و عکاسی دقیقاً برجسته کردن معضلات فرهنگی جامعه هست که این کار رو مهران مدیری با جسارت بیشتری انجام داده . در ضمن نقد کردن فقط نفی کردن نیست؛ ارائۀ راهکار برای بهتر شدن برنامه هم هست.
  • محسن کیان A1 ۱۳:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۴
    13 2
    مدیری عشقی.مدیری
  • مهدی IR ۰۴:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۵
    27 2
    فکر می کنم دکتر فاضلی گرانقدر با این نوشته شان قصد تسویه حساب دیگری داشته اند، وگرنه حتما ایشان هم می دانند که وظیفه یک سینماگر ریشه یابی مشکلات نیست و نشان دادن آنها و پررنگ کردنشان نهایت تعهد یک سینماگر به جامعه ای که بدان تعلق دارد است. از طرفی واقعا کدامیک از این جلوه های ناخوشایند شخصیت ایرانی غیر واقعی است، این تصویری کاملا واقعی و البته کمی پررنگ و بولد از واقعیتهای ایران است
  • هاشم IR ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۵
    29 2
    جناب فاضلی، لطفا" نوشته قبلی خود را با عنوان " له کردن قربانی، شجاعت نیست" را بخوانید.
  • سیدمهدی A1 ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۱۶
    6 24
    این بار گل کاشتی جناب فاضلی حرف حساب زدی. درود بر شما
    • بی نام A1 ۰۶:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۰
      0 2
      ایشان همیشه حرف حسابی میزنند، فقط این یک دفعه نبوده است.
  • بی نام A1 ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۳۰
    0 0
    ای بابا مدیری هر کاری رو که مدنظرش هست داره انجام میده شما چرا خودتون رو ناراحت میکنید.