تیتر سه وبلاگها
-
بحثی عجیب بین فیلسوفان درباره ریاضیات و طبیعیات
تفاوتهای جدی بین حکمت مشاء و حکمت اشراق وجود دارد. حکمت مشاء، دارای جامعیت است. حکمت اشراق و متعالیه فاقد این جامعیتاند!
-
پیر فرزانه ایراندوست
قلب تپنده پیر فرزانه ایراندوست از تپش باز ایستاد.
-
سید محمود دعایی؛ مدیری شایسته و بی چشمداشت
درگذشت نابهنگام و جانکاهِ یار صدیق انقلاب و دلسوزِ ایران و اسلام مرحوم حجت الاسلام و المسلمین سید محمود دعائی، مدیرمسئول فقیدِ روزنامه وزینِ اطلاعات موجب تأسف و تألم عموم ملت ایران گردید.
-
سوگوار او که عمرش را صرف اعتلای زبان و ادب پارسی کرد
پیام تسلیتی در پی درگذشت مرحوم استاد دکتر محمد علی اسلامی ندوشن
-
درخشش چهرهای جهانی: حکیم، محبوب و مبدع
21 اسفند روز بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی است. حکیم نظامی با سه خصلت در جهان میدرخشد.
-
استاد فرشچیان؛ میراثبر تاریخ عظیم هنر
گرامی میدارم مقام هنر و هنرمندان ایران زمین بهویژه مقام ارجمند و گرانقدر استاد محمود فرشچیان که میراثبر تاریخ عظیم هنر و هنرمندی در ایران است و به زیباترین شکل و عالیترین جلال و جمال، این هنر را به سراسر جهان معرفی کرده و شناسانده است.
-
آخرین حلقه حکمای مکتب فلسفی تهران
اِذَا مَاتَ الْعَالِمُ ثُلِمَ فِی الْإِسْلَامِ ثُلْمَةٌ لَا یَسُدُّهَا شَیْءٌ إِلَی یَوْمِ الْقِیَامَه.
-
علامه حسن زاده آملی؛ عالمِ عامل و دانشمندِ کامل
در سوگ عالمِ عامل و دانشمندِ کامل، علامه حسن زاده آملی
-
نگاه «آیتی» به تاریخ منتقدانه و تحلیلی
مرحوم دکتر محمد ابراهیم آیتی یکی از استادان برجسته دانشگاه تهران بود که متاسفانه در حوزه فرهنگ و اندیشه و نوآوری جزء جوان مرگان محسوب می شوند.
-
حکمت هنر و ادب و کتابی ارزشمند از مرحوم دکتر علی شیخ الاسلامی
مرحوم استاد دکتر علی شیخ الاسلامی از جمله شخصیتهای فرزانه کشور به ویژه در حوزه تدریس، تعلیم و تحقیق ادب و عرفان اسلامی بودند.
-
پاسداشت یکم اردیبهشت: روز سعدی
ظلم تاریخی محدودکردن سعدی به بوستان و گلستان
شیخ مصلحالدین سعدی که بنا به شهرت بوستان و گلستانش، حکیمی مشتهر به مواعظ اخلاقی شناخته میشود، در رساله عقل و عشق به نسبت میان عقل و عشق میپردازد.
-
پیرنیا، معمارِ حکیم
مرحوم علامه طباطبائی در شرح و تفسیر آیات ۱۷و ۱۸ سوره هجدهم قرآن (کهف) و در بیان وضعیت جغرافیایی غار اصحاب کهف و نیز نحوه قرار گرفتن پیکر این اصحاب در خفتن سیصد و اندی سالهشان، مطالبی ایراد نمودهاند که میتواند مفهوم قرآنی همان معنا و مفهومی باشد که مرحوم محمدکریم پیرنیا از «رون» در معماری اصیل ایرانی اسلامی ارائه کردهاند.
-
چهرهای برجسته در میان عالمان زمان
به مناسبت هشتم اسفند، سالگرد عروج استاد هادی خسروشاهی
-
شمس و شیخ اشراق
آیا اظهارات شمس دربارهی سهرودی در مقالات شمس متناقض و پریشان به نظرمیرسد یا میتوان به یک دیدگاه جامع از سهرودی از نگاه شمس دست یافت؟
-
مجاهد راه علم و فرهنگ
پاسداشت مکتوب خبرآنلاین برای شخصیت فرهنگی و آثار قلمی زندهیاد استاد سیدهادی خسروشاهی/ ۱۴
-
ریا و نفاق در زبان حافظ
ریا و نفاق و دورویی در بیان و زبان حافظ از مذموم ترین مفاهیم است. آنچناکه امروز در جهان امروز پیرامون ما نیز این مذموم، بس ضررها به عالم حق و حقیقت زده است.
-
عقل غالب، عقل مغلوب
ابنسینا (۴۲۸ ـ۳۷۰ ق) در رسالة اضحویه (رساله اضحویه فی امرالمعاد) خودنگاشتی از حیات خویش تا سال ۴۰۳ هـ.ق دارد. این سال، سال پیوستن ابوعبید جوزجانی، به ابنسیناست، شاگرد باوفایی که ۲۵ سال در سفر و حضر با استاد خویش بود و تداوم شرحِ حالِ شیخالرئیس بعد از ۴۰۳ هـ ق را او به عهده گرفت.
-
نقش فردوسی در احیای حکمت باستان
نقش فردوسی در احیای حکمت باستان (که تأثیر آن را در حکمهالاشراق سهروردی میبینیم) و نیز استوار ساختن زبان فارسی بیبدیل است.
-
برگزاری سمپوزیوم بینالمللی ارتباط فرهنگی ایران و چین
ایران و چین، عرفان و هنر
سمپوزیوم بینالمللی ارتباط فرهنگی ایران و چین در روزهای چهارم و پنجم سپتامبر سال جاری در آکادمی علوم اجتماعی چین در شهر پکن برگزار گردید. مطلب زیر ترجمه فارسی سخنرانی ارائه شده در این سمپوزیوم است.
-
بهمناسبت روز رازی و بزرگداشتش در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی
اصولنامه سیرت فلسفی محمدبن زکریایرازی
محمد بن زکریای رازی مشهورترین پزشک ایرانی و نامی بسیار معتبر و هم طراز بقراط و جالینوس در تاریخ پزشکی و انسانی عالم و فاضل و عادل که به اعتدال زیست و مروج آن بود.
-
بهمناسبت بزرگداشت ابنسینا در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی
علمالجمال یا زیباییشناسی سینوی
ابنسینا به عنوان بزرگترین و پرآوازهترین فیلسوف مسلمان، مفهوم و معنای زیبایی را در رساله کوچک «فیالعشق» مورد بحث و بررسی قرار داده است. این رساله به درخواست و خواهش شیخ ابوعبدالله فقیه معصومی که یکی از دانشآموختگان مبرز شیخالرئیس است نگاشته شده و دارای هفت فصل است:
-
شناسایی آثار ملی
الغارات، کتابی نابوقدیمی در شرح فضائل مولا (ع)
یکصدو چهاردهمین و یکصد و پانزدهمین کتب منتشره از سلسله انتشارات انجمن آثار ملی (و اینک انجمن آثار و مفاخر فرهنگی) که در سال 1354 منتشر گردیده اختصاص به کتاب الغارات، اثر ابواسحاق ابراهیم بن محمد ثقفی کوفی اصفهانی (متوفی 283 ه.ق) دارد.
-
بهمناسبت روز شیخ اشراق
تأثیر تأویل نوری غزالی در مشکوةالانوار بر مراتب نور در اندیشه شیخ اشراق
در میان آثار حکیمِ فلسفهستیزِ فرهنگ اسلامی ـ ایرانی یعنی امام محمد غزالی، مشکوةالانوار جایگاهی متفاوت و بسیار خاص دارد. برخی آن را شاهکار امام محمد میدانند و برخی نیز در انتساب این اثر به او تردید دارند. گرچه در این دو قول، قول انتساب مشکوةالانوار به امام محمد قویتر و مقبولتر است. لیک قصد این سخن، بحث در باب این معنا نیست. تقریباً تمامی متفکران و حکمتشناسان فرهنگ اسلامی، پذیرفتهاند که غزالی گرچه در المنقذ روش تأویلی اسماعیلیه را نفی و رد کرده اما در مشکوةالانوار با رویکردی صوفیانه به تأویل مشهورترین آیه قرآن در باب نور: اللَّهُ نُورُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ مَثَلُ نُورِهِ کَمِشْکَاةٍ فِیهَا مِصْبَاحٌ الْمِصْبَاحُ فِی زُجَاجَةٍ الزُّجَاجَةُ کَأَنَّهَا کَوْکَبٌ دُرِّیٌّ یُوقَدُ مِنْ شَجَرَةٍ مُبَارَکَةٍ زَیْتُونَةٍ لَا شَرْقِیَّةٍ وَلَا غَرْبِیَّةٍ یَکَادُ زَیْتُهَا یُضِیءُ وَ....
-
به مناسبت بزرگداشت مرحوم حسن لاهوتی در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی
مولا(ع) و مولانا
مولانا جلالالدین بلخی در باب 164 دفتر اول مثنوی با عنوان «خدو انداختن خصم در روی امیرالمؤمنین علی کرم الله وجهه و انداختن امیرالمؤمنین علی شمشیر از دست» به بیان خصال بیمثال حضرت امیرالمومنین علی ع پرداخته و در امتداد بحث خویش، باب شگفتی میگشاید در منشاء و مرجع دریافتهای روحانی خود.
-
به مناسبت روز جهانی صنایع دستی
انسان صنعت دستی خداوند است
بر اساس اساسنامه مصوب پاییز 1301 انجمن آثارملی که اینک به انجمن آثار و مفاخر فرهنگی تغییر نام داده هدف تأسیس انجمن، «ازدیاد علاقه به آثار قدیم تاریخی و علمی و ایران و به منظور نگاهداری صنایع مستظرفه و صنایع دستی و حفظ سبک و شیوه قدیم آنها» ذکر شده است.
-
به مناسبت برگزاری مراسم تجلیل از استاد سیدعبدالله انوار در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی
جامعیت و ژرفاییِ حکمت در تاریخ اندیشه اسلامی و ایرانی
افلاطون در رسالة جمهوری (کتاب ششم) شعلة بحث در باب فلسفه، و نقش مؤثر فیلسوف در جامعه، را برمیافروزد تا به تشریح و تبیین یکی از مشهورترین گزارههای خود برسد: حاکمان حکیم یا حکیمان حاکم. این بحث با مفهومشناسی فلسفه آغاز و به تشریحِ تقسیمات آن میرسد. کتابِ هفتم نیز با تمثیلِ مشهور غار آغاز میشود تا مرز میانِ شناختنیهای معقول و محسوس روشن شده و سپس علومی چون موسیقی، ادبیات، حساب، هندسه، نجوم، سیاست و… مورد شرح و بسط قرار گیرند.
-
ثمرات مبارک استادعبدالله انوار
یکی از بزرگان میراث برای جامعیت علم در تمدن اسلامی که ثمرات مبارکی داشت استاد انوار است.
-
به بهانه مسئولیت انجمن آثار و مفاخر
تکیه بر جای بزرگان نتوان زد به گزاف
از زمانی که مسئولیت انجمن آثار و مفاخر ایران به این حقیر پیشنهاد شد تاکنون چهار ماه میگذرد. آن زمان و به هنگام طرح مسئله عرض کردم جایی که دکتر محقق (که محققا از مفاخر بیبدیل این مرز و بوم هستند) حضور دارند، بنده و امثال بنده هرگز نباید و نمیتوانیم جای نشین باشیم. همراه و دستیار ایشان شاید.
-
فلسفه، هندسه و معماری
در تعریف و دسته بندی یونانیان از فلسفه و حکمت، در حالی که نظر و عمل و نیز عالی و سافل، توامان محور این تقسیم و تعریف بودند، دانشی چون هندسه در کنار موسیقی، حساب و نجوم، میان علوم مجرد چون الهیات، و علوم مجسم چون طبیعیات قرار گرفت.