برهمین اساس کارشناسان پیش بینی می کنند در صورت ادامه روند فعلی ایران در دست یابی به اهداف چشم انداز 20 سال خود ناکام خواهدماند.
این ناکامی از این جهت قابل پیش بینی است که در حال حاضر شرکت ها و سرمایه گذاران خارجی از سرمایه گذاری در این پروژه های نفتی و نیرویی ایران به جهت فشارهای آمریکا و اروپا خودداری می کنند.براین اساس علی شمس اردکانی رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران با ارائه پیشنهادی ثابت کرده است که می توان با تخصیص تنها درصدی از مبلغ فروش و مصرف هر بشکه نفت سرمایه مورد نیاز برای تحقق اهداف چشم انداز 20 ساله را تامین کرد.
براساس پیشنهاد این کارشناس ارشد حوزه انرژی کشورکه در زمان حضور رستم قاسمی در اتاق بازرگانی ارائه شد، برای تحقق اهداف سند چشم انداز 20 ساله تنها راه سرمایه گذاری در بخش انرژی کشور است.
برای تبدیل شدن به اقتصاد اول منطقه تنها راه سرمایه گذاری در بخش انرژی برای رسیدن به ظرفیت تولید هیدروکربوری اول در منطقه است.
برهمین اساس در سال 1404 باید ایران به اقتصاد اول منطقه تبدیل شده باشد و همانطور که مقام معظم رهبری نیز در دیدار اخیر خود با فعالان اقتصادی فرمودند:"ارقام و هدف ذکر شده در سند چشم انداز یک هوس نیست،یک ضرورت ملی است که امنیت و حیات ما بدان بسته است."
در این بین این اول شدن به پیش نیازهایی نیاز دارد.اول اینکه ایران باید به یکی از چند کشور اصلی دنیا در ساختن و صادرات تجهیزات نفت،گاز،پتروشیمی،برق و آب باشد.برای رسیدن به این مهم باید به موارد زیر تا سال 1404، دست یابیم.
الف:
- 1- ظرفیت تولید نفت روزانه 6 میلیون
- 2- ظرفیت تولید گاز روزانه 1500 میلیون مترمکعب
- 3- ظرفیت تولید میعانات گازی روزانه 1/2 میلیون بشکه
ب:
- 1- ظرفیت تولید برق 100 هزار مگاوات
- 2- ظرفیت تولید پتروشیمی 80 میلیون تن 6 میلیون متر مکعب
براین اساس پیشنهاد می شود برای سرمایه گذاری در بخش اکتشاف و تولید نفت و گاز روزانه 25دلار از بهای فروش هر بشکه نفت خام،30دلار از بهای هر بشکه میعانات گازی و 50 تومان از بهای فروش هر مترمکعب گاز به بخش سرمایه گذاری در نفت وگاز تخصیص یابد.
در اینصورت با احتساب تولید فلی نفت خام،گاز و میعانات گازی در کشور امسال می توان بیش از 56 میلیارد دلار در بخش انرژی کشور سرمایه گذاری کرد.
درعین حال می توان سرمایه مورد تاکید در برنامه پنجم توسعه را محقق کرد.
در این بین شمس اردکانی در سه بند پیشنهادات خود را ارائه کرده است:
- 1- تخصیص بودجه نفت و گاز فقط به امور اکتشاف و تولید برای وصول به اهداف سند چشم انداز واگذاری سرمایه گذاری های پتروشیمی و پالایش و بازرگانی داخلی و خارجی نفت به بخش خصوصی و نه خصولتی!
- 2- واگذاری هر نوع اوراق سرمایه به بخش خصوصی
- 3- عدم استفاده جدی بخش حاکمیتی از صندوق ذخیره ارزی حتی برای سرمایه گذاری و هزینه های بالاسری نفت وگاز
با احتساب تخصیص منابع فوق میزان سرمایه تامین شده در هر سال
221/39
نظر شما