داعشیسم مخالف علوم انسانی / هماهنگی فکری میان داعش رشته مهندسی/ تعمیم تک راه حل روش مهندسی به علوم انسانی، به داعشیسم ختم می شود

طرز فکر یا mindset مهندسی می تواند، در جاهایی هماهنگی با طرز فکر یا mindset داعش داشته باشد. این هماهنگی در این حوزه ظاهر می شود که در حوزه مهندسی در نهایت یک جواب درست وجود دارد. از این نظر در باره جواب درست، کسی نمی تواند بگوید این جواب برای شما درست است، و جواب دیگری هم برای من درست است. برای هم من و هم شما یک جواب درست و نهایی وجود دارد. تعمیم چنین روشی به حوزه علوم انسانی، مولد داعشیسم است.

 گروه اندیشه: علاوه بر فرهنگی عمومی، که می تواند تولید یکدستی و خالص سازی کند، ولی چرا در حوزه دانش امکان این که میان داعش و داعشیسم، و دانشگاه نوعی وحدت نظر به  وجود بیاید وجود دارد؟ وحدت نظر میان داعشیسم و دانشگاه از چه منظری می تواند وجود داشته باشد؟ این امر چه پیامدی به دنبال داشته است؟ به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در این باره دکتر حسین شیخ رضایی عضو هیات علمی موسسه پزوهشی حکمت و فلسفه ایران در سخنرانی خود در سومین دوره همایش «از مهندسی به علوم انسانی و اجتماعی» که توسط موسسه حامی علوم انسانی با همکاری پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران، برگزار شد، به این بحث می پردازد که چرا اغلب داعشیان در رشته ای مهندسی تحصیل کرده اند و رویکرد ایدئولوژیک آنان با رشته مهندسی از این منظر دارای همخوانی و همگرایی است؟  

نزدیکی طرز فکر داعش با طرز فکر آموزش دانشگاهی مهندسی

مدیر نشر کرگدن در ادامه سخنان خود که فایل صوتی آن در یوتیوب منتشر شده است، با طرح این مساله که «طرز فکر یا mindset مهندسی می تواند، در جاهایی هماهنگی با طرز فکر یا mindset داعش داشته باشد» می گوید: «بر  اساس یک تصویر عمومی که در مباحث علمی مهندسی وجود دارد، در mindset مهندسی برای سوال ها، از ابتد ا آموزش می دهند که افراد با یک جواب درست و یک جواب قاطع روبه رو هستند. از این رو وقتی مساله با تعریف درست، معین و مشخصی همراه باشد، بنابراین یک جواب درست دارد. بر این اساس بسته به میزان دقتی که افراد به آن احتیاج دارند یا از آن برخوردارند، جواب ارائه شده می تواند به صورت واضح به حقیقت با تقریب های بهتری نزدیک باشد. در حوزه مهندسی نباید فراموش شود که در نهایت یک جواب درست وجود دارد. از این نظر در باره جواب درست، کسی نمی تواند بگوید این جواب برای شما درست است، و جواب دیگری هم برای من درست است. برای هم من و هم شما یک جواب درست و نهایی وجود دارد.» 

شیخ رضایی در ادامه سخنان خودش به یک عامل بیرونی به عنوان «کارآمدی»، برای سنجش جواب درست از غلط اشاره کرد و گفت: «در حوزه مهندسی، یک عامل بیرونی به نام efficiency  یا کارآمدی مطرح است، که می گوید راه حل من یا شما درست است. در این نوع از پاسخ ها خیلی جای رویکرد و مشرب  یا ابهام در آن معنادار نیست. در تحلیلی که روایت آن را برای شما بازگو می کنم، می گوید در نظم و دیسیپلین مهندسی پرسش گشوده محلی از اعراب نداشته و خیلی در آن مطرح نیست. از این رو  بهترین راه حل ممکنی وجود دارد که عمل به آن بهترین نتیجه را می تواند دربر د اشته باشد.»

تاثیرالگوی کاری مهندسی در حوزه علوم انسانی

عضو هیات علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در پاسخ به این سوال که وقتی مهندسان از حوزه کاری خود  بیرون می آیند، و در حوزه علوم انسانی مشغول به کار می شوند با این رویکرد مسلط برایشان چه پدیده ای رخ می دهد، گفت: «وقتی مهندسان از حوزه خود بیرون می آیند و می خواهند در حوزه های دیگری برای مثال در حوزه سیاسی وارد فعالیت شده، تا مسایل اجتماعی را حل کنند، باز با همان  استعاره و الگوی نظام فکری و روشی مهندسی، وارد کار می شوند. به این معنا که با خود مطرح می کنند با یک مساله مواجه هستند، از این رو یک مدلی برایش می سازند، و یک بهترین راه حل را برایش در نظر می گیرند. این بهترین راه حل، دیگر، بهترین راه حل مطلق است، لذا برای من، برای شما و برای او ندارد. از این رو در این سیستم مورد مطالعه که به مقدار زیادی ، مکانیکی، و کنترل پذیر تصور می شود، برای همه یکسان عمل می کند.»   

حسین شیخ رضایی: مغالطات آماری: قسمت اول
دکتر حسین شیخ رضایی عضو هیات علمی موسسه پزوهشی حکمت و فلسفه ایران

آموزه های رشته های فنی خلاف آموزه های رشته های مهندسی

این استاد فلسفه در ادامه با ذکر این که «این آموزه ها، برخلاف چیزهایی است که در رشته های علوم انسانی به دانشجویان آموزش می دهند» گفت: «در رشته جامعه شناسی یا فلسفه، متن و یا کتاب درسی text book به  آن معنایی که در مهندسی و فیزیک داریم، در این جا نداریم. دانشجو در رشته فیزیک با text book متن و کتاب درسی روبه رو است که به او می گوید بهترین نظریه موجود در حال حاضر این نظریه است. قبلا چی بوده، و چی شده که ما به این نظریه رسیده ایم؟ اگر شما دارید در حوزه اشیاء عادی کار می کنید، از فیزیک نیوتنی استفاده می کنید، خارج از آن، از فیزیک نسبیت استفاده می کنید. این text book است. ولی در رشته های علوم انسانی، text book به این معنا وجود ندارد که به دانشجو بگوید بهترین نظریه  چیست؟ در رشته های علوم انسانی شما دارای anthology یعنی مجموعه مقالات هستید. کسی که دانشجوی رشته جامعه شناسی و به طریق اولی دانشجوی رشته فلسفه است، در طرح مساله خود، مشرب های فلسفی مختلف را مطرح می کند ضمن این که هر یک از مشرب های فلسفی قادر نبوده اند یکدیگر را حذف بکنند.»

شیخ رضایی در حوزه فلسفی با تاکید بر این که «ما فلسفه های کلی تجربه گرایانه و طبیعت گرایانه ، فلسفه تاملی ، و فلسفه قاره ای داریم» گفت: « همه این فلسفه ها به رسمیت شناخته شده و اشخاص می توانند از منظرها و پرسپکتیوهای مختلف، مساله را بررسی بکنند؛ این ها قابل تقلیل به یکدیگر نیستند. ضمن این که همزمان باید قبول کنید همه مشرب های فلسفی همزمان می توانند حضور  داشته و محل اثر باشند. شما ممکنه در یک حوزه کار کنید و علیه سایر رقبای خود، مقاله های آکادمیک بنویسید، ولی جهان فلسفه آن همگرایی را ندارد که جهان مهندسی و جهان پزشکی دارد. جهان علوم انسانی دارای جهان همگرایی به تمامه نیست. پرسش و پرسش های گشوده در آن معنا دارد.» 

او با تاکید بر این که «برخلاف تصور ما که گمان می کنیم دشوارترین مسایل در فیزیک و مهندسی بهش می پردازند» گفت: «اتفاقا دشوار ترین مسایل آن جایی است که شما با عامل های انسانی سروکار دارید مبنی بر این که این ها تاریخ  و فکر دارند، ممکن است فریب بخورند، تعصب داشته و بخواهند خودکشی و یا انتحار بکنند. و هزار مسایل پیچیده دیگر. در حوزه مهندسی شما ممکن است بگویید با این ملاک 50 عدد صندلی در این جا وجود دارد. و کسی دیگر ممکن است بگوید اگر صندلی ها دارای این ابعاد باشند،  70 صندلی این جا وجود دارد.  زمانی که این محاسبه به مسایل اجتماعی کشیده شود، آن زمان مشاهده می کنید که جهان انسانی که در آن agant ها و عامل های انسانی وجود دارد بسیار پیچیده تر از جهان طبیعی است.» 

بیشتر بخوانید: 
شاه به مقدم رئیس سازمان برنامه و بودجه: باز مطالب مزخرف می گویید / حاکمیت ترس بر مباحث تخصصی / تحقیر نتیجه بگومگو با شاه درباره اولویت های کشور
هشدار فراستخواه، رحمانیان، و میرزایی درباره تهدیدهای متوجه...
محمدی: بدون حضور اقوام در قدرت وفاق شکل نمی گیرد / پزشکیان از کره جنوبی و تایوان برای توسعه ایران درس بگیرد / اسلام سیاسی نیازمند نوسازی همه جانبه
چرا در حوادث سال ۹۸ به ۷۳۱ بانک حمله شد؟
روایت میدری از اقتضائات امنیت در ایران / بدون توانمندسازی..
درگیری با نسل دختر قصاب، امیدهای انتخابات ۱۴۰۳ را می سوزاند / درگیری نسلی طرحی صهیونیستی/ راه حل؛ ائتلاف و توافق‌سازی برسر مساله‌های مشترک

216216 

کد خبر 1959571

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 4
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۸:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    6 2
    تحلیل درستی نیست. تفکرات داعش در برداشت از علوم اسلامی ریشه داره
  • مهدی رمضانی IR ۲۱:۰۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    1 0
    در مقطع دبیرستان ساده ترین معادلات ریاضی دارای چند جواب بود.
  • IR ۲۱:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    0 2
    داعش یعنی انحراف از اصول مسلم دین
  • ایران IR ۲۱:۲۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    7 0
    والا این داعشی که ما دیدیم همگی مهندس جهاد نکاح و ذبح آدمیزاد بودن و جالب اینه که کاری به آمریکا و اسرائیل ندارن !!!
  • IR ۲۱:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    3 1
    ابن تیمیه رهبر فکری آنان است، ولی برخی ظاهرا به خوبی متوجه مطلب نشوند که منظور نویسنده این است که از نظر روش، دیدگاه مهندسی به داعش نزدیک است. و این نکته بسیار مهمی است.
  • IR ۲۲:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    4 0
    هنوز ارتباط میان این ها را خوب نفهمیده ام
  • IR ۲۲:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    1 2
    به خاطر همین چریک ها بیشتر از دانشکده های فنی بودند
  • IR ۲۳:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    3 1
    در نقض حرف شما حکام اموی و عباسی که اون همه شیعه ریز ریز می کردند حتما مهندسی خواندن یزید شاعر علوم انسانی یا علوم مهندسی خوانده و غیره ... جانی ها اکثرا شاعر بودن اکثر عاشق فلسفه و شعر خخخخ مهندسی هنوز بوجود نیامده بود بر خلاف علوم انسانی داعش محصول امویان و عباسیان است که شیعه کشی و ریز ریز کردن شیعیان باب کردند که بعداً به نام وهابیت توسط انگلیس ظهور کرد بعد شد داعش که آمریکا سازنده اش بود
  • وحید IR ۲۳:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    3 0
    بنظرم. بهتر بود نویسنده مقاله فوق بجای مقایسه افکار داعش با رشته مهندسی آنها را با گروه خوارج مقایسه میکرد. داعشیها دراثر افراط گری در دین دچار انحراف فکری ودینی شده اند. نمونه داعش در صدراسلام گروه خوارج بودند . با اینکه پیشانی ودستها وپاهایشان در اثر عبادت زیاد پینه بسته بود ولی همین خوارج با افراط گری در دین بر روی امام علی (ع) شمشیر کشیدند
  • IR ۲۳:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    7 0
    این حرفها استدلال علمی نیست استدلال از نوع مرغ یک پا دارد است!! به مهندسی هم هیچ ارتباطی ندارد ! آنها یک مشت چریک پرورش یافته برای پول و با هدف تخریب جامعه هدف هستند و با سرمایه برخی کشورهای دست چندم ثروتمند اهداف کشورهای دست اول را تامین می‌کنند ولاغیر!
  • محسن IR ۲۳:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۶/۲۹
    4 0
    استقلال علوم مهندسی خطرناک نیست، در هر حال این علوم همچنان عملکرد سازنده خود را دارد. ادعای استقلال علوم انسانی به کنار زدن تعالیم دین می انجامد علوم انسانی مستقل نیست.
  • IR ۰۰:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    0 1
    خداروشکر که خودت جواب خودتون رو میدین بخاطر همینه این همه داعشی از تو دانشگاه های فنی بیرون می آید؟
  • IR ۰۰:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    1 0
    مطلب مهمیه، ولی باید در ایضاح آن، مطالب بیشتری منتشر شود.
  • IR ۰۰:۴۶ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    3 0
    مهندس ها در انقلاب اسلامی هم زیاد بودند
  • IR ۰۱:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    1 2
    بحث علمی بسیار مهمی بود. ممکنه برخی در مقابل آن مقاومت بکنند. مانند ورود حمام و واکسیناسیون و دوش آب به زندگی انسان که در ابتدا با مقاومتهای زیادی روبرو شد. هنوز هم برخی مقاومت دارند.
  • IR ۰۴:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    2 0
    میگه مهندس با داعش همسو هست، کلا همه چیز بهم ریخته

    پاسخ سایت: سخنران یعنی دکتر شیخ رضایی خود در رشته فلسفه هم تحصیل کرده و دکترا گرفته است. اما نکته آن است که پیش از آن ایشان مهندسی برق (قدرت) را در دانشگاه شریف گرفته است

  • IR ۰۵:۴۳ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    1 0
    متاسفانه جواب منتشر نمیکنید و الا در این باره مطلب می نوشتم و ارسال می کردم.

    پاسخ سایت: بسیار عالی می شود اگر نقد خود را نوشته و ارسال بفرمایید.

  • IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    1 3
    استقلال علوم مهندسی خطرناک نیست، در هر حال این علوم همچنان عملکرد سازنده خود را دارد. ادعای استقلال علوم انسانی به کنار زدن تعالیم دین می انجامد علوم انسانی مستقل نیست. علوم انسانی غیر اسلامی به انحطاط و شرک و پایگذاری تمدنهای سیاه می انجامد.
  • کسرا IR ۰۹:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    3 0
    بغدادی پزشک بود اسامه دکتر بود وهزاران دکتر دیگه

    پاسخ سایت: بغدادی در رشته علوم اسلامی و تفسیر تحصیل کرده بود. بن لادن هم در علوم اسلامی و اقتصاد.

  • IR ۰۹:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۶/۳۰
    2 0
    برای یک هدف بی خود می جنگن ولی هدف نمی گوید که روش هایشان یکی هست یا یکی نیست. به نظر می رسد روش هایشان یکی باشه