انتشار مقاله دکتر محمود سریعالقلم با موضوع ارتباط ما با غرب و همچنین سخنرانی و انتشار مقاله دکتر رسول جعفریان با محور غربستیزی و غربگرایی، همزمان شد که متن کامل هر دو در گروه نخبگان خبرآنلاین منتشر شده است.
دکتر جعفریان، استاد تاریخ دانشگاه تهران در سخنرانیای در نشست «تجدد فکر شیعی در قم در دوره اول پهلوی» در اصفهان مطرح کرد که: «همیشه یا غربگرا بودیم یا غربستیز»
وی در این سخنرانی گفت: «ایکاش به جای افکار جلال آل احمد، افکار شادمان در ما نفوذ کرده بود، زیرا جلال ما را در مخمصهای انداخت که هنوز نتوانستهایم از آن بیرون بیاییم. طی ۱۵۰ سال گذشته درگیر نوعی زیست فکری و عملی دوگانه بودهایم. در دوره صفویه تا اوایل قاجار، درگیر دعوای شیخی ـ شیعی یا مسائل فکری صوفیه و مخالف آن بوده و به هیچ عنوان به غرب فکر نمیکردیم. اما در دوره اخیر، ذهنمان به طوری درگیر غرب بوده که هیچ بحث فقهی، کلامی یا اخباری نداریم که ناظر بر حرفهای غرب باشد. این معضل هم در تفکر کلامی، هم در حوزه فقه و هم در مسائل اخلاقی وجود دارد. در زمان مشروطه شاید ۱۰۰ رساله درباره ماهیت مشروطه نوشته شد که اکثریت قریب به اتفاق آنها بر محور نفوذ اندیشه های سیاسی و اخلاقی غرب بود.»
دکتر جعفریان سپس برای تبیین این بحث، مقاله مجزایی را در گروه نخبگان خبرآنلاین منتشر کرد با عنوان: «غربستیزی و غربگرایی! مسئله این است»
اما دکتر محمود سریعالقلم مقالهای تازه با عنوان «پایان بازی کشور با غرب چیست؟» منتشر کرد و در آن یاداور شد: « امپراطوری سرزمینی ایران با ظهورِ غرب و مدرنیته غروب کرد ولی روانشناسی ناشی از مالکیت یک امپراطوری در ناخودآگاه ایرانی همچنان آفتابی است. امروز امپراطوریها، سرزمینی نیستند بلکه با تکنیک، IT و هوش مصنوعی تعریف میشوند. فهم این واقعیت در آگاه و ناخودآگاهِ جامعۀ ما ظاهراً تحقق پیدا نکرده است. نزدیک به یک و نیم قرن است که اندیشمندان و سیاستمداران ما با جغرافیا و فکر غربی درگیر هستند و به نوعی "مشغولیت" تبدیل شده است. آیا میتوانیم بدون آنکه درگیر شویم، فاصله حفظ کنیم ولی نگذاریم کشور ضعیف شود و بنیۀ خود را در دراز مدت از دست دهد و از میلیون ها فرصت برای یادگیری و ساختن درون استفاده کنیم؟ چگونه میتوان به یک فرمول "همکاری بدون سلطه" رسید؟...»
/6262
نظر شما