-
نگاه هگل به تاریخ فلسفه و اهمیت ساختارهای سیاسی
ریشه دولت سالاری و پیشرفت نزد هگل / چرا قوانین از آداب و رسوم نزد هگل اهمیت بیشتری دارد؟
اخبار اندیشههگل به نظرش می آید که قوانین فرمال و قوانینی که جایی ثبت شده باشند، خیلی مهم تر هستند از آداب رسوم عرفی یا قوانینی که صرفا عرفی هستند. بنابراین از نظر هگل چیزهایی که ثبت شده و رسمی هستند برایش دارای اهمیت هستند زیرا نهاد پشتوانه آنان ، تعین آزادی را خیلی بهتر نشان می دهند تا آداب و رسوم روزمره مردم، و یا حقوق عرفی. نظر هگل اگر بخواهید تاریخ را خوب بفهمید باید به تاریخ دولت ها نگاه بکنید زیرا دولت ها نهادهای متعینی هستند که قوانین متعینی دارند که آن ها را به صورت عمومی بیان کرده اند، به همین دلیل جایی هم مکتوب است و می توانیم در باره آن ها بیندیشیم
-
استاد دانشگاه آکسفورد و پیش بینی های دقیق اش / نیاز انسان به پیش بینی های دقیق با توجه به بحران ها / هرگز قدرت پیشبینیهای خوب را دستکم نگیرید
اخبار اندیشهفارمر میگوید بحران اقلیمی و افزایش خطرِ دیگر فجایع مانند همهگیریها و بحرانهای مالی بیش از هر زمان دیگری اهمیت استفاده از اقتصادی واقعبینانهتر را در تصمیماتی که بر همۀ ما تأثیر میگذارند نشان میدهد. او میگوید «ما در سطح سیاسی، بهویژه در سطوح بالاتر، در گرفتن تصمیمهای جمعی ضعیف عمل میکنیم … هرچه دنیا پیچیدهتر میشود، علم بیش از پیش ضروری میشود -نهفقط بهخاطر خود علم، بلکه برای کمک به سازماندهی ما».
-
آیا حامیان دیکتاتوری به حامیان دموکراسی تبدیل می شوند؟ / گذار به دموکراسی: کلهگندههای دیکتاتوری فرانکو کجا رفتند؟
اخبار اندیشهنکتهی جالب این که در مجموع، فاصلهی بین موقعیت اطرافیان فرانکو در دوره گذار به دموکراسی ثابت ماند، و طی دههی ۱۹۹۰ اغلب این افراد موقعیتهای قابل قیاسی با موقعیتهایی داشتند که در فاصله سالهای ۱۹۷۰ تا ۱۹۷۵ در دوره دیکتاتوری به آن دست یافته بودند. به این ترتیب یک فرضیهی مهم تأیید میشود: چون فرایند گذار اسپانیا به دموکراسی فرایندی از بالا به پایین بوده است، هر چه فرد در دوران فرانکو اهمیت بیشتری داشت، موقعیتی که در دوران دموکراسی کسب کرد هم مهمتر بود.
-
سخنرانی ایرج شهبازی به مناسبت روز سعدی
ایده طلایی سعدی برای نجات و توسعه ایرانیان / استواری حکومت از نظر سعدی / بدون خودمراقبتی از خودمان دزدی می کنیم
اخبار اندیشهشمس تبریزی می گوید:" این مردمان را سخن نجات خوش نمی آید، سخن دوزخ خوش می آید، سخنی که در آن نجات ایشان است خوش نمی آید. مولانا از دزدی صحبت می کند که سال ها زحمت کشید، تونلی درست کرد تا بتواند از مکانی دزدی بکند. وقتی سر از تونل درآورد، فهمید که سراز خانه خود بیرون آورده است. به ذهنم می رسد با عدم خودمراقبتی گویا ما نا خواسته دزدی از خودمان می کنیم و متوجه نیستیم که با خودمان چه می کنیم
-
نقدی بر سرمایهداری جهانی
ساده لوحی تصور فروپاشی آمریکا / سرمایه داری آمریکایی با وجود بدهی چگونه قدرت می گیرد؟ / چرا اکثریت فقیر و اقلیت ثروتمند است؟
اخبار اندیشهاز نظر تاریخی، این یکی از ویژگیهای خاص سرمایهداری است که بهنظر میرسد نیاز دارد دائماً شبحهایی از مرگ خود را به نمایش بگذارد. در بیشتر قرننوزدهم تا قرنبیستم، سرمایهداران با این ظن بسیار قوی عمل میکردند که ممکن است بهزودی از درختان آویزان شوند – یا در یک انقلاب سوسیالیستی آخرالزمانی، شاهد فروپاشی آخرالزمانی مشابه به بربریتِ منحط باشند. یکی از آزاردهندهترین ویژگیهای سرمایهداری، در واقع فقط این نیست که دائماً خیالپردازیهای آخرالزمانی تولید میکند، بلکه این است که در واقع ابزار فیزیکی برای تحقق فانتزیهای آخرالزمانی تولید میکند.
-
اکنون ایران و روایت محمدرضا تاجیک برای برون رفت از بحران هایش/ مصالح مردم به جای مصلحت گروه خاص / ضرورت تدوین سیاستنامه جدید از سوی متفکران و مسئولان
اخبار اندیشهدر تاریخ اکنون این مرز و بوم، عدهای که با داعیۀ شرعیه به تدبیرگران قوم تبدیل شدهاند، از منظر و نظری معطوف به خواستِ قدرت و کنترل، دستاندرکار تقریر و تدوین سیاستنامهای شدهاند که در آن، نهتنها نشان و نشانهای از «رضایت مردم»، و «مصالح مردم» و «استحسان» نیست، بلکه سیاست، جز به «هر چه خواستن با رعیت بار کردن و به هوای نفس و اقتضای غضب ایشان را معذب داشتن»، و جز به «مصلحت و منفعت و رضایت و خواستِ کنترل و منقادسازی اقلیتی خاص» دلالت نمیدهد.
-
داریوش شایگان؛ مادر گرجی و سنی، پدر ایرانی و شیعه؛ هویت چهل تکه / زندگی شایگان بدون توجه به رنجدیدگان / عشق به ایران تا جهانمیهنی پسامدرن
اخبار اندیشهدر همسنجی عناصر گوناگون سازندۀ شخصیت فکری و فرهنگی شایگان، میتوان گفت که آرام آرام سویۀ جهانمیهنی در او رشد بیشتری کرد. هویت چهلتکهای که او در نظر داشت در دو سویۀ توصیفی و تجویزی هم در چارچوب پسامدرنیته هم در چارچوب باور به ارزشها و زیست جمعی جهانمیهنانه میگنجید. شاید او، در نگرشی تقدیرگرایانه یا حتی پراگماتیستی، پسامدرنیته را گونهای سرنوشت محتوم انسان، و هویت چهلتکه را هویت کولاژگونِ محتوم برای زیستن در آن میدانست.
-
سمن ها راه غلبه بر کنش سیاسی غیرفضیلت مندانه / جهان مدرن نیازمند بازگشت به ارسطو؟
اخبار اندیشهمکاینتایر بر این باور است که اجتماعات کوچک، بستری مناسب برای رشد فضایل و تقویت حس تعلق اجتماعی فراهم میکنند. در این اجتماعات، مردم به جای رقابت بر سر قدرت و ثروت، برای دستیابی به خیر مشترک تلاش میکنند. او مثالی از بازی شطرنج ارائه میدهد؛ کودکی که برای دریافت جایزه شطرنج بازی میکند، ممکن است هرگز از خود بازی لذت نبرد و حتی به تقلب متوسل شود. اما اگر او به دلیل علاقهمندی به خود بازی شرکت کند، میتواند از مزایای حقیقی آن بهرهمند شود
-
استاد دانشگاه اتاوا کانادا از سخنان بیهوده در دنیای سیاست می گوید
تندروها با چه روشی ممکنه قانع بشوند؟/ بورگو و بحران حرف مفت و ضرورت شنیدن در سیاست/ درسهایی از فرانکفورت و گادامر
اخبار اندیشهبورگو میگوید اگر مثال دیویس را نمونهای از گفت وگوی بالقوه رهاییبخش مطابق با هرمنوتیک گادامری بدانیم، میبینیم که با دعوت به چنین مکالمهای عملاً داریم طرفهای ستمدیدهای مانند زنان زیر سلطهی مردسالاری و رنگینپوستان گرفتار نژادپرستی و امثال ایشان را دعوت میکنیم که خود را بهسختی و دردسر و خطر بیندازند و مکالمهای خطرناک را با سرانجامی نامعلوم به امید تغییر آغاز کنند.
-
کرونا بیماری پستمدرن در گفتار فیلسوف ایرانی
رضا داوری: باید سرچشمه فساد را کور کرد/ تناسب ترسیدن و طمع سود با اخلاق پست مدرن / نجات جایی است که خطر آنجاست
اخبار اندیشهبیماری و بهطور کلی و بهخصوص این بیماری، یک امر صرفا پزشکی نیست و اگر بود، کار منحصرا به پزشکان واگذار میشد و این همه درباره آن حرف نمیزدند. اکنون سیاست و اقتصاد و فرهنگ و مدیریت و تجارت و سوداگری نیز شب و روزشان با کرونا میگذرد. همه از آن میترسند و کسانی هم امیدوارند که از آن سود و صلاحی عایدشان شود. هم ترسیدن و هم طمع سود و صلاح داشتن، با روحیه و اخلاق پستمدرن تناسب دارد. یعنی از یکسو، دیگر اطمینانی وجود ندارد که بتوان از عهده یک ویروس که زندگیاش را بر هم زده است، برآید و از سوی دیگر به هر چیزی و حتی به کرونا هم امید میبندد.
-
زنان قربانیان بیثباتی، فقر و توسعه نیافتگی / نااطمینانی سلامت روانی جامعه را تهدید میکند / اقتصادِ بیثبات، روانِ پریشان؛ وقتی فقر فقط بیپولی نیست
اخبار اندیشهبخش زیادی از جستارهای نوشتهشده ترس از بی ثباتی، تجارب زنانی است که بحران را از سر گذراندهاند. اما بیثباتی چیزی نیست که جز با تصمیمگیری و سیاستهای حاکمیتی جبران شود. در راس کار، این دولتها هستند که باید در این زمانها بیش از گذشته به دنبال ایجاد شرایط رفاه حداقلی بوده و خدماتی مانند بیمه و سلامت رایگان و آموزش را کنترل کنند. مهمترین شاخصی که در این بحرانها کمرنگ میشود سلامت و آموزش است... بازگرداندن مشروعیت حاکمیت، رفتن به سمت حل بحرانها، کارآمدی، سهجانبهگرایی در تصمیمگیریها و کمک گرفتن از نهادهای صنفی و مردمی، افزایش سرمایه اجتماعی و همبستگی و... راههای برونرفت از بحرانهای ذکرشده هستند.
-
ارزیابی غلامرضا کاشی از اکنون «خطیر ایران» محمدعلی اکبری
دو راهی ایران؛ سیاست اصیل یا رفتن به موقعیت ادباری/ فهم درست در گرو سیاست اصیل است/ نمیتوان جامعه را به سیاق صد و اندی سال گذشته اداره کرد
اخبار اندیشهدرست است که در عرصه تصمیمگیری سیاسی بالاخره یکی باید تصمیم بگیرد. آن که تصمیم میگیرد ممکن است بیشتر چپ یا لیبرال یا ناسیونالیست یا مسلمان باشد. اما شرط درست بودن آن تصمیم آن است که جامعه از حیات سیاسی اصیل بهرهای داشته باشد. در بستر تعامل مدام صداهای کثیر، فهم به مثابه یک کلی انضمامی رسوب میکند و بستری برای تصمیم درست میسازد.
-
مصطفی ملکیان در شب معنای زندگی از دیدگاه فلاسفه بزرگ/ چرا زندهایم؟ تنوع پاسخهای فلاسفه به پرسش معنای زندگی
اخبار اندیشههشتصد و سی و دومین شب از سلسلهشبهای مجلهٔ بخارا در ساعت ۴ بعدازظهر پنجشنبه ۲۸ فروردین، با همکاری انتشارات ققنوس و مؤسسهٔ فرزانه، در تالار گفت وگوی ققنوس (خیابان انقلاب، خیابان دوازدهم فروردین، خیابان شهید نظری، نبش کوچهٔ جاوید ۲، پلاک ۲) برگزار میشود.
-
از آرمانشهر تا لذتگرایی؛ تحلیل فلسفی بحران روحی و اجتماعی ناشی از انقلابهای ایدئولوژیک
آفت بزرگ انقلاب چین؛ از آرمانشهر باوری به نیهلیسم / محرومیت از لذت ریشه رشد لیبرالیسم
اخبار اندیشهنیهیلیسم نهتنها بهعنوان از دست دادن باور، بلکه از طریق نشانههایی از خشم و بدبینی بروز میکند. با شکست پروژه آرمانشهرباوری و ظهور نیهیلیسم، لذتگرایی بهعنوان واقعیتی بیپرده ظهور میکند. بهبود شرایط مادی و کاهش نیاز به ریاضتکشی، زمینه را برای تحقق لذتگرایی فراهم میسازد. در نهایت، آرمانشهرباوری که در اصل لذتگرایی به تعویق افتاده بود به لذتگرایی ناب تبدیل میشود.
-
انجمن علمی علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی برگزار می کند
استاد دانشگاه کالیفرنیا و آموزش دوره روش های کمی تحقیق به دانشجویان ایرانی
اخبار اندیشهانجمن علمی علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی «دوره روش های پژوهش کمی: مدل سازی و آمار» را برگزار می کند.
-
اکسیر شفقت، و فلسفه "کارما" در نگاه نصرالله پورجوادی/ عمل به نیکی و پرهیز از شر در فلسفه عین القضاه
اخبار اندیشهعین القضاه همدانی دقیقا بر اساس این اصل فلسفی می گوید "چون که خواهی شر کسی از تو مصروف بود، تو شرخود از دیگران مصروف دار." به کسی بدی نکن. تا کسی به تو بدی نکند. "و یقین دان چون تو شرخود را از دیگران واداشته ای، شر هیچ کس به تو نرسد. در آن کوش که شر از خود کفایت کنی، که چون شر از تو برخیزد، همه عالم را دوست خود بینی، راه تو آن است که خیر، چندان که توانی به درویشان رسانی، و علی الخصوص به دوستان او و چندان که توانی شرخود را دفع کنی از خود، و از دیگران.
-
انتخابات ۱۳۸۴ آغاز راهی جدید در حوزه سیاست ایران / سیاست: از مناسک تا سبک زندگی
اخبار اندیشهانتخابات در همۀ ردهها و سطوح و در همۀ جوامع دموکراتیک یا جوامعی که روی به سوی دموکراسی دارند امری است که بر چرخههای منظمی تکرار میشود. اما آنچه در این میان اهمیت دارد نه نفس این انتخابات (به مثابۀ یک شکل مناسکی از امر سیاسی) بلکه رابطهای است که این شکل با واقعیت امر سیاسی، یعنی جامعه برقرار میکند. اندیشیدن به سیاست به مثابۀ پدیدهای صرفاً حکومتی همواره این مشکل و این خطر را در بر دارد که همچون درختی که جنگل را پنهان کرده است ما را به سوی تحلیلهای سطحی و شناخت لایههای بیرونی به مثابۀ لایههای تعیین کننده هدایت کند. و این اشتباهی است که انسانها تا کنون بهای بسیار سنگینی را برای آن پرداخت کردهاند.
-
مقایسه جهانیسازی اول و دوم: صعود غرب، ظهور آسیا و بازگشت ترامپ
اخبار اندیشه جهانیسازی اول موجب برتری غرب شد، در حالی که جهانیسازی دوم صعود آسیا را رقم زد. نابرابری بین کشورها در دوره اول افزایش و در دوره دوم کاهش یافت اما نابرابری درونکشوری در هر دو دوره افزایش پیدا کرد. اکنون، با سیاستهای جدید، جهان به سمت بلوکهای اقتصادی منطقهای حرکت میکند و دوران جهانیسازی به شکل پیشین آن رو به پایان است.
-
۵ راهبرد جلایی پور برای برون رفت از بحران موجود / افق اعتراضی و جنبشی جامعه ایران
اخبار اندیشهراه درمان پتانسیل «جامعه اعتراضی» انجام دو کار به صورت همزمان است: یکی این که نظام سیاسی به سمت «حکومت در برگیرنده»، حکومت قانون و حکومت شایستهگزین حرکت کند، نه به سمت حکومت گزینشی و حراستی. دوم این که انجمنها، محافل، اصناف داوطلبانه در جامعه مدنی تقویت شوند. ضمنا این که هم اکنون حکومت ایران نسبت به «منتقدان رادیکال» واکنش خشن نشان نمیدهد خیلی نیکو است. تضمین فضای آزاد در حوزه عمومی باطلالسحر سخنان «شعاری» است.
-
با جملات به ظاهر محترمانه، گفت و گو را نابود می کنیم/ مسئله همیشگی؛ معیارهای تشخیص میان واقعیت، عقیده و حقیقت
اخبار اندیشهپیشنهاد من است که تمایز مبهم امر واقع/عقیده را کنار بگذاریم، بهویژه پاسخ طردکنندۀ «این صرفاً عقیدۀ شماست» را دیگر تکرار نکنیم. در عوض، باید بر این امر تمرکز کنیم که آیا افراد میتوانند دلایل خوبی برای مدعایشان عرضه کنند یا نه -دلایلی که شاید ما را متقاعد کند با ایشان همنظر شویم. بههرحال، عقیدۀ من این است. اگر شما عقیدۀ بهتری دارید، فقط نگویید این عقیدۀ من است، بگویید چرا.
-
درسهای اقتصاد چین برای جهان: نقش محوری دولت در توسعه و مدیریت بحرانها
شکست بزرگ مکتب لیبرالیسم کلاسیک و نئوکلاسیک از الگوی توسعه حمایت گرای چین/ نئوکلاسیک ها در بحران ها کینزینی عمل می کنند
اخبار اندیشهبا یک نگاه اجمالی متوجه می شویم بعد از بحران مالی سال ۲۰۰۸ همه دنبال آن بودند با سازوکار بازار ، و بازارهای مالی بهینه و ... نجات پیدا بکند، اما به زودی معلوم شد بدون مداخله عظیم دولت، چنین امری امکان پذیر نیست، پول پاشی وحشتناک و حمایت بسیار عظیمی صورت گرفت. و بعد از آن هم اقتصاد وارد کرونا شد، و باز هم با حمایت های عظیم توانست مشکلاتش را حل کند. همیشه می گویند اقتصاددانان نئوکلاسیک در بحران ها همه کینزینی عمل و نقش دولت را خیلی برجسته می کنند
-
تأثیر پایدار ایوان ایلین بر ایدئولوژی سیاسی روسیه مدرن: از احیای ملی تا توجیه اقتدارگرایی
ریشه فکری و استراتژیک ولادیمیر پوتین کجاست؟/ این مقاله در باره ایلین همه چیز را آشکار می کند
اخبار اندیشهایده های ایلین با بخشی از نخبگان روشنفکر روسیه که به دنبال بازتعریف هویت ملی روسیه و جایگاه آن در جهان بودند، طنین انداز شد. تاکید او بر ارزشهای سنتی، تجدید روحی و رهبری قوی، چارچوبی برای نقد نفوذ غرب و ترویج مسیر توسعه مشخص روسی فراهم کرد.
-
توحش دولت آمریکا در موضع عبدالکریم سروش / وقتی قدرت بسیار بود اما حقشناسی و عدالت نبود، نامش جز «توحش» چیز دیگری نیست
اخبار اندیشهعبدالکریم سروش گفت: وقتی که قدرت بسیار بود اما حقشناسی و عدالت نبود، نامش جز «توحش» چیز دیگری نیست. این چیزی است که اکنون در جهان شاهد آن هستیم؛ هر صدای حقی را خاموش میکنند، بمباران میکنند، خون میریزند، صاحبان حقوق را از میان بر میدارند، دهانها را میبندند، از وطن بیرون میکنند، عهدشکنی و حقسوزی میکنند و اگر نام اینها «توحش» نیست، پس چیست؟ تمدن، پیشرفت، تکامل، انسانیت و حقوقمداری است؟! هیچ کدام اینها نیست.
-
خدمت یک ایرانی ترک به شاهنامه و ایران در غرب /فروش ۱۰۰هزار نسخه ترجمه شاهنامه در غرب / «والاستریت ژورنال» و «آتلانتیک» این اثر را تحسین کردهاند
اخبار اندیشهترجمه شاهنامه فردوسی به زبان انگلیسی توسط دکتر احمد صدری، جامعه شناس و پژوهشگر ایران، یکی از پروژه های مهم فرهنگی است که با هدف معرفی حماسه ملی ایران به مخاطبان جهانی و تقویت پیوندهای هویتی ایرانیان خارج از کشور انجام شده است.
-
تامین امنیت توسعه گر؛ مرزش با سایر نهادها تعریف شود / نیازمند بازگشت دانش آموختگان خارج از کشور هستیم / برفراز اقتصاد ایران با اتکاء بر توسعه گر
اخبار اندیشهپژمان جوزی: باید بپذیریم و باور داشته باشیم که بخش خصوصی می تواند موتور محرکه اقتصاد ایران باشد. دولت باید با حمایت از بخش خصوصی متخصص و با اهلیت و رفع موانع ساختاری، شرایط مناسب را برای فعالیت این بخش فراهم کند و با تقویت زیر ساخت های اقتصاد با مشارکت بخش خصوصی، شفافیت مالی، برخورد جدی با فساد اقتصادی و اعتماد سازی، نقش بخش خصوصی را در اقتصاد پررنگ و مستحکم کرده تا ایران زیبا و پهناور ما پله های ترقی را به سرعت طی کند.
-
نتیجه تحقیقاتی مفید برای دانشگاهیان، عدالت طلبان و آزادی خواهان
فقرا پیروز نمی شوند / ژن ثروت منافع طبقات بالا را تامین می کند؟/ در خانواده های کم درآمد استعداد سیاسی سرکوب می شود
اخبار اندیشهاگر استعدادهای ژنتیکی به علاقهی سیاسی در خانوادههای ثروتمندتر بیشتر شکوفا، و در خانوادههای کمدرآمد سرکوب شوند، این میتواند به تشدید نابرابری سیاسی و اجتماعی بیانجامد. افراد از طبقات بالاتر بهطور فزایندهای در عرصهی سیاست مسلط خواهند شد، در حالی که مشارکت افراد از طبقات پایینتر کمتر خواهد شد. با گذشت زمان، نوعی اشرافیت سیاسی شکل میگیرد که در آن، علاقه و مشارکت سیاسی بهطور فزایندهای در بین طبقات بالای جامعه متمرکز میشود. این میتواند منجر به سیاستگذاریها و تصمیماتی شود که بیشتر منافع طبقات بالا را تأمین کند و نیازها و دغدغههای طبقات پایینتر را نادیده بگیرد....سادهترین راهکار مقابله با این شرایط آموزش علوم سیاسی در تمامی مدارس، به ویژه مدارس مناطق فقیر است.
-
چهار تجربه ناکام؛
دموکراسی خواهی از آرمان تا واقعیت/ ایرانیان از دموکراسی فهم بهتری دارد تا مسئولان استعمار داخلی و خارجی مانع عمده دموکراسی ایرانی
اخبار اندیشهدر هر ۴ دموکراسی مورد بحث گروهی اقلیت بودند که با دموکراسی بهطور کامل مخالف بودند. اما ساختارهای معیوب از آن ها حمایت می کردند. این گروه اقلیت را استعمار داخلی (تندروها و رادیکال ها) و خارجی نام گذاشتم. و متأسفانه قدرت زیادی هم داشته و هر ۴ دموکراسی را بهناکامی کشانده و در مقابل حرکت ملّت ایستادهاند. عامل خارجی هم همواره ضد تجربیات ملی ایران در حوزه دموکراسی خواهی و پیشرفت کشور گام برداشته است. اما دموکراسی برای همیشه در ایران زنده بوده و زنده خواهد ماند.
-
هیچ چیز بالاتر از حقیقت نیست اما حقیقت چیست؟
تنها چیزی که همه عمر آدمی صرف آن می شود / جستجوی حقیقت؛ از افلاطون تا گادامر، سفری دراز و بیپایان
اخبار اندیشهحقیقت؛ کلان پرسش ابدی بشر است که در درازنای تاریخ همواره پی چیستی آن بوده است. اهمیت حقیقت از آن رو است که توافق بر سر حقیقت نیز خود به اندازه کافی چالش برانگیز است. این که انسان ها چگونه بپذیرند که حدود و ثغور حقیقت چیست و چه گزاره ای را می توان حقیقت دانست حاصلش هزاران صفحه نظریاتی است که فلاسفه و منطقیون و متکلمان نوشته اند. یافتن حقیقت لزوما محدود به پرسش های دنیوی و علم ماده (فیزیک) نظیر کشف حقایق و قانونمندی های جهان نمی شود، پرسش هایی نظیر "ز کجا امدم و آمدم بهر جه بود؟" که به تعبیر دکتر ملکیان پاسخ آن ها از محدوده دین نیز خارج است، از اساسی ترین پرسش هایی بوده است که بشر همچنان پاسخی حداکثری، که عقلا را اقناع کند، نیافته است.
-
ناترازی ارتباطی در ایران: شکاف فزاینده میان انتظارات و سرخوردگیها
خانیکی: ۷۰ درصد مردم به سیاستمداران اعتماد ندارند / نبود اعتماد به صدا و سیما، و رشد شبکه های بیگانه / وفاق مساله گمشده تاریخی ایران
اخبار اندیشهاکنون نهادهای رسمی رادیو و تلویزیون و رسانه های دولتی سهم مهمی از شکل گیری و تشدید ناترازی ارتباطی را به عهده دارند. عدم شفافیت در اطلاع رسانی به موقع و نادیده گرفتن خواسته های مردم منجر به کاهش اعتماد عمومی به این نهادها و رسانه ها شده است. این بی اعتمادی به رسانه های رسمی و از میان رفتن مرجعیت ارتباطی آن ها، جامعه را به سمت استفاده از منابع خبری غیر رسمی و شبکه های اجتماعی ناممکن سوق داده است که در آن میان اطلاعات نادرست و اخبار جعلی موضوعیت یافته اند.
-
در باره شعر و جایگاه محمدرضا شفیعی کدکنی در ادبیات ایران
روایت کاتوزیان از آزادگی و اخلاق شفیعی کدکنی / هجوم روشنفکران و سعدی کُشی در قرن بیستم
اخبار اندیشهشفیعی هم در میان اهل تخصص و هم در میان اهل ذوق به حق مورد توجه است. البته این بیشتر مدیون کارهای برجسته اوست. ولی پاکدامنی و آزادگی او نیز در آن مؤثر بوده است. نام تمی برم ولی خیلی از استادان او که صرفا از نظر کمال علمی با او پهلو می زنند این صفات را نداشتند.