۰ نفر
۱۹ بهمن ۱۳۸۷ - ۱۸:۰۱

علیرضا معزی

بیتردید باید به مدیران سینما و متولیان جشنواره امسال دستمریزاد گفت. شاید در هیچیک از ادوار گذشته جشنواره فیلمفجر، جشنوارهای تا به این حد آرام و بیتنش نداشتهایم. همه راضی و خوشحالاند. فیلمها نوبت به نوبت نمایش داده میشود. مردم مشتاقانه در صفها دربهدر بلیتاند و مطبوعات و رسانهها در کار پوشش خبری جشنوارهاند و منتقدان هم به بازی معهود گیردادن به کارگردان و فیلمنامهنویس و بازیگر سرگرم. حتی آدمهای بیکاری مثل ما هم سرخود و بدون آنکه کسی خواسته باشد، ویژهنامه برای جشنواره منتشر میکنند. جلسههای مطبوعاتی با رونق هرچهتمامتر برگزار میشود و بحثها داغ است و دوطرف در کار پرسش و پاسخ. هیچکس هم گلهای ندارد. نه جاروجنجالی است و نه بحرانی. نه نامهای از جایی نوشته میشود و تذکری میآید و نه اعتراضی از اهالی سینما صورت گرفته است. همهچیز به شکلی توافقشده آرام جلو میرود. این آرامش در حالی فضا را گرفته که همه هم هستند: از بهرام بیضایی تا مسعود دهنمکی، از منیژه حکمت تا حبیبالله کاسهساز، از محمدهادی کریمی تا واروژ کریم‌‌مسیحی، و قس علیهذا. هم سینمای روشنفکری فیلم دارد و هم سینمای بدنه. ‌جایزه هم که به قول ابک بهوفور گذاشتهاند و خواهند داد. خواهید دید که پس از اختتامیه همه راضی و خندان جایزه به دست راهی خانههاشان خواهند شد

در این چندروز هم که دیدهاید کسی نه حرفی از مدیریت سینما میزند و نه آنچه بر سینمای ایران میرود. جایی خواندهاید که کسی حرفی از ورشکستگی سینمای ایران بزند؟ کسی گفته که سینمای ایران سودش در تولید است و نه اکران؟ کسی از سینما‌‌های خالی در طول سال چیزی نوشته و اعتراضی کرده است؟ 

نه کسی به روند ساخت فیلم اعتراض دارد و نه در تقسیم امکانات، همه در صلح و آرامشاند. این وسط هرکس اعتراضی بکند، خودش را خراب کرده است؛ انگار یکجورهایی میخواهد بازی را به هم بزند. این مدیریت «آرامش» کار سادهای نیست. در سینمای عائلهمند ایران با این همه اعوان و انصار همین که دولت بتواند پول و امکانات را به گونهای تقسیم کند که در جشنی به این بزرگی همه راضی باشند، خود کاری است ستودنی، و انگار همه به این نتیجه رسیدهایم که «دولتی» بودن سرنوشت مختوم سینمای ایران است. و باز هم انگار همه کلاهشان را قاضی کردهاند که در این وانفسای اقتصادی کشور، سالی 50 - 60 فیلم باید داشته باشیم که داریم. چند جشنواره هم باید برگزار کنیم که برگزار میکنیم. دیگر چه؟ دردمان کجاست؟ به چه میخواهیم اعتراض کنیم؟

راستش هیچ اعتراضی در بین نیست. کسی از این «آرامش» ناراحت هم نیست. آنکه به دنبال تنش و بحران میگردد یا مریض است و یا ریگی به کفش دارد. مهم این است که از پس این «آرامش» چیزی پدید نمیآید. صرف اینکه بگوییم فیلم میسازیم و سینمای ایران زنده است طرفی نبسته‌‌ایم

آرامش فینفسه هیچ‌ ‌پدیدهای را به سرانجام نرسانده. این همان قصه شرط لازم و کافی است. شاید این رضایت و نبود جاروجنجال مقدمهای باشد برای یک واکاوی درست و عمیق از شرایطی که در آن قرار داریم، اما فینفسه هیچ ارزشی ندارد. فرهنگ با کار نقد و چالش و بحث به سرانجام میرسد؛ چیزی که امروز جایش بهشدت در مورد کلیت سینمای ایران خالی است. سینمای امروز ایران حکایت از کدام تفکر دارد و به دنبال چه میگردد؟

آنچه از این دوره جشنواره برمیآید حکایت از پدیده یا تفکر خاصی نمیکند و بعید میدانم امسال کارشناسان و منتقدان سینمای ایران بتوانند به تعریفی از سینمای ایران در سال جاری برسند. مدیریت سینمای ایران نه تمهیدی برای خوداتکایی سینما اندیشیده و نه سیاستگذاری فرهنگی خاصی برای سینمای ایران کرده است. اینرا فیلمها و وضعیت اقتصادی سینما در سال گذشته و برآیند نمایش فیلمهای این دوره حکایت میکند. یقیناً گناه بر گردن سینماگران و هنرمندان نیست که آنها چشم به دست دولت دارند و ناگزیرند از لابیرنت مجوز ساخت و نمایش عبور کنند، و همان است که صدایشان هم درنمیآید و ظاهراً راضیاند. این مدیریت «آرامش» است که باید بگوید چرا سینمای ایران اینگونه خنثی شده که  نه مخاطب عام را جذب میکند و نخبگان را بهدنبال خویش میکشد.

کد خبر 3499

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد IR ۱۲:۰۵ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۰
    0 0
    به نكته ظريفي اشاره شده‌است؛ الان مدت‌هاست كه مديران به ويژه مسئولان حوزه فرهنگ به دلايل مختلف كه مي‌دانيد دوست دارند آرامش برقرار باشد تا اين كه كاري صورت بگيرد.
  • سياوش IR ۱۲:۱۰ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۰
    0 0
    آقاي محترم كه از اين‌جور مطالب مي‌نويسي، مطمئن باش كه خبري نمي‌شود چون اين دست‌اندركاران همين اوضاع را دوست دارند نه چيز ديگري را. شما هم زياد حرص نخور اخوي‌جان.
  • مهسا اكبري IR ۱۳:۳۴ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۰
    0 0
    جناب نويسنده! فكر نكني كه اين آقايون براي نوشته‌هاي اهالي رسانه‌ها تره‌اي خرد مي‌كنند.نه جانم. يك سينما را به رسانه‌ها اختصاص داده‌اند كه اموراتشان بگذرد.يعني همان آرامشي كه شما اشاره كردي به نوعي برقرار باشد. در نگاه ايشان ساحت هنر در سكون و سكوت و... شكل مي‌گيرد.پس اگر ساكت باشيد راحت‌تر به كارشان مي‌رسند.‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌
  • مسعود IR ۱۳:۵۰ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۰
    0 0
    از چند سال پيش كه بهتره قربان.حتما كه يادتون نرفته چه خبر بود فيلم‌هاي ايراني.
  • رضا.الف IR ۱۴:۰۹ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۰
    0 0
    آقا شما ناراحتيد كه مسئولان ارشاد همه مسائل را حل كردند! با اين فيلمهاي دوزاري توقع داريد سينماي ما رونق داشته باشد؟
  • مهدي خراساني IR ۱۴:۱۵ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۰
    0 0
    من نمي دانم دولت كه حالا به فكر اجراي عدالت افتاده و قرار است يارانه ها را حذف كند چرا يارانه سينما را حذف نمي كند تا معلوم شود واقعا سينماي ما حيات مننطقي دارد يا خير؟
  • حمید س IR ۱۵:۰۷ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۰
    0 0
    این یادداشت اعتراض بود یا تعریف و تمجید. مشکوک می زد فکر کنم یکی به نعل زده بود یکی به میخ ولی کلا سینمای ایران سال به سال دریغ از پارسال است و هیچ کس دنبال اصلاحات نیست. یه کاری باید هرسال انجام بشه و می شه دیگه چه جوری و با چه کیفیت و ایناشم اصلا گویا مهم نیست.
  • ميلاد ستوده IR ۱۵:۱۵ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۰
    0 0
    «این مدیریت «آرامش» است که باید بگوید چرا سینمای ایران این‌گونه خنثی شده که نه مخاطب عام را جذب می‌کند و نخبگان را به‌دنبال خویش می‌کشد.» اين را خوب اومدي واقعا.
  • بهزادميرزايي IR ۱۷:۰۷ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۰
    0 0
    نويسنده عزيز! انوشته‌ايد:"راستش هیچ اعتراضی در بین نیست و كسي از اين آرامش ناراحت هم نيست" .از جانب چه كسي يا كساني اين را مي‌گوييد.نه خير اتفاقا اعتراض هم هست ولي گوشي براي شنيدن پيدا نمي‌شود.آنها هم كه مي‌شنوند عادت مفرطي در توجيه دارند و بقيه را به سياه‌انگاري و بدبيني متهم مي‌كنند و اجازه نمي‌دهند در يك محيط فرهنگي، تضارب آرا وجود داشته باشد.به همين خاطر فقط مانده ناراحتي‌اش ولاغير.
  • ‍حسين US ۱۴:۵۴ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۱
    0 0
    اين آرامش با مطلب منتشر شده در روزنامه امروز كيهان در خصوص فيلم درباره الى از بين نرفت؟
  • صادق IR ۱۴:۵۵ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۳
    0 0
    سلام، تو هم مینویسی! سینما جای خود، بلکه بنظر من این آرامش بر تمام فضای اطراف ما سایه لطف افکنده است. این سایه اینقدر وسیع است که آدم گاهی فکر میکند که خدای نکرده فریب است و دروغ .نون چارکی 3 عباسی با پنیر سیری چار عباسی را با هزار درد و خونریزی میخریم و بدون هیچ درد و خونریزی میخوریم و خدا را هم دوصد بار شکر میکنیم.ما بندگان فرا فوق شکور خداییم.براستی که خدای متعال بهتر از ما (در زمینه شکرگزاری) جایی پیدا نخواهد کرد. برای همین به «عباد صالحون» هم آپگرید شده ایم.الحمدلله رب العالمین.
  • بهتاش آذري IR ۰۵:۳۰ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۴
    0 0
    اخوي! مديريت آرامش كار خودش را كرد.ديدي كه جشنواره با صلح و صفا تموم شد و جوايز را طوري تقسيم كردند كه همه يك چيزي گيرشون اومد.البته بعضيها يك غرولندي كردند ولي باآرامش تموم ختم به خير شد.
  • فربد ديلمقاني IR ۰۵:۴۹ - ۱۳۸۷/۱۱/۲۴
    0 0
    نوشته‌ايد: "فرهنگ با کار نقد و چالش و بحث به سرانجام می‌رسد" و نگران هستيد كه چنين فضايي اجازه ظهور و بروز ندارد و مشكل اصلي را اين مي‌دانيد. با انصاف، مگر در ساير زمينه‌ها مثل سياست و اقتصاداين امكان هست؟